Ana sayfa » Ankara Yazıları » Ankara’da Ne Yenir? | Ankara’da Nerede Ne Yenir?

Ankara’da Ne Yenir? | Ankara’da Nerede Ne Yenir?

Ankara’da ne yenir? Ankara yöresel lezzetleri nelerdir? Ankara’nın meşhur yemekleri nerede yenir? Düşündüm ki Ankara gezilecek yerler konusunda insanlara harıl harıl anlatıp Ankara’nın yemek yerlerinden bahsetmemek vicdana sığmaz. Bu bir Ankara’lıya, bu bir Ankara yolcusuna yapılacak şey midir! Millet ne yesin orada aç mı kalsın? (Ajıtasyonlu kamu spotunun ardından) İş başa düştü dedik ve Ankara’da nerede yenir, Ankara’nın yemek yerleri neler aradım taradım, sizin için ‘kalk kız Ankara’ya gidiyoz’ dedirtecek güzel bir Ankara yemek rehberi hazırladım.

Ankara’da Ne Yenir?

Harikalar Diyarı’na, Kuğulu Park’a, Anıtkabir’e ev sahipliği yapan Ankara mutfağında güzel yemekleri barındırmaz mı? Tabii ki böyle bir şey imkansız bir durum, fizik kanunlarına aykırı bir kere yani… İyi diyorsun hoş diyorsun da Ankara’da ne yenir? dediğinizi tahmin ediyorum. O zaman sizi Ankara mutfağı ile baş başa bırakıyorum. (Mesela yani… Tabii ki ben de geliyorum o kadar Ankara yemekleri ye ye bitmez, beraber hallederiz.) Angara’nın bağları da büklüm büklüm yolları…’nı aştıktan sonra başkentimiz ile buluştuğunuzda ne yiyeceksiniz? Türkiye’nin başkentinden Türk mutfağının baş tacı öneriler sunacağım sizlere. Peki o zaman Angaralı’ların her yediğinde  ‘bu çok güzel la bebe’ dediği, size de –aynı şiveyle olmasa bile- benzer şeyleri söyletecek muazzam Ankara lezzetleri:

Ankara Akyurt’ta Ne Yenir?

Kurtuluş Savaşı sırasında ordumuzun gizli depo olarak kullandığı, eski ismiyle Ravlı olarak bilinen ve Balıkhisar Köyü-Kızık Göleti gibi gezilecek yerlere sahip olan Akyurt’ta ne yenir? Yani yiyecek şey bulursunuz o sıkıntı değil de sanırım Ankara’dan birkaç kilo fazlanızla beraber döneceksiniz, o konuda bi netleşelim. (Olsun balık etli olmak iyidir.)

Akyurt yöresel lezzetler bakımından Ankara’nın diğer ilçelerinden geride kalmıyor. Misal:

Ankara Homaça

ankara'da ne yenirAkyurt’un yemek sektöründeki ilk göz ağrılarından biri olan Onur Yemek Sanayi homaçanın patentini almış resmen. Çubuk ilçesinde de meşhur olan bu yemek Akyurt’ta tadabileceğiniz lezzetlerden biri. Düğünlerin de olmazsa olmazı. Etleri haşla-patates ve soğan kat-olsun sana Homaça! (Hiçbir şey göründüğü gibi değildir! Bu sizi yanıltmasın. Kendisi çok tehlikeli! Yiyince o ikinci tabak mutlaka geliyor!)

Ankara Öllüğün Körü

ankara'da ne yenirHaydaa bu nasıl yemek ismi yahu? Yani bunun bir yemek olacağı aklıma gelmezdi, itiraf edeyim ben de Ankara’da ne yenilir ne içilir diye araştırırken öğrendim. (Cahil cühelâ senii demeyin bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp) Hayır normalde insanlar sinirlenince ‘Öllüğün körü!’ derler ve ben bunu ‘elinin körü’ kelime grubunun format değiştirmiş hâli sanırdım. Nereden bileyim böyle bir yemek olduğunu? Meğersem sen tut erişteyi kaynayan suya atıp pişir, kevgirde süz, kavrulmuş kıymayı tepsiye güzelce yay, eriştelerle beraber fırında pişir, peynirle ve çekilmiş ceviz ile lezzetini 4’le çarp, 7’ye katla ve buna ‘Öllüğün körü’ de. İsim konusunda aynı düşünceye sahip değilim ama yemek güzel fikir, kim çıkardıysa bravo yani adamlar yapıyor. Bu arada fırından çıkar çıkmaz hemen yumulmuyorsunuz tabii bu yemeğe, önce ters çevriliyor, kare kare porsiyonlanıyor, ondan sonra saldır Ankara gücü! Yalnız bunu Ankara yemek mekanları içinden birine (hangisi olursa olsun) gittiğinizde sipariş verirken zorlanırsınız. ‘Pardon bi öllüğün körü alabilir miyim?’ demek kolay olmasa gerek… (Tamam Ankara’nın meşhur yemeği bu, herkes biliyor da insan utanır yine, karşı taraf da ister istemez ‘ha? Nasıl? Neyinin körü neyinin körü?’ falan diye bi afallar mutlaka.) (Aslında bu Kızılcahamam ilçesinden çıkmış ama Akyurt’ta ve Ankara genelinde de oldukça popüler)

Ankara Tava

ankara da ne yenirAkyurt duymasın ama aslında bunu en iyi Altındağ’daki Boğaziçi Lokantası’nda veya Çankaya’daki Recep Usta’da yersiniz. Koyun etinden yapılan Ankara Tavası lokum gibi yumuşak, damağınızın aşık olacağı kadar lezzetli. Dana etiyle de oluyor. Tereyağlı şehriye pilavı ve domates-biberlerle bir araya gelince buna dayanabilecek bir baba yiğit sanırım daha anasının karnından doğmamış olabilir. Bu arada ‘hayır efendim ne münasebet! Ankara Taava’nın pilavı pirinçten olur’ diyenler de vardır. Kuzu eti mi koyun eti mi, pirinç mi arpa şehriye mi? Bu bir çelişki midir? Bu üçünü istiyorum. (Hayat Bilgisi’ndeki Ruhi’yi hatırlayanlar?) Evet mühim olan o değil, mühim olan lezzet birliğidir. Lezzetler bir olunca samanlık seyran olurmuş… Neyden yaparsanız yapın bu Ankara Tava denen şey insana yedikçe yedirtiyor ve kaloriler alıyor başını gidiyor! Mutlu musunuz ey Ankara’lılar! (Kim çıkardıysa bunu artık.) Yanında turşu, cacık veya hoşaf da varsa işte size Ankara’nın neyi meşhur sorusunun somut cevabı… Bence bunun kaburga etiyle ve arpa şehriye ile yapılanı demo sürüm, kuşbaşı et ve pirinçle yapılanı Ankara Tava Professional sürüm. Yanında işte böyle salatadır, odur-budur ekstralar olunca Ankara Tava enterprize sürüme terfi ediyor…

Ankara İnceğiz Çorbası

Akyurt’a geldiğinizde Ankar mutfağına özgü yemeklerden yiyebildiğinizi yiyin, boşverin kiloları… Her zaman mı geleceksiniz Ankara’ya sanki? (Hmm zaten Ankara’da yaşıyorsanız o zaman başka bir bahane bulmamız lazım… Evet yine boşverebilirsiniz kiloları çünkü, öyle işte canım alacaksanız da Ankara yemeklerinden kilo alın. Atın ölümü arpadan olsun demişler.) Kuzu eti, haşlanmış nohut ve buğdaydan yapılıyor. (Ya şu kuzu etini her yerde kullanmasak nasıl olur? diyeceğim de iş işten geçmiş ve Ankara’nın meşhur yemekleri arasına girmiş zaten. Benlik değil biraz.) Ama kuzu etiyle barışıksanız bu yemeğe bayılacağınızı düşünüyorum. (Yalnız şimdi şey demeyin, Ankara Tava’da da kuzu eti vardı, ona methiyeler dizdin? Dana etiyle de oluyor dedim ya hani benim için dana etinde no problem) Evet işte sonuç olarak İnceğiz Çorbası böyle bir şey. Üzerine kızdırılmış yağ gezdirilip içine ekmek doğranarak yenir, bunun usulü budur. Yeşillik de eklenmeli ki vitaminleri artsın. (Her şeyin başı sağlık)

Ankara Kuru Köfte

Yani şimdi aman böyle köftte, aman şu malzemelerden yapılıyor diye abartsam yalan olur. Bildiğiniz köfte ve patates, kuru köfte adıyla sunuluyor Ankara’da. Yani biraz saçma gelmedi değil desem Ankaralılar kızar mı acaba? Sonuçta köfte işte bunun kurusu ıslağı ne yani kuru işte! (Yok yok siz mutlaka yemeden dönmeyin. Ankara kuru köfte diyorsa vardır bir bildiği.)

Ankara Entekke Böreği

ankara'da ne yenirBir çeşit kıymalı börek ama Ankara’da olunca adı Entekki oluyor. Pişi var ya ona benziyor. (Şu an biraz kendimi suçlu hissettim. Sanki böyle ‘aman be sıradan börek işte’ der gibi oldu. O yüzden bu böreğin anlam ve önemine binaen şu şiirimi sizinle paylaşmak istiyorum:

Entekki derler ona, görüntüsü sanki pişi,

Bu börekten yemeli, Ankara’daki her kişi,

Ankara’daysan eğer, bırakıp bütün işi,

Bu börekle buluştur, ağzı dişi)

İnanamıyorum şu an şiir şiir olalı böyle zulüm görmedi, şairin kafiyeyle imtihanı… Saçma gelebilir ama mesaj verdiğini düşünüyorum, emeğe saygı lütfen.

Ankara Tamtak Tiridi

Kebaba benziyor ve içinde kıyma ve çemen var. İster kahvaltıda ister yemekte her zaman tüketiliyor. Ekmekler dilimlenip yağda kızartılıyor, sonra kıymalı ve çemenli sos ekleniyor. Sonra diyorlar ki işte o tarz şeyler yemeyin! Sıkıyosa gel de sen yeme! Hayret bir şey…

Ankara Altındağ’da Ne Yenir?

Burada bir Boğaziçi Lokantası var ki, boğazını düşünen soluğu burada alsın. 65 çeşit yemek var diyorlar da bu tahmini bir sayıdır, daha çoktur eminim. Ayrıca demin bahsettiğim Ankara Tava var ya, onu Altındağ’a geldiğinizde Emin Usta’nın mekanında yiyeceksiniz ki, asıl Ankara Tava’yı orada göreceksiniz işte. Ankara Kalesi’ndeki Emin Usta et suyuyla pişirdiği pilavı kuzu incikten yaptığı Ankara Tava ile servis ederek damakları fethediyor. Ayrıca Emin Usta köftesi ve güveçte pişirdiği kuru fasulye de onun el lezzetini sergilediği diğer sanat eserleri. Ulus restoranları da bir başka, Ankara restoranları listesinin hatırı sayılır kısmını Altındağ dolduruyor. Ankara kahvaltı mekanları da bol burada. Mesela Zenger Paşa Konağı onlardan biri.

Ankara İskender

Tabii ki İskender Ankara’ya özgü lezzetler arasında değil ama Altındağ’daki Uludağ Kebap Ankara’ya özgü… Birçok şubesi var, eski bir mekan… Ama kalitesini hiç bozmaz, 7’sinde neyse 70’sinde de odur, delikanlı mekandır.

Ankara’da Kebap Nerede Yenir?

Şu an Altındağ’da olduğumuz için bu sorunun cevabını ona göre vereceğim fakat tabii ki Ankara’da birçok kebapçı var. Öz Osmanlı Sofrası Altındağ’ın ünlü kebapçılarından. Beyti, karışık ızgara, Adana kebap, işkembe çorbası, salataları ve mezeleri pek sevilir. Eli bol, gözü tok, lezzetini esirgemeyen, gidilesi bir yerdir.

Ankara Dibek Kahvesi

Altında’ğda Hamamönü konaklarındaki otantik ve oldukça şık dekore edilmiş bir mekan olan Bahçem Kafe’de içebilirsiniz Dibek Kahvesi’ni. Yanınızda da kankanız veya sevdiceğiniz varsa muhabbet koyulaşır da koyulaşır.

Ankara Ayaş’ta Ne Yenir?

Tam yerine geldik! Ayaş sofrasında yok yok, buradan aç dönmek mümkün değil.

Ankara Ayaş Kapama

ayaş'ta ne yenirNohut, kuru soğan, (demin de söyledim ya hani) benim çoook sevdiğim (!) kuzu eti, tereyağ, pirinç, tuz-karabiber ile yapılıyor. Özelliği, mutlaka delikli küp ile hazırlanması. Yapımı biraz meşakkatli ama lezzeti de bir o kadar fazla.

Ayaş Güveci: Kuzu eti sevenlerin memnun kalacağı bir lezzet daha. Ayaş’a gidilmişken mutlaka yenmeli.

Bu arada gözleme, tarhana çorbası, bazlama, kapalı kıymalı pide, höşmerim, Ayaş sarması, Ayaş baklavası ve dutdibi siyer de meşhur Ayaş lezzetlerinden. Ayaş siyeri diye de bilinir. Etli, sarımsaklı, patlıcanlı bir yemektir. Hem de yemek ki ne yemek! Very very good! Domatesleri de ünlü, hatta domates festivalleri düzenlendi kaç kere. (Yoksa siz hâlâ Ayaş lezzetlerini tattıramadıklarımızdan mısınız?) Kuşbaşılı pide Bahçeli Kardeşler Lokantası’nda, ev yapımı taze gözlemeler de Belinay Gözleme’de yenilir, bilginize arz olunur.

Ankara Bala’da Ne Yenir?

Kömbe: Hatay’ın yöresel lezzetleri arasında bulunan bir hamur işi olsa da Bala’da da gelenek haline gelmiştir kömbe. Özellikle çayın yanına çok yakışır ve bayramlarda sıklıkla yapılır. İçerisine patates veya kıyma da koyulabiliyor.

İncir Uyutması: İncir ve sütten yapılan değişik bir tatlı. Bala’ya geldiğinizde denemenizi öneririm.

Besmet ve Topalak da Ankara-Bala’da yiyebileceğiniz şeyler. Bunlar sadece ve sadece Bala’ya özgü değil ama özellikle bu ilçede son derece popüler. Hoşmerim, Balâ Tavası, Katmerli Çörek, Bazlama, Mantı, Oğmaç, Su Böreği, Madımalak, Kara Kabak, Kavurga, Hedik, kabak gülü dolması, Sızgıt, Erişte, Pekmez Peltesi, Kuymak ve Ağuz yemekleri de Bala yöresel lezzetler arasında. Kendinize güzel bir ziyafet çekmek istiyorsanız bunlar size yeter de artar.

Ankara Beypazarı’nda Ne Yenir?

Nihayet! Bu bölümü iple çekiyordum! Forever Beypazarı! Candır Beypazarı! ‘Madem öyle, o zaman söyle biz de bilelim Beypazarı’nda ne yenir’, diyorsunuz değil mi? Hemmmen geliyor:

Ankara Beypazarı Güveci

beypazarı'nda ne yenir5 asırdan günümüze ulaşan muhteşem lezzet! Eskiden Osmanlı padişahlarına özel olarak hazırlanıyormuş. Taş fırında odun ateşinde yaklaşık 5 saat pişiyor. (Hey be, 5 saatte Ankara’ya gidip gelirsin zaten.) Güveçte de yemlenen hayvan eti kullanılmazmış. Doğada beslenen hayvanların etinden yapılırmış. Ne kadar lezzetli olduğunu buradan hesap edin.

Ankara Beypazarı Kurusu

Aslı’yla Kerem, Ferhat ile Şirin, Leyla ile Mecnun’a Beypazarı kurusu ile çay aşkını da ilave edelim bence biz. Hamur sepsert bir kıvama gelene kadar pişiriliyor, içerisine bolca tereyağ ekleniyor. Tarçın da unutulmuyor elbette. Çayınıza-kahvenize batırırsınız, üzerine de Nutella sürersiniz, sonra bu lezzete asla hayır diyemezsiniz! Yanında peynirle de iyi gider, kıtır kıtır taze taze… Misler gibi misler gibi…

Ankara Beypazarı Baklavası

Dile kolay tam 40 incecik yufkadan oluşuyor. Bilgioğlu, Güllüoğlu, Çelebioğulları… Hepiniz tek gelin, sizi suya götürür susuz getirir, 40 yufkalı Beypazarı baklavası 40 kere cebinden çıkarır sizi. (Yalnız benden iyi reklamcı olur sanki, keşfedilmeyi bekliyorum.)  Beypazarı’na gelince mutlaka 2-3 dilim mideye indirin. Ama kalori? Ya yemişim kalorisini be deyip yiyin gitsin.

Ankara Beypazarı Yaprak Sarması

ankara'da ne yenirYaprak sarması Türk mutfağının baş köşesindedir daima. Tahtını kimseciklere kaptırmaz. Kalem gibi sarmalar sadece Ankara’da değil, ülkemizin her yerinde herkesin favorisidir. Ama Beypazarı sarması özeldir. Has Tokat asmasının taze yapraklarından ince ince sarıldığı için ekşimsidir, mayhoş bir tadı vardır. Bir de sarma pişirilirken içine azıcık kemikli et eklenir. Aşırı lezzetli olmasını buna borçludur. Mevaların Konağı, Taş Mektep ve Halise Teyze’nin yeri, Beypazarı’nda karnı acıkanların uğrak noktaları.

Ankara Çamlıdere’de Ne Yenir?

Özellikle Şeyh Ali Semerkandi Türbesi’nin burada olmasından dolayı sık sık ziyaret edilen Çamlıdere yemekleri ile de ağzının tadını bilenlere hitap ediyor. Mesela buranın bazlaması, kısır çöreği ve tava çöreği meşhur. Beysimet, kül kömmesi erişte, mantı, kaygana, lapa, höşmerim, ekşili cimcik, kedibatmaz gibi hamur işleri de insanı lezzetin doruklarına çıkarır. Toyga, tarhana, göce çorbası, ayranlıaş, ekmek aşı ve aşure çorbası da ün yapmıştır. (Ben sadece sizi bilgilendiriyorum. Kilo alırsanız sorumluluk kabul etmem. Yörenin yemekleri lezzetli ben ne yapayım, benim bi suçum yok)

Ankara Çankaya’da Ne Yenir?

Kuğulu Park, Atakule, Anıtkabir, Kızılay Meydanı, Eymir Gölü derken iyi gezip tozdunuz ve karnınızdan gurultular yükselmeye başladıysa Çankaya’da ne yenir sorusunun cevabı devreye girer. Efsane Profesör Sadık Usta’da Adana kebap yiyebilirsiniz mesela. Adam harbi işin ordinaryüs profesörü olmuş. Deneyince hak vereceksiniz.

Soslu Soğanlı Dürüm
: Nasıl bir şey olduğunu anlatmaya gerek yok, ismi lezzetini ele veriyor. Kaşarlı mantarlar, ezmeler, salçalı soslar havada uçuşuyor. SSK’lı olmak ayrıcalıktır dedirtyor zira soslu soğanlı kaşarlı’nın kısaltması SSK’dır. Ama sadece memurların değil, yediden yetmişe herkesin damak zevkini coşturur. Bunun en iyisi de Çankaya’da Özçelik Aspava’da yeniyor. Öncesinde salatayla ve soslu patates kızartmasıyla antrenman yapıyorsunuz, ısınma hareketlerinin ardından dürüm ile lezzet maratonu başlıyor! Sonra buranın irmikli dondurmasını yemeden ayrılmayın ama… Merkeze çok yakın, Esat Caddesi’nde sizi bekliyor.

Bu arada Aspava demişken ondan da bahsetmezsem içimde kalır. Ankara kültürünün en önemli parçalarından biri Aspava. Hakiki Ankaralı’lar zaten bu konuda ustalaşmıştır. Nerede hangi aspava var iyi bilirler. Açılımı ‘Allah sıhhat para afiyet versin amin’ demektir. Yani anlamı olmayan bir kelime değil. Şimdi Ankara’lı ve koyu Behzat Ç. İzleyicileri ‘hey anam hey! Sen ne anlatıyon biz Aspava’nın kitabını yazmışız,’ diyebilir. Doğrudur, Aspava onlardan sorulur. Bu arada Gülçimen Aspava’yı da unutmayalım, Çankaya’nın ünlü aspavalarından biri de o.

Ankara’da Balık

Ankara’da balık nerede yenir sorusunun cevabı tek bir yerle sınırlı değil tabii ki ama Çankaya’da olduğumuzdan ben size Trilye’yi öneririm. Deniz mahsullerinin Uzakdoğu teknikleriyle pişirildiği bu restoran Ankara balık restoranları içerisinde başı çekiyor. ‘Vay efendim Ankara’da deniz yok’ diyenler, ‘gri şehir değil mi ne olacak’ diyenler utansın… Burada Balığın hası yenir, bu kadar da net konuşuyorum.

Ankara Çubuk’ta Ne Yenir?

Çubuk baklavası meşhurdur. Bir de bir lezzeti daha vardır kiii…:

Ankara Çubuk Turşusu

Çubuk’un köylerinde yaşayan halk salatalıktan yapıyor bunu. Normalden biraz daha küçük ama kornişondan büyük salatalıklar kullanılıyor. Suyu lıkır lıkır içilir, kendisi de kütür kütürdür. Ankara yöresel yemekleri ile bir araya gelince mideniz büyük bir lezzet bombardımanına uğruyor!

Ankara Elmadağ’da Ne Yenir?

Etin kaburga tarafından yapılıyor. Kuşbaşı doğranan etler haşlanıp kavrulmuş biber ve domateslerle pişiriliyor. Minik minik tandır ekmeklerinin üzerinde servis ediliyor. Yazması kolay da onu bir yedikten sonra bir daha canınız çektiği zaman dayanması zor olur.

Ankara Yoğurtlu Tarhana

elmadağ'da ne yenirElmadağ’ın bir başka yöresel lezzeti. Bu tarhana hazırlanırken yarmalar kaynatılıyor ve soğuyunca yoğurtlanıyor. Ufak parçalara ayrılarak serilip kurutuluyor. Pişirilmeden önce suya bırakılıp yumuşatılıyor. Ezilip tencereye konuyor, su eklenip pişene kadar karıştırılıyor. Üzerine de tavada kızarmış naneden dökülüyor, ardından sofraların baş tacı oluyor. Doya doya yenmeli.

Ankara Etimesgut’da Ne Yenir?

Bu ilçenin kendine özel yemekleri olmasa da meşhur Ankara yemekleri bakımından sizin elinizi boş çevirmez. Bu vesile ile Ankara’nın nesi meşhur sorusundan devam etmek istiyorum. Daha önümüzde 15 ilçe var, onlara da birer birer geçeceğim. İşte Ankara’nın belli bir ilçesine özgü olmayan, tüm Ankara geneline yayılmış meşhur yemeklerden bazıları şunlar:

Ankara Döneri
: Bu öyle normal döner değil, adı üstünde Ankara döneri. Eti özel hazırlanır, ocaklarda pişirilmez. Kömür ateşinde pişirildiği için lezzeti çok başka olur. Ekmeğin içinde de azıcık yeşillik ve soğan vardır o kadar, asıl performansı içindeki et sergiler. Hacı Bayram Dönercisi Nazım Usta’da yemek gerekir.

ankarada ne yenirŞibit Tatlısı
: Ankara tatlılarının sultanıdır. Çayın kadim dostu, yemeklerin ardından gelen bonustur. Tuz, su ve un yoğrularak nemli bezin altında dinlendirilir. Hamurdan açılan yufkalar sac ateşinde pişirilip baklava dilimi şeklinde kesilir. Şurubunun içine atılır. (Şurubu tereyağı, şeker ve su ile yapılıyor) Siz bunu gidin şehrinde yiyin, arka arkaya en az 4-5 tane götürmezseniz ben de bir şey bilmiyorum.

(Not: Önceden Ankara tava vee öllüğün körü gibi Ankara lezzetlerinden bahsettiğim için onları burada tekrarlamıyorum, zaten yeteri kadar kendi canımı çektirmiş bulunmaktayım ve kendime daha fazla işkence etmek istemiyorum. Benimle aynı şeyleri hissedenlere selam olsun!)

Ankara Simiti
: Simit ve Ankara kelimeleri yan yana gelince ifade ettiği şey bildiğimiz simit olamaz herhalde değil mi? Bu da döner gibidir, adı aynı kendisi ayrıdır. Kızılay simidi olarak da bilinir. Bol susamlıdır. Ankara caddelerinde, sokaklarında ellerinde tablalar simit satanlarla karşılaşırsınız sürekli. İçinde pekmez vardır, çıtır çıtırdır. Sokak simitleri Ankara simidinin önünde saygıyla eğilir. Hele çayla bir araya geldi mi resmen aşk yaşarlar, imrenilecek cinstendir.

Bazlama Kebabı
: Etlerin, biber ve domateslerle dansı! Et suyuyla ıslanmış bazlama ekmekleri bu işin kilit noktasıdır. Eğer görüp de yemeden durabilen olursa beri gelsin.

Efelek Dolması
: Labada adı verilen bir bitkinin yapraklarından hazırlanıyor. Bildiğimiz sarma ile karıştırmayalım, Efelek Dolması dendi mi akan sular durur. Ynında da cacık veya sarımsaklı yoğurt. Oldu mu sana bir lezzet partisi?

Yemlik Cacığı
: Normal cacığın level atlamış hâli. Tamam salatalık var ama bu onun bildiğimiz cacık olduğunu göstermez ki… İçinde Yemlik otu mevcut bir defa,. Efelek dolmasıyla birlikte tüketirseniz kendinizi lezzet denizinin içinde yüzerken bulacaksınız.

Ankara Balı
: Baştan söyleyeyim bu öyle TV kanallarında görmekten gına getiren bal reklamlarındaki ballara benzemez. Organik olarak Atatürk Orman Çiftliği’nde üretiliyor. Ama öyle her yerde bulunmaz, fazla üretilmiyor maalesef. Gönül isterdi ki ülke geneline yayılsın. Ne yapıp yapıp tadına bakın. (Yalnız o baltereyağı ile nasıl süper bir ikili olurdu ama…)

ankara'da ne yenirBici Aşı
: Aklıma Adana’nın bıcı bıcı tatlısı geldi, yemek yemeği çağrıştırıyor arkadaş bu işin sonu iyi değil ama neyse… Bulgur ve asma yaprağıyla yapılıyor kendisi, daha doğrusu bu malzemelerle ortaya leziz bir şâheser çıkarılıyor. Üzerine de sarımsaklı yoğurt gezdirdin mi o yemek bitene kadar dünyayı unutuyorsun resmen.

Kutludüğün Somonu
: Ankara’nın meşhur köy ekmeğidir. İçi pamuk gibi, dışı serttir. Fırından çıkar çıkmaz o mis gibi kokusunu alınca zaten çare yok, onu yemekten başka seçeneğiniz kalmamış demektir. Kendinize engel olmaya çalışmayın sakın, zira başarmanız mümkün değildir. Bununla beraber yediğiniz kahvaltıların ve yemeklerin lezzeti enflamasyon gibi yüksek olur, size öyle söyleyeyim! Üzümünü ye bağını sorma demişler, zaten ben de işin teorik değil pratik kısmıyla ilgilenirim, biri yapsın ben yiyeyim ilkesinden taviz vermem… Ama yine de âdet yerini bulsun diye malzemelerini sayacak olursam; su, tuz, maya, kepekli köy unu, aldığı kadar normal un… Dondurulmuşu da makbul, hani göndermek isteyen falan olursa başım gözüm üstüne her zaman beklerim.

Çıkınağıl Asıdası: Ankara yemeklerinin şu garip garip isimleri bile insanı cezbediyor değil mi? Herhalde canım; ‘eritilmiş tereyağlı, unlu ve pekmezli kavrulmuş ezme’ diye bir isim koyacak değillerdi ya. Esnaf lokantalarının demirbaşlarından biridir kendisi, onun olmadığı lokanta, et olmayan kasaba benzer.

Karga Beyni: ‘Oğlum bak git yemem ben bunu’ demeden önce sizi biraz düşünmeye davet ediyorum. Korkmayın pekmez ve süzme yoğurt karıştırılıyor, hepsi bu! Ekmeğe sür sür ye…

Köfter: Köfte’nin değil köfter, dikkatinizi çekerim. Bir harf neleri değiştiriyor görüyor musunuz? Kendisi bir et ürünü değil, tatlı. Su, nişasta ve üüzüm pekmeziyle hazırlanıyor. Muhallebi kıvamına getirilip pişiriliyor, baklava şekli verilip servise sunuluyor. Yiyenler de tahmin edeceğiniz gibi bir daha bırakamıyor.

Malak: Hakaret gibi geliyor insana ama bilakis güzel iltifat! Büyük bir ödül! Pekmez burada da gösteriyor kendini. Yanında ceviz içi, un ve tereyağı var. Kafa kafaya vermişler, malak diye bir şey meydanaa getirmişler. Madem öyle bize de tadını çıkarmak düşer.

Öküz Helvası: Bence bu Ankara yemeklerinin isimleri üzerine bir tez yazılmalı… Hayır mevzu buraya nasıl gelmiş olabilir de tereyağını, unu ve pekmezi kavurduktan sonra adına Öküz Helvası demiş olabilirler? Bu işin altında bir iş var size diyeyim. Aman neyse lezzetli mi sonuçta? Hem de o biçim. O zaman gerisi lâf-ı güzaf… (Minik toplar haline getirilerek ikram ediliyor. Bu topları yiyin, lezzet damağınızda toplansın. [Yine bir sloganla karşınızdayım.]]

Aş Çorbası: Nohut, kıyma, erişte ve yeşil mercimek birbirlerine bu kadar mı yakışır? Yakışıyormuş demek ki…

Dutmaç: aş çorbası’na benzeyen bir çorba, sadece onun kıymasız hâli. Vejetaryenleri de düşünmüşler bakın, Ankara mutfağı hizmette sınır tanımıyor.

Çılbır: Başka şehirlerin mutfaklarında da yöresel lezzet oarak karşılaşırsınız ama Ankara’daki daha güzel bence. Sarımsak, tereyağı, süzme yoğurt, yumurta ve baharatlarla hazırlanıyor.

Ankara’nın yedikçe yiyesiniz gelecek lezzetlerinden diğerleri ise şöyle:

Çalma aşı, Kaygana tatlısı, altüst böreği, uruş kapama, calla, alabörtme, çoban kavurması, orman kebabı, ilişkik, siyel, sızgıç, pıtpıt pilavı, mucirim köftesi, tohma, yalancı dolma, şirden dolması bohça böreği, ay böreği, kana, hamman, papaç, kol böreği, tandır böreği, pazar böreği, yalkı, carcıran, göter, göçe, kaile, köremez, keşkek yemeği, mıhlama, papara, omaç, topaç, saz,, cızlama, nevizme, bırtlak, ekir, fıslak, kar helvası, omaç, saraylı, perçem, tiltil helvası, zerdali boranası, tuhafiye, zerdali hoşafı, daşlak, ayva boranası, ebem ekmeği.

Yiyin efendim yiyin, aklınızda duracağına hiç olmazsa midenizde dursun.

Ankara Evren’de Ne Yenir?

Demin söylediğim Çıkınağıl Asıdası meşhur burada. Onun dışında yukarıdaki Ankara lezzetlerini burada da tatmanızın önünde hiçbir enel yok

Ankara Gölbaşı’da Ne Yenir?

Ankara Tavası için Tavacı Recep Usta’ya, Masabaşı Kebapçısı’na yahut Düveroğlu’na gidilmesi şiddetle tavsiye edilir. Eymir Gölü ve Mogan Gölü kenarında piknik ve mangal yaparak da Ankara lezzetlerinin tadı çıkarılabilir. Göl kenarındaki restoranlar da size bu olanağı fazlasıyla sunacak zaten. Beykoz Gölbaşı, Köşk Restoran ve Çağlar Restoran onlardan bazıları. Manzarası gözünüzü, lezzeti midenizi, huzurlu atmosferi de ruhunuzu doyuracak.

Ankara Güdül’de Ne Yenir?

Leblebisi ve kirmir çayıyla ünlüdür. Sivri biberi de öyle fakat tabii gidin de tek başına sivri biber yiyin demiyorum. Bunun haricinde şunlarla kendinize farklı bir lezzet deneyimi yaşatabilirsiniz:

Göceaşı: Kuru fasulye, nohut ve buğdaydan yapılıyor. (Kabukları soyuluyor mutlaka) Sarımsaklı yoğurt ekleniyor ve iştahla yeniyor. Etle yapanlar da var.

Mıhlama: Kıyma, doğranmış soğan, yumurta, tuz ve biberin karşı konulamaz uyumu diyorum, başka bir şey demiyorum. (Üzerine limon sıkılmalı)

Kapama:Doğranmış kemikli et parçalarının iri soğanlarla toprak testiye konulup ters çevrilerek başka bir kapta pişirilmesiyle elde edilen yemek. (Tanıma bak bee Vikipedi gibi oldu.) Lezzetini de siz tanımlayın gidince, yazımıza ekleriz.

Ankara Haymana’da Ne Yenir?

Kartalaç: Ankara’nın en güzel börek çeşitlerinden biri. Yapımında tandır ekmeği kullanılır. . Arasında çökelek ve maydanoz vardır. Lezzetin kralıdır.

Göbete, harmanlı pilav, doğrama, Kürt pilavı, höşmerim ve koyu çorbası da diğer efsane lezzetleridir.

Ankara Kahramankazan’da Ne Yenir?

Kazan diye de bilinen bu ilçenin tabii ki Kazan kavurması meşhur. MEŞHUR KAVURMACI diye bir mekan vardır burada, Satıkadın Mahallesi’ndedir. Kazan kavurması burada yenmelidir. (Bunlar altın tavsiyeler not edin.) Bandırma,  sızgıç, katı haside, subüre, corkalak, katma aşı da Kahramankazan’ın lezzet kahramanları… Lezzet askerleri, lezzet ordusundan birer nefer! (Abarttığımı düşünüyorsanız bunları yediğinizde bu düşüncenizden dolayı pişman olacaksınız. Niye abartayım, ben olanı söylüyorum,. Anlatması benden, denemesi sizden.)

Ankara Kalecik’de Ne Yenir?

Etli patlıcan tavası, Ankara armudu,  Kalecik karası şarabı burada adını duyurmuş. Kalecik ayvası da ünlü. Çemen yemeği ve güveci de yediğinizde farkını belli eder.

Ankara Keçiören’de Ne Yenir?

Künefe: Urfalı Hoca’nın Yeri diye bir mekan vardır burada, künefesiyle yiyenleri lezzetin zirvesine tırmandırır. Aşağı Eğlence Mahallesi’nde yer alıyor, gitmezseniz ben karışmam sonra… Önce kebaplarıyla karnınızı doyurun, ardından künefesiyle son vuruşu yapın!

Ankara Kızılcahamam’da Ne Yenir?

Kızılcahamam’lı Yaşar Usta’da güzel bir köfte yenir. kül çöreği, cızlama, sübüre, ekmek balığı, gözleme, bazlama, ağşak söğşü, ekmek aşı, böde yani külde yumurta, soğanlı tirit, balık şiş, toyga çorbası, efelek sarması, öllüğün körü, büryan, höşmerim, haside ve kaygana da yenir. Yiyecek şey çok, buraya tok gitseniz bile bunları görünce zaten gözünüz döner, mideniz ışık hızıyla boşalır ve kendinizi bu lezzetlerin cazibesine yenilmiş olarak bulursunuz. Hem size bunun bilimsel bir kanıtını sunayım mı? Burada Tokdoyuran diye bir restoran var. Yani tok gelenler de acıkıyor ve doyuyor işte, her şey gayet açık. Gülsüm Ana Sofrası, Kozalak Cafe, Patalya Otel’in bahçesindeki Ocakbaşı Restaurant, Soğuk Su Milli Parkı’nın girişindeki Sultan Köfte de girdiniz mi çıkmak istemeyeceğiniz lezzet merkezleri.

Ankara Mamak’ta Ne Yenir?

ART Kebap Sofrası’nın kebapları löp löp götürülür, çok da güzel olur hani. Zeynebim Yöresel Lezzet Eviniz

‘de yöresel lezzetlerin dibine vurulur. Pan Çiğ Köfte’ye gidilip çiğ köfteyle hasbihal edilir…

Ankara Nallıhan’da Ne Yenir?

Nallıhan Gorçan kebabı, Nallıhan kapama pilavı ve kabak tatlısı meşhurdur. Özellikle kabak tatlısını yemeden dönmemek gerek. İçerisine pekmez koyuluyor, fırın ateşinde saatlerce pişiriliyor. Al sana tatlının âlâsı! İpek Yolu Lokantasında Nallıhan güveci salatayla beraber, ardından da malak tatlısı… O gün hayatınızın en güzel günlerinden biri olacak! Serale, höşmelim, turp böreği,turp kavurma, Tahsildar yumurtası, cimcik, sütlü kabak, soğanlama da bu ilçenin lezzet bekçileri, gelenleri tüm güzelliğiyle karşılıyor.

Ankara Polatlı’da Ne Yenir?

Aspava Şöhretler, Yılmaz Usta Konya Tandır, POLAT ÖĞRETMENEVİ Restoran gibi yerlerde hem Ankara yöresel lezzetlerinin hem de diğer lezzetlerin tadı çıkarılır. Bici Aşı, kaburgalı kuru köfte, mercimekli tarhana ve lahana sarmasının tadına doyum olmaz burada.

Ankara Pursaklar’da Ne Yenir?

Osmanlı Sofrası ve Çınar Et Lokantası’nda bir lezzetten diğerine geçilerek damaklar şenlendirilir, mideler sevindirilir. Kismet Pide’si meşhurdur.

Ankara Sincan’da Ne Yenir?

Sincan yöresel yemekleri arasında sayabileceğim özel bir şey yok ancak burası da Ankara mutfağından nasibini almış. Yani sizi aç göndermez merak etmeyin. Müslüm Kebap, Caviar Seafood Restoran, Linaria Pasta Cafe gibi yerler buradaki lezzet duraklarına birkaç örnek sadece.

Ankara Şereflikoçhisar’da Ne Yenir?

Arapaşı çorbasının lezzeti sizi sizden alacak. Bir de bunun özel hamuru var. Çorbada ıslatıp tek lokmada mideye indirmeniz lazım. Çıtlık salatası eşliğinde yayınbalığını yiyebilirsiniz. Hamidiye Çiftliği’nde;  kadife ve sazan balığının mısır unuyla yapılan kızartması tek kelimeyle muhteşemdir. Tandırda testi kebabını da yemezsek bir şeyler eksik kalır. Tuzda kuzu, kelek turşusu ve köpüklü ayranla birlikte mercimekli bulgur pilavı, kabak çiçeği dolması,, tahinli pide, kapari, yufka ekmeğin üzerinde tavuklu sıcak bulgur pilavı (Tabii ki yayık ayran ve patlıcan turşusuyla). Uğramışken gidin, yolunuz düşünce uğrayın demiyorum; sırf bunlar için bile gidebilirsiniz Ankara’ya.

Ankara Yenimahalle’de Ne Yenir?

Meşhur İnegöl Köftecisi, Çalıkuşu Lokantası, Merkez Lokantası gibi yerlerde lezzet destanları yazılır. Zigana Pide’de kavurmalı pidelerle zevkten dört köşe olunur.

Ankara’da Ne Yenir Ne İçilir?

Eveet, bu kadar konuştuk ettik ve gördük ki Ankara’nın meşhur yemekleri arasında Ankara Tavası, İnceğiz Çorbası, Öllüğün Körü, Homaça, Beypazarı güveci gibi onlarca lezzeti var. Peki Ankara’da ne yenir ne içilir öğrendikten sonra yapmamız gereken ne? Tabii ki bunları birer birer deneyimlemek. Öyleyse Ankara sofralarında buluşmak üzere…

“Ankara’da Ne Yenir? | Ankara’da Nerede Ne Yenir?” üzerine 18 yorum

  1. Ankara’da ne yeneceği ile ilgili olarak son derece bilgi ve açıklayıcı bir yazı olmuş diyebilirim. Çok teşekkürler.

    Cevapla
  2. En sonunda güvenilir bir firma buldum gayet güvenilir ve işlerinde ustalar kendilerine teşekkür ediyorum iyi çalışmalar diliyorum

    Cevapla
  3. Gercekten muhteşem bir yazı olmuş. Ankara’nın bu harika lezzetlerini bizimle paylaştığınız için teşekkürler.

    Cevapla
  4. Ankara da neyin nerede yenileceğini vesaire öğrendim gerçekten hepsi çok güzeldi herkese tavsiye ederim

    Cevapla
  5. Ankara da olup bu kadar yemek çeşidi olduğunu bilmiyordum gerçekten çok faydalı ve bilgilendirici yazı olmuş teşekürler…

    Cevapla
  6. Ankara’da ne yeneceği ile ilgili olarak son derece bilgi veren ve açıklayıcı bir yazı olmuş diyebilirim. Çok teşekkür ediyorum. Ankara’da ne yeneceğini öğrenmiş oldum.

    Cevapla
  7. Ankaraya gezmeye gidecektim yiyecek olarak ne yenilebilir merak ettim bu siteye denk geldim çok iyi bir makale olmuş teşekkürler

    Cevapla
  8. Ankara’da nerde ne yenebilecegi ile ilgili son derece güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş teşekkürler ❤️

    Cevapla
  9. Göceaşı ve mıhlama harika.
    Öyle bir anlatılmış ki canım istedi şuan harika bir açıklama.
    Gayet yararlı
    AAnkarada nerede ne yenir çok güzel bir çalışma teşekkürler.

    Cevapla

Yorum yapın