Ana sayfa » Gezilecek Yerler » Isparta Gezilecek Yerler | En Geniş Isparta Gezi Rehberi

Isparta Gezilecek Yerler | En Geniş Isparta Gezi Rehberi

Isparta gezilecek yerler hakkında detaylı bilgiler verdiğimiz bu yazıyı okuduktan sonra oraya gitmek için hazırlık yapmaya başlamanız yüksek bir ihtimaldir. Nasıl olmasın ki? Gül, lavanta ve halı üretimiyle meşhur olan Isparta gezilecek yerler bakımından da birbirinden güzel onlarca seçenek sunmaktadır. Akdeniz’in kuzeybatısındaki Isparta, Göller Yöresi’nin en bereketli şehirlerinden biridir. Yüzyıllar boyu çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Isparta gezilip görülecek pek çok tarihi ve doğal güzelliğini bu misafirperverliğine borçludur. Isparta’da yaşıyorsanız şehrinizi daha iyi tanımak, aslen Ispartalı olduğunuz halde memleketinizden uzaktaysanız bir nebze olsun özleminizi gidermek, Isparta’ya seyahat etmeyi planlıyorsanız orada neler yapmanız, nerelere gitmeniz gerektiğini ayrıntılı olarak öğrenmek için Isparta gezilecek yerler yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Yazımızda Neler Var? (Başlıklara Tıklayıp Oraya Gidebilirsiniz)

Isparta Gezilecek Yerler

Isparta müzesi, Zindan Mağarası, Firdevs Paşa Camii, Kvoada Gölü, Lavanta bahçeleri derken… Isparta gezilecek yerler bir çırpıda sayıp bitirebileceğimiz kadar az değildir. Hâliyle sizin de hepsini bir günde tamamlamanız mümkün olmayacaktır. Her ânı dolu dolu yaşayacağınız unutulmaz bir Isparta gezisine hazırsanız; ilçelere göre Isparta gezilecek yerler rehberimiz size yardımcı olacaktır.

Isparta Aksu Gezilecek Yerler

Şehir merkezinden 63 km. uzaklıktaki bu ilçenin büyük bir kısmını ormanlar ve dağlar kaplamıştır. Köprü Çayı ilçeyi ikiye bölmektedir. İlkbahar mevsiminden itibaren burası Antalya’dan gelen yörüklerin uğrak yeri olmaktadır. Beşpınar Mesire yeri’nde konaklayan yörükler haklı olarak ilçenin güzelliğine hayran kalmaktadır. Buraya geldiğiniz zaman ip eğiren Yörük kadınlarla karşılaşmanız muhtemeldir.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi ilçe ormanlık ve dağlık alanlar bakımından zengindir. Onun için mağaracılık, trekking, dağcılık, avcılık ve jeep safari gibi aktiviteler Aksu’da sıklıkla tercih edilmektedir. İlçenin gezilecek yerleri ise şöyledir:

Tynada

ısparta gezilecek yerler

Aksu’nun 8 km. doğusundaki Terziler köyünde bulunan bir antik kenttir. Buraya ulaşım biraz zordur. Şehir hangi medeniyet tarafından ne zaman kurulmuş; bununla ilgili kesin bir bilgi yoktur. Kalıntılardan anlaşıldığına göre bu antik kent Helenistik döneme aittir. Sivri tepenin güney yamacında bir kaya mezarı vardır. Bugün antik şehirde yazıtlar, mezar taşları, bina ve tapınak kalıntıları mevcuttur. Tarih meraklılarının uğraması önerilen bu antik kentin haricinde Aksu; başka antik kentler de barındırmaktadır.

Timbriada

ısparta aksu gezilecek yerler

Akcaşar Mahallesinin kuzeyindeki bu antik şehir ise Asartepe yakınlarındadır. Aksu’nun merkezine de fazla uzak olmayan bu antik kente ulaşım kolaydır. Şehrin milattan önce 1. Yüzyıl itibariyle kurulduğu düşünülmektedir. Burada da bina ve tapınak kalıntılarına rastlanmaktadır.

Eurymedon Kutsal Alanı

ısparta gezilecek yerler

Zindan Mağarası önündeki bu açıkava tapınağının Romalılar zamanında inşa edildiği ve o dönemde ibadet amacıyla kullanıldığı bilinmektedir. Mağaranın önünde 3 teras bulunmaktadır. Ağzı taş duvarlarla örülü mağaranın girişinde, sağ tarafta bir niş vardır. Bu alanın tam karşısında ise mezarlık yer almaktadır.

Zindan Köprüsü

aksu gezilecek yerler

Aksu’nun 2 kilometre kuzeydoğusundaki bu köprü Köprüçay’ın üzerinde, Zindan Mağarası’nın önündedir. Yuvarlak ve tek kemerli olup blok taşlardan yapılmıştır. Köprünün yanında ise bir merdiven bulunmaktadır.

Zindan Mağarası

ısparta gezilecek yerler

765 metre uzunluğundaki bu mağaranın ilk girişi 12 metre genişliğe, 8 metre yüksekliğe sahiptir. Girişinin genişliği fazla olduğu halde ilerlemeye devam edildikçe koridorun daraldığı görülmektedir. Ağız kısmının tavanı yarasalarla doludur. Mağaranın önünde köprü suyu çayı akmaktadır ve mağara bundan 12 metre yüksekte bulunmaktadır. İçi tamamen aydınlatıldığından mağarayı rahatlıkla dolaşmak mümkündür. Yatay yönde gelişen mağara yarı aktiftir. Kenartaş, akmataş ve damlataşlarla kaplı mağaranın bazı yerlerinde minyatür kanyonlar görülmektedir. Mağaranın içerisindeki dikitler ve sarkıtlar oldukça ilgi çekicidir. Pisidia devrinde kutsal alan olarak kullanılan mağaranın Bizanslılar zamanında ise kilise olduğu bilinmektedir. Isparta gezilecek yerler listesine eklemenizi tavsiye ettiğimiz bu mağarayı ziyaret etmek sizin için farklı bir deneyim olacaktır.

Mağarada yeraltı deresi bulunmakta olup dere suyunun cilt hastalıklarına faydalı olduğuna inanılmaktadır. Öte yandan söylendiğine göre bu mağaranın havası da astıma şifalıdır.

Köprüçay Kanyonu

Isparta gezilecek yerler arasındaki bu doğal güzelliği Anamas Dağları ile beraber ele almak gerekir. Anamas Dağları ilçenin 8 km. kuzeyinde yer almaktadır. Bu dağların güney yamaçlarından ise Köprüçay Kanyonu doğmaktadır. Küçük bir dere olarak nitelendirilebilecek olan Köprüçay Kanyonu Sorgun Yaylasına ulaşmaktadır. O noktadan sonra –kendini Anamas Dağları’ndan kurtarmasından doğan özgürlükle- salınarak akmayı sürdürmektedir. Sorgun yaylasını geçerek güneye doğru yönelen Köprüçay Kanyonu Zindan Boğazına ulaşır. Tüm heybetini de burada göstererek coşkulu coşkulu akan irili ufaklı şelaleler meydana getirir. Derenin bu bölümü Aksu çayı olarak adlandırılır.

Sorgun Mağarası

Aksu ilçe merkezinden 10 km. uzaklıktaki Sorgun Yaylası’nda konumlanmış olan mağara, 301 metre uzunluğundadır. Kış ve bahar ayları geldiğinde mağara şenlenmekte, içeride bir dere kuvvetlice akmaktadır. Mağaranın ağız kısmında akan bu derenin yanı sıra Sorgun Yaylası’nda da su kaynakları boldur.

Erenler Mağarası

aksu gezilecek yerler

Aksu’nun Havutlu Köyü’nde, Erenler Tepesi’ndedir. 57 metre uzunluğa sahip bu mağara turizme açık değildir fakat çok sayıda damlataşı oluşumuna ev sahipliği yapmaktadır. Bundan dolayı turizme açılması uzak bir ihtimal olarak görünmemektedir.

Cıv Mağarası

İlçenin doğusundaki bu mağara Kızıldağ’ın kuzeybatı yönünde kalmaktadır. Çayır Yaylası’ndaki mağara dikey bir yapıya sahiptir. Derinliği 240 metreyi bulmaktadır ve şehrin en derin mağarası bu mağaradır. İçinde gölcükler bulunmakta olup büyüklükleri değişkenlik göstermektedir. Damlataşlar da mağaranın içerisini doldurmakta olup doğal görünümüyle bir hayli dikkatinizi çekeceği söylenebilir.

Gümüş İni Mağarası

Isparta gezilecek yerler listemiz Aksu ile devam ederken ilçedeki bir mağaradan daha söz etmek faydalı olacaktır. Yayla Deresi mevkiinde bulunan mağara 201 metre uzunluğa sahiptir. Mağaranın içerisinde küçük havuzlar, düdenler ve damlataşı oluşumları bulunmaktadır.

Isparta Atabey Gezilecek Yerler

Şehir merkezine 21 km. uzaklıkta bulunan ilçe gül yetiştiriciliğinin yapıldığı önemli yerlerdendir. İslamköy’de yetişen güller fabrikalarda işlenerek ülkenin dört bir yanına gönderilmektedir. Atabey-Isparta arasında bulunan karayolunda Bayat Köyü yer almaktadır. Köydeki tepe yamaç paraşütü için sıklıkla kullanılmaktadır.

Macera tutkunlarının uğradığı adreslerden biri olan Atabey; Isparta gezilecek yerler bakımından bize şunlarla hitap etmektedir:

Ertokuş Medresesi

atabey gezilecek yerler

13Medresenin inşa edildiği tarih . yüzyıldır. O zamanın Selçuklu hükümdarı Ertokuş Bey’in yaptırdığı medrese 7 asır boyunca ilim-irfan yuvası olmayı sürdürmüştür. Tıp ve astronomi eğitimlerinin verildiği medrese; türbe, medrese odası, iç ve dış avludan oluşmaktadır. İç avlu bölümünde bir havuz bulunmaktadır. Yine burada yer alan ortası aççık kubbe de dayandığı sütunlarla birlikte medresenin önemli detayları arasındadır. Burada 629 sene önce yazılmış bir bir kitap bulunmuş; kitaptaki ay ve güneş tutulması şekillerinin günümüzdeki bilgilerle örtüştüğü belirlenmiştir. 1993’te restore edilen medrese, tarihe ilgi duyanların Isparta gezilecek yerler listesinde olmalıdır.

Agrae Antik Kenti

Atabey ilçesinin merkezinde bulunan antik kentin bugün merkezin altında kaldığı söylenebilir. Kentten günümüze yalnızca birkaç mimari parça ulaşabilmiştir.

Seleukea Sidera da yine ilçede yer alan bir başka antik kenttir. kral Seleukos’un kurduğu bu antik kentin olduğu bölgede 1933 yılı itibariyle bir kazı yapılmış ve surlarla çevrili bir antik kente ve bir antik tiyatro keşfedilmiştir. Bayat köyü’ne yakın bir konumda bulunan antik kent tapınak podyumuna, tünelle ulaşılan bir sarnıca, geniş bir mezarlık alanına ve burada sanduka mezarlar ile mezar odalarına ev sahipliği yapmaktadır.

İslamköy Demirel Evi ve Demokrasi Müzesi

ısparta gezilecek yerler

İslamköy beldesinde bulunan müze külliyenin merkezindedir. Süleyman Demirel’in dünyaya geldiği Ata evi bugün müze olarak kullanılmaktadır. Külliyenin öteki yapılarını ise araştırma merkezi, kütüphane, hediyelik eşya satış yeri, cami, şadırvan, çeşme, lojman, köy evi ve Demirel evi oluşturmaktadır. Fakat bunların hepsi henüz tamamlanmamıştır.

Müzenin girişinde duygulandıran bir yazı mevcuttur. Yazıda ziyaretçiye; bu müzeyi gezerken her köşesine ibretle bakması tavsiye edilmekte, burada 50 yıl süren medeniyet mücadelesine tanık olacağı hatırlatılmaktadır.

Müzede; Süleyman Demirel’in siyasi hayatını yansıtan fotoğraflar ve belgeler sergilenmektedir. Müzenin 7 kubbesi Demirel’in başbakanlıklarını simgelerken büyük kubbe ise cumhurbaşkanlığını temsil etmektedir. Bunlara ilâveten Demirel’in yurt dışı seyahatlerine ilişkin belgeler, fotoğraflar ve onbinlerce hediye de müzede sergilenenler arasındadır.

Müzenin giriş kısmında sizi seçim sandığı, onun hemen arkasında Demirel heykeli karşılayacaktır.

Isparta Eğirdir Gezilecek Yerler

Şehir merkezi ile arasında ortalama 34 km bulunan Eğirdir ilçesi Göller Bölgesi’nin turistik açıdan en önemli yerlerinin başında gelmektedir. Eğirdir Gölü ile binlerce yerli ve yabancı turisti kendisine çeken ilçe; dağcılık, trekking, endemik bitki gözlemciliği, su sporları, foto safari, yamaç paraşütü ve kamp-karavan gibi etkinliklerin merkezidir. Golden ve Starking türü elmalarıyla, bir de balık lokantalarıyla meşhur olan ilçe özellikle Eylül ve Ekim aylarında elma bahçeleriyle tüm şehri mest etmekte, buralardan yayılan muhteşem kokular ilçenin güzelliğini daha da perçinlemektedir. Her sene Ağustos ayı geldiğinde Uluslararası Eğirdir Triatlon Yarışmaları’na sahne olan ilçe Isparta’da gezilecek yerler konusunda en çok alternatife sahip yerlerden biridir.

Eğirdir Gölü

eğirdir gezilecek yerler

Eşsiz doğasıyla ve nefes kesen manzarasıyla Isparta’nın cazibe merkezlerinden biri olan Eğirdir Gölü pırıl pırıl sularıyla göz kamaştırırken yanında bulunan meyve bahçelerinin etrafı saran mis kokusu da herkese huzur vermektedir. Minik bir ada ve çok sayıda mavi bayraklı plaja ev sahipliği yapan bu bölge Isparta’da gezilecek yerler listesi oluşturanların uğraması gereken yaz rotalarından biridir. Sörf, yelken ve yüzme gibi sportiffaaliyetlerine ek olarak balık üretimi, içme suyu, sulama suyu, peyzaj ve rekreasyon gibi muhtelif fonksiyonlara sahiptir.

Eğirdir Gölü Türkiye’nin en büyük gölleri arasında 4. Sıradadır. Ülkemizin tatlı su gölleri içinde de en büyük 2. Göldür. Yaklaşık 12 metre derinliğe sahip olan bu göl şehrin ve Isparta çevresindeki bölgelerin içme suyu ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Gölün sığ yerleri kamışlar ve sazlarla kaplıdır. Gölde Çim Sazanı, Sudak, Sazan, Gümüş balığı, Eğrez gibi balık türleri yaşamaktadır. Yengeç, kerevit, Su faresi, Su yılanı, Su kaplumbağası ve Kurbağa da gölde rastlanabilecek diğer canlılardandır. Göl yaban hayvanlarının da barındığı bir alan olup; Karabatak, tepeli dalgıç, Angıt, Balıkçıl türleri, Sakar meke, Bozkaz, Uzunbacak, Benekli su tavuğu, Saz delicesi, Bıyıklı sumru, Martı çeşitleri buraya uğrayan onlarca hayvandan bazılarıdır. Gölün kuzeyde kalan bölümü Hoyran Gölü olarak adlandırılmaktadır. Burası gölün güney kısmından daha sığdır. İki kısmı birbirine bağlayan sınır Hoyran Boğazı’dır. Göller Yöresi’nin merkezi diye nitelendirilen, Akdeniz’den fazlası olup da eksiği olmayan bu muhteşem göle her yıl binlerce ziyaretçi akın etmektedir.

Eğirdir Gölü Hakkında Ayrıntılı Bilgiler

Hoyran Gölü’nde birçok balık yaşamaktadır. Etrafındaki kaynak sularından beslenen Hoyran Gölü’nün su seviyesi hiç azalmamaktadır. Buraya yaz mevsiminde giderseniz gölde yüzebilirsiniz. Dilerseniz windsurf yelken veya kürek-kano yapabilirsiniz. Su sporlarıyla fazla içli dışlı değilseniz gölün etrafında doğa yürüyüşü yaparak göl manzarasının keyfini çıkarmak da yetip artacaktır.

Buraya geldiğiniz zaman elbette plajlarında denize girme keyfini yaşamanız gerekir. Plajlarının etrafı ormanlarla kaplıdır; bol oksijen ve yemyeşil bir doğa burada sizi beklemektedir. Kraker göllerinden biri olan Eğirdir Gölü’nün suyu tatlıdır. Yani buradaki su gözlerinizi yakmayacak, teninizi beyaza boyamayacaktır. Kadife misali, klorsuz ve yumuşacık suyuyla Eğirdir; çevresinde bulunan pınarlardan ve doğal kaynaklardan beslenmektedir.

Bölgedeki plajların başında Halk Plajı, Bedre Plajı ve Altınkum Plajı gelmektedir. Özellikle Altınkum Plajı çok popülerdir.

Yeşilada ve Can Ada ise Eğirdir Gölü üzerinde bulunan ve muhakkak ziyaret edilmesi gereken diğer turistik noktalardandır. Eğirdir’in en turistik bölgelerinden olan Yeşilada; Aya Stefanos Kilisesi’ni de barındırmaktadır. Buraya gelenlerin Eflatun Dede ve Müslahattin Dede Türbelerini de ziyaret etmeleri önerilir. Tarihi zenginlikleri ve huzurlu atmosferiyle Yeşilada’yı sevmemek mümkün değildir.

Göle gidişte ve dönüşte meyve ağaçlarıyla karşılaşacaksınızdır. Bu ağaçlardan toplanan ürünleri satın alarak Isparta gezinizi tatlandırmak çok isabetli bir tercih olacaktır.

Yine buradaki balıkçılarda pişirilen taze taze balıkların tadı damağınızda kalacaktır.

Can Ada

ısparta gezilecek yerler

Yeşilada ile Eğirdir arasındadır. Burada yapılaşma olmamıştır ve piknik dışında başka bir amaçla kullanılmamaktadır. 7 dönümlük bir alanı kaplayan ada 1933 yılında Atatürk’e hediye edilmiş ve onun ölümünden sonra mirasçılarına geçmiştir. Bugün ise Eğirdir Belediyesi’ne bağlıdır. Karavan ve kampçılığın yaygın olduğu Can Ada Eğirdir’de doğayla baş başa kalabileceğiniz sessiz-sakin yerlerdendir.

Yeşilada

ısparta yeşilada

Nis adası diye tanınan bu ada gölün tam ortasında bulunmaktadır. 1 km’lik yol ilçe merkeziyle Yeşilada’yı birbirine bağlamaktadır. Adada bir cami bulunmakta olup Kız Kilisesi’nin camiye tahvil edilmesiyle ibadete Sultan II. Osman tarafından açılmıştır.

Aya Stefanos Kilisesi

ısparta eğirdir gezilecek yerler

Yeşilada’da bulunmakta olup 19. Yüzyılın yarısında kurulmuştur. Eğirdir Belediyesi burayı 1993 yılında restore etmiştir. Yan tarafları moloz taşlarla örülen kilisenin geçmişte, Hristiyanların Kudüs’e giderken uğrayıp ayin düzenledikleri bir yer olduğu bilinmektedir.

Şeyh Muslihiddin Türbesi

ısparta gezilecek yerler

Ada içerisinde yer alan türbe bir mescid ile ahşap bir mezardan meydana gelmektedir. Mescid bölümüne ahşap bir merdiven ile çıkılmaktadır. Şeyh Muslihiddin’in 9. Yüzyılda yaşayan velîbir zât olduğu söylenir. Onun 10. Yüzyıl âlimlerinden olduğunu ifade edenler de vardır. Türbenin manevi atmosferinden hissedar olmak için buraya gelmeniz tavsiye edilir.

Eğirdir Kalesi

eğirdir gezilecek yerler

Antik çağlarda pek çok medeniyetin kullandığı bu kale dış kale ve iç kale olarak tasarlanmıştır. Dış kalesi –temelleri hariç- günümüze ulaşamasa da iç kalesi bugün varlığını devam ettirmektedir. İlçe merkezinden Yeşilada’ya istikametine giden yolun sol tarafında kalan bu kalenin milattan önce 4. Yüzyılda yapıldığı söylense de bu kesin değildir. Buraya gelenler kaleye çıkarak mükemmel manzarayı seyre dalmalı ve tabii ki bu anları fotoğraflamalıdır.

Kovada Gölü

ısparta gezilecek yerler

Bu göl Eğirdir Gölü’nün uzantısıdır. Gölden taşan fazla sular bu bölgeyi doldurmuş ve Kovada Gölü meydana gelmiştir. Eğirdir’e takriben 24 km uzaklıktaki Kovada Gölü, zengin bitki örtüsüne sahip olmasının yanında yüzlerce çeşit hayvanın da yaşam alanıdır. Bu yüzden 1970’de milli park, 1992’de ise 1’nci derece doğal sit alanı olarak tescillenmiştir. 9 kilometre uzunluğundaki göl, yaklaşık 2-3 km genişliğindedir. Derinliği ise 6-7 metre civarındadır. 900 metre rakımlı gölün suyunda bulunan tortular 1.5 metre derinliğe ulaşıldıktan sonra gölün dibini görmeye engel olmaktadır. Kovada Gölü; yürüyüş, kampçılık, tırmanma ve manzara seyretme gibi etkinlikler için gayet uygundur. Park alanında fotoğraf çekimi amacıyla gözetleme kuleleri yapılmış olup bu alanda meşeler, kızılçam, ardıç ve karaçam gibi ağaç türlerine rastlanmaktadır. Yürüyüş yollarının da bulunduğu parkta muşmula, böğürtlen, dağ muşmulası, alıç, defne, karaçalı ve yabani gül gibi bitkilerle de karşılaşılır. Tatlı su istokozu ve kadife balığına ev sahipliği yapan Kovada Gölünün etrafı da yaban hayvanlarının yaşam alanıdır. Göl havzasının 153 farklı türde su kuşunu barındırdığı tespit edilmiştir. Özetle; benzersiz manzarasıyla ve güzelliğini anlatmakta kelimelerin yetersiz kaldığı doğasıyla bu göl, ziyaret edilmeyi sonuna kadar hak etmektedir.

Davraz Dağı

eğirdir gezilecek yerler

Isparta şehir merkeziyle Eğirdir ilçesi arasındaki bu dağ kayak severlerin kış mevsiminde en çok uğradığı yerlerden biridir. Isparta’da gezilecek yerler kış aylarında yaptığınız planların bir parçasıysa yanınıza kayak takımlarınızı almayı unutmamalı ve mutlaka buraya gelerek kayak yapmanın tadına varmalısınız.

Hızır Bey Camii

ısparta gezilecek yerler

Eğirdir’e gelmişken Hızır Bey Camii’ni de ziyaret etmeniz önerilir. Bölgedeki en büyük cami burasıdır. Ulu Cami diye de bilinen bu camii Batı Akdeniz’in en eski camisi olup 1328 yılında yapıldığı tahmin edilmektedir. Kündekari sanatının günümüze ulaşan en güzel örnekleri arasında gösterilen bu caminin işlemeleri göz kamaştırmaktadır. Caminin kubbesi yoktur ve içerisinde bir kar kuyusu mevcuttur. Kemer üstüne yapılmış minaresi ile dünyada bulunan ender camilerden biri olan bu cami 3000 kişi kapasitelidir ve ibadete açıktır.

Dündar Bey Medresesi

eğirdir gezilecek yerler

Burası Taş Medrese olarak da bilinmektedir. Selçuklu sultanlarından Gıyaseddin Keyhüsrev’in 1237’de inşa ettiği bu yapı bir süre han olarak kullanılmış; daha sonra Hamidoğlu Dündar Bey burayı medreseye çevirmiştir.

Isparta’da gezilecek yerler bakımından en zengin ilçelerin başında gelen Eğirdir; başka gezilecek noktalar da barındırmaktadır. Kasnak Meşesi Ormanı da onlardandır.

Baba Sultan Türbesi

1358 senesinde İlyas Bey’in yaptırdığı bu türbe Baba Sultan ile beraber Palaz Baba ve Zorti Baba adlı kişiler de metfundur. Türbe göl kıyısında olup sekizgen plana ve konik yapıda bir çatıya sahiptir. Tarihi kaynaklara göre Baba Sultan; Hacı Bektaş Veli hazretlerinin torunlarındandır ve Bektaşi tarikatındaki halifelerden dördüncüsüdür. Türbenin çevresinde aşevleri olduğu fakat tekkelerin kapatılmasıyla beraber bunların yıkıldığı da konuyla ilgili bir başka bilgidir.

Eğirdir Hanı-Keyhüsrev Kervansarayı

Eğirdir’in merkezinde, Yeni mahallede’dir. Göl kıyısında konumlanmış olup Klasik Selçuklu hanının özellikleri bu yapıda da kendini göstermektedir. AnadoluSelçuklu kervansarayları içinde en büyüğü burasıdır. Konya-Antalya kervan yolu üzerindedir; kapalı mekan ve avlu olarak iki bölüme ayrılmış olsa da bugün iki kısım da tahrip yıkık vaziyettedir. Gıyaseddin Keyhüsrev’in 1237 yılında inşa ettirdiği bu han 64 yıl sonra yanarak geriye tarihi kalıntılarını bırakmıştır. Burası düğün salonu olarak kullanıldığı için geldiğinizde tarihi eserler göreceğinizi söylemek yanlış olacaktır.

Akpınar Köyü Seyir Terası

eğirdir gezilecek yerler

Eğirdir ilçesini ziyaret edip de buraya çıkmadan dönmemelisiniz. Burası ilçe merkezinden 7 km uzaklıkta bulunmaktadır. Buradan Eğirdir Gölü’nü ve etrafını kuşbakışı izlemek çok keyifli olacaktır. Yeşil ve mavinin binbir tonuna şahitlik edeceğiniz Akpınar Köyü; Barla dağı’nın, Anamaz dağları’nın ve Boğaz Ova’nın görkemli manzarasını da gözlerinizin önüne serecektir. Buranın serpme köy kahvaltısı da özellikle tavsiye edilir.

Eğirdir’de görülebilecek diğer yerler ise kısaca şöyledir:

Prostanna Antik Kenti: Akpınar’ın takriben 1,5 km kuzeybatısındaki bu antik kente ulaşım zordur.

Barla Kasabası: Eğirdir merkezine bağlıdır ve Kurtuluş Savaşı’nın sonuna kadar Rumların ve Türklerin burada iç içe yaşadığı bilinmektedir.

Gelincik Dağı Tabiat Parkı: Eğirdir-Barla yolu üzerindedir. Şehir merkezine uzaklığı 70 km’dir. Buradaki ormanlık alanlar yaban hayatının yoğun yaşandığı bölgelerdir. Kırmızı orman karıncaları da bu doğal ortamda yaşamaktadır. Günübirlik geziler, yamaç paraşütü, dağcılık ve doğa yürüyüşleri için tercih edilebilir.

Parlais Antik Kenti, Çeşnigir Paşa Camii, Barla Hamamı, Aya Georgios Kilisesi ve Malos Antik Kenti de Eğirdir’de uğrayabileceğiniz diğer yerlerler arasındadır.

İnönü Mağarası

ısparta gezilecek yerler

Isparta gezilecek yerler listesi içinde büyük bir yer kaplayan Eğirdir’in gezilecek diğer bir yeri ise İnönü Mağarası’dır. Mağara 227 metre uzunluğundadır ve yağmur yağdığı zaman burada ufak çaplı göller oluşmaktadır. Mağarada incelemeler yapılmış ve iskelet kalıntıları bulunmuştur. İskeletlerin yapısına bakıldığında mağaranın bir dönem yerleşim yeri ve bir süre de mezar olarak kullanıldığı anlaşılmıştır.

Isparta Gelendost Gezilecek Yerler

Bu ilçe, şehir merkezine yaklaşık olarak 81 km uzaklıktadır. Hanları ve camileriyle tarih severlerin ilgi odağı olan Gelendost, her sene Eylül ayında Elma ve Miryakefalon Festivali ile şenlenmektedir. Afşar Köyü’nün mutfağı ise Isparta’da dillere destandır. İlçe batıda Eğirrdir Gölü’yle,doğuda ise Anamas dağları ile komşudur.

Atik Camii ve Abdulgaffar Camisi

Merkezde, Selçuk Mahallesi’nde bulunan cami Selçuklu döneminden kalmıştır. Abdulgaffar Camisi de yine ilçe merkezindedir. Cumhuriyet meydanındaki bu caminin yapım tarihi ise 1878 yılıdır. Osmanlılardan kalan bu tarihi eser kare planlı olarak inşa edilmiştir. Gelendost ziyaretinizde bu iki camiye uğramanız önerilir.

Gelendost Köprüsü

gelendost gezilecek yerler

Orta Mahallesi ile Muharrem Mahallesi arasındadır. Doğan Bey çayı üzerine kurulu bu köprünün yapımında blok taşlar kullanılmıştır.

Kudret Hanı-Ertokuş Hanı

ısparta gezilecek yerler

Selçuklu yapısı bu han Eğirdir-Gelendost karayolunda, 30. Kilometrede bulunmaktadır. Yeşilköy sınırlarına dâhil olan bu hanın 1223 yılında inşa edildiği kitabesinden anlaşılmaktadır. Karma tipte değerlendirilen Kudret Hanı’nı Isparta’da görülecek yerler arasına yazmalısınız.

Not: Yemekleriyle ünlü Afşar Köyü’nü de ziyaret edip Isparta mutfağından esintileri mutlaka deneyimlemenizi de öneririz.

Afşar demişken; Ulucami mahallesi’ndeki Afşar Evi’ne de uğrayabilirsiniz. Buraya Hacıaliler evi de denir. Hanaylı ev tipindeki bu yapı ahşaptan inşa edilmiştir.

Öte yandan Afşar Köyü Camii de uğrayacağınız yerlerden biri olabilir. 14-15. Yüzyıllarda yapıldığı tahmin edilen cami ziyarete açık durumdadır.

Afşar Selçuklu Köprüsü ise Afşar Köyü’nün güneyindedir. Afşar çayı’na kurulmuş olan köprü iki gözlüdür ve iki kemer üzerine oturtulmuştur.

Afşar Hamamı’ndan da söz edecek olursak; kagir bir yapı olup tek hamam şeklinde yapıldığını söyleyebiliriz. Hamidoğullarızamanında inşa edildiği düşünülen bu yapıyı, az evvel saydığımız tarihi eserlerle beraber yakından görmeniz tavsiye edilir.

Isparta Gönen Gezilecek Yerler

Uzunca bir süre ‘Konak’ diye anılan ilçenin Güneykent beldesinde gül turizmi ön plandadır. Tınaz Tepe, Gönen ilçesinin en yüksek yerlerinden biridir. Gezilecek yerleri ise şu şekilde sıralanabilir:

Eski Hamam

gönen gezilecek yerler

Cami mahallesi’ndeki Hamam Sokak’ta bulunmaktadır. 2003 yılından beri I. Grup Anıt Eserstatüsünde, koruma altındadır. Hamamın önünde geniş kare, kiremit çatılı bir mekan vardır; buranın hamama daha sonra eklendiği düşünülmektedir. Selçuklu hamamı diye de bilinen hamamın vakfiyesi ve kitâbesi mevcut değildir. Ilıklık, sıcaklık ve soğukluk bölümünden oluşan hamam tarihi değere haiz olduğundan görülmelidir.

Sinan Dede Türbesi

ısparta gezilecek yerler

Baladız -eski adıyla Gümüşgün- köyünde yer almaktadır. Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. Blok taştan yapılan bir platform üzerindedir. Anadolu erenlerinden biri olan Sinan Dede, büyük bir evliya ve asker olarak kabul edilir. Türbenin yanındaki alan her sene aşure şenliklerinin tertip edilmesinde kullanılmaktadır.

Conana (Konane) Antik Kenti ve Tarihi Kale

ısparta gezilecek yerler

İlçenin kuzeybatısındadır. Merkeze uzaklığı yaklaşık 3 km’dir. Yüksek bir dağın yamaçlarına kurulu bu antik kent ticaret yollarının üzerinde yer aldığından tarihi süreçteki önemi büyüktür. Birçok medeniyetin yerleşim yeri olan kent; mimari ve savunma bakımından mühim bir yapılaşma bölgesidir.

Demirci Mehmet Efe Konağı

gönen gezilecek yerler

Demirlidağı’nın eteklerinde kurulu İğdecik köyündedir. Daha doğrusu köy meydanının takriben 100 metre batısında yer almaktadır. Bu büyük bina, Milli Mücadele yıllarında 7 ay boyunca karargah binası olarak kullanılmıştır. Tarihe tanıklık eden bu konağın gösterişli süslemeleri ve mimari anlayışı da dikkat çekicidir. Fakat yapının bugün epey tahrip olduğu acı bir gerçektir.

Güneykent Kasabası

ısparta gezilecek yerler

İlçe merkezine sadece 13 km uzaklıkta bulunan kasaba, ziyaretçilerine girişindeki Yunus Emre Heykeli ile merhaba demektedir. Şehrin gül yetiştiriciliğinde ön plana çıkan en güzel yeri bu kasabadır. Gül toplama dönemi burada turist yoğunluğu oluşur. O zamana denk gelir ve tarlalardan gül toplama imkânı bulabilirseniz o gül bahçelerinin yaydığı kokuyla kendinizden geçmeniz olasıdır. Burada gül temalı figürlerin, iğne oyalarının, dokumaların ve heybelerin de satışı yapılmaktadır.

Manastır Koruluğu

Gönen ilçesinin en büyük ormanlığı burasıdır. Yunus Emre Türbesi buradadır. Manastır adı verilmiş olsa da bunun Hristiyanlıkla bir ilgisi yoktur. Mânâ ve sır sözcüklerinin birleşiminden türetilen bu kelime; bölgede yer alan türbeye atfen buraya da isim olmuştur. Önceleri mânâ esastır diye anılan bu yer daha sonraları manastır olarak adlandırılmıştır. Ayrıca Pazar Mahallesi de denir.

Yunus Emre Türbesi

ısparta gezilecek yerler

Manastır mevkiindeki çam ormanlarının arasında bulunan, göletin üzerindeki bu türbe 1993 yılında betonarme olarak tekrar yapılmıştır. Giriş kapısının her iki yanında bir niş bulunmakta olup bunlar tabana kadar uzanmaktadır. İnanışa göre bu türbe Yunus Emre hazretlerine ve onun hocası Taptuk Emre’ye aittir. Türbeye girince sağ tarafta göreceğiniz mezar Yunus Emre hazretlerinin; onun yanındakiler ise Taptuk Emre’ye, Sinan Efendi’nin ve Saadettin Efendi’nindir. Yunus Emre heykeli türbenin dışındadır. Gönenlilerin büyük ilgi gösterdiği türbenin duvarları her yıl sıvanarak üzerine örtüler örtülür ve ziyaretçisi hiç eksik olmaz.

Faakat bu mezarların bahsi geçen zatlara ait olduğu kesin değildir. Bazıları da ‘bu mezarlarda Hacı Bektâş-ı Veli hazretlerinin müridleri metfun olduğunu söylemektedir. Neticede bu yerin kutsal kabul edildiği doğrudur. Ondandır ki burada adaklar adanmakta ve yapılan duaların müstecab olacağına inanılmaktadır.

Türbenin bulunduğu alanda her yıl Yunus Emre’yi Anma ve Aşure Şenlikleri düzenlenir.

Isparta Keçiborlu Gezilecek Yerler

Isparta gezi rehberi yazımızda sıra; Kuyucak köyü ve lavanta tarlalarıyla ünlü Keçiborlu ilçesine gelmiştir. İlçenin adı geçmişte Eudoxipolis iken sonra Keçikborlu olarak değişmiş ve nihayet Keçiborlu olmuştur. Bölgede Pers, Helen, Lidya, İyon, Hitit, Bizans ve Roma uygarlıklarının yaşadığı bilinmektedir. İlçenin Burdur Gölü’ne kıyısı vardır. E-24 Devlet Karayolu üzerindedir, bu nedenle ulaşımının gelişmiş olduğu söylenebilir. Doğal yapısı nedeniyle ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri olup gezilecek yerleri şöyledir:

Sinan Bey Camii

ısparta gezilecek yerler

İlçe merkezinde yer alan bu tarihi yapı dikdörtgen planlıdır. Kimin ne zaman inşa ettiği belli değildir, günümüzde kullanımdadır.

Kuyucak Köyü Lavanta Tarlaları

ısparta lavanta tarlası

Bu sevimli köy önceki yıllarda gül yetiştiriciliğinin yapıldığı bir yer iken şimdi lavantalarıyla ün kazanmıştır. Lavanta kokulu köy diye anılan bu küçük köy; ülkemizin lavanta ihtiyacını büyük ölçüde karşılamaktadır. Köy turistik bakımdan gelişmiştir ve burada kamp alanları mevcuttur. Lavanta tarlaları köyün geniş bir alanını kaplamaktadır. Haziran ayının ortasından Ağustos’a kadar bu mor renkli lavantaların oluşturduğu görsel ziyafeti izlemek mümkündür. Peki buraya gelinir de fotoğraf çekilmeden olur mu? Elbette olmaz. Her yıl burada tertip edilen fotoğraf yarışmaları bunun somut kanıtıdır. Köyde lavanta sabunları ve lavantadan yapılan pek çok ürün satılmaktadır. Buraya gelince onlardan da almalısınız. Lavantaların hasat zamanına denk gelirseniz lavanta şenliklerine katılabilirsiniz. Ayrıca köyde lavanta kokulu balın, dondurmanın ve lavanta çayının da tadına bakmalısınız.

Güvercinlik Mağarası

Aydoğmuş köyünde bulunan mağara kireç taşlarının içerisindeki bir fay üstünde oluşmuştur. Mağara sütun, sarkıt ve dikitlerle bölümlere ayrılmaktadır. Uzunluğu 65 metre olan mağara bolca damlataş içermektedir. Fakat buraya ulaşmak epey meşakkatlidir.

Aslanlı Çeşme

keçiborlu gezilecek yerler

İncesu beldesi’nde, Köyiçi mevkiinde yer almaktadır. Moloz taşlardan yapılan çeşme yuvarlak kemerlidir ve ortasında dikdörtgen formlu iki küçük niş mevcuttur. Çeşmenin ismi cephesinde bulunan iki aslan kabartmasından gelmektedir. Bununla birlikte çeşmeyi süsleyen motif ve resimler de dikkat çekmektedir. Yakınında Koca Çeşme isimli bir çeşme vardır.

Çelikli Çeşmesi de yine bu beldede yer alan tarihi çeşmelerden biridir.

İncesu Köyü Camisi

İncesu beldesinin tam merkezinde yer alan cami kırma çatılı ve kare planlıdır. Kuzeybatısında bir minaresi olup tek şerefelidir. 1692’de yapıldığı tahmin edilse de kesin bir kayıda ulaşılamamıştır.

Hacı Emin Sarnıcı

keçiborlu gezilecek yerler

Senir kasabasının kuzeyindeki bu yapı Sucuk kuyusu diye de bilinmektedir. Ortalama 70 cm yüksekliğe sahip olan bu sarnıç 5X12 m. Ebatlarındadır. Sarnıcın içerisinde su bulunmakta olup sarnıç, duvarlarındaki su kanallarından beslenmektedir.

Hacı Hüseyin Sarnıcı ise Senir Kasabası’na takriben 6 km. uzaklıktadır. 1.5 metre yüksekliğindeki bu sarnıcın orta kısmında kubbeyle örtülü sekizgen bir tambur yer almaktadır.

Isparta Şarkikaraağaç Gezilecek Yerler

Verimli bir ovada kurulu ilçe deniz seviyesinden 1180 metre yüksekliktedir. Beyşehir gölünün bir bölümü ilçe sınırlarına dahildir.

Beyşehir Gölü

şarkikaraağaç gezilecek yerler

Ülkemizin en büyük gölleri arasında üçüncülüğü bu göl kazanmıştır. Büyük bir tatlı su kaynağı ve içme suyu rezervuar alanıdır. Suyunda hiç tuz yoktur. 13-25 km genişliğinde, 45 km uzunluğundadır. Gölün etrafında kuş gözlemciliği yapılabilir. Kızıldağ Milli parkı ise foto safarisi, kamp ve doğa yürüyüşü için uygundur. Gölde sudak balığı ve pullu sazan balığı avlanmaktadır.

Alaca Mescid

ısparta gezilecek yerler

Burası Kürt Camii olarak da bilinir. 1876 yılında yapılan dikdörtgen planlı caminin yanı sıra Sultan Fatih Camisi –diğer bir adıyla Cami-i Kebir de ziyaret edilebilecek bir başka tarihi yapıdır. Alaaddin Keykubat zamanında yaptırılan cami ilçe merkezindedir.

Kızıldağ Milli Parkı

şarkikaraağaç gezilecek yerler

Merkezden 5 km güneyde yer alan park mavi sedir ormanlarıyla kaplıdır. 1969’dan beri milli park statüsünde olup güneyinde ise Beyşehir gölü bulunmaktadır. Temiz ve bol oksijenli havasının solunum yolu rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenmektedir. Yüzlerce endemik bitki türünün olduğu park alanında kamp shası ve dağ evleri vardır. Sivri tepesine tırmanıp dağ yürüyüşü yapmak iyi bir fikirdir.

Isparta Senirkent Gezilecek Yerler

İlçe kiraz, elma ve üzümleriyle meşhurdur. Üzümü bol olduğu için burada pekmez kültürü bir hayli gelişmiştir. Eğirdir Gölü’nün bir bölümü Hoyran Gölü olarak adlandırılıyor demiştik ya hani; işte bu ilçe o bölgenin kuzeyinde, batıya doğru bir vadi içerisindedir. Faunasının zenginliğiyle önemli bir yerleşim yeri olan Senirkent avcılığa elverişlidir. Gelincik Dağı kısmında absailing, alpinisim ve rock climbing gibi dağ aktivitelerinin yapıldığı bilinmektedir. Santral Mesireliği bölgedeki doğal ortamlardan biridir ve piknik için tercih edilebilir.

Veli Baba Külliyesi

ısparta gezilecek yerler

Isparta gezi rehberi içinde birçok tarihi esere yer verdik fakat şehrin sahip olduğu tarihi yapılar o kadarla sınırlı değildir. Senirkent ilçesindeki bu külliye de Isparta’da ziyaret edilmesi gereken, tarihi hüviyetiyle önem arz eden bir yerdir. Ulubeğ kasabasında bulunan bu yapı Veli Baba Camisi ve türbesinden müteşekkildir.

Şeyh Ahmet Camii, Türbesi, Haziresi ve İmam Evi

senirkent gezilecek yerler

İlçe merkezinde bulunan Şeyhler mahallesindeki bu yapılar bir arada bulunmaktadır.

Cumhuriyet mahallesinde ise Şeyhler Camii bulunmaktadır. Taş duvarlı ve dikdörtgen planlı bu caminin batı cephesinde taştan yapılmış, camiye bitişik bir minare vardır.

Değirmenderesi ve Ayazmana

senirkent gezilecek yerler

Yassıören kasabasının sınırlarına dâhil olan bu piknik alanı yemyeşil doğasıyla size huzur verecektir. Değirmenderesi hakkında şöyle bir efsane anlatılır:

Eskiden bir anne-kız yaşarmış. Bunlar bostanda kavun-karpuz yetiştirirmiş. Fakat civarda su bulunmadığı için bostanlarını sulayacak suyu taa uzaklardan temin etmeleri gerekirmiş. Kız her seferinde uzun uzun yol yürümekten bıkmış ve oturup evinin ortasından su çıkması için dua etmeye başlamış. Derken bu gerçek olmuş ve evin orta kısmında bir dere belirmiş.

Santral Mesireliği

ısparta gezilecek yerler

Senirkent’in kuzeyindeki bu alan Kapı dağının eteklerine kuruludur. Buraya özel araçla ulaşım sağlanmaktadır. Çocuklar için oyun alanlarının bulunduğu Santral Mesireli’ğinde piknik için kullanılan çardaklar ve yapay şelaleler de vardır. Güzel bir dinlenme yeri olup ailecek gidilebilir.

1 NOLU SEDİR AĞACI

Garip köyünde, bulunan Kapıderesi mevkiindeki bu ağacın 7 asırlık olduğu söylenmektedir. 20 metre boyuyla heybetli bir görünüme sahip olan ağacın çevresi ise 600 santimdir. Ağaç, 1740 rakımlı bir yerde bulunmaktadır 2000 yılı itibariyle tescil edilmiş olan ağaç koruma altındadır. Bu muazzam ağacın yanı sıra yine bu mevkide iki sedir ağacı daha yer almaktadır.


Senirkent’te ziyaret edilebilecek diğer yerler ise;
Senirkent Hamamı, Şeyh Ahmet Sultan Camii ve Türbesi, Dağıstanlı Hacı Mustafa Efendi Camii ve Türbesi, Pazar Camii, Zekeriya Sultan Veyis Baba Türbesi’dir.

Isparta Sütçüler Gezilecek Yerler

Sahip olduğu doğal zenginliklerl endemik bitki gözlemciliği, trekking, foto safari, jeep safari, dağcılık, yaylacılık, avcılık, karavan ve kamp aktiviteleri ile su sporları için elverişli bir ilçedir. Burada Sanlı, Zengi, Söğüt ve Tota yaylaları mutlaka ziyaret edilmelidir. Tabii Yazılı Kanyon’u da unutmaamak gerekir. Her Temmuz ayı geldiğinde; ilçe Dut ve Pekmez Festivali’yle hareketlenir. Gezilecek yerleri şunlardır:

Seferağa Camii

ısparta gezilecek yerler

İlçe merkezinde bulunan cami 1184 yılı yapılmıştır. Moloz ve kesme taş kullanılarak inşa edilen cami tek kubbeyle örtülüdür. Tarihi yönden değerli olup ziyaret edilmelidir.

Adada

sütçüler gezilecek yerler

Burası ülkemizin en önemli antik kentlerinden biridir. Fakat ne yazık ki kıymeti hiç bilinmemektedir. Ortasından yol geçmektedir.Fakat burada sizi ayakta dimdik durmaya çalışan, daha yeni yapılmış izlenimi veren tarihi kalıntılar karşılayacaktır. Burası Sağrak köyüne sadece 2 km mesafede bulunmaktadır. Kovada Gölünün güneydousundaki bu antik kent Pisidia bölgesindeki şehirlerden biri olarak gösterilmektedir. Etrafını ardıç ve çam ağaçlarıyla kaplı tepeler çevirmiştir. Anadolu’nun günümüze en sağlam şekilde ulaşan antik kentlerdendir. Burada anıtsal çeşme, Çarşı binası ve yönetici sarayı, İmparatorlar ve Aphrodite Tapınağı, İmparator Traianus Tapınağı, mezar anıtı, tiyatro, resmi bina, kral yolu gibi yapılar bulunmaktadır.

Abla Pınarı Çeşmesi

sütçüler gezilecek yerler

Eski Sütçüler-Isparta karayolu üzerindeki bu çeşmenin yapımı kullanılmıştır. Haznesi yoktur ve tek cephelidir. Çeşmenin kuzey cephesi ile ‘üçtaş arası pınar kaynağı’ birbirine bağlıdır.

Sığırlık Kalesi

ısparta gezilecek yerler

Bölgede Sığırlık Kalesi adıyla iki yapı vardır.

Birisi Sığırlık Asar mahallesinde; diğeri ise Çandır ve Sığırlık köyleri arasındaki bir tepenin üzerinde bulunmaktadır. Kalelerin büyük bölümü sağlamdır ve kuvvetli görüş, ikisinin de Bizans döneminde yapıldığı yönündedir. Tarihi kalıntılar ilginizi çekiyorsa buraları da mutlaka yakından görmelisiniz.

Sülüklü Tepe Kalesi

ısparta gezi listesi

Sülüklü Göl (Yeşilyurt) mevkiindeki vadinin kuzey taraftan çevreleyen tepede konumlanmıştır. Kale Roma döneminden kalmıştır. Duvarları tahrip olsa da tarihi nitelik taşıdığından görülmesi tavsiye edilir.

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı

sütçüler gezilecek yerler

Isparta’nın önemli doğal güzelliklerinden biri olan Yazılı Kanyon; doğa ile tarihin buluştuğu bir yerdir. 1989’dan beri milli park statüsünde olan Yazılı Kanyon’un içinden Kral Yolu geçmekte olup zakkum ağaçlarıyla kaplı bu bölgede izlemeye doyum olmayan görsel bir şölen hâkimdir. Yamaç paraşütünden pikniğe kadar çeşitli aktivitelerin deneyimlenebileceği Yazılı Kanyon Eğirder’in merkezine 50 km uzaklıktadır. Burası milli park olarak ilan edilmiştir. Doğal su kaynakları ve yemyeşil doğasıyla Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’nın güzelliği yakından görülerek daha iyi hissedilebilir.

Tota Yaylaları ve İçmeleri

ısparta gezilecek yerler

İlçe merkezi, Kasımlar yolunun üzerindedir. Ulaşımı kolaydır, havası tertemiz, doğal ortamı tek kelimeyle muhteşemdir. Bol bol oksijen alacağınız bu yerde hem ciğerleriniz hem ruhunuz bayram edecektir. Yaylanın içinden su akmaktadır ve oldukça soğuktur. Bunun sindirim sistemi hastalıklarına faydalı olduğu söylenmektedir.

Isparta Uluborlu Gezilecek Yerler

İlçenin ismi akla hemen lezzetli kirazlarını getirmektedir. Apollon kenti de ilçeyle özdeşleşmiştir. Uluborlu’nun anlamı; ‘büyük meyvelik, bağlık’ demektir. Peki Isparta gezilecek yerler arayışımıza Uluborlu nasıl cevap verir?

Uluborlu Müzesi

uluborlu gezilecek yerler

İlçe merkezindeki Mahallesi’nde bulunmaktadır. Alaaddin Keykubat Halk Kütüphanesi binasındaki müze 2007 yılından beri ziyarete açıktır.

İlk katı demircilik vitrinidir. Keskinlik ve sağlamlıklarıyla civardaki yerleşim yerlerinde meşhur olan Uluborlu demircilik ve bakırcılık ürünlerinin canlandırıldığı bir vitrin mevcuttur. Burada demir-bakır araç gereçler sergilenmektedir.

Yine burada Uluborlu mutfağının olmazsa olmaz kap-kacaklarından bakraç, tabak, çini, boynuz ve taştan yapılmış kaşıklara rastlanmaktadır. Hamam malzemeleri, çay semaveri, hamam taşları, güğüm ve peşkirler de burada sergilenen diğer eşyalardandır.

Öte yandan müze; buhardanlıklara, gazlı lambalara, eski lambalı radyolara, yeşil sırlı kaplara da ev sahipliği yapmaktadır.

Uluborlu Kalesi

ısparta gezilecek yerler

Kapıdağı’nın yaklaşık 1200 mettre yükseklikteki yamacına kurulmuştur. Kayalıklarla çevrili bu kalenin ne zaman ve kim tarafından yapıldığı tam olarak belli değildir. Zira günümüze ulaşan bir kitâbesi yoktur. Tıpkı Eğirdir Kalesi gibi dış ve iç kale olarak iki bölümden meydana gelen bu kalenin bedenleri üstünde 3 tane burç vardır.

Apollonia

ısparta gezilecek yerler

Seleukos I döneminde kurulan antik kentin yerini J.Arundell isimli bir kişi 1833 yılında keşfetmiştir. Uluborlu ilçesi bu kentin üzerindedir.

Güneş Saati

İlçe merkezindeki Cumhuriyet Meydanında sergilenen bu güneş saati antik döneme aittir. Tek parça mermerden yapılan güneş saatinin çapı ortalama 122 cm. olup kalınlığıysa 22 cm’dir.

Alaaddin Camisi

uluborlu gezilecek yerler

Ulucami diye de anılmaktadır. Camiyi Alaaddin Keykubat döneminde Tuğrul Şahın’in kızı 1231 yılında yaptırmıştır. 1281’de tamir edilen caminin 3 kapısı vardır. Minaresi de tuğladan yapılmıştır ve tek şerefelidir. 35 pencereli ve 2 kubbeli bu caminin çatısı yangında zarar görse de ana binasının ve minaresinin orijinal hâlini muhafaza ettiği söylenebilir. 2006 yılında restorasyondan geçirilen cami ibadete açıktır.Caminin yanında bir kütüphane vardır. Burada eskiden 40 bin adet el yazmsı eser blunduğu ve bu eserlerin Konya ve İstanbul kütüphanelerine nakledilmek suretiyle korumaya alındığı bilinmektedir.

Cirimbolu Köprüsü ve Su Kemeri

Bu eser Osmanlılardan kalmıştır ve Türk mimarisini en güzel şekilde yansıtmaktadır. 41 metre uzunluğa, 21 metre yüksekliğe ve 2.5 metre genişliğe sahip olan köprü bugün orijinalliğini muhafaza etmektedir.

Isparta Yalvaç Gezilecek Yerler

Burası Türkiye’de Cıttaslow ünvanı alan 15 yerden biridir. Gerek tarihi gerek doğal zenginlikleriyle Isparta’nın göz bebeği olan Yalvaç doğa sporları için son derece uygun bir ortamdır. Özellikle burada foto safari yapmak bir gelenek hâlini almıştır denebilir. Doğada küçük bir gezintiye çıkarak rahatlıkla gözlemleyeceğiniz bitki ve hayvan türlerini fotğraflamayı ihmal ederseniz büyük kayıp olacaktır. Hoyran Gölü’nün etrafı ve Tırtar Köyü Kaya Mezarlarının bu aktivite için elverişli olduğu bilinmelidir.

İlçenin en önemli trekking rotaları arasında Saint Paul Yolu bulunmaktadır. Eyüp Parkuru üzerinde ise kamp alanları mevcuttur. Doğayla baş başa vakit geçirmek istiyorsanız bundan âlâ bir yer zor bulunur!

Eğirdir Gölü’nü anlatırken bahsettiğimiz Hoyran Gölü ilçe merkezine takriben 25 km mesafede yer almaktadır. Dediğimiz gibi Hoyran Gölü, bu gölün kuzey yarısındaki uzantısıdır.

Yalvaç Taşevi Plajı

Günübirlik gezileriniz için tercih edebileceğiniz bu plajda çocuk oyun alanı, mescid, mangal, market, kafeterya vb. olanaklar mevcuttur. Yaz mevsiminde ilçede bulunursanız deniz keyfini yaşamak için buraya uğramalısınız.

Limneia Adası

Hoyran Gölü’nde bulunan adaya Hoyran Adası da denir. Etrafı surlarla çevrili adada tapınak kalıntıları yer almaktadır.

Ayıini Mağarası

İlçe merkezinin kuzeydoğusunda, Sultan Dağları’nın eteklerine kurulu mağara kuru ve yatay yönde gelişmiştir. Erken Bizans döneminde aktif olarak kullanılan mağara bugün su sarnıçlarına ev sahipliği yapmaktadır.

Akar Donar Mağarası

Dedeçam Köyü’nün 3 km uzağında mağara dikey yapıdadır. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken bu mağarayı da Isparta gezilecek yerler listenize eklemelisiniz.

Yalvaç Müzesi

yalvaç gezilecek yerler

Hükümet Caddesinde bulunmaktadır. 1947’de yöreden çeşitli arkeolojik eserler toplanmıştır. Binanın yapımı 1963 yılında başalmış, 1966’da müze olarak açılmıştır. Depolanan eserler 2599 adet arkeolojik eserin ve tam 14715 sikkenin sergilendiği bu müze;

  • Prehistorik Eserler Salonu
  • Klasik Eserler Salonu
  • Etnoğrafik Eserler Salonu

Olarak farklı bölümlere ayrılmaktadır. Bu salonlarda da çeşitli vitrinler bulunmaktadır. Her vitrinde değişik eserler sergilenmektedir.

Osmanlı Hamamı

Kaş mahallesindeki bu hamam Osmanlıdan günümüze ulaşan tek hamamdır. Su deposu, sıcaklık, soğukluk, külhan ve soyunmalık bölümlerine ayrılmıştır, kullanılmamaktadır.

Çınaraltı

ısparta yalvaç gezilecek yerler

Bu doğal anıt 1200’lü yıllarda dikilmiştir. 16 metre boyundaki ağaç ilçenin merkezindedir. Ağacın çevresindeki tarihi meydanda biraz soluklanıp ortamın havasını teneffüs etmeniz çok iyi olacaktır.

Isparta Yenişarbademli Gezilecek Yerler

İşte doğal güzellikleri ve tarihi yerleriyle gez gez bitmeyecek bir ilçe daha! Isparta gezilecek yerler burada da oldukça fazladır. Detaylar ise aşağıdadır:

Pınargözü Mağarası

yenişarbademli gezilecek yerler

Bu mağara ilçe merkezine 8 km uzaklıktadır. Mağaranın uzunluğu 15 km’dir ve Türkiye’deki en uzun mağara bu mağaradır. Çaydere Ormanlarının içindeki bu mağara coşkulu bir şekilde akan bir su kaynağı barındırmaktadır. Mağarada damlataş havuzları, gölcükler ve şelaleler de vardır. Etrafında yüzlerce bitki türü bulunan mağara çağlayan ve sifonlara da ev sahipliği yapmaktadır. Sonuna henüz ulaşılabilmiş değildir.

Kız Kalesi Adası

Kubad-ı Abad Sarayının kuzeydoğusunda bulunmakta olup Beyşehir Gölünde’dir. Manyas dışındaki en büyük kuş cenneti burasıdır.

Dedegöl Dağı

ısparta gezilecek yerler

Isparta’nın en yüksek tepesi olup yüksekliği 2992 metredir. Dağın zirvesi genelde hep karlıdır. Dağda yer alan Karagöl adlı buzul gölü muhteşem bir doğal güzelliktir. Tırmanma, dağcılık, doğa yürüyüşü ve kamp için son derece elverişlidir. Burada yetişen Dedegöl çiçeği oldukça ilgi çekicidir.

Yaka Kanyonu

yenişarbademli gezilecek yerler

Kanyona Melikler Yaylasının alt kısmından girilir. Yaka köyünde biten kanyonun genişliği 1.5-2 metreyi bulmaktadır. 8 km uzunluğundaki bu kanyon şelaleler, kelebekler, kuşlar ve doğal havuzlar barındırmaktadır. Su ısısı çok düşüktür., yaz mevsiminde geçilmelidir.

Kubad-ı Abad Sarayı

ısparta gezilecek yerler

İlçe merkezinden 2.5 km uzaklıktadır. Beyşehir gölünün kuzeybatısındaki bu külliye Konya Müzesi Müdürü Zeki Oral tarafından bulunmuştur. Sarayı yaptıran Sultan Alaaddin Keykubat’tır. 1236’da yapılan saray da Isparta gezilecek yerler listesinde olmalıdır.

Melikler Yaylası

ısparta gezi listesi

Dedegöl Dağı yamaçlarında bulunan yaylanın doğa manzarası ağzınızı açık bırakacak türdendir. İlçe merkezine 15 km uzaklıktaki yaylada kamp yapma imkânı mevcuttur. Her sene Mayıs ayında bu yayla Dağcılık Şenliğine sahne olmaktadır.

Isparta’da Nereye Gidilir?

Görüldüğü üzere Isparta gezilecek yerler oldukça fazladır. Buraya kadar ilçelerine göre Isparta’nın gezilecek yerleri hakkında bilgi verdiğimiz yazı şimdi sonlanmak üzeredir. Tabii ki okumak yeterli gelmeyecektir, Isparta gezilecek yerler listesi uygulanmayı beklemektedir.

Umarız hazırlamış olduğumuz bu Isparta gezi rehberi sizin mükemmel bir tatil yaşamanıza vesile olur.

Ayrıca Isparta’da ne yenir ve Isparta’da sevgiliyle gidilecek yerler yazılarımızı da incelemenizi tavsiye ederiz.

“Isparta Gezilecek Yerler | En Geniş Isparta Gezi Rehberi” üzerine bir yorum

  1. Yalvaç’tan bahsedip Pisidia Antiocheia Antik Kenti’nden bahsetmeden geçmişsiniz.İlçe merkezinde Devlethan Camii ve Yeni Camii’de tarihi yapılardır.Yine Görgü Mahallesi ile Kaş Mahallesi’nde Yalvaç’ın yöresel mimari ile yapılmış evleri görülmelidir.

    Cevapla

Yorum yapın