Ana sayfa » Gezilecek Yerler » Frig Vadisi Nerede? Nasıl Gidilir? | Frig Vadisi Yolu

Frig Vadisi Nerede? Nasıl Gidilir? | Frig Vadisi Yolu

Frig Vadisi yazımızda Ege bölgesinin Kapadokyası olma yolunda ilerlemekte olan Frig Vadisini size tanıtmaya çalışacağız. Eskişehir- Afyonkarahisar-Kütahya illeri arasında kalan Frig Vadisi nde 3000 yıl önce kralların yürüdüğü yollarda yürüyebilir, Frig yerleşim yerlerini ve ibadethanelerini görebilir, flamingoların göç yolları üzerinde olan Emre Gölü nde gün doğumunu sıcak hava balonunda karşılayabilir, Arog filmi nin çekildiği Memeç kayalıklarını görebilir ve tarihi ve doğal güzelliklerin tadını çıkarmak için kamp alanlarında çadırınızı kurabilir, Ayazini metropolisini ziyaret edip Afyonkarahisar valiliğinin uzun uğraşları sonucu turizme kazandırdığı Ayazini köyünün binlerce yıllık tarihi sokaklarında dolaşabilir ve Afyonkarahisarın yöresel ürünlerini tadabileceğiniz restaurantlarında lezzetli ve kaliteli zaman geçirebilir yorgunluğunuzu bölgeye çok yakın olan Gazlıgöl- Yaylabağı bölgesindeki termal sularda atabilirsiniz.

Frig Vadisi Tarihi

frig vadisi tarihi

Frig Vadisi tarihi ne bakalım öncelikli olarak. Çünkü bir yeri tanımak için daha önce o yollardan kimler yürümüş ne hikayeler yaşanmış bilmek gerekir. Frigler M.Ö.1200 lü yıllardan itibaren Kızılırmak ve Sakarya nehirleri arasında varlık göstermişlerdir. M.Ö.660 yılında Kimmerlerin saldırısıyla yıkılan Frigler günümüzde  Afyonkarahisar- Eskişehir illeri arasında bulunan kayalık ve ormanlık bölge olan Yazılıkaya( Midas’ın şehri) ve İhsaniye çevresinde yeniden kurulmuştur. Frig egemenliği Pers döneminde son bulsa da din, kültür ve dilinin Bizans döneminde bile etkisini koruduğu görülmektedir (kaynak).

Frig dili maalesef tam anlamıyla çözülememiştir. Bu yüzden Frig vadisi nde göreceğiniz anıtlarda ne yazdığını tam olarak anlaşılamamakta. Fabl (hayvan hikayeleri) ın ilk örneklerinin Frig dönemine dayandığı düşünülmektedir.

Tarım ve hayvancılıkla uğraşan Friglerin en önemli tanrıları toprak ve bereket tanrıçası Kibele dir. Öküz kesenin ve ya saban kıranın cezasının ölüm olmasından ziraata ne kadar önem verdikleri anlaşılmaktadır. Hayvancılık faaliyetlerindeki gelişmenin sonucunda dokumacılıkta da gelişmişlerdir. Tapates adlı kilimleriyle meşhurlardır. Özellikle de at yetiştiriciliğinde mahir oldukları bilinmektedir.

Frig Vadisi Nerede?

Frig Vadisi nerede dersek eğer  Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya illerinin kesişim bölgesinde yer almaktadır. Frig vadisi aslında tek bir vadiden değil vadiler topluluğundan oluşur.

Afyonkarahisar’a  37 km ,Eskişehir’e 59 km, Kütahya’ya  28 km uzaklıktadır. Tabi vadinin geniş bir alana yayıldığını düşünecek olursak bu mesafeler illerin kendi bölgesinde gezilecek yerlerine göre hesaplanmıştır.

Frig Vadisi Yol Tarifi

Frig Vadisi yol tarifi ise görmek istediğiniz tarihi mekanlara bağlı olarak değişmektedir. Eskişehir-Kütahya karayolundan ya da Eskişehir-Afyonkarahisar karayolundan tabelaları takip ederek ulaşabilirsiniz.

Demiryolu , havayolu ya da otobüs gibi seçenekler olsa da vadinin çok geniş bir alana yayılmasından dolayı toplu taşıma kullanmak yerine özel aracınızla gelmenizi tavsiye ederiz.

Frig Vadisi Haritası – Frig Yolu

Haritanın kaynak resmi

Frig Yolu Ankara, Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya illeri sınırları içerisinde kalan Frig Medeniyetinin yaşam alanı olarak seçtiği bölgeleri  içeren tematik kültür yollarından biridir. Frig Yolu yaklaşık 500 km den ibaret olup ülkemizdeki en uzun yürüyüş yolları arasında 3. sıradadır. Tamamını yürüyerek gezmek için 15-20 gün zaman ayırmanız gerekmektedir.

Frig Yolu projesi  alanında uzman kişilerin 5 yıllık bir çalışmasıyla 2013 yılında tamamlanmış olup turizme ve doğa severlere kazandırılmıştır.  Frig vadisi ndeki antik kalıntılar, patikalar ve orman içi yolların birleştirilmesiyle oluşturulmuştur.

Frig Yolu güzergahı  uluslararası standartlara uygun yürüyüş ve bisiklet yoludur. Frig Yolu nun tamamı kırmızı-beyaz renklerle işaretlenmiştir. Rota başlangıç ve bitişlerine , kavşak noktalara sporcuları bilgilendirmek için tabelalar dikilmiştir. Frig yolu nda yürürken kendinizi 3000 yıl önce yaşayan bir Frigyalı gibi hissetmemeniz işten bile değil.

Frig Yolu 3 ana rotadan oluşmaktadır. Gordion (Ankara) , Seydiler(Afyonkarahisar) ve Yenice çiftliği(Kütahya) dan başlayan yollar Frigya nın kalbi olan Midas(Yazılıkaya/Eskişehir) de birleşir. Rota güzergahlarından kısaca bahsedip Frig Vadisi deyince görmeden/ yapmadan gitmemeniz gereken şeylere geçelim.

  • FRİG YOLU ROTA-1 (AFYONKARAHİSAR)

Frig yolu Rota-1 Afyonkarahisar-Ankara karayolundaki Seydiler kasabasından başlayan rota Yazılıkaya da son bulmaktadır. Frig vadisi ndeki jeolojik oluşumların en güzel  göründüğü rota olarak bilinmekte. Bir çok antik medeniyete ev sahipliği yapmış olan Ayazini  ’ni ve özgün frig eserlerini (Aslantaş, Yılantaş, Maltaş, Aslankaya, Burmeç vb.) bu rotada görmek mümkün. İsterseniz Sarıcaova’dan sonra Yazılıkaya ’ya devam edebilir ya da Asmainler Saklı Vadisi içinden geçerek Kütahya sınırlarındaki Rota-2 ye bağlanan rotadan devam edebilirsiniz.

  • FRİG YOLU ROTA-2 (KÜTAHYA)

 Frig yolu rota-2 Kütahya-Eskişehir karayolunun  15.km sinde bulunan Yenice çiftliğinden vadiye giriş yapıp Porsuk ırmağının hemen yanındaki vadi ağzında bulunan yerleşkelerden yolculuğunuza başlayabilirsiniz.. Fındık Vadisi ve Zahran Vadisinden geçip Kümbet Köyü üzerinden  Yazılıkaya’ya ulaşabilirsiniz. Rota-2 yaklaşık 150 km sürmektedir.

  • FRİG YOLU ROTA-3 (ESKİŞEHİR)

Frig Yolu nun en uzun kısmı olmakla birlikte Gordion ve Yazılıkayayı birbirine bağlanmaktadır. Frigler siyasi merkez olarak Gordionu tercih etse de en önemli kutsal yerleri ve dini mekanları Yazılıkaya olarak bilinmektedir.

Frig Vadisi Giriş Ücreti 2022

Frig Vadisi giriş ücreti başlığında size güzel bir haberimiz var. Tek bir giriş noktası olmayan Frig vadisi nde  Bölge içinde ki eserleri görmek ve güzel zaman geçirmek için hiçbir yerde ücret ödemeniz gerekmiyor yani ÜCRETSİZ.

Frig Vadisi Ziyaret Saatleri

Frig vadisi ziyaret saati 7 gün 24 saat . Frig vadisi ndeki eserleri görebilmeniz için herhangi bir saat kısıtlaması yok.

Ziyaret için en uygun zaman ise ilkbahar ve sonbahar. Çünkü kışları çok soğuk, yazları ise çok sıcak olan bir bölge. Ege Bölgesinde olmasına rağmen Ege İklimi beklentiniz olmasın.

Şimdi de Frig Vadisi gezimizde göreceğimiz tarihi eserler, doğal güzellikler ve yapabileceğimiz aktiviteler üzerine konuşalım.

Frig Vadisi Kütahya

frig vadisi kütahya

Frig vadisi Kütahya ili sınırları içerisinde kalan bölgesinde daha çok antik yerleşim bölgelerini görmek mümkün. İbadethaneler, mezarlar, hayvan ağılları, sarnıçlar vb.tarihi kalıntıları görebilirsiniz. Ancak tabi ki tarihi yapıların maalesef insan eli ve doğal yollarla tahribata uğradığını söylemeliyiz. Ama her şeye rağmen bu bakir ve sakin turizm noktalarını gezi listenize eklemelisiniz. Konaklamak için Rota-2 güzergahı üzerinde bulunan köylerdeki Frig Evlerini tercih edebilirsiniz. Frig vadisi giriş ücreti ve frig vadisi ziyaret saatleri başlıklarında da belirttiğimiz üzere giriş ücretsiz ve belirli bir saati yok.

Frig vadisi Kütahya bölgesinde gezebileceğiniz yerler :

  • Yenice çiftliği
  • Sabuncupınar Köyü (kocataş tepe-arnavut ini yerleşkeleri)(20.yy dan kalma askerlik şubesi ve gar binası) (konum)
  • Fındık köyü yerleşimi ve kalesi (gün batımına yetişirseniz sizi enfes bir manzara beklemekte)
  • Doğuluşah köyü- Asarkaya tepe yerleşimi
  • Sökmen köyü yerleşimi
  • İnli köyü yerleşimi ve şapeli
  • Ovacık köyü inlice mahallesi yerleşimi ve nekropolü

Frig Vadisi Afyonkarahisar

Frig vadisi Afyonkarahisar bölgesinde hem antik yerleşkeleri, antik sanat eserlerini görmek hem de doğal güzelliklerin keyfini çıkarmak, kampınızda gece yıldızları seyrederken gün doğumunu bir sıcak hava balonunda karşılamak mümkün.  Frig vadisi Afyonkarahisar bölgesine gittiğinizde butik oteller ve kamp yerlerinin tercih edebileceğiniz gibi bölgeye yakın mesafede olan Gazlıgöl-Yaylabağı termal turizm bölgesinde termal tatil yapıp gezinizin yorgunluğunu atabilirsiniz.

Frig vadisi giriş ücreti ve frig vadisi ziyaret saatleri başlıklarında bahsettiğimiz şeyler burası için de geçerli. Frig vadisi Afyonkarahisar bölgesini gezmek ücretsiz ve zaman kısıtlaması yok.

Frig Vadisinin Afyonkarahisar bölgesinde gezebileceğiniz yerler:

  • Ayazini

    Ayazini Metropolisine ulaşmak için Afyonkarahisar- Eskişehir karayolunun 27. Kmsinden sağa dönüp 5 km sonra Ayazini Köyüne gelmeniz gerekmektedir (konum). Zaten bu yoldan geçerken tabelalar sizi bu küçük köye çekmekte.

   Bu günlerde sizi yepyeni yüzüyle karşılayan Ayazini ni önceden geldiyseniz bile tekrar ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Afyonkarahisar Valiliği tarafından desteklenen ’’ Frigya Açık Hava Müzesi ve Karşılama Merkezi”, “Ayazhan Restorasyonu” ve “Sokak Sağlıklaştırma” projeleri  tamamlanmış ve Ayazini yepyeni bir çehreye kavuşmuştur.

Ayazini nde öncelikli olarak antik çağlarda inşa edilen binalardan ziyade tüf kayaların oyularak yapılan kaya yerleşim yerleri, kilise , kaya mezarları görmek mümkün. Kaya yerleşim yerlerinin çok katlı yapısıyla zamanında apartman olarak kullanıldığını farkedebilirsiniz. Ayrıca Ayazini nde antik kaya mezarlarının günümüz köy mezarlığıyla yan yana olması bu coğrafyada aslında yaşamın binlerce yıldır devam ettiğinin bir kanıtı.

   Ayazini sokaklarını gezmeden önce fotoğraf makinenizi almayı ve telefonlarınızı şarj etmeyi unutmayın. Çünkü bu şirin köyün sokaklarında sizi çok güzel fotoğraf çekim alanları bekliyor. Lavanta sokak, şemsiye sokak, sabun sokak , nazar boncuğu sokak bunlardan bazıları.

Ayazini gezinizde aç kalmanız ise mümkün değil. Zira bu güzel köyde çeşitli katmer, gözleme evleri kır bahçeleri bulunuyor. Ayrıca Afyonkarahisar ın yöresel ürünlerini tadabileceğiniz restaurantlar açıldı. Güne Ayazini nde güzel bir kahvaltı yapıp gezinize başlayabilirsiniz. Ama unutmadan söyleyelim cazibe merkezi haline gelen Ayazini ndeki restaurantlarda kahvaltı yapmak için rezervasyon yaptırmayı unutmayınız zira maalesef yer bulmak çok zor oluyor 

   Ayazini gezinizde yorgunluğunuzu atmak için bir çok cafe seçeneği de mevcut. Serin ağaçların gölgesinde ya da bir mağaranın içinde kahvenizin yanına bölgeden çıkan Kızılay Afyonkarahisar maden suyu isteyebilirsiniz 

   Ayazini köyünde ücretli kamp alanları bulunduğu gibi ücretsiz kamp yerleri de mevcut. Ayrıca yakın zamanda açılan Butik otelleri de değerlendirebilirsiniz. Frig vadisi kamp alanları başlığımızdaki önerilerimizi inceleyebilirsiniz.

 Ayazini gezisi için size söyleyebileceğimiz son şey mutlaka yürüyüşe uygun bir spor ayakkabı ve rahat kıyafetlerle gitmeniz. Bebekli ailelerin bebek arabasıyla gezmesine müsait yerler var Ayazini köyü içersinde ancak tarihi yapıları dolaşırken için bebek arabası kullanmanız zor olabilir. Otopark konusunda da yeterli alan mevcut. İhtiyaçlarınızı karşılayabilecek bakkallar da var.

Size tavsiyemiz Ayazini ne yolunuzu mutlaka düşürmeniz . Kalabalıklaşmadan burayı mutlaka keşfetmelisiniz.

Ayazini hakkında ayrıntılı bilgi için resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.(site)

  • Avdalaz Kalesi

Ayazininden tabelaları takip ederek ulaşabileceğiniz bu yapı kayalara oyulmuş çok katlı, çok odalı, sarnıçlı bir yapıdır. Bizans döneminde yerleşim yeri olarak da kullanılmıştır.Ayazininden Avdalaz kalesine giderken peri bacası oluşumlarını görebilirsiniz. (konum)

  • Aslantaş ve Yılantaş

Göynüş vadisinde bulunan Aslantaş ve Yılantaş(konum) adlarını kaya mezar odalarının girişlerindeki aslan ve yılan kabartmalarından alır. M.Ö. 7. Yy de yapıldıkları tahmin edilmektedir. Aslantaş da bir mezar odasının girişindeki 2 büyük aslan kabartması görülebilirken Yılantaş maalesef parçalanmış bir anıttır.

  • Aslankaya

Üçlerkayasının kuzeyinde Emre Gölü ’ne yakın üzerinde büyük bir aslan heykeli ve Frig yazıtları olan bir anıt mezar. Kibele heykeli varmış ama defineciler tarafından çalınmış 

  • Üçlerkayası

Üçlerkayası (konum) köyü Afyonkarahisara 42 ihsaniye ilçesine 7 km olan minik bir köy. Burada kaya yerleşim yeri, antik mezarlar ve sarnıçlar bulunmakta. Ayrıca bu bölgede konaklamanız ve yemek yemeniz için bir Frig evi mevcut.

  • Emre Gölü

     Emre Gölü Frig vadisi içerisinde en keyifli vakit geçirebileceğiniz yer bizce.  Konum olarak Afyonkarahisar a  50km mesafede olup Aslantaş ve Yılantaş güzergahı üzerinden devam edilerek ulaşılabilir. Emre gölü ne vardığınızda sizi masmavi bir göl karşılayacak . Şanslıysanız göçmen kuşların mola noktası olan bu gölde flamingo başta olmak üzere çeşitli göçmen kuşları görmeniz mümkün. Ayrıca 18.yy dan kalma Yunus Emre Tekkesi de gölün kenarında bulunuyor.

Emre Gölü nde işletmesi Afyonkarahisar Belediyesine ait bir sosyal tesis bulunmakta. Ayrıca temiz ve düzenli tam teşekküllü bir piknik alanı mevcut.

Emre Gölü maalesef yüzmeye uygun değil ancak gölün tadını çıkarmak için kano ya da deniz bisikleti kiralayabilirsiniz. Frig motifleriyle süslenmiş bir kayık da sizi güzel bir gezintiye çıkarmak için beklemekte.

    Emre Gölü nde çadır ve ya karavan kampı yapmak için uygun alanlar da mevcut. Bisiklet ya da atv kiralayarak bölgeyi dolaşabilirsiniz. Ayrıca atlı turlar da mevcut.

Ve bizce Emre gölü nün en heyecan verici özelliği kendinizi Kapadokya da zannedeceğiniz balon turları. Temmuz 2021 itibariyle Emre Gölünde gün doğumunu karşılamak ve frig vadisinin eşsiz güzelliklerini havadan keşfetmek için sıcak hava balonu turları başladı. Gün doğumu turuna katılabileceğiniz gibi gün içinde balonun arazi aracına bağlanıp uçurulduğu turlara da katılabilirsiniz.

  • Arog Filminin çekildiği yer

Arog Filminin çekildiği yer e gidelim şimdi de. Emre gölü nden İhsaniye istikametine devam ettiğinizde sağınızda kalan Memeç Kayalıkları Cem Yılmaz ın Arog filminin burada çekilmesiyle ünlenmiştir. Gittiğinizde sizi AROG-100 tabelası karşılar. Buradaki kaya yerleşim yerini ve şapeli gezerken kendinizi Arog filminin içinde hissetmeniz mümkün.

Frig Vadisi Eskişehir

Frig vadisi Eskişehir  bölgesinde  antik yerleşim yerleri, kaya anıtları, sarnıçlar ve kaya mezarları görmeniz mümkün. Eskişehir iline 45 km mesafede olan Seyitgazi ilçesinden gezinize başlayabilirsiniz (konum). Frig vadisi giriş ücreti ve frig vadisi ziyaret saatleri başlıklarında da bahsettiğimiz üzere burda dolaşmak ücretsiz ve zaman kavramından bağımsız.

Frig vadisi Eskişehir bölgesinde gezebileceğiniz yerleri sıralayacak olursak:

  • Battalgazi Türbesi

Seyitgazi ilçesinde bulunur. Battalgazi yi herhalde hepimiz eski türk filmlerinden ‘Savulun Battalgazi geliyor.’ Nidasından hatırlıyoruzdur. Battalgazi İslamiyetin  Anadoluya yayılması için Bizansla verdiği mücadelede şehit düşmüştür.  I. Alaeddin Keykubat’ın annesi Ümmühan Hatun tarafından gördüğü bir rüya sonucu yaptırılmıştır. Sonraki dönemlerde yapılan restorasyon çalışmalarıyla günümüze ulaşmıştır. Battalgazi Türbesi ve Külliyesi sabah 09:00 da açılmaktadır.

  • Aslanlı Mabet / Solon’un Mezarı

Eskişehir’in Seyitgazi ilçesine bağlı Kümbet köyünde yer alır(konum). Mezar adını üzerinde yazan Solon yazısından ve aslan kabartmalarından alır.

  • Gerdekkaya

Hellenistik Dönemden kalma Gerdekkaya anıt mezarı  Seyitgaziye bağlı Çukurca köyü yakınlarındadır(konum). Sütunlu yapısıyla dikkat çeken yapı Roma ve Bizans dönemlerinde de kullanılmaya devam etmiş.

Çukurca köyünde konaklamak ve yemek yemek için işletmeler mevcut.

  • Yazılıkaya Anıtı (Midas Anıtı)

Yazılıkaya anıtı Eskişehir e yaklaşık 80 km mesafede bulunan Han ilçesinin Yazılıkaya köyünde bulunur(konum). Aslında adı Midas Anıtı olsa da içinde bulunduğu köyden dolayı Yazılıkaya olarak bilinmektedir. M.Ö.600 lü yıllarda yapılan yaklaşık 17 metre yüksekliğindeki Yazılıkaya Anıtı Frigler döneminde Ana Tanrıça Kybele ye tapınmak ve kurban kesmek amacıyla yapılmış. Midas şehri Friglerin dini yönden en önemli merkezidir.

Yazılıkaya Anıtı nı  ziyaret için önerilen zaman gündoğumu. Kaya doğuya baktığı için gün ışıklarının vurmasıyla kırmızı bir renk almakta. Ziyaret planlamanızı yaparken bu noktayı da dikkate alabilirsiniz.

Kayanın düzleştirmesi ile üzerinde Frig diliyle yazılar ve kabartmalar işlenmiş ancak anıtta ne anlatıldığı maalesef henüz tercüme edilememiş.

Yazılıkaya köyünde yemek yiyebileceğiniz  işletmeler de mevcut.

  • Bitmemiş Anıt

Midas anıtının 200 m güneybatısındaki anıtın yüksekliği 7m genişliği 10 m dir. Mimari yönden göze çarpan orantısızlık anıtın planlandığı gibi bitirilemediğini gösterir.

  • Küçük Yazılıkaya

Yörede Hasanbey Kalesi olarak da bilinen bu yapı Çatalkaya-Yazılıkaya yolu üzerindedir. Pişmiş Kale nin karşısındadır. Anıtsal kayaların içinde en az zararla günümüze ulaşan eserdir. Üzerinde 3 adet Frigce yazıt bulunmaktadır. Yazıtlar okunabilir şekilde olsa da Frigce tercümesi yapılamamıştır.

  • Pişmiş Kale

Küçük Yazılıkaya ile karşılıklı bulunan Pişmiş Kale orta çağda bile kale olarak kullanılmış. Surları , kaya odacıklarını , sarnıcı ve etrafındaki anıt mezarları görmeniz mümkün.

  • Kırkgöz Kayalıkları

Yazılıkaya yakınlarında görebileceğiniz bir diğer kaya yerleşkesi olan Kırkgöz kayalıkları hellenistik , Roma ve Bizans dönemlerinde kullanılan çok katlı bir yerleşim yeri.

Frig Vadisi Kamp Yerleri

Frig vadisi kamp yerleri konusuna gelirsek eğer uygun ücretli ve ya ücretsiz alanlar mevcut. Zaten Frig yolu nun yürüyüş parkurunun uzunluğunu düşünürsek keyfini çıkarmak için konaklamanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Çadırınız ve ya karavanınız varsa heryer size uygun çünkü düzlük bir bölgedesiniz. Ancak sosyal ihtiyaçlarınıza daha yakın konumda bir yer tercih edecekseniz Sabuncupınar  köyünde, İhsaniye ilçesinde, Emre gölü nde, Üçlerkayasında , Ayazini nde , Demirli köyünde, Yazılıkaya köyünde , Çukurca Köyünde karavan ve çadır için uygun kamp yerleri mevcut. Size tavsiyemiz bölgenin yaz aylarında bile akşamları çok soğuk olduğunu dikkate alıp yanınıza mutlaka kalın giysiler almanız.

Frig Vadisi Konaklama

Frig vadisi Konaklama konusunda ise oldukça şanslısınız. Çünkü  çadırınızı ve ya karavanınızı tercih edebileceğiniz gibi rota üzerindeki köylerde butik otel tarzı işletmeler bulmanız mümkün.

Kütahya, Eskişehir ve ya Afyonkarahisar merkezindeki otelleri tercih edebilişiniz. Ama bizim tavsiyemiz bölgeye çok yakın olan Gazlıgöl/Yaylabağı termal turizm bölgesinde konaklamanız. Böylece gündüz doğa sporlarıyla, aktivitelerle yorulurken akşam sıcak sularda dinlenebilirsiniz.

Frig Vadisinde Yapılabilecek Diğer Aktiviteler

Frig vadisi nde trekking turları, bisiklet turları , atv turları ve atlı turlar düzenlenmekte.

ÖNEMLİ UYARILAR !!!

  • Bölgedeki yürüyüş yollarında genelde telefon şebekesi çekmemekte.
  • Bölge akşamları serin olmakta kalın kıyafetler getirmekte fayda var. Yazın da gündüzleri çok sıcak olduğu için güneşten koruyucu ekipmanlara ihtiyacınız olabilir.
  • Aracınızla gezmek mümkün olmakla beraber yola dolu depoyla çıkmanızı tavsiye ederiz.
  • Yürüyüş güzergahlarında yer yer yumuşak toprak yer yer sert kayaçlar olduğu için araziye uygun ayakkabı tercih etmelisiniz.
  • Rota üzerindeki köylerde yavaş yavaş yemek işletmeleri açılmaya başlasa da hazırlıklı yola çıkmanızı tavsiye ederiz.
  • Tarihi eserleri korumak için yakınlarında ateş yakmamanızı ve aşkınızı tarihi eserlere yazmadan sevgilinize söylemenizi tavsiye ederiz.

Yorum yapın