Ana sayfa » Gezilecek Yerler » Çamlıca Tepesi Nerede? Nasıl Gidilir? | Giriş Ücreti 2023

Çamlıca Tepesi Nerede? Nasıl Gidilir? | Giriş Ücreti 2023

Çamlıca Tepesi nerede? Ve Çamlıca Tepesi’nde ne yapılır? Bu tarz soruların cevaplarını size tek pakette sunmaya geldim. Çamlıca Tepesi Üsküdar ilçesinin hayata mola verme duraklarından biri.

İstanbul manzarasını en güzel hâliyle izleyebileceğiniz yerlerin başında gelen Üsküdar Çamlıca Tepesi, otantik atmosferi ve tertemiz havasıyla huzura yolculuk yapmak isteyenleri bekliyor.

Yedi Tepe İstanbul’un balkonu diye de nitelendirilen Çamlıca Tepesi piknik, spor ve çocuk oyun alanlarıyla oldukça konforlu. Öte yandan restoranı, yürüyüş yolları, seyir terası gibi çeşitli imkânlarıyla harika bir dinlenme yeri. Çamlıca Camii de burada bulunuyor.

Özellikle kahvaltı için tercih edilen Çamlıca Tepesi’nde yapılacak daha pek çok şey var. Öyleyse; van, tu, tiriiii, forooo! 😂😂 Let’s go!

Çamlıca Tepesi Hakkında

istanbul'da sevgiliyle gidilecek yerler, çamlıca tepesiBöyle bir açılış yapmış olmam sizi endişelendirmesin. Burada çok fazla soğuk espriye maruz kalmayacaksınız. Sizin için farklı planlarım var…

Efendime söyleyeyim Çamlıca Tepesi’nin Işıklandırmalardan dolayı manzarası özellikle akşam saatleri daha da göz kamaştırıyor. Bilhassa yaz mevsiminde çıfıt çarşısı gibi oluyor. (Şimdi burada ‘çok kalabalık oluyor’ diyebilirdim. Ama standart kalıpların dışına çıkmak istedim.) 😊

Deniz seviyesinden yaklaşık 267 metre yükseklikte bulunan Çamlıca Tepesi, İstanbul’un büyüleyici manzarasıyla mest ediyor. Çocuklu ailelere, sevgiliyle gidilecek yerler arayışında olanlara, Sıla gibi ‘işiydi gücüydü, bağlasalar durmam’ diyenlere hitap ediyor. 😊

Hem şehrin merkezinde, hem her şeyden uzaklaşıp, biraz kendinize gelmek için bulunmaz fırsat. Bence tepeye yürüyerek çıkın, her iki tepeyi de ziyaret edin.

Zira coğrafi özellikleri bakımından (!)bu tepeyi ikiye ayırıyoruz: Büyük Çamlıca Tepesi ve Küçük Çamlıca Tepesi.

İstanbul’un en yüksek tepeleri olarak kabul edilen bu yerler, sizi biraz olsun İstanbul’dan soyutlamayı başaracak.

Yalnız Küçük ve Büyük Çamlıca tepesi dedim de… Şimdi aklıma Küçük İskender ve Büyük İskender geldi. Böyle deyince de Bursa’yı hatırladım. Eğer çok mantıklı bir bağ kurduğuma inanıyorsanız, Bursa’da ne yenir? yazımı ziyaret ederek bana hak verebilirsiniz.

Oradan dönerken yolunuzun üzerinde Bursa gezilecek yerler rehberimizle karşılaşacaksınız. Tam siz konuşurken ufuktan davetsiz bir misafir görünecek, onu da aranıza alın: Bursa’da Sevgiliyle Gidilecek Yerler

Çamlıca Tepesi Tarihi

Bölgenin geçmişi Bizanslılara dayanıyor. Osmanlı döneminde de İstanbul’un en popüler çekim merkezleri arasında yer alan Çamlıca, IV. Murat devrinde aktif olarak kullanılmış.

Yapılaşma 17. Yüzyıl itibariyle başlamış, birkaç köşk inşa edilmiş. Bunlar günümüzde kafe veya restoran olarak faaliyet gösteriyor.

Çamlıca Tepesi Giriş Ücreti 2023

Giriş ücretsiz. Fakat tepeyi aracınızla ziyaret edecekseniz otopark ücreti olarak 10-20 TL arası bir ücret ödüyorsunuz. Çamlıca Sosyal Tesisleri’ne girişte de ücret alınmıyor. Bir şey yeyip içmeden de takılabilirsiniz. 🙂

Çamlıca Tepesi Ziyaret Saatleri 2023

24 saat ziyaret edilebilir. Çamlıca Tepesi açık mı? Diye düşünmenize bile gerek yok.

Fakat buradaki işletmeler genellikle 09:00 ile 23:00 arası hizmet veriyor. İsterseniz sabah yürüyüşünüzü burada yapmak için gün ağarırken düşün yollara. 🙂

Üzerine de nefis bir kahvaltı iyi gider. O kadar yürüdükten sonra kendinizi ödüllendirmeniz gerekir. Misal; bakın bana, her Çarşamba diyete başlarım. 1-2 gün idare eder, haftanın geri kalanında kendimi ödüllendiririm ki motivasyonumu kaybetmeyeyim. 🙂

Neden Pazartesi değil? Çünkü farklı olmak güzeldir. Biz de biliyoruz, anahaber sunar gibi gezi yazısı yazmayı. Ama yapmıyoruz. Bu işe sevgimizi katıyoruz, sizinle özel hayatımızı paylaşıyoruz. 😂

Daha samimi bir muhabbet isterseniz Manisa’da ne yenir? ve Balıkesir plajları yazılarıma gelin.

Çamlıca Tepesi Gezilecek Yerler

Şimdi size ‘Çamlıca Tepesi gez gez bitmez.’ Desem yalan olur. Fakat burada hoşça vakit geçirebileceğiniz birkaç güzel yer var. Şöyle ki:

Büyük Çamlıca Tepesi

çamlıca tepesiÇam korularıyla kaplı bir yer olan Büyük Çamlıca, eskiden sayfiye yeri olarak kullanılıyormuş. Öte yandan ‘Sefa Tepesi’ olarak da adlandırılıyor.

Çamlıca Tepesi Kule yani daha uzun ismiyle ‘TRT Çamlıca Verici İstasyonu’ burada yer alıyordu. Fakat 25 Kasım 2020 itibariyle yıkıldı. Onun yerini Küçük Çamlıca Kulesi doldurdu.

Çamlıca Sosyal Tesisleri ve Nurbaba Tekkesi burada yer alıyor. Daha doğrusu tekkenin tarihi kalıntısı.

Sessiz-sakin, huzur dolu atmosferiyle Çamlıca ziyaretçilerini kendine çeken bu yer, asırlık ağaçlara ve yemyeşil bir doğaya ev sahipliği yapıyor.

Eşsiz manzarası, rengârenk çiçekleri, sıcak yaz günlerinde bile eksik olmayan rüzgar ve serinliğiyle İstanbul’da kaçılacak en güzel yerlerden biri.

Püfür püfür havası teninizi, sunduğu görsel şölen gözlerinizi okşarken yaşam enerjisiyle dolduğunuzu hissedeceksiniz. Marmara Denizi ve Boğaziçi’ne nâzır bu mesire yeri, denizden ortalama 265 metre yüksekte bulunuyor.

Havanın açık olduğu zamanlarda Karadeniz’e uzanan çok geniş bir manzarayla gözleriniz bayram edecek. Hatta bazen güneye baktığınızda Uludağ’ın zirvesini dahi görme şansı bulabilirsiniz.

Çamlıca Sosyal Tesisleri

Burası Büyük Çamlıca Tepesi’nin en gözde noktası. Küçük Çamlıca Tepesi’ne ise takriben 15-20 dakikalık yürüyüş mesafesinde. 3 bin metrekarelik bir alanı kaplayan sosyal tesis; mescid, otopark, büfe ve tuvalet gibi olanaklar barındırıyor.

Kapalı restoran alanı 400 metrekare olup, mekânda ayrıca birkaç büfe yer alıyor. Çay bahçeleri, köşkler, yürüyüş yolları, çeşmeler de buraya ayrı bir güzellik katıyor.

Öte yandan tarihi anıt ağaçlarını da yakından görmeli, onların heybetine tanık olmalısınız mutlaka. Anıt demişken  ülkemizdeki doğal anıtlar yazımı henüz okumadıysanız bir ara bu ayrıcalığı yaşayın. (Şaka şaka, kendimi övmeyi hiç sevmem. Bendeniz âciz bir insanım. Gaflet uykusundan uyan, ey deli gönül! 😂

Madem mevzuyu böyle derinleştirdim, öyleyse sizi, Mevlânâ hazretlerinin şehrine davet ediyorum dostlarım: Konya gezilecek yerler yani. Hem de bir alana 1 değil, 5 değil, tam 20 kavanoz bal hediye!

Pardon, tam 194 yer diyecektim. Dünyanın en uzun Konya gezi rehberi. Konya’nın ağzı dili olsa; ‘bravo kardeşim ben bile beni bu kadar tanımıyordum valla. O kadar gezilecek yer var mıymış bende vay anasını bee!’ Derdi.) 😂

Neyse; Çamlıca Sosyal Tesisleri diyorduk. Bahçe Kafeterya’sında bir şeyler yeyip içebilir, Osmanlı Kahvehanesi’ne uğrayıp hakiki Türk kahvesinin tadına varabilirsiniz.

Hafta sonu gelirseniz yer bulmakta zorlanabilirsiniz. İsminizi alıp ‘geç sıraya, geç sıraya’ derler muhtemelen. 😊

O yüzden iyisi mi biraz erken gelin. Ama; ‘ben sevgiliyle gidilecek yerler arıyorum, romantik bir akşam için buraya gelmeyi planlıyorum.’ Diyorsanız o başka.

Sosyal Tesisler’in web sitesine buradan ulaşabilirsiniz. Telefon numarası ise 444 10 34.

Tesis, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak hizmet veriyor.

‘Çok bunaldım, şöyle default settings’lerime (!) dönmek istiyorum.’ Diyorsanız tam sizlik. Bu nezih tesis, doğayı ve tarihi bir araya getiriyor. Şehrin stresinden ve karmaşasından uzaklaşıp, Boğaz’ı seyrederken kafanızı dinleme fırsatı tanıyor. Tıpkı, şey gibi… Şey işte yok mu bizim:

Hah! İşte o!

Kahvaltıyı yemeği boşverelim, sırf bu muazzam manzarayı karşınıza alıp çayınızı veya kahvenizi yudumlamak için de gelmeye değer.

Restoranın zarif yapısı Osmanlı konaklarını hatırlatırken, duvarlarında da geleneksel motifler göze çarpıyor. Peki ya lezzetleri? Ne siz sorun, ne ben söyleyeyim. Duralım öylece, hiç konuşmadan. Bitmesin bu an!

Bunlar hep sizi mahsuscuktan (!) da olsa güldürmek için. Hani belki sesli güldüm falan olmuyorsunuzdur ama, bence yazıya eğlence katma çabalarım sonuçsuz kalmıyor.

Biz Kuponall ailesi olarak böyleyizdir. Kitaptan okuyarak ders anlatan öğretmenler gibi kuru bilgi vermekle yetinmeyiz. Bazen bana gelirler sağdan sağdan, biraz saçmalarım. (Saç malanmaz, taranır. Ha ha ha!)

Ayrıca biz ha bire öğrencilere sunum yaptıran öğretmenler gibi de değiliz. En ince ayrıntısına kadar anlatırız. ‘Gerisini de siz araştırın.’ Diyerek lafı kısa tutmayız, o konuda çok bonkörüz.

⏰*** Şiir Dinletisi ***⏰

  • İşte bizim farkımız,
  • Sanki evimiz barkımız,
  • Hep bu site oldu,
  • Susmasın hiç şarkımız.
  • Eğer sen susarsan… Su iç her şeyi ben mi söylicem ya! Beyin kıvrımlarını harekete geçir kanka. Bu kadar hazıra alışık olma hazıra dağ dayanmaz. 😂

***

Tüh, koptu bütün duygusal bağlarım.Yine kötü esprilere bağladım. Neyse devam edemeyecektim zaten kafiye bulamadım ondan ya, çaktırmayın.

Çamlıca Sosyal Tesisleri’nde Ne Yenir?

Olur da Çamlıca Tepesi yeme-içme imkânları arasında Sosyal Tesisler’den yararlanmaya karar verirseniz Köfteli Patlıcan çökertmeyi muhakkak deneyin. Izgarada pişirilen köftelerin patlıcanlarla bir araya gelerek oluşturduğu bu nefis spesiyalin tadı damağınızda kalacak. ‘Çökertme’ demişken,Muğla’nın ‘çökertme kebabı’ adında bir yöresel lezzeti var.

Yolunuz oralara düşerse tadına bakmadan ayrılmayın. Daha fazlasını Muğla’da ne yenir? yazımızdan öğrenebilirsiniz. Ayrıca Muğla gezilecek yerler ve Muğla plajları yazılarımıza da bakmanızı tavsiye ederim.

Tabii ki Çamlıca Sosyal Tesisleri’nin favorileri sadece bundan ibaret değil. Sebzeli Bonfileye de bayılacaksınız.

Neden mi? Çünkü piliç kıyması ve çeşit çeşit sebzeler soteleniyor. Açılan bonfile önce rulo hâlinde sarılıyor, sonra ızgaraya atılıyor. Nar gibi pişiyor ve Çamlıca Tepesi’nde ne yenir? sorusunun en mükemmel cevaplarından biri olarak servis ediliyor.

Osmanlı Kahvehanesi

osmanlı kahvehanesiDemin kendisinden söz etmiştim. Osmanlı motiflerinden yansımalarla size nostaljik hisler yaşatacak olan bu mekân, Çamlıca Sosyal Tesisleri’nin en nadide köşelerinden birini oluşturuyor.

Dostlarla iki lafın belini kırmak için gayet uygun bir ortam, ekibi toplayın gelin. Sütlaç, aşure, trileçe, tahinli sarma, kabak tatlısı, yaş pasta… Tatlı menüsü de zengin.

Kurabiye ve kek çeşitleri de bu geniş yelpazede kendine yer buluyor. Bir yandan bu tarihi atmosferde yıllar öncesine giderken, bir yandan da kendinizi eşsiz bir ziyafette bulacağınız bir yer Osmanlı Kahvehanesi.

Şık dekorasyonuna pirinç çiniler de renk katıyor. Kendinizi bambaşka bir ambiyans içerisinde hissedeceğiniz Osmanlı Kahvehanesi, huzurlu ortamıyla size çok iyi gelecek.

Bahçe Kafeterya

Burada da envâiçeşit lezzet sizi bekliyor. Birbirinden enfes kumpirler, köfte ekmek, gözleme, pizza, döner, simit ve hamburger seçenekleri onlardan bazıları.

Daha pek çok aperatifin sunulduğu Bahçe Kafeterya birkaç büfeden meydana geliyor. Büyük bir alanı kaplayan bu mekânda ferforje tabureler ve geniş masalar oldukça şirin bir görüntü sergiliyor.

İstanbul’a 360 bir açı ile bakma imkânı tanıyan Bahçe Kafeterya, panoramik manzarasıyla göz dolduruyor. Bu bakımdan sanki bir teras gibi âdeta.

Hele ön taraftaki banklardan birine oturursanız manzarayı daha net seyredebilirsiniz. Boğaz manzarasına hâkim bir noktada bulunan Bahçe Kafeterya, Tarihi Yarımada’yı da görüyor.

Bu muazzam manzaraya bir de klasik Türk müziği eşlik ediyor. ‘İnleyen nağmeler, ruhumu sardı.’ Moduna giriyorsunuz yani. Uçan kuşlar, martılar… Dertli gönüllere giren, işte benim Zeki Müren! 👏👏👏

Nurbaba Tekkesi

Buraya ‘Tahir Baba Tekkesi’ deniyor. Eskiden Bektâşî tarikatine mensup olanların kullandığı bu tekkeden günümüze yalnızca hazîresi kalmış. Yine de tarihi bir eser olarak ziyaret edilmeyi hak ediyor.

Çamlıca Camii

çamlıca camiiMinare sayısı, uzunluğu ve maliyetiyle adından söz ettiren bu cami, Çamlıca Tepesi gezi rotanıza dâhil etmeniz gereken yerlerden. 63 bin kişilik kapasitesiyle ülkemizin en büyük camileri arasında gösteriliyor.

1071 bin metre yüksekliğe sahip olan cami, bu özelliğiyle Malazgirt Meydan Muharebesi’ne gönderme yapıyor. Onun için bu yükseklikte yapılmış zaten. Kubbenin iç çapı da İstanbul’un plakasını sembolize etsin diye 34 metre olarak tasarlanmış.

Altı minareye sahip bu cami Osmanlı ve Selçuklu mimarisini bir araya getiriyor. Kubbenin yüksekliği ise 72 metre olarak belirlenmiş. Bu da ‘72 millet’ deyimini simgeliyormuş.

Caminin bir kütüphanesi, bir de zaman zaman çeşitli kültürel ve tasavvufî etkinlikleri ağırlayan sanat atölyeleri var. Ayrıca 3500 metrekarelik bir sanat galerisine sahip.

İnşaatına 6 Ağustos 2013 tarihinde başlanan cami 3 Mayıs 2019’da tamamlandı. 2016 yılında açılmış olmasına rağmen çalışmalar bir süre daha devam etti.

Yapımı için 290 milyon dolar harcandığı söyleniyor, bu nedenle epey eleştiri konusu oldu. Geleneksel mânâda bir külliye, modern anlamda da bir kompleks olan bu camiye yakından bakmanızı tavsiye ederim.

Küçük Çamlıca Tepesi

Burası, Boğaziçi’nin en büyük 2. tepesi. Biraz daha alçakta kalıyor, Büyük Çamlıca’ya 15 dk uzaklıkta.

Küçük falan değil tabii, lafın gelişi o canım…

Bu tepede de yürüyüş yolları, tarihi köşkler ve manzara izleme noktaları bulunuyor. Küçük Çamlıca Korusu burada yer alıyor.

Deniz seviyesinden 230 metre yükseklikte konumlanan Küçük Çamlıca Tepesi, İBB bünyesindeki Beltur işletmesine ev sahipliği yapıyor.

Küçük Çamlıca Korusu

istanbul piknik yerleriTepenin eteklerinden başlayıp doruklarına kadar uzanan bu koru, alabildiğine yeşil manzarasıyla gözleri şenlendiriyor. II. Mahmut zamanında burası padişahların gezintiye ve avlanmaya çıktığı bir yer imiş.

19. yüzyılda özel mülkiyete geçen koru, Lütfi Kırdar tarafından kamulaştırılmış. 1950’lerden sonra İstanbul’a akın akın göç başlayınca Küçük Çamlıca Korusu’nun bir kısmı gecekondu hâline gelerek tahrip olmuş.

1980 senesinde İBB burayı tekrar düzenlemiş. Özel gün etkinlikleri de gerçekleştirilen koruda toplantı, nişan ve düğün organizasyonları tertip edilebiliyor.

Yaz mevsiminde dış mekân kapasitesi 300 kişi olan koru, kışın 70-100 kişiyi iç mekân alanında misafir ediyor.

Korunun yapay şelalesi ise baktıkça insanın içini açıyor. Diğer taraftan, bitki örtüsü son derece zengin.

Kızılçam, karaçam, fıstıkçamı, çınar, servi, ıhlamur, gürgen, çiçekli, İspanyol göknarı, erguvan,dişbudak, doğu çınarı ve sedir ağaçları onlardan bazıları.

Kartal’dan başlayarak görüş açınızın sınırlarını zorlayan 😊 manzarası; Beşiktaş, Eminönü, Üsküdar ve Kadıköy’ü içine alıyor. Hatta Prens Adaları da bu manzaraya dâhil.

Tam sevgiliyle gidilecek yerler listelerinin baş köşesine lâyık, müthiş romantizm yapılır burada.

(Ne? ‘Romantizm yapılır’ nedir ya? Sanki, ‘anahtar teslim romantizm yapılır, hemen teslim edilir’ der gibi… Olmadı bu, beynim yandı resmen.) 😂

O halde bu kötü esprimi kamufle edeyim hemen:

Küçük Çamlıca Korusu’nda şık bir restoran hizmet veriyor ve üç tarihi yapı bulunuyor:

  1. Topkapı Köşkü: Cihannüma Köşkü’ne iki kemerli bir revak ile bağlanmış.
  2. Cihannüma Köşkü: Bu, 17. Yüzyıl üslubunu yansıtıyor.
  3. Sofa Köşkü: Bu yapı ise avlunun diğer tarafında kalıyor.

Osmanlı’nın nahiv mimarisini günümüzün modern estetik anlayışıyla buluşturan bu köşkler, eminiz ki sizi kendine hayran bırakacak.

Su Köşkü

su tepesiKüçük Çamlıca Korusu’na girdikten sonra biraz ileride sizi karşılayacak olan bu ahşap yapı, yaz mevsiminde kafeterya olarak hizmet veriyor.

2008 yılında faaliyete başlayan köşkün mutfağı Türkiye ve dünya ülkelerinin seçkin lezzetlerini ziyaretçilerinin beğenisine arz ediyor.

Etrafında çeşit çeşit laleler var. Ön tarafında ise bir süs havuzu mevcut. Göl, suyunu taşlarla örülmüş olan yapay şelaleden alıyor.

Doğal bir gölü andıran bu havuz, köşkün ziyaretçilerine âdeta ‘hoş geldiniz!’ der gibi pırıldıyor. Atatürk Arboretumu İçerisinde de bu tarz bir manzara var, gidenler bilir. Tabii orada oturup dinlenmek, piknik yapmak falan yasak.

Küçük Çamlıca Korusu’nun şirin misafirlerini de unutmayalım. Gölün içerisinde yüzen beyaz ördeklere ve kaplumbağalara denk gelebilirsiniz. Sol taraftaki banklara oturup bu tatlı manzaraya karşı piknik yapabilirsiniz.

Öte yandan burada sincap heykellerini de görebilirsiniz.

Yukarılara çıktıkça manzaranın daha da güzelleştiğini fark edeceksiniz. Erguvanlara ve morsalkımlara denk gelecek, mis gibi kokusuyla kendinizden geçeceksiniz.

Bu üst yol genellikle düğün fotoğrafçılarının tercihi oluyor. Eğer sevgiliyle gidilecek yerler nereler? Diye düşünüyor ve alışılagelmiş mekânlardan farklı bir yer arıyorsanız kesinlikle buraya uğramalısınız. Köşkün üst taraflarına doğru yürüyüp fotoğraf çekilerek ânı ölümsüzleştirmelisiniz.

En tepede ise biraz önce bahsettiğimiz köşkleri göreceksiniz. Orada da yine bir havuz ve geniş kamelyalar bulunuyor.

Su Köşkü dış mekânda 250, iç mekânda ise 80 kişiye hizmet veriyor. Kuş sesleri eşliğinde, yemyeşil doğanın ortasında keyif yapmak isterseniz tam size göre.

Buraya özellikle Lale Festivali zamanında gelin derim. Lale Festivali demişken;

Çamlıca Kulesi

Deniz seviyesinden tam 587 metre yüksekte bulunan kule, İstanbul’un en yüksek yapılarından. Panoramik asansörler, restoran, kafe ve teras gibi bölümleriyle Küçük Çamlıca’nın gözbebeği durumunda.

Çamlıca Kulesi yazımı ziyaret ederek tüm ayrıntılara ulaşabilirsiniz. Giriş ücretleri, ziyaret saatleri, restoran fiyatları gibi pek çok bilgiyi orada bulacaksınız.

Çamlıca Tepesi’nde Neler Yapılır?

Hemen sayıyorum: Doğayla hasret giderilir, doyumsuz manzaraya doyulur, burası fotoğraf çekilecek yerler bakımından zengin olduğu için telefonun anası ağlatılır… Nasıl tavsiyeler?

(Yani zengin derken, her noktası ayrı manzaralı o açıdan. Yoksa adı üstünde bir tepe. Dev bir kompleks değil. Hepi topu ne kadar gezebilirsiniz ki canım. Hayır yani ben anlamıyorum Çamlıca Tepesi manzara da manzara diye tutturdun geldik buralara…

İşte durduk yere kavga böyle başlatılır.

‘Burdan manzara farklı,

Sen suçlu ben haklı…’

Size şarkılar bile söylüyorum, bazen biraz saçmalasam da size en doğru, güncel ve detaylı bilgileri sunuyorum. İş başka, aşk başka lütfen.)

Çamlıca Tepesi Piknik

Hem Küçük Çamlıca Tepesi’nde hem de Büyük Çamlıca Tepesi’nde piknik alanları ve masalar bulunuyor. Fakat mangal ve semaver tarzı şeyler yasak. Malzemelerinizi yanınızda getirerek piknik keyfinizi muhteşem manzara eşliğinde yaşayabilirsiniz.

Hani çocuklara ‘anneni mi daha çok seviyorsun babanı mı?’ diye sorarlar ya. Siz de büyük mü küçük mü? Diye iki tepe arasında kalırsanız… (Kendimi şu an ‘bi dürüm bi de ayran’ demiş ve karşıdan da böyle bir soru yöneltilmiş gibi hissettim. Konu buraya nasıl geldi bilmiyorum ama, Gökhan Türkmen ne demiş:

‘Büyükse büyük. Değilse, lâf-ü güzaf…’

Ne önemi var ben hep 50 liralık alıyorum.) 😂

Neyse, eğer iki tepeyi de ziyaret etmeye vaktiniz yoksa bence tercihinizi Büyük Çamlıca Tepesi’nden yana kullanın.

Ya da şöyle söyleyeyim: Bolca çiçek göreyim, kendi getirdiklerimi yiyorsanız sizi Küçük Çamlıca’ya alalım.

Yok benim derdim yemek ve manzara diyorsanız Büyük Çamlıca sizin için doğru seçim.

Daha verimli, daha efektif bir piknik 😂 deneyimi için gezilecek yerler yazılarımızın birçoğunda dile getirdiğimiz altın kuralımızı uygulayın: Hafta içi erken saatlerde, kalabalığın yoğun olmadığı zamanlarda gelin.

Çamlıca Tepesi Kahvaltı

  1. Burada kahvaltı için Çamlıca Sosyal Tesisleri’ni tercih edebilirsiniz.
  2. Ayrıca Cafe Balcoon, Beyaz Köşk Çamlıca ve Beyda Köşk gibi yerlerde de kahvaltı yapabilirsiniz. Beyaz Köşk’ün tepsi mantısı meşhur bu arada. 0216 650 7650 numarasından iletişim kurabilirsiniz.
  3. Mavera Kafe de bir başka alternatif. Soğuk ve sıcak kahvaltı çeşitleriyle açık büfe hizmet veriyor. Büyük Çamlıca Caddesi, No: 50 adresinde yer alan bu kafeye 0216 318 3161 numarasından ulaşabilirsiniz.
  4. Desde Cafe & Restoran hem kahvaltı hem de yemek için uğrayabileceğiniz mekânlardan biri. 0216 422 0202 numarasını arayarak detaylı bilgi edinebilirsiniz.
  5. Supra Çamlıca bir başka kahvaltı mekânı olarak öne çıkıyor. Mekânın çocuk oyun alanı da var. Telefon numarası: 0 216 316 1650

Sosyal Tesisler’de Çamlıca Tepesi kahvaltı fiyatları 38 TL’den başlıyor. Serpme kahvaltı tercih ederseniz en az 70 TL ödemek durumundasınız.

Restoran menüsü ise en düşük 45 TL olarak fiyatlandırılıyor. Bu arada Çamlıca Tepesi Restaurant demişken, Kütahya’da da bir Çamlıca Restaurant var aklınızda bulunsun. Söz Kütahya’dan açılmışken; Kütahya gezilecek yerler ve Kütahya’da ne yenir? yazılarıma da uğramayı unutmayın!

Çamlıca Tepesi Fotoğraf Çekimi ve Manzara

Burası göz alıcı manzarasıyla size çok özel fotoğraf kareleri sunmaya aday. Gerçi buranın da betonlaşmaya esir düştüğünden şikâyet edenler çok.

Çamlıca Tepesi eski hali daha güzeldi diyor pek çok insan. Buranın evrim geçirdiğini, şu an kiremitlere teslim olduğunu savunanlar, ‘nerede o eski Çamlıcalar…’ diye hayıflananlar da kendine göre haklıdır tabii.

Mesela önceden ‘Çamlıca’yı Güzelleştirme Cemiyeti’ adlı bir topluluk varmış. 1930’lu yıllarda buraya 3500 ağaç dikilmiş. Vali de 40 adet ceviz ağacı hediye etmiş.

Yani Çamlıca Tepesi manzarası bundan 50-100 yıl evvel çok daha güzeldir elbette. ‘O zamanlar teknik ‘teknoloci’ bu kadar gelişmemişti evladım.’ (!) diyen amcalar gibi oldu benimkisi de biraz.

Ama şimdi Çamlıca Tepesi’nin bu sürümünü uninstall edip eski versiyonu kuramayacağımıza göre… 😂

Çamlıca Tepesi’nin repair edilmiş hâli de güzel. Siz bakmayın ‘şimdi Çamlıca’ya gidilmez, Çamlıca benim için bitmiştir’ veya ‘eskiden buralar hep dutluktu’ diyenlere yahu… 😂

Çamlıca Tepesi Bayrak

Burayı fotojenik kılan şey sadece güzel doğası değil. Çamlıca Tepesi bayrak töreniyle dev Türk bayrağına kavuştu biliyorsunuz.

Birkaç ay önce tepeye 111 metre uzunluğunda bir bayrak direği dikildi. Küçük Çamlıca Radyo ve Televizyon Kulesi inşa edildikten sonra eski antenler söküldü. Yerine de bu bayrak direğini yerleştirdiler. Direğin ağırlığı ise 100 ton olarak belirtiliyor.

23 Nisan 2021 tarihinde, TBMM’nin 101. Kuruluş yıldönümünde Çamlıca Tepesi’ne 1000 metrekarelik Türk bayrağı çekildi.

Tepede dalgalanan bu bayrak, manzarayı güzelleştiren en ihtişamlı detaylardan biri. Bu devâsâ bayrak, İstanbul’un pek çok noktasından görülebiliyor.

Şehrin silüetini daha da görkemli kılan bu koca Türk bayrağı, Çamlıca Tepesi’nin en değerli ziyneti kısaca.

Kuş Gözlemciliği

Araştırmalarıma göre, Avrupa’dan Afrika’ya göç eden pek çok kuş, Eylül-Ekim aylarında burayı bir geçiş güzergâhı olarak kullanıyor. ‘Afrika yolcusu kalmasııın!’ diyerek havalanan iri gövdeli kuşlar…

(Nasıl anlatıyorum ama, benden belgeselci olur dimi dimii? 😂 N’olur evet de. O şarkıyı açın dinleyin dostlar nostalji olur. Çocukluğumun şarkısıydı.

Şu an imlâ ve dilbilgisi kuralları falan hak getire. Aştım yine kendimi. Belgeselci diye bir şey yok sanırım.

Literatüre yeni bir kavram kazandırmış olmaktan dolayı kendimle iftihar ediyorum.)

Neyse, o aylarda buraya gelirseniz kuş gözlemciliği yapabilirsiniz.

⏰*** Şiir Dinletisi ***⏰

  • Kuşlar kelebekler,
  • Çamlıca seni bekler,
  • Eğer acıkırsan,
  • Ye çikolatalı ekler! ❤️

(Yaptım yine bi kafiye hadi iyisiniz! Bu kıyağımı unutmayın.) 😊

Çamlıca Tepesi Nerede?

Anadolu Yakası, Üsküdar sınırları içerisinde konumlanan Çamlıca Tepesi, Ümraniye’ye de oldukça yakın. Çamlıca İlköğretim Okulu otobüs durağında inip buraya varabilirsiniz.

Çamlıca Tepesi yol tarifi için tıklayın!

Çamlıca Tepesi’ne Nasıl Gidilir?

Buraya Üsküdar’dan gelecekseniz aşağıdaki otobüs hatlarını kullanabilirsiniz:

  • 11F
  • 11E
  • 11D
  • 11L
  • 11K
  • 11G
  • 11A
  • 11V
  • 11ST
  • 11P
  • 11ÜS
  • 11Y

Ümraniye’den gelecekseniz şu otobüslerden birini tercih edebilirsiniz:

  • 9ÜD
  • 9S
  • 522
  • 9A
  • 320

Kadıköy Rıhtım’dan gelecek olanlar da şu alternatiflerden birini seçebilir:

  • 14R
  • 14K
  • 14F
  • 14D
  • 14
  • 13B
  • 13

Bu otobüslerden birine binerseniz Çamlıca Şehit Onur E. Durağında inmeniz gerekiyor. Ardından bir üst sokağa geçiyorsunuz ve Turistik Çamlıca Tesisleri Tabelası’nı takip ediyorsunuz. 15 dakikalık bir yürüyüş mesafesi var.

Çamlıca Tepesi Ulaşım

Şahsi aracıyla gelecek olanlar önce Altunizade’ye gelmeli. NATO yoluna girmeden ilerleyip tabelaların gösterdiği istikamette devam ederek buraya ulaşım sağlayabilirler.

Eğer Çamlıca Tepesi nasıl gidilir? Derken otobüsle ulaşımı kastediyorsanız: Beylikdüzü güzergâhından ulaşım sağlamak istediğinizi varsayalım. Altunizade durağında iniyorsunuz. Buradan belediye otobüsleriyle tepeye varmanız mümkün. Bu arada tepenin yer aldığı durak aynı zamanda Turistik Çamlıca Tesisleri diye geçiyor.

Avrupa Yakası’ndan gidecekseniz en kolayı Üsküdar’a gelip oradan devam etmeniz. Metrobüsleri kullanabilirsiniz. Daha sonra Çamlıca’ya giden bir İETT otobüsüne binersiniz.

Taksim’den ise 129T nolu otobüse binerek buraya rahatlıkla ulaşırsınız.

Çamlıca Tepesi iletişim için 0216 443 2198 numarasını arayabilirsiniz.

Çamlıca Tepesi’ne Ne Zaman Gidilir?

Yılın her mevsimi güzelliğinden bir şey kaybetmeyen Çamlıca Tepesi özellikle hafta sonu gezilecek yer arayanların uğrak noktalarından. Buraya bahar mevsiminde gelirseniz, renk renk lalelerle, papatyalarla karşılaşabilirsiniz.

Yazın gelirseniz ağaçların gölgesi altında, huzurla kitap okuyup kahve içmenin tadını çıkarabilirsiniz.

Sonbaharda gelirseniz, doğanın farklı bir boyutuna şahit olabilirsiniz. Kışın gelmeyi de ihmâl etmeyin, Çamlıca Tepesi’nde sahlep içmenin tadı başka olur.

Çamlıca Tepesi Yakınında Gezilecek Yerler

İstanbul’un en renkli ilçelerinden biri Üsküdar. Kız Kulesi onda, Adile Sultan Kasrı onda…

Hâliyle buralara kadar gelmişken vaktiniz olursa Üsküdar’ın diğer cazibe merkezlerine de uğramalısınız. İşte onlardan bazıları:

1. Kız Kulesi

istanbul üsküdar gezilecek yerlerŞehrin en önemli sembollerinden biri olan bu kule, nefes kesen manzarasıyla hayranlık uyandırıyor. Marmara Denizi ile Boğaz’ın kesiştiği noktada bulunan kule; koruma, deniz feneri, karantina hastanesi gibi amaçlarla kullanılmış.

Kız Kulesi’yle ilgili pek çok efsane mevcut. Hangisi doğru ibilinmez ama, burayı ziyaret etmeyen Üsküdar’a gittim demesin yani.

Yol tarifi için tıklayın!

Bu arada Mersin’in bir Kız Kalesi var. Kulakları çınlasın, selam olsun buradan… Bir harf neleri değiştiriyor görüyorsunuz. Ha Kız Kulesi, ha Kız Kalesi deyip geçmemek lâzım.

Şâyet Kız Kalesi hakkında mâlumat-ı nâfia edinmek isterseniz… (Biraz süslü konuşayım ki ilgi çeksin ya bunlar hep dijital pazarlama yöntemlerim.) 😂

Neyse ben diyecektim ki, merak ettiyseniz Mersin gezilecek yerler yazımıza geçiş yapabilirsiniz. Belki Mersin plajları da ilginizi çeker. Yahut aklınıza, Mersin’de ne yenir? diye bir soru takılır. Tüm taleplerinizin profesyonel çözüm noktası Kuponall Ajans! 😂

2. Adile Sultan Kasrı

adile sultan kasrı öğretmeneviTarihi dokusu ve boğaz manzarasıyla tercih sebebi olan Adile Sultan Kasrı, güne lezzetli bir kahvaltıyla başlangıç yapmak isteyenlerin de uğrak noktası. Odalarından biri Hababam Sınıfı Müzesi’ne dönüştürülen kasır, zamanında bu filme set olmuş yıllarca.

Burası hakkındaki her şey Adile Sultan Kasrı yazımızda! Yol tarifi için tıklayın!

3. Beylerbeyi Sarayı

istanbul gezilecek yerlerTarihi 1865 yılına uzanan saray, Mermer Köşk ve Sarı Köşk gibi muazzam yapıları barındırıyor. Set bahçeleri de Beylerbeyi Sarayı’nı oluşturan en özel bölümlerden biri. Yol tarifi için tıklayın!

4. Fethi Paşa Korusu

fethi paşa korusu neredeSarayburnu’ndan başlayıp Ortaköy’e doğru uzanan bir manzaraya sahip. Banklar üzerinde piknik yapmanız mümkün fakat en mantıklısı güzelim sosyal tesisinden faydalanmanız elbette. Size kapsamlı bir Fethi Paşa Korusu rehberi hazırlamıştık. O yüzden bunu da geçiyorum. Yol tarifi için tıklayın!

5. İmoga Grafik Sanatlar Müzesi

Geçici sergileri takip edebileceğiniz bu müze, çeşitli kültür ve sanat etkinliklerine yer veriyor. Sürekli eserler de mevcut.

Müze Kart geçmiyor. Yol tarifi için tıklayın!

6. Çinili Camii

1640 yılına tarihlenen cami, ismini göz dolduran çinilerinden alıyor. Estetik mimarisiyle görülmeye değer. Yol tarifi için tıklayın!

7. Aziz Mahmud Hüdayi Efendi Türbesi

Bu konuda da uzun bir yazımız var. Kısaca şunu söyleyelim: Aziz Mahmud Hüdâyi hazretleri Celveti tarikatini kuran, 8 padişahın dönemini görmüş bir Allah dostu.

(Günümüzün tarikatleriyle bir alâkası yoktur tabii. Şimdi etraf şeyh kaynıyor. (!) Instagram fenomeni olmak veya havadan para kazanmak için kılıktan kılığa giriyor millet. Konuşturuyorlar beni dostlarım.)

İmkân bulursanız bu mübârek zâtın türbesine de uğrayın, biraz uhrevî âlemlere dalın. (Yanlış anlamayın size öğüt vermiyorum ya.

‘Kendi himmete muhtaç dede,

Nasıl gayriye himmet ede.’ Demişler. İnsanın önce kendi düzgün olması lâzım nasihat vermek için.

Çok havalı bir söz değil mi ya? Herkesin kolay kolay anlamayacağı sözler acayip entelektüel görünmenin en garanti yollarından biri. Instagram’da kullanırsınız. Ama o işler sadece paylaşımla da olmuyor ki.

Instagram SEO çalışması denen bir şey var. Bunu da en iyi Instagram araçları yardımıyla yapabilirsiniz.

Sosyal medya uzmanı da oldum sizin için, saçımı süpürge ettim.) 😂

Yol tarifi için tıklayın!

Çamlıca Tepesi Yakınlarında Gezilecek Başka Nereler Var?

  • Ahmet Çeşmesi ve arkasındaki Mihrimah Sultan Külliyesi ve Camii’ni görebilirsiniz.
  • Yeni Valide Külliyesi ve Camii’ne, Şemsi Paşa Camii’ne uğrayabilirsiniz.
  • Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi’ndeki çeşit çeşit uçurtmaya bakabilir, eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Dilerseniz uçurtma yapımının öğretildiği atölye çalışmalarına da katılabilirsiniz.
  • Listenize Salacak Camii, Rum Mehmed Paşa Camii, Ayazma Camii, Şakirin Camii, Ahmediye Camii, Çamlıca Kız Lisesi gibi yerleri de ekleyebilirsiniz.
  • Ağa Hamamı, Bulgurlu Hamamı , Valide Atik Hamamı, Şifa Hamamı gibi tarihi yerlere de gidebilirsiniz.

Sonuç olarak Çamlıca Tepesi İstanbul gibi bir mega kentin en mütevazi yerlerinden biri. Boğaz, Haliç, Adalar ve Avrupa Yakası manzaralarını aynı karede birleştiren bir mekân. Beyoğlu, Galata Kulesi, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve daha nicelerini ayağınızın altına seriyor…

Bu nedenle Çamlıca Tepesi Üsküdar gezi listenizin ilk duraklarından biri olmalı acilen. Burada İstanbul’u kuşbakışı izleyin. Parkurlarında yürüyüş yapın, Sosyal Tesisler’in damaklarda iz bırakan lezzetlerini tadın. Köşklere, Çamlıca Camii’ne uğrayın; eski dönemlere kısa bir yolculuk yapın.

Günbatımını seyredin. İstanbul’un geceleri nasıl ışıldadığına bakın, bu şehrin size cilve yapmasına izin verin.

Mevsimi geldi mi, sırf laleleri izlemek için ziyaret edin burayı. Doğanın uyanışını burada gözlemleyin. Kendinize doğadan bir gün hediye edin.

Âşıkların mutlu dakikalarını paylaşan İstanbul Çamlıca Tepesi, sizin de sevgilinizle romantik anlarınıza sahne olsun. Hatıralar bırakıversin hafızanıza, yüreğinize bir huzur bûsesi kondursun…

Şairlere, yazarlara, ressamlara ilham kaynağı olan bu yerde kendinizi keşfedin. Benliğinizi özümseyerek, var oluşun temelinde yatan… (Tamam, beceremiyorum kabul. 😂

Ben bunlardan ne anlarım ya? Benim ihtisas alanım; Adana’da ne yenir?, Alaçatı gezilecek yerler ve Hatay plajları gibi şeyler. Bana bunlarla gel.) 😊

Huzurun açık adresi olan Üsküdar Çamlıca Tepesi, çevresindeki diğer doğal ve tarihi yerlerle bir güzellik orkestrası âdeta.

Öyleyse bu melodiye kulak verin. Siz de katılın bu şarkıya, haydi hep beraber:

Immm… Şu an, kafiye takıntım uğruna saçmaladığım, eksi 72 santigrat derece soğuğa kurban giden yeni bir şiirim yok. 😂

Ama bunu telâfi edeceğim. Aaa aslında, Emel Sayın’ın Çamlıca Yolunda şarkısı olabilir. Arşivimde neler varmış görüyorsunuz…

Fark ettim de, bak bu kaçıncı Oldu. Yazıda şarkılardan çok bahsettim gibi. Galiba hâlâ 2021 İstanbul festivalleri etkisindeyim. Acısıyla tatlısıyla 2023 de geliyor, her gün biraz daha y… Yaşlanıyoruz demeyecektim, ‘yükseliyor dolar’ diyecektim ya, üzerinize alınmayın.

Aman neyse ne, siz de tempoyu yüksek tutun. İstanbul gezilecek yerler bol bol eğlendirsin sizi. Canlarım benim. 😂😂

Buraya kadar okuduysanız teşekkür ederim. Eğer atlaya atlaya okuduysanız canınız sağ olsun. (Ayıptır söylemesi ben bazen kitap okurken öyle yaparım da kendimden biliyorum. Bi başından, bi ortasından, bi sonundan bu şekilde her gün bir kitap bitirerek kültürel seviyemi artırırım.) 😂

O zaman, kapatıyoruz arkadaşlar. Size esenlikler diliyorum. 😂

Yorum yapın