Ana sayfa » Gezilecek Yerler » İzmir Gezilecek Yerler 165+ Yer | İzmir’de Gezilecek Yerler 2023

İzmir Gezilecek Yerler 165+ Yer | İzmir’de Gezilecek Yerler 2023

İzmir gezilecek yerler 2023 yılında nereler? İzmir’de nereye gidilmeli? İzmir’de gezilecek yerler arasında en popülerleri hangileri? Türkiye’nin 3. Büyük şehri olan İzmir, gezilesi ve görülesi yerlerle adeta donatılmış bir kenttir. İzmirdeyseniz ya da İzmir’e gelmek istiyorsanız, bu yerleri ziyaret etmeden dönmeyin. Tabi ki gezilecek yerler bir iki günde bitecek kadar az değil. Onun için zaman ayırmanız gerekli. Benim tavsiyem ise İzmir’de gezilecek yerler nereler ise buraları gezmediğiniz için pişmanlık duymamak için yola çıkın ve İzmir’in tadını çıkarın. Coronavirüs sebebiyle tüm dünyada hayat durdu. Ülkemizde de büyükşehirlere ve birçok gezilecek yere giriş çıkış engellendi. Önümüzdeki günlerde salgın kontrole alınıp, gezmek serbest olduğunda İzmir gezilecek yerler 2023 diye araştırmalar başlayacak. Herkes İzmir’in tadını çıkarmaya başladığında, her yer şenlenecek ve eski günlerdeki gibi eğleneceğiz. İzmir gezilecek yerler bakımından yüzlerce alternatif sunuyor. Ege’nin incisi lâkabıyla anılan İzmir bunu fazlasıyla hak ediyor. Seferihisar, Foça, Karaburun, Çeşme plajlarının ünü dünyaya yayılmış. 8500 yıllık tarihini yansıtan eserler şehrin her yanını kaplamış. İzmir gezilecek yerler 2021 yılını bırakın, 2221 yılında bile değerinden bir şey kaybetmez. Ancak biz İzmir’e gidip de en güzel yerlerini görmeden dönersek çok şey kaybederiz. Aşağıda onlarla ilgili detaylı bilgi bulacaksınız.

İzmir Hakkında Kısa Bilgi

İzmir gezilecek yerler listesi vermeden önce size İzmir’in kısaca genel özelliklerinden bahsetmek istiyorum. İzmir’in eski adı ne? Bilinen tarihte, bu topraklarda yaşamış olan Lelegler, şehre  Mirina adını vermiş; sonradan gelen İyonyalılar, Smirna adını vermiş; Türkler şehri himayeleri altına alınca da ismini İzmir yapmışlardır. Yukarıda da bahsettiğim üzere İzmir, yaklaşık 4.5 milyon nüfusuyla nüfus bakımından Türkiye’nin 3. Büyük şehridir. 30 adet ilçesi bulunan şehir, Ege Denizi’nin kıyısında bulunan bir liman kentidir. Denize yakınlığı sebebiyle yüzyıllardır birçok medeniyetin uğrak noktası olmuş ve her medeniyetin gözbebeği konumunda olmuştur. Deniz kenarında olmasının en önemli etkilerinden biri de ulaşım dolayısıyla ticaretin gelişmesi itibariyle çok kültürlü bir yapıya sahip olmuş bununla beraber de bilim ve sanatta gelişmiştir. Birazdan vereceğim İzmir gezi rehberi ile de bu çok kültürlülüğe tanıklık etmiş olacaksınız. Burada ayrıca İzmirin tarihi yerleri, İzmirde yapılacaklar, İzmir’in saklı cennetleri ve İzmir gezilecek noktalar neler onları göreceksiniz. Ülkemizin en kalabalık şehirlerinden biri olan İzmir gezilip görülecek yerler konusunda bir hayli zengin. Ege denizinin kıyısında, Anadolu Yarımadası’nın batısında yer alan bu nezih ilçenin bitip tükenmek bilmeyen bir enerjisi var. İstanbul ve Ankara’yı saymazsak ülkemizin 3. şehri olan İzmir’in nüfusu 2021 itibariyle tahmini verilere göre 4 milyon 428 bin 875. Dünyadaki en eski şehirler arasında yer alan İzmir turistik ve tarihi yönden tek kelimeyle bir hazine. Özellikle Mayıs-Eylül arası daha da güzelleşen İzmirin gezilecek yerleri kadar nefis lezzetleri de meşhur. Boyoz ve İzmir köfte onlardan bazıları. Özetle burada yapacak çok şey var! O zaman başlayalım:

İzmir Gezilecek Yerler Listesi 2023

İzmir’de ne yapılır ve İzmir’de nereye gidilir diyorsanız, bu rehber tam size göre. Yazımda bu şehirde neler yapılabilir, nerelere gidilebilir detaylı şekilde açıklayacağım. Ayrıca gezilecek yerleri daha kolay anlamanız için ilçe ilçe vermeye çalışacağım. Siz de İzmir’e geldiğiniz de nereye gitmeliyim diye düşünürken çok daha rahat fikir sahibi olacaksınız. O halde İzmir gezi rehberi yazımıza başlayarak İzmir’in en güzel yerleri nereler görelim.

İzmir Merkezde Gezilecek Yerler

İzmir merkez demek Konak ve civarı anlamına gelir. Dolayısıyla burada İzmir Konak Gezilecek yerler nereler onları göreceksiniz. Ayrıca buradaki bazı yerlerin İzmir’de günübirlik gezilecek yerler arasında yer aldığını da belirtelim. Ege’nin başkenti olan İzmir’in kalbi Konak ve etrafında atar. Elbette bu şehrin her köşesinde sizi hayran bırakacak bir şeyler vardır. Müzelerden camilere, tabiat parklarından antik tarihi eserlere kadar İzmir görülmesi gereken yerler oldukça kabarık. Alsancak, Konak Meydanı, Kemeraltı, Basmane gibi bölgeler İzmir merkezin çekirdeğini oluşturuyor. İşte Konak tüm bu yerleri içine alıyor. İzmir’de eğlence, sanat ve kültürün ilk adresi burası. Bakalım Konak’ta bizi neler bekliyor?

1. İzmir Saat Kulesi

izmir saat kulesi, izmir gezilecek yerler

İzmir Saat Kulesi, şehrin simgeleşmiş inşalarından biridir. Adeta İzmir dendiğinde gözlerde saat kulesi canlanır. Hatta İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin logosunda da saat kulesinin resmi vardır. Peki Saat Kulesi nerede? Saat Kulesi, İzmir’in merkez ilçelerinden biri olan Konak’tadır. Konak Meydanı adı verilen bölgede yani İzmir Büyükşehir Belediye binasının hemen yanında bulunur. Buraya ulaşım oldukça kolay. Gerek metro ile gerek otobüs seferleri ile gerekse yeni yapılan tramvay hattı ile İzmir’in her yerinden kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca Konak Meydanı’na geldiğinizde 18. Yüzyıldan kalma Konak Yalı Camii de sizi karşılayacak. Saat Kulesi’nin kısaca tarihine bakacak olursak; Kule, II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. Yılı nedeniyle, İzmirliler tarafından padişaha armağan olarak 1901 yılında yaptırılmıştır. Kulenin boyu 25 metredir ve 4 yanında çeşmeler bulunur. Kulenin saati ise Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından hediye edilmiştir. Saat Kulesi’ni görmek için Konak Meydanı’na geldiğinizde sizi büyük bir kalabalık karşılayacak. Çünkü burası İzmir’in merkez noktalarından biri olduğu için bu bölge yerli halk ve yerli-yabancı turistler, buraya oldukça çok ilgi göstermekte. Konak Meydanı’na gelmişken Kemeraltı Çarşısı’na uğramadan dönmeyin.

2. Kemeraltı Çarşısı

İzmir tarihi yerler açısından önemli bir kent demiştik. İşte Kemeraltı Çarşısı da buna kanıt olabilecek yerlerden birisi. Peki Kemeraltı Çarşısı nasıl bir yer? Çarşı, çok sayıda kültürel öğeleri bir arada bulunduran han, hamam, cami bakımından zengin ve günümüzün birnevi her aranılanın bulunabileceği yerlerinden biri. İzmir gezilecek yerler nereler dediğinizde birçok kişi size Kemeraltı’nı işaret edecektir. Kemeraltı ismi nereden geliyor? Havra sokağı ile Şadırvanaltı Cami arasında yer alan yolların ve sokakların üstü örtülü olduğu için buraya Kemeraltı denilmiş. Buraya girdiğinizde de bunların farkına varabileceksiniz. Yalnız şunu söylemem gerekir ki genelde çok kalabalık oluyor. Çünkü yabancı turistlerin yanında Türkiye’nin farklı şehirlerinden turistler ve alışveriş yapmak isteyen insanlar buraya geliyor. Eğer kalabalık ortam sevmiyorsanız, ona göre daha sakin olduğu zamanarda gidebilirsiniz. Kemeraltı Çarşısı’nda neleri görebilirsiniz? Çarşı’nın bir çok tarihi binaları içinde bulundurduğunu söyleyebilirim. Bunların başında ismi çokça duyulan Kızlarağası Hanı var. Kızlarağası Hanı, sahafları, antika dükkanlarını, plakçıları ve diğer birçok dükkanı içinde bulunduran bir yer. Buraya gelirseniz mutlaka içini gezin. Ardından hanın avlusunda kumda Türk kahvesi’ni tadın. Hanı gezdikten sonra hemen yanında bulunan Hisar Camisi’ni de ziyaret edebilirsiniz. Çarşıda ayrıca İzmir’in en eski oteli olarak bilinen Yeni Şükran oteli, şehrin en eski kütüphanelerinden Milli Kütüphane, sanatın simgelerinden biri olan Devlet ve Opera Balesi binası da bulunmakta. Gelmişken hepsini gezip Kemeraltı Çarşısı’nın tadını çıkarabilir, sevdikleriniz için çeşitli hediyeler alabilirsiniz.

3. Konak Pier

konak pier, izmir de gezilecek yerler, konak gezilecek yerler

İzmir merkeze yanı İzmir Konak’a geldiyseniz, uğramanız gereken yerlerden biri de Konak Pier. Şuan farklı bir görünümde olsa da inşa ediliş amacı farklıdır. 1890 yılında inşa edilen yapı, Fransız mimar Gustave Eiffel tarafından gümrük binası olarak tasarlanmış ve inşa edilmiş. Bina yapılırken yığma taşlar kullanılmış ve dış sıvayla kaplanmıştır. Çatısı yapılırken de ayrı destek malzemeleri kullanılmıştır. İnşa edildikten sonra gümrük binası olarak kullanılırken içerisinde ihraç işleri yapılmaktaydı. Bu güzel yapının güneyde ve doğuda olmak üzere 2 adet ana giriş kapısı bulunmakta. Konak Pier’e girdiğinizde; taşlarla örülü duvarları, zeminle birleşen kemerleri ve ilginç çatı sistemini görebileceksiniz. Çatıda yer alan ufak boşlukların olduğunu ve buralardan ufak kuşların girebildiklerini de göreceksiniz. Ayrıca bina artık günümüzde alışveriş merkesi olarak kullanıldığı içim içeride çeşitli markaların giyim mağazalarını, takı mağazalarını, kitapçıları, sinema salonlarını ve yeme içme yerlerini görebileceksiniz. İzmir’de yaşayıp da burayı gezmeyen daha doğrusu yolu buraya düşmeyen çok az insan vardır diye düşünüyorum. Çünkü çok merkezi bir yerde, Kordon Boyu denilen yerin başında bulunan bir inşa. Buraya ulaşmak için Konak Metro istasyonunda inmeniz ve az yürümeniz yeterli. Peki ne zamandan beri alışveriş merkezi olarak kullanılıyor? Önce gümrük binası olarak kullanılmaya başlayan yapı, bir süre sonra balık hali olarak kullanılmaya başlanmıştır. Daha sonra 2003-2004 yıllarında restorasyon yapılarak alışveriş merkezi haline getirilmiştir.

4. İzmir Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

izmir de gezilecek yerler
İzmir Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

İzmir merkezde gezilecek yerler listemdeki yerlerden biri de Arkeoloji ve Etnografya Müzesi. Müze, Bahribaba Parkı içerisine kurulmuş ve Körfezi karşıdan görmekte. Etnografya Müzesi aslında 1831 yılında vebalı hastalar için St. Rock Hastanesi olarak kurulmuş, sonra da kimsesiz Hristiyan çocukları misafir etmek için kullanılmıştır. St. Rock hastanesi yakın tarihte müzeye çevrilmiş ve İzmir’in çeşitli yerlerinden çıkarılan tarihi eserler burada sergilenmeye başlanmıştır. Müzede yer alan en önemli eserler, Bronz Koşan Atlet Heykeli ve Bronz Demeter Heykeli’dir. Ayrıca müzede Roma Dönemi’nden kalma ‘’Androklos Heykeli’’ de bulunmakta. Müzeyi gezerken nazar boncuğu yapımını anlatan odalar da göreceksiniz. Tarihi ve tarihi eserleri seviyorsanız, İzmir Arkeoloji ve Etnografya Müzesi sizin için önemli gezilerden biri olacaktır.

5. Aziz Voukolos Kilisesi

izmirde gezilecek tarihi yerler

Namıdiğer Gözlü Kilise. Bir zamanlar (1922 yılına kadar) Ortadoks Rum Kilisesiydi. 1886 yılında inşa edilen kilise, büyük İzmir yangınında zarar görmeyen tek kilise olarak İzmir tarihi yerler listelerinde yer alıyor. İzmir’in Konak ilçesinde, Basmane semtinde bulunan kilise günümüzde kültürel etkinliklere kente gelen Rumların ayinlerine ev sahipliği yapıyor. Kilise haftanın tüm günlerinde ziyarete açık, aynı zamanda ücretsiz. Şunu da belirtelim, konserlere, panellere veya toplantılara denk gelme ihtimaliniz yüksek. Kilisenin duvarları Hz. İsa tasviriyle, melek tasvirleyle göz kamaştırırken geniş ve akustik yapısıyla zamanında opera salonu olarak bile hizmet vermişliği mevcut. Buraya gelmişken kilisenin hemen yanında ziyaret edebileceğiniz İzmir Basın Müzesi mevcut. İçerisinde İzmir ve Türkiye basınının tarihinden izler bulunan müzeyi de ziyaret ederseniz bir taşla iki kuş vurmuş olursunuz. Müze içerisinde öldürülen gazetecilerin son anlarında yanlarında bulunan eşyaların sergilendiği bölüm bile var. Bu müze pazartesi hariç hafta içi mesai saatlerinde ziyarete açık. Unutmadan; “Radyo ve Demokrasi Müzesi” burdan beş dakika uzaklıkta!

6. Radyo ve Demokrasi Müzesi

izmir radyo ve demokrasi müzesi
Radyo ve Demokrasi Müzesi

İzmirde görülmesi gereken yerler diyorsak “Avrupanın En İyi 16 Müzesi” arasında yer alan Radyo ve Demokrasi Müzemizden bahsetmezsek olmaz. İzmir’in Konak ilçesinin Basmane semtinde bulunan müzemiz alanında oldukçu önemli bir konuma sahip. 2013 yılının Aralık ayında açılan müze açılışını ünlü spikerler ve radyo programı sunucularıyla yaptı. Müzenin içerisinde ilginç bölümler mevcut. Mesela kronolojik olarak sıralanmış bölümlerde hangi yıllardaysanız o döneme ait radyo kayıtlarını dinleyebiliyorsunuz. Benim en çok darbe yıllarındaki radyo kayıtları tüylerimi ürpertmişti. Tanık olacağınız radyo kayıtları insanı yeri geldiğinde güldürürken bazen de derin düşüncelere sevk ediyor. Yakın geçmiş konusunda bilgi sahibi olma açısından çocuğunuz varsa özellikle ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Müze pazar ve pazartesi günleri haricinde mesai saatleri içerisinde ziyarete açık. Eğer elinizde bir gezi listesi varsa mutlaka yer edinmeli.   

7. Kızlarağası Hanı

kızlarağası hanı, izmir konak gezilecek yerler

Kemeraltı Çarşısı başlığında da bahssettiğim üzere gezilmesi gereken yerlerden biri de Kızlarağası hanı. Han, 1744 yılında Kızlarağası Hacı Beşir Ağa tarafından yaptırılmış. Han, yaptırıldığı tarihten itibaren limana gelen tüccarların ve zanaatkarların uğrak noktası olmuştur. Tahminlere göre bu tüccar ve zanaatkarlar, hanın üst bölümünde bulunan odalarda konaklamaktaydılar. Ayrıca hizmetkarlar için de odalar ve depolar bulunmaktaydı. Han, kare şeklinde inşa edilmiş ve orta kısmında bir şadırvanın olduğu düşünülmekte fakat bu şadırvan günümüzde bulunmamaktadır. Günümüzde bir alışveriş merkezi gibi görünen Kızlarağası Hanı’nın içinde çeşitli el emeği ürünler, gümüş ve altın takılar, kahve içilebilecek yerler bulunmakta. Ayrıca hanın orta kısmında büyük bir bahçe var. Buraya gelenler, çaylarını, kahvelerini içebiliyor ve tarihin kokusunu içine çekerek derin duygulara kapılabiliyor. Buraya gelmek isteseniz Kemeraltı Çarşısı’nın içine girmeniz gerekiyor. Çarşı’ya girdikten sonra çeşitli tabelalarla Han’a kolayca ulaşabilirsiniz.

8. İzmir Tarihi Asansör

izmir tarihi asansöre nasıl gidilir
İzmir Tarihi Asansör

İzmirin gezilecek yerleri muhabbetleri geçerken kesinlikle sorulur, bahsedilir. Evet, tahmin ettiğiniz gibi İzmir Tarihi Asansör şu anki gezi maddemiz. Kulemiz 1907 yılında bir işadamı tarafından yaptırıldı. Yapılış amacı iki caddeyi birbirine bağlamak olan bu kule sahip olduğu yükselti sayesinde bir anda güzel bir üne kavuştu. Günümüzde de restorasyon ve ışıklandırma çalışmaları ile bayağı romantik bir havaya ulaşarak İzmir sevgiliyle gidilecek yerler listelerine de girdi. Asansöre ulaştığınızda karşınıza ilk Dario Moreno Sokağı çıkacak. Burda sokakta hediyelik eşyalar satılır ama biz bu sokağa ismi verilen sanatçıyı da araştırmanızı tavsiye ederiz. Sokaktan ilerleyince karşınıza ihtişamıyla çıkan o kule ise asansör. Gün batımı meraklısı arkadaşlara da hemen civardaki kafeler ve restorantlar eşlik edebilir. Körfeze elinizdeki çay, kahveyle eşlik etmenin huzurunu hissedeceğinizden eminim. Bir de romantik havaya kendinizi bırakın. Kasmayın. Ulaşımı kolay. Metroya yürüme mesafesinde. Bol bol fotoğraf ve video çekebileceğiniz, keyifli dakikalar geçirebileceğiniz romantik bir yer için fazlasıyla güzel.

9. Smyrna Agora Antik Kenti

izmir çevresi gezilecek yerler

Sözlük anlamı olarak Agora; şehir meydanı, çarşı, Pazar anlamlarına gelmetedir. Bu gibi bölgelerde ticari, dini, siyasi, sanatsal faliyetler meydana gelmektedir. Ayrıca anıtlar, sunaklar ve heykeller bu bölgede bulunur. Peki İzmir Agora Antik Kenti neresidir? Agora Antik kenti, İzmir’in Namazgah semtinde bulunur ve Roma Dönemi’nden kalmadır. Hippodamos şehir planıyla merkeze yakın yerde inşa edilmiş ve 3 kat halindedir. Yapılan kazılarda, Zeus kabartmaları, Tanrı Hermes, Eros, Dionysos, Herakles heykelleri ve bunların yanında mermer, taş, pişmiş topraktan yapılmış figürler bulunmuştur. Ayrıca çeşitli yazılı eserlere de rastlamak mümkün. Yazıtlarda ise MS 178 yılında meydana gelen İzmir depreminde, kente yardımları dokunanlar hakkında bilgiler bulunmaktadır. Yapılan kazılarda birçok su yolu da bulunmuştur. Günümüzde 2 su yolu hala çalışır vaziyettedir. Bu kanallarla şehrin aşağı mahallelerine su taşındığını da ortaya çıkmıştır. Eğer İzmir tarihi yerler konusunda meraklı iseniz buraya uğrayabilirsiniz. İzmir Agora’ya nasıl gidilir? Kent, İzmir’in Konak İlçesinde bulunuyor. Konak Vapur İskelesi’nden 15-20 dakika yürüme mesafesi uzaklıkta olan bu yere kolayca ulaşabilirsiniz. Konak’a ulaşmak için de şehrin her yerinden dolmuş, otobüs ve metroyu kullanabilirsiniz.

10. İzmir Enternasyonal Fuarı

izmir fuarı, basmane fuar

İzmir’e hiç gelmeyenlerin bile duyduğu yerlerden biri de Enternasyonal Fuarı’dır. Çünkü yıllardır burada çeşitli fuarlar düzenlenir ve bu fuarlarda çeşitli konserler, etkinlikler, panayırlar olur. Bunun yanında tiyatro gösterileri ve müzikaller de yer alır. Her yaz İzmir Fuarı adı altında 7-10 gün boyunca Türkiye ve yurtdışından ünlü sanatçılar getirilerek, büyük bir organizasyon düzenlenir. Eğer yazın İzmir’e gelmek istiyorsanız, fuar zamanını da göz önüne alabilirsiniz. Fuar alanı oldukça geniş bir alana kurulmuştur ve Basmane denilen bölgede yer alır. Fuar alanının içinde parklar, yürüyüş alanları, çeşitli mekanlar ve lunapark yer alır. Eğer İzmir Enternasyonal Fuarı’na gelmek istiyorsanız, Basmane Metro istasyonunda inebilir, 5 dakikalık yürüşle fuara varabilirsiniz. Bu yılki etkinlikler hakkında aşağıdaki İzmir fuar etkinlikleri yazımızdan bilgi alabilirsiniz. [geo-post id=”374″ label=”Önerilen Yazı”]

11. Polycarp Kilisesi

izmir polycarp kilisesi
Polycarp Kilisesi

Kilise aynı zamanda İzmirin Meşhur Yerleri listelerinde de yer alıyor. Sultan Süleyman’ın izniyle 1625 yılında yapıldı. Kiliseye adı verilen St. Polikarp, İzmir Psikopusu ve aynı zamanda Aziz makamındadır. M.S 69-155 yılları arasında yaşayan bu zat 155 yılında dönemin Roma yetkilileri tarafından Kadifekale eteklerinde yer alan Roma Stadyumu’nda infaz edilmiştir. İnfaz sebebi ise inancından dönmemesi. Kilise mimari olarak dikdörtgen şeklinde bir bazilika. Hemen bitişiğinde çan kulesi de mevcut. Dışarıdan sade bir yapı gibi güzüken kilisenin içerisine girdiğinizde pandoranın kutusunu açmış gibi ruhani bir havayla karşılaşıyorsunuz. Ziyaret ettiğinizde freskler, tasvirler ve Hz. İsa’nın kefeni ile katolik mezhebinin önemli eserlerini görmüş olacaksınız. Kilise pazar günleri hariç 15.00-17.00 arasında ziyarete açık. Kapı kapalıysa zile basarak içerideki görevliden sizinle ilgilenmesini isteyebilirsiniz. Burdan istikametimiz ise Pasaport İskelesi ve Cumhuriyet Meydanı olacak. Devam ediyoruz.

12. Pasaport İskelesi ve Cumhuriyet Meydanı

izmir gezilecek yerler

İzmirin gezilecek yerleri listenizde yer açın. İzmir’in ilk limanı. Hem de içerisinde kahve, çay, nargile, tavla gibi hizmetlerden eğlenerek yararlabileceğiniz bir mola noktası. O kadar tarihi ve nostaljik yer gezdik. Burası verilebilecek en güzel mola noktamız. Cumhuriyet Meydanı ise Ankara için Kızılay neyse, İzmir için Cumhuriyet Meydanı o. Şehrin önemli törenleri ve geçitlerinin gerçekleştiği bir meydan. İzmir yandıktan sonra yeniden kuruluş sembollerinden birisi.

13. Gürsel Aksel Stadı

gürsel aksel stadı nasıl gidilir

Konak ilçesinin batı ucunda, Üçkuyular’da Göztepe hayran kitlesinin manevi evi olarak kabul edilen bir yer var. Kulübün stadyumu burada, plaja sadece 350 metre mesafede, 1949 yılında inşa edildi. Zamanla, stadyum profesyonel futbola ev sahipliği yapmanın ötesinde, özellikle ciddi mekansal kısıtlamalar ve birçok disipline (atletizm veya tenis dahil) ayak uydurma gereği olduğunu hissettirdi. 2016 yılında yıkıldı ve tamamen yeni bir stadyum olmasına rağmen, bir kulüp efsanesi olan Gürsel Aksel’i onurlandırmak için bu adı aldı. Gürsel Aksel 1955-1972 arasında Göztepe’yi 390 kez temsil etti ve ‘büyük kaptan’ onurunu aldı. Türkiye’deki şehir merkezlerinden uzakta birçok stadyum inşa edildi, ancak bu durumda Gürsel Aksel stadının konumu semboliktir. Stad, istenen tüm kullanımlara uyacak ve herhangi bir branşı kolayca barındıracak şekilde sokak seviyesinden 670 cm yüksekliğe kaldırılmıştır. Bu şekilde zemin seviyesinde önemli bir ticari taban alanı ve 500 araçlık büyük bir yeraltı otoparkı yaratıldı. Gürsel Aksel Stadyumu UEFA’ya Uluslararası Yapı Standartları ve bölgenin çevre ve ekolojik yapısı ile uyumlu olarak inşa edilmiş ve dünyada benzersiz özellikleri ile dikkat çekiyor. Bu özelliklerden bir diğeri, stadyumun üzerindeki 650 metrelik yürüyüş parkurudur. Çatıda yer alan bu parkur, eşsiz bir İzmir Körfezi manzarası sunmaktadır. Yürüyüş parkuru maç günleri hariç tüm İzmir ziyaretçilerine açık olur. Gürsel Aksel Spor ve Yaşam Merkezi sadece Göztepe’nin oynayacağı maçlara ev sahipliği yapmakla kalmıyor, aynı zamanda İzmir’in tüm sakinlerinin her gün kafe, restoran, fitness merkezi, sosyal alan ve çocuk eğlence merkezleriyle vakit geçirebilecekleri bir yer haline geldi. Göztepe Stadyumu, ticari alanları ile Göztepe Spor Kulübü’nün finansal sürdürülebilirliğine de katkı sağlıyor. Göztepe’nin geçmiş başarılarının sergilendiği Göztepe Spor Kulübü Müzesi, İzmir’in bu yeni spor merkezinde yer alıyor.

14. Susuzdede Parkı

İzmir’in Konak ilçesi Göztepe ilçesinde bulunan Susuzdede Parkı, 46 bin metrekarelik bir alandan oluşuyor. Burada yaşayan bir Ermeni’nin ölümünden ve gömülmesinden sonra Susuz Dede olarak bilinen parkta, bu Ermeninin mezarı var. 1981 yılında Arkeolojik ve Doğal Koruma Alanı olarak ilan edilen park, yedi yıl sonra 1. Derece Doğal Koruma Alanı ve 3. Derece Arkeolojik Koruma Alanı olarak tescil edildi. Susuz Dede, (Kutsal Aşk) olarak bilinen tepede bulunan ve bugün mezara dönüşen Aya Agapi’ye ait olduğu söylenen kişinin adıdır. Susuz Dede Türbesi, Göztepe ilçesinde adıyla bilinen Susuz Dede Tepesi’ndedir. Susuzluktan ölen bir aziz veya asker olduğu söyleniyor. Bu yüzden mezarına belli zamanlarda su dökülür. Söylentiye göre Susuz Dede, Hafız Nusret Mehmet Efendi adlı Bektaşi bir adamdı. 20. yüzyılın başlarındaki başka bir söylentiye göre, 19. yüzyılda Horasan’dan gelen ve Göztepe’ye yerleşen bu kişi, yakındaki İtalyan Bahçesinin Arnavut bahçıvanıyla arkadaş oluyor. Aralarındaki konuşmalarında tepenin güzelliğinden bahsederken, aynı zamanda “Ama suyun eksikliğinden” den şikayet ediyor. Arnavut bahçıvan daha sonra sevgili arkadaşı için her gün gecikmeden su taşımaya başlar. Bektaşi bir süre sonra vefat ettiğinde, onu sevdiği tepeye gömdü ve mezarını her gün taşıdığı suyla suladı. Belediye tarafından 2017 yılında yenilenen ve yenilenen park, hafta sonları Susuzdede Türbesi’ni ziyaret eden insanlarla doludur. Hafız Nusret Mehmet Efendi adlı Bektaşi bilge olduğu söylenen Susuzdede Türbesi, özellikle 1960’lı yılların başından beri Cuma günleri su taşıyan insanlarla dolu. Ünlü sanatçılar ve futbolcular mezarın ziyaretçileri arasındadır. Susuzdede Parkında mezarın yanında piknik, ve mangal gibi hafta sonu etkinlikleri için uygun alanlar var. Park İzmir ve mavi denizin manzarasını görenleri de şaşırtıyor.

15. Yalı Camii

konak gezilecek yerler

Osmanlı döneminden kalan bu eser, ihtişamlı mimarisiyle göz kamaştırıyor. Hükümet Konağı önünde, Saat Kulesi’nin karşısında bulunan bu tarihi yapının firuze çinileri de oldukça güzel. Mehmet Paşa kızı’nın kızı Ayşe Hatun’un yaptırdığı bu zarif caminin tarihi 18. yüzyıla dayanıyor. İlk Kurşun Anıtı da caminin hemen yanında. Bu anıt, 15 Mayıs 1919 tarihinde Yunanların şehit ettiği Hasan Tahsin’un hatırasını yaşatmak için dikilmiş. Tek minare, tek kubbe ve sekizgen bir yapıya sahip olan cami Kütahya çini geleneğini yansıtan çinilerle süslenince iyice hayranlık uyandıran bir hâle gelmiş. Öyleyse bize de gidip yakından bakmak düşer.

16. Hisar Camii

izmir gezilecek yerler

Kızlarağası Hanı’nın yanında, Hisarönü tarafında bulunan cami 1597 yılına tarihleniyor. İzmir’in en büyük camilerinden biri. Caminin baktığı meydanda çiçek pazarı ve pek çok lokanta var. Ancak burada turist yoğun olduğu için fiyatlar genelde maalesef yüksek oluyor. Caminin tarihinden de kısaca bahsedecek olursak şunları söylemek mümkün: Aydınoğulları Beyliği Osmanlı İmparatorluğu idaresine girdikten 150 yıl sonra yaptırılmış bu cami. Aydınoğulları soyundan Özdemiroğlu Molla Yakup Bey tarafından yaptırılan cami, üzerinden asırlar geçmiş olmasına rağmen görkemini kaybetmemiş. Bu hârikulâde eseri yakından görmek için biraz zaman ayırmaya değer.

17. Varyant

izmir gezilecek yerler

İzmir gezilecek yerler Konak’ta bir bir ziyaret edilirken yolunuz buradan da geçer. Biraz rampa, virajlı olsa da manzarası harika. 1955 yılında açılmış olan bu yol, geçmişten bugüne kentin sembollerinden biri. Varyant Yolu’nda yürürken, ne kadar özel bir şehirde bulunduğunuzu tekrar hatırlayacaksınız. Yol üzerindeki kafelerden birine oturup nefis manzaraya karşı bir şeyler içmeniz iyi olur.

18. Basmane

basmane gezilecek yerler

İzmir’in gezilecek yerleri içerisinde ayrı bir yeri var bu bölgenin. Hüznü ve umudu buluşturan semt olarak nitelendiriliyor. . 19. yüzyılın ilk yarısına kadar burada nüfusun çoğunu Yahudiler oluşturuyormuş. Ermeniler burada bir basımhane (matbaa ) kurmuş, semtin adı oradan geliyor. Basmane, bir müddet kendi hâline terk edilip sahipsiz bırakılmış. Bu dönemde yoksulluğun hüküm sürmeye başladığı ilçe Afganların, Suriyelilerin ve diğer göçmenlerin yaşam alanı olmuş. İzmir’in göbeğinde yer alan bu hazinenin değeri maalesef pek bilinmiyor. Turistleri geçelim, İzmirlilerin çoğu bile buraya fazla uğramıyor. Halbuki bu güzellikler görülmeyi, takdir edilmeyi hak ediyor. Atatürk’ün eşi Latife Hanım burada doğmuş. Yeşil Çam premierleri burada yapılırmış. Basmane, zamanında ünlüleri çok misafir etmiş. İzmir’in yaz eğlenceleri, meşhur gazinoları, 1 ay devam eden İzmir Fuarı burada yapılırmış. Ne üzücü ki şimdi o hâlinden hiç eser yok. Muhteşem İzmir evlerinden bazıları enkaza dönüşürken, bazıları da can çekişiyor. Pencereleri, kapıları ve ferforje cumbaları sökülüp çalınan evler, zar-zor ayakta duruyor. İzmir gezilecek yerler açısından burası da gayet tatmin edici aslında. Bu kadar duygusallık yeter! Örneğin bölgede 1296. sokak boyunca sıralanmış otelleri yakından görmelisiniz. Burası Oteller Sokağı olarak da geçiyor. 19. yüzyılın sonunda ve 20. yüzyılın başlarında yapılmış; taş işlemeli, cumbalı, pastel tonlarda boyanan evler otele çevrilmiş. Buradaki oteller Konya, Manisa ve Denizli gibi şehir isimleriyle adlandırılmış. Çünkü o zamanlarda insanlar hemşericilik mantığını benimsiyormuş. Herkes hangi ilden geldiyse orada konaklasın, böylece kendi memleketinden insanlarla tanışıp kaynaşsın düşüncesi hâkimmiş. Nostaljik İzmir’i deneyimlemek, sokaklarını keşfe çıkmak, bu tarihi atmosferde kaybolmak istiyorsanız Oteller Sokağı ve çevresi tam size göre. Özellikle Yeni Sadık Bey Oteli’ni görmelisiniz. Latife Hanım’ın doğduğu yer işte burasıymış. Halit Ziya Uşaklıgil de bir süre burada kalmış. Basmane, tıpkı Kemeraltı gibi Yahudilerden miras kalan eserlerle doluymuş. Fakat günümüze gelebilen çok az sinagog bulunuyor. O zzamanlardan kalan arınma havuzları da şimdi atıl durumdalar. Burayı ‘eski’ bir Yahudi mahallesi olarak nitelendirmek daha doğru. Hazır Basmane’deyken, Tarihi Altınpark Kıraathanesi’ne de uğrayın. İzmir’in en eski kahvehaneleri arasında bulunan Altınpark Kıraathanesi,, tarihi dokusuyla size değişik duygular yaşatacak. Aslında buranın eski adı Musalla Kıraathanesi imiş. Fakat Cumhuriyet’in ilanından sonra buraya bir park yapılmış ve adı değiştirilmiş. Paşa Konağı Oteli de bölgede tarihi önem arz eden bir başka yer. Ayrıca Basmane Tren Garı’nı da unutmamak gerek. İzmir kent kültürüne büyük katkıları olan bu gar, Anadolu’dan şehre gelenleri karşılayan ilk yer. İstanbul’daki Haydarpaşa Garı neyse burası da o. Zaten oteller bölgesinin oluşmasını sağlayan da bu gar. İzmir gezilecek yerler arasında Basmane tek başına bir ilçe kadar çok alternatif sunuyor bize. İzmir Basın Müzesi de onlardan biri. Aziz Vukolos Kilisesi’nin bahçesindeki müştemilât müzeye dönüştürülmüş. Burada ilk çıkan gazetelere ait nüshâlar, eski daktilolar, fotoğraf makineleri ve baskı makineleri var. Türkiye basın tarihine ışık tutan çeşitli eşyalar ve belgeler de sergileniyor. İzmir Kadın Müzesi ve İzmir Radyo ve Demokrasi Müzesi de bu semtte yer alıyor. İzmir Radyo ve Demokrasi Müzesi’nde ilk radyo yayınının yapıldığı 1921 yılından bu yana her dönemden kalan çeşitli radyolar mevcut. Deniz Gezmiş’in mahkeme savunması’ndan tutun Atatürk’ün 10. yıl meclis konuşması’na, Adnan Menderes’in Yassıada savunması’ndan Kenan Evren’in darbe bildirgesi’ne kadar pek çok tarihi ânâ ilişkin ses kayıtları yer alıyor. Tüylerinizi diken diken edecek bu müzeye uğramadan Basmane’yi terk etmeyin. Dönertaş Sebili ve Tarihi Basmane Fırını da burada görmeniz gereken diğer önemli yapılardan. Basmane turumuz bittiğine göre şimdi sıra Konak’ın diğer yerlerine konuk olmaya geldi!

19. Havra Sokak

kemeraltı gezilecek yerler

İzmir gezilecek yerler arasında tarihi yapısıyla öne çıkan Havra Sokağı, Küçük Karaosmanoğlu Hanı’yla başlıyor. 929 numaralı bu sokağın çevresinde pek çok sinagog var. Lezzetli, taze ve ucuz ürünleri bolca bulabileceğiniz bir yer. Sadece gezmekle yetinmemek, elimizi cebimize atmak gerek. Manavlar, balıkçılar, aktarlar sokak boyunca sıralanmış vaziyette. Kemeraltı Çarşısı da buraya çok yakın. Havra Sokak Agora Ören Yeri’yle son buluyor.

20. Dario Moreno Sokağı

dario moreno sokağı nerede

İzmir’de günbatımı manzarasını izlemek için tercih edebileceğiniz en güzel yerlerden biri Tarihi Asansör. İşte onun Mithatpaşa Caddesi’ne bakan tarafında Dario Moreno Sokak var. Sokağın adı, İzmirli sanatçı Dario Moreno’dan geliyor. Eskiden Asansör Sokağı olarak biliniyormuş. Sıralı Rum evlerine denk geleceğiniz bu sokağın manzarası gerçekten muhteşem. İzmir’de evlilik teklifi mekânlarından biri olan bu sokak, ister romantizm ister keyif yapmak için ideal bir yer. Bu sokaklarda turlamak sizin için unutulmaz bir deneyim olacak. Tatlı kahvelerden birinde mola verip gezinize öyle devam edin.

21. İzmir Mask Müzesi

izmirde gezilecek yerler

İzmir’in gezilecek yerleri söz konusu olunca müzelerine koca bir gün ayırmak gerekebilir. Ancak madem Konak’tan bahsediyoruz, bu müze hakkında da birkaç şey söylemekle yetinelim. Çeşitli ülkelerde kullanılan geleneksel maskelerin sergilendiği bir müze burası. Oldukça eğlenceli bir yer, hele çocukların çok ilgi göstereceği kesin. Eski bir Rum evinin restorasyonuyla oluşturulan müze, rengârenk bir maske dünyası. Maskelerin festivallerde eğlence amaçlı kullanıldığı biliniyor. Öte yandan bazı dînî törenlerde ve ritüellerde de maske kullanımı yaygın. İşte bu müze birbirinden özel etnik maskeleri yakından görme imkânı tanıyor. Afrikalıların kullandığı kabîle maskelerinden, Avustralya’da kullanılan aborjin maskelerine kadar geniş bir yelpazesi var. Müzenin ikinci katında meşhur şahsiyetlerin maskelerine yer veriliyor. İsmet İnönü, Âşık Veysel, Nâzım Hikmet bunlardan birkaçı. Giriş ücretsiz. Ülkemizin ilk maske müzesi olma özelliğini taşıyan bu yer, 2011 yılından beri ziyaretçilerine keyif dolu anlar yaşatıyor. Sizi de cezbedeceğinden emin olduğumuz bu müzeyi, İzmir gezilecek yerler listesi yaparken mutlaka not alın.

22. Neşe Karikatür Müzesi

konak gezilecek yerler

Ülkemizin ve İzmir’in görsel alanda sahip olduğu mizahî birikimi ortaya koyan bu müze, çeşitli karikatüristlerin eserlerini barındırıyor. Niyazi Yoltaş, Eflatun Nuri Erkoç, Güngör Kabakçıoğlu bunlara örnek. Karikatür konulu kitap ve dergiler de müze koleksiyonunda kendine yer buluyor. Butik bir müze olarak nitelendirilse de Osmanlı döneminde başlayan karikatür çalışmalarına yönelik eserler de bulunduruyor. Yani köklü bir tarihi yansıttığı söylenebilir. Müzeyi süsleyen diğer eserler arasında; Marko Paşa Dergisi, Osmanlı’nın ünlü mizahçılarından Teodor Kasap’a ait olan dergiler, daha bunun gibi pek çok vesîka, plak ve broşür yer alıyor. Müzenin yer aldığı yapı ‘Pembe Konak’ diye de anılıyor. Yani buraya geldiğinizde hem müze, hem de tarihi bir konak ziyaret etmiş gibi hissedeceksiniz. Bunun da size ne kadar heyecan vereceğini tahmin etmek zor değil. Müzede zaman zaman atölye çalışmaları da gerçekleştiriliyor. Böylece yeni nesli mizah geleneğimizle bir araya getirmek amaçlanıyor. film gösterileri ve söyleşiler yapılıyor. Güncel sergilerin de açıldığı müze size çok eğlenceli anlar yaşatmayı garantiliyor.

23. İzmir Resim ve Heykel Müzesi

İzmir’de gezilecek yerler için gerekli enerjiyi burada depoladınız. İyi güldünüz varsayıyoruz. Ancak tabii ki ziyaret etmeniz gereken müzeler daha bitmedi. Sanatın kalbi İzmir’in tam burasında atıyor. Heykel ve resmin yanı sıra; seramik, baskı resim, çini, tezhip gibi sanatların da güzelliğiyle büyüleyen eserleri burada bulunuyor. 6-12 yaş arası çocuklar için resim ve seramik kursları da düzenleniyor. Ayrıca ebru ve minyatür gibi geleneksel sanatlara yönelik eğitimlerin verildiği müzede tadına doyulmaz bir sanat ziyafeti var! Hikmet Onat, Hoca Ali Rıza, Şeker Ahmet Ali Paşa… Yüzlerce büyük ustanın değerli eserleri bu müzede Öyleyse gidin, bu koleksiyondan incilerle hem gözlerinizi, hem ruhunuzu doyurun.

24. Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi

İzmir’de gezilecek yerler listemiz yine bir müzeyle devam ediyor. Seramik ve resim sanatçısı Ümran Baradan’ın kurduğu bu müze çocuklarla gidilecek en güzel yerler arasında. Farklı kültürlere ait çeşit çeşit oyuncakların bulunduğu bu müze, sizi de eski günlerinize götürecek! 2004 yılında açılan müze; Micky Fare bebek evleri, ilk gerçek saçlı bebek, peluş oyuncaklar, arabalar, masal kahramanları ve buna benzer çok sayıda oyuncak barındırıyor. O halde biraz çocuk olmaya ne dersiniz?

25. Çetin Emeç Sanat Galerisi

izmir gezi rehberi

Bu bina 1800’lerde belediye binası olarak yapılmış. merhum gazeteci Çetin Emeç’in hatırasını canlı tutan bu müzede göz alıcı resim sergileri var. Tatil keyfinizi sanatla bütünleştirmenizi sağlayacak bu yerde gözleriniz bayram edecek! İzmir Konak gezilecek yerler arasında bu müzeyi es geçmeniz, muazzam bir sanatsal şölenden mahrum kalmanız demek. O yüzden bunu da listenize muhakkak ekleyin.

26. İzmir Kadın Müzesi

Birçok Anadolu kadınının örnek alınacak hayat hikâyesine ışık tutan bu müze Basmane’de yer alıyor. Giriş katında 19. yüzyıldan kalan geleneksel kıyafetler sergileniyor. Geçmişten günümüze Türk kadınının mücadelesi ve başarılarıyla ilgili önemli kesitlerin sunulduğu bir müze. Şehirde kadına verilen değerin somut göstergelerinden biri. Tarihe iz bırakan kadınlarla ilgili bilgiler, müzeyi ziyaret eden kadınlara da ilham oluyor. 2014 yılından beri kapılarını açık tutan müze 13 salondan meydana geliyor. ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’, ‘Bedenimiz Bizimdir’ ve ‘Cumartesi Anneleri’ gibi kadın yürüyüşlerini de hikâyeleriyle beraber sergileyen müze, kesinlikle ziyaret edilesi yerlerden.

27. Arkas Sanat Merkezi

izmir'de gezilecek yerler

Arkas Holding, 1875’ten bu yana Fransız Fahri Konsolosluk binası olarak kullanılmakta olan binanın denize bakan bölümünü kiralamış. 2011 yılında Arkas Sanat Merkezi adı altında burayı faaliyete geçirmiş. Bernart Arkas’ın koleksiyonlarına yer verilen müzede, farklı ülkelerdeki müzelerden gelen tablolar ve diğer eserler de sergileniyor. Müzeyi gezmek isteyenlerden hiçbir ücret talep edilmiyor. Müzedeki özel bir odada ise Napolyon’a ait eşyalar yer alıyor.

28. Güzelyalı Nazım Hikmet Kültür Merkezi

İzmir gezilecek yerler listesi Konak ilçesinde bu kadar uzun sürüyorsa, artık diğer ilçeleri siz düşünün! Her neyse, burası da İzmir’in en gözde etkinlik alanlarından. Çocuklar için çeşitli atölyelerin düzenlendiği merkez tam bir sanat yuvası. Birbirinden güzel eserlerin sergilendiği bu merkezde sizin estetik zevkinize hitap eden şeylerle karşılaşacağınız muhakkak. Kurs odaları, Sanat Galerisi ve Nâzım Hikmet Sahnesi ile geniş bir yelpazede hizmet sunan bu yer; söyleşi, panel, konser ve tiyatro gibi pek çok faaliyete sahne oluyor. Fotoğraf, heykel ve resim sergileriyle size zamanın nasıl geçtiğini hissettirmeyecek bu sanat merkezini gezi listenize dâhil etmelisiniz. Çizgelikedi Görsel Kültür Merkezi de buraya yakın. Burada görsel üretim alanıyla ilgili etkinlikler gerçekleştiriliyor. Gösteri ve sergilerin yoğunlukta olduğu merkezde görsel kültürle ilgili sunumlar ve söyleşiler gerçekleştiriliyor.

29. Güzelyalı Sahili

Konak ilçesine bağlı bir mahalle olan Güzelyalı, ilçenin kültür ve sanat bakımından önemli yerleri arasında. Güzelyalı Kültür Merkezi’nin yanı sıra Güzelyalı Sahili de bölgeyi ziyaret sebebi hâline getiriyor. İlçenin mihenk taşlarından biri olan bu uzun sahilin müthiş bir manzarası var. Koşu, yürüyüş ve bisiklet gibi aktiviteler için uygun olan Güzelyalı Sahili, doğada vakit geçirmek için biçilmiş kaftan. Huzur dolu atmosferiyle sizi sizden alacak bu sahil, tertemiz deniz havası sunuyor. Yolun karşı tarafındaki restoranlardan veya kafelerden birinde manzarayı seyrederek bir şeyler içmenin keyfi de başka. 5-6 km uzunluğa sahip Güzelyalı Sahili şehrin gürültüsünden kaçmak isteyenleri bekliyor. Nefes kesen Körfez manzarası da cabası.

30. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi

Merkez, 1954-1955 yılları arasında İzmir’in belediye başkanı olan Dr. Selahattin Akçiçek’in anısını yaşatıyor. Konak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyet gösteren bu merkez birbirinden özel etkinliklere ev sahipliği yapmakta. 2003 yılında açılan kültür merkezinde çocuklara, gençlere ve yetişkinlere yönelik farklı kurslar düzenleniyor. Burada yer alan Avni Anıl Sahnesi 278 kişi kapasiteli. Gülriz Sururi Sahnesi ise 462 kişilik. Öte yandan resim atölyesi, kurs odaları ve sanat galerisi de yer alıyor. İnönü Caddesi’nde konumlanan kültür merkezi sanat tutkunlarına hitap ediyor.

31. Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi

izmirde gezilecek yerler

İzmir’de gezilecek yerler kültürel açıdan epey fazla. Burası da o yerlerden biri. Mehmet Ali Akman Mahallesi’nin Mithatpaşa Caddesi’nde yer alan AASSM, 27 Aralık 2008 tarihinden bu yana pek çok etkinliğe sahne olmayı sürdürüyor. İzmirli araştırmacı, müzisyen ve besteci olan Ahmed Adnan Saygun’un adını hafızalara kazımış bu merkez, Büyükşehir Belediyesi’nce inşa edilmiş. Karşısında troleybüs atölyesi bulunuyor. Mekân 3 ana bölümden meydana geliyor. ‘Sanat Merkezi’ bölümünde 1.153 kişi kapasiteli bir konser salonu, sergi yerleri, toplantı salonları ve 243 kişilik ikinci bir salon var. Konser, tiyatro ve benzeri birçok aktivitenin gerçekleştirildiği bu alanda Adnan Saygun’un heykeline de rastlamak mümkün. Erkin Erkman’ın yaptığı bu heykel 3 metre boyunda. Sonuç olarak bu kültür merkezinde keyifli dakikalar geçireceğiniz garanti.

32. Dokuz Eylül Üniversitesi Sabancı Kültür Sarayı

Mithatpaşa Caddesi’nde yer alan Sabancı Kültür Sarayı; Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü, İzmir Valiliği ve Sabancı Vakfı işbirliğiyle faaliyete geçirilmiş. 5000 metrekarelik kapalı alana sahip olan Sabancı Kültür Sarayı geniş fuayesi ve sahnesiyle sergi, bale, konser, opera ve tiyatro gibi her türlü sanatsal ve kültürel gösterilere imkân tanıyor. Konforlu ve etkileyici bir yapıda tasarlanan Sabancı Kültür Sarayı; özel derslikler, çalışma atölyeleri, bale stüdyosu, sanat galerisi, orkestra ve seminer odaları ile oldukça geniş. 6×8 metre sinevizyon pardesinin ve sahneye bağlı yük asansörünün de yer aldığı bu alanda müzikaller, dev kadrolu gösteriler ve çok daha fazlası için gereken her donanım mevcut. Bir ben eksiğim galiba diyorsanız, lütfen eksik kalmayın!

33. İzmir Sanat

İzmir Fuarı 26 Ağustos Kapısı, 35220 Konak/İzmir adresinde yer alan İzmir Sanat, adıyla müsemmâ bir yer. Her çeşit sanatsal faaliyete olanak tanıyan bu yerde eğlence son bulmuyor. Kültürel bilgi dağarcığınızı genişletmek, zamanınızı hem verimli hem de keyifli geçirmek istiyorsanız buraya da bir şans verebilirsiniz. Sanatın büyüsüne kapılıp gideceğiniz bu yerden kolay kolay ayrılmak istemeyeceksiniz.

34. K2 Güncel Sanat Merkezi

İzmir mekânlar içinde sanatsal etkinliğin dibine vurabileceğiniz bir yer daha! Cumhuriyet Bulvarı, Büyük Kardiçalı Han No:54 adresinde konumlanan merkez,çeşitli sanatsal projelerin hayata geçirilmesinde ve yaygınlaşmasında büyük rol oynuyor. Söyleşi ve sergilerin gerçekleştirildiği merkez, sanata gönül verenlere hitap ediyor.

35. Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi

Konak Vapur iskelesine 200 metrede bulunan bu merkez, Metro Konak istasyonunun ise 50 metre uzağında yer alıyor. Sabancı Kültür Sarayı’na oldukça yakın. Seminer odaları, sanat galerisi, tiyatro salonu, Yunus Emre Salonu ve A. Adnan Saygun Salonu’ndan meydana geliyor. Slayt gösterileri ve sergiler başta olmak üzere kültür-sanat alanında pek çok etkinliğin organize edildiği merkezin sizi de en güzel şekilde ağırlayacağından emin olabilirsiniz.

36. Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu

İzmir günübirlik gezilecek yerler arasında popüler olan bu park yeşil alanlarıyla size nefes aldıracak. Yürüyüş alanlarının ve küçük bir hayvanat bahçesinin bulunduğunu da ekleyelim. Açılışı 1936 yılında gerçekleştirilen Kültürpark, Şair Eşref Bulvarı’nda konumlanıyor. Konak Meydanı’nın ve İzmir Körfezi’nin hemen yanıbaşında, merkezî bir noktada yer alan parka ulaşım son derece kolay. Açıkhava tiyatrosuna da ev sahipliği yapan parkta fuar alanı ve lunapark bulunuyor. Burada 18 dönümlük alanı kaplayan hayvanat bahçesi, ülkemizin ilk hayvanat bahçesi olma özelliğini taşıyor. Doğal yaşam parkı olarak İzmir’in zenginliklerin arasındaki yerini koruyan bu parkı ve açıkhava tiyatrosunu mutlaka deneyimlemelisiniz. Tarih ve Sanat Müzesi, Dikilitaş, I love İEF yazısı da bu parkta görmeniz gereken yerlerden. Buradaki etkinliklere ve sergilere denk gelirseniz ne mutlu size!

37. İsmet İnönü Sanat Merkezi

izmirde gidilecek yerler

Kültürpark’ta yer alan bu yapı 728 koltuk kapasitesiyle hizmet veriyor. Merkez, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nın konserleriyle misafirlerini eğlenceye doyuruyor. Ekim’de başlayan konser sezonu Mayıs’a kadar sürüyor. Tiyatro, konferans, seminer gibi etkinliklere de ev sahipliği yapan merkezde ayrıca uluslararası organizasyonlar gerçekleştiriliyor.

38. Ege Perla AVM

İzmir gezilecek yerlerden birisi olan Ege Perla, 2017 Yılında kapılarını İzmir halkına açmıştır. Bölgenin ilk karma projesi olarak hayata geçirilmiştir. Hem konut hem AVM olarak hayata geçirilen bina bir yaşam alanı halinde tasarlanmıştır. İzmir Gezi Rehberi içerisinde kesinlikle yerini alması gereken bu ihtişamlı yapı, İzmir’in siluetini tamamlamış görünmektedir. 18000 m2’lik alana inşa edilmiş olan Ege Perla, yarı açık alanda hizmet vermektedir. AVM’nin açık alan üzerine konumlandırılmış çocuk oyun parkı dikkat çekici gözükmektedir. Bünyesinde yer alan MacFit’in spor salonuyla beraber, Mozart PSM gibi çok sesli müzik, opera, tiyatro ve bale gibi modern sanat kollarını halka yaymak ve sevdirmek, uluslararası düzeye yükseltmek maksadıyla yola çıkmış bir sanat ve eğitim kurumu da bulunan Ege Perla, sanata verdiği değer ile İzmir’in göğsünü kabartmaktadır.

39. İzmir Park AVM

Savranoğlu Grup tarafından inşa edilmiş olan İzmir Park AVM, İzmir AVM’leri içerisinde köklü yeri olan AVM’ler içerisindedir. 500 araçlık otoparka sahip olan AVM, 50 adet mağazaya da ev sahipliği yapmaktadır. İzmir’in merkezi konumunda yer alan AVM’ye ulaşım oldukça kolaydır. 32 bin metrekarelik alana kurulan AVM’nin 13,2 bin metrekare kiralanabilir alanı bulunmaktadır. İzmir Park Alışveriş Merkezi, çevre dostu yeşil binalarla ilgili standartları belirleyen LEED sertifikası adayıdır. AVM inşaatı LEED Sertifikasının gerektirdiği gibi enerji tasarrufuna duyarlı ve çevreyi koruyacak şekilde inşa edilmiştir. Özel cam çatı tavanı sayesinde misafirlerinin kendilerini evinde hissetmesini hedeflemiş olan İzmir Park AVM, İzmir gezilecek yerler içerisinde yerini almıştır.

İzmir Alsancak Gezilecek Yerler

Gezilecek yerler listemdeki bu bölümde İzmir’in en çok bilinen yerlerinden biri olan Alsancakta gezilecek yerler nereler onları göstereceğim. İzmir gezi rehberi yazımızın medâr-ı iftihârı Alsancak da keyfinizi katlayacak birçok eğlenceli yer ve doğal güzellik barındırıyor. Konak ilçesine bağlı bu semt, şehrin en nezih bölgelerinden. Eski adıyla Punto diye bilinen Alsancak hem sessiz-sakin ara sokaklarıyla, hem de hareketli meydanlarıyla gezilesi bir yer. Peki buraya geldik, ne yapacağız? İşte birkaç öneri:

40. İzmir Kordon Boyu

izmir kordon
İzmir Kordon Boyu

Başlangıcı Cumhuriyet Meydanı, bitişi ise İzmir Limanı. Aynı zamanda İzmir turistik yerler listelerinin vazgeçilmezi. Yerli yabancı herkesin ruhuna bir yürüyüş borcu olduğu sahil şeridi. Yol boyunca karşılaşacağınız şeyleri bahsetmeye çalışıcam elbette ama kesinlikle kelimeler kifayetsiz kalacaktır. Ayrıca Kordon Boyu, İzmirde ne yapılır sorusuna da en önemli cevapları veriyor. Güneşi batırıp akşamı geceye bağlamak, mükemmel bir manzara eşliğinde sohbetler, çimenlerde uzanmak, bisikletle gezintiye çıkmak, canlı bir şehrin kalbinin atışı, İzmir aktivite klasiklerinden çiğdem-kola eşliğinde huzurlu bir ortam. Tarif etmek bile çok zor. Bu aktiviteler başlı başına insana huzur veren şeyler. Ekstra olarak da sıcak kanlı İzmir insanının canlı müzikleri, şen şakrak havasıyla ruhunuzun bam teline dokunuşlarına şahit olacaksınız. Çok fazla da uzatmak istemiyorum. İzmir’e gelip de Kordon Boyu yürüyüşü yapmadan şehirden ayrılırsanız çok şey kaçırmış olacaksınız. Türkiye’de sadece İzmir’e nasip olan bir dünyanın en güzel yeri. Abartmıyorum. Hatta ziyaretiniz sonrasında Yerler.com.tr daha az bile söylemiş diyeceğinizden eminim. Gündoğdu Meydanı ve Atatürk Müzesi ziyareti yapmadan listenizdeki diğer mekanlara geçmemenizi tavsiye ederim. Zaten oradaki tabelalardan rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

41. Kıbrıs Şehitleri Caddesi

kıbrıs şehitleri alsancak
Kıbrıs Şehitleri Caddesi

Geldik İzmirin gezilecek yerleri arayışlarına son veren harikulade bir caddeye. Öyle bir caddeden bahsediyoruz ki yaşam dolu, canlılık dolu, enerji dolu. İzmir’in en havalı yerlerinden sadece bir tanesi. İstanbul’daki İstiklal Caddesi ile kıyaslanır genellikle. Hangisi daha güzel bilinmez ama Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ni sahip olduğu konum itibariyle bir adım önde görüyorum ben. Restorantlar, kafeler, canlı müzikler, sokak sanatçıları, alışveriş yerleri. Burada bildiğiniz, gördüğünüz çoğu caddeyi unutacaksınız. İzmir’in gece hayatının en aktif olduğu bölgelerin hemen içinde, Kordon’la yan yana. Kordon maddemizi okuyan okurlarımız bunun ne anlama geldiğini iyi bilirler. Hediyelik ararsanız burada, eğlence ararsanız burda, bir çay içelim dinlenelim diyorsanız da burda huzur içinde dinlenebiliyorsunuz. Tramvay hemen yanında, vapurla seyehat etmek düşünenlere de müjde. Cadde iskelenin hemen yanında.  Civarında Neşe ve Karikatür Müzesi, Mask Müzesi de var. Oralara da uğramak alternatifine sahipsiniz. Editörden tavsiye: Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı’na da uğramanızı tavsiye ederim. Cumhuriyetin 50. Yılında yapıldı.

42. Alsancak Sevgi Yolu

alsancak sevgi yolu, alsancak gezilecek yerler
Alsancak Sevgi Yolu

İzmir gezilecek yerler nereler diye düşünürken, size yürümekten en çok zevk alacağınız yollardan birini göstereceğim. Orası neresi? Alsancak Sevgi yolu. Bu yolda yolun her iki tarafı palmiyelerle örülmüş ve yerler çeşitli desenlerle süslenmiş. Ayrca yerdeki plaklarda Yeşilçam ünlülerinin isimleri yer alıyor. Buraya gittiğinizde sağlı sollu kitapçıların ve takıcıların bulunduğunu göreceksiniz. Hem kültürlenme hem de kendinize hediyelik eşyalar alma konusunda burada tatmin olabilirsiniz. Buraya ulaşmak için de ister Çankaya Metro durağında inebilir, istersen Kıbrıs Şehitleri caddesinden biraz aşağı inebilirsiniz. Yakınında Hilton Oteli’ni de göreceksiniz.

43. Gündoğdu Meydanı

alsancak gezilecek yerler

Cumhuriyet Meydanı ve Konak meydanı gibi şehrin en popüler meydanları arasında yer alan Gündoğdu Meydanı çeşitli konser ve organizasyonlara ev sahipliği yapıyor. Tam adına yakışır şekilde, gün doğumunu burada izlemek harika bir deneyim. 1999 yılında yaptırılan meydan, Atatürk Caddesi’nde konumlanıyor. 2004 yılına tarihlenen Cumhuriyet Ağacı ise meydandaki en dikkat çekici yapılardan. Heykeltraş Ferit Özşen’in eseri olan bu heykel yakından görülmeli. Deniz manzarası da ayrı güzel olan meydana geldiğinizde Atatürk Müzesi’ne de uğrayabilirsiniz.

44. Gül Sokak

izmir gezilecek yerler

Dükkanları ve kafeleriyle ünlü bu sokak tam alışveriş tutkunlarına göre. Trafiğe kapalı olan bu sokakta günün yorgunluğunu atmak için tercih edebileceğiniz birbirinden şirin mekânlar var. Sevimli ve renkli bir sokak olarak nitelendirebileceğimiz Gül Sokağın atmosferine kendinizi nasıl kaptırdığınızı fark etmeyeceksiniz. İzmir gezinizden yâdigâr kalacak bir şeyler almadan, bu sokağı terk etmemeniz gerek.

45. Selçuk Yaşar Resim Müzesi

alsancak gezilecek yerler

İzmir tarihi yerler konusunda Alsancak’taki müzelerle de ön plana çıkıyor. Cumhuriyet Bulvarı No: 252 Alsancak adresinde yer alan müze, İzmir’in eski evlerinden birinin restore edilmesiyle oluşturulmuş. 1985 yılında faaliyete geçirilen müze o günden beri sanata açılan kapı. Ülkemizin ilk özel resim müzesi olması burayı daha da farklı kılıyor. Koleksiyonundaki eserler DYO Resim Yarışmalarında ödüle lâyık görüldü. Son 50 yıllık tarihimizin panaromasını sunan bu eserler görülmeye değer. Müzenin alt katında yer alan Selçuk Yaşar Sanat Galerisi ise 1990 itibariyle hizmete girmiş. Kurulduğu günden beri 286 sergiye sahne olan bu galeri Pazar günleri hariç haftanın her günü ziyarete açık.

46. Türkan Saylan Kültür ve Sanat Merkezi

Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde konumlanan merkez; çeşitli kültür-sanat etkinliklerine sahne oluyor. Merkezin adı; Türk tıp doktoru, eğitimci, yazar ve akademisyen Türkan Saylan’dan geliyor. 7 katlı binada hizmet veren merkez film gösterimi, söyleşi, panel, resim sergisi gibi pek çok organizasyona ev sahipliği yapıyor. Her yaşa yönelik eğitim seminerleri ve kursların da düzenlendiği merkezin etkinlik takvimi hiç boş kalmıyor!

İzmir Bornova Gezilecek Yerler

İzmir’in en büyük ilçelerinden biri olan Bornova, gezilesi yerleri ile de dikkatleri çekiyor. Burada Bornova da gezilecek yerler nereler onları göreceğiz. Şehir merkezine 8 km uzaklıkta bulunan ilçe, tarihi yapıları ve doğa parklarıyla öne çıkıyor. Gelin şimdi biraz bu ilçeyi turlayalım.

47. Homeros Vadisi

izmir piknik yerleri, homeros vadisi nerede, bornova gezilecek yerler

İzmir Bornova gezilecek yerler listemizde yer alan Homeros Vadisi, birçok kişinin uğrak noktası haline gelmiştir. Peki Homeros adı nereden geliyor? Homeros, MÖ 8. Yüzyılda da İzmir civarında yaşamış olan ve İlyada ve Odysseia destanlarını derleyen Yunan şairdir. Vadi ise ismini işte bu Homeros’tan almıştır. Eğer şehrin stresinden uzak, sakin ve doğa ile içiçe bir yere gitmek istiyorsanız, Homeros Vadisi tam size göre olabilir. Vadinin uzunluğu 7 kilometre civarında ve bu vadide Homeros’un yaşadığı düşünülen bir mağara bulunmakta. Homeros Vadisi 2008 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen bir projeyle düzenlenmiştir. Proje kapsamında 18 gölet ve yeşilliği artırmak için bitki dikimleri yapılmıştır. Vadide bunların dışında yürüyüş yolları, piknik alanları, bisiklet yolları ve ufak amfi tiyatro da bulunmakta. Ayrıca uzmanların araştırmalarına göre bu bölgede 103 kuş türü ve 182 bitki türü bulunmakta. Homeros Vadisi Rekreasyon Alanı, özellikle bahar aylarında İzmirliler tarafından ilgi gören bir yerdir. Siz de İzmir’de gezmek istiyorsanız, buraya gelebilirsiniz. Homeros Vadisi’ne nasıl gidilir diye soru sorduğunuzu duyar gibiyim. Buraya gelmek için Bornova Metro istasyonundan 566 nolu ESHOT otobüslerine binebilir ya da EVKA-3’ten 365 nolu otobüse binebilirsiniz.

48. Küçük Park

bornova gezilecek yerler, izmirde gezilecek yerler

Özellikle gençler tarafından merak edilen ve ilgi çeken yerlerden biri de Küçükpark. İzmir sevgiliyle gidilecek yerler arasında da yer alabilir. Öyleyse Küçükpark’ı tanıyalım. İzmir’in Bornova ilçesinde bulunan bu yer adını, ufak bir parktan alıyor. Fakat birçok kişi Küçükpark dendiğinde aklına parkı getirmez. Daha çok hareketli gece hayatını, gençlerin eğlence merkezlerini gözlerinde canlandırırlar. Bunun nedeni Küçükpark’ın Ege Üniversitesi’ne çok yakın bir konumda bulunmasıdır. Üniversiteye yakın olduğu için gece gündüz öğrencilerin uğrak noktası haline gelmiştir. Küçükpark’ta kafeler başta olmak üzere, restoranlar, pastaneler, barlar ve gece kulüpleri bulunur. Ve günden güne bunların sayısı da artmaktadır. Yani İzmir mekanlar diyarı gibidir. Buraya geldiğinizde siz de yüzlerce kafeden istediğinizde oturabilir, dizaynlarını inceleyebilir ve üniversite gençlerinin atmosferine kendinizi kaptırabilir dolayısıyla kendinizi daha dinç hissedebilirsiniz. Ayrıca buraya kadar geldiyseniz, hemen 200-300 metre yukarısında bulunan Büyük Park a da uğrayabilirsiniz. Büyükpark, Küçükpark’a göre daha çok parka benzeyen, ortasında fışkiye bulunan ve çeşitli spor aktivitelerinizi yapabileceğiniz bir alandır. Çevresi de oldukça ağaçlık olduğu için en azından kendinizi bir nebze doğada gibi hissedebilirsiniz. Peki Küçük Park nerede ve nasıl gidilir? Küçükpark dediğim gibi Bornova’da. Buraya ulaşmak için metro ile Bornova metro istasyonuna gelebilirsiniz. Bornova metronun hemen dibinde bulunan yere diğer ulaşım araçlarıyla da kolayca ulaşabilirsiniz. İzmir’i bilmiyorsanız, haritaya Bornova metroyu girerseniz çok daha kolay şekilde buraya ulaşabilirsiniz.

49. Büyükpark

bornova gezilecek yerler

Şehir merkezinde bulunan Büyükpark, en popüler dinlenme yerlerinden biri olarak öne çıkıyor. Doğayla iç içe olmak isteyenlerin ilgi odağı olan Büyükpark’ın yeşil dokusu huzur veriyor. Tiyatro ve düğün salonu, kafe ve restoranu da bulunan parkta Uğur Mumcu Kültür Salonu yer alıyor. Kâzımdirik Mahallesi’nde konumlanan parkta görmeniz gereken diğer yerlerden bazıları; Bornova belediyesi gençlik merkezi, kızlar kahvesi, Ayfer Feray açık hava tiyatrosu. İzmirlilerin buluşma yerleri arasındaki bu park, tüm stresinizi silip süpürecek.

50. Ooze Venue

izmir gece gezilecek yerler

Bornova gezilecek yerler içinde yüksek temposuyla diğerlerinden ayrılan bu mekânda eğlencenin kralı yaşanıyor. Birçok konsere de sahne olan Ooze Venue, İzmir’in en canlı, neşe dolu yerlerinden. Arkadaşlarla veya sevgiliyle gidilecek yerler arasında ilk alternatiflerden biri. Canlı performansları izlerken kendinizi o ritme uyarken bulmamanız imkânsız. Ooze Venue, İzmir’de gece gezilecek yerler arasında yer almaktadır.

51. Bornova Belediyesi Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi

bornova gezilecek yerler

Büyükpark içerisinde bulunan bu merkez, yıl boyu dans gösterisi, söyleşi, konser ve tiyatro gibi etkinliklere sahne oluyor. Seminer salonu, nikhâh ve toplantı salonu, sergi salonları, seramik atölyesi ve tiyatro salonu mevcut. Aerobik, folklor ve tiyatro çalışmalarının gerçekleştirildiği merkezde kültürel ve sanatsal olarak yapabileceğiniz birçok aktivite var.

52. Bornova Ayfer Feray Açıkhava Tiyatrosu

Yine Büyükpark’ta konumlanan bu tiyatro da ilçenin sanatsal mekânlarından biri olarak öne çıkıyor. Konser ve gösterilerin de düzenlendiği bu yer 650 kişilik kapasite ile hizmet veriyor. Keyifli vakit geçireceğinizin kesin olduğu bu açık hava tiyatrosuna uğramışken Büyükpark’ın da tadını çıkarın.

53. Çiçekli Tabiat Parkı

İzmir gezilecek yerler diye diye geldik şimdi doğanın kucağına. Karaçam-Çiçekli Köyü’nde yer alan bu park doğal güzellikleriyle âdeta mest ediyor. Piknik üniteleri, WC, büfe gibi temel ihtiyaç noktalarıyla konforlu bir alan olarak dizayn edilmiş park, 2011 yılından beri şehrin tabiat parkları arasında bulunuyor. 20,91 hektarlık alanı kaplayan parkta yürüyüş yolu, çocuk oyun alanı ve bir de çeşme var. Bisikletle gezinti, foto safari, doğa yürüyüşü gibi aktiviteler için gayet uygun bir ortam. Birçok bitki ve hayvan türünün barındığı parkta daha önce hiç görmediğiniz canlılarla karşılaşabilirsiniz.

54. Belkahve Mesire Yeri

5 hektarlık kızılçam ormanının içinde yer alan bu mesire yeri, doğayla baş başa kalmak isteyenlerin ilk duraklarından biri. 1881 yılında tesis hâline getirilen Belkahve Piknik Alanı’nda güzel bir kır büfesi yer alıyor. Manzarasıyla gözünüzü gönlünüzü açacak olan bu mesire alanı, yaz döneminde serin olduğu için de rağbet görüyor. Tesiste Atatürk Anı Evi bulunuyor. Burada işgal yıllarından kalma eşyalar, dönemin kurtuluş mücadelesini yansıtan maketler ve fotoğraflar var. Belgesel-video gösterimi de yapılan bu yerde gramafonla Atatürk’ün sevdiği şarkılar çalınıyor.

55. Forum Bornova

izmir gezilecek yerler

Ege Bölgesi’nin ve İzmir’in ilk açık hava AVM’si olma özelliğine sahip olan Forum Bornova AVM hem alışveriş yapıp hem de dilediğinizce eğlenebileceğiniz güzel bir alandır. Bir alışveriş merkezinde olmasını bekleyeceğiniz hemen her markanın yer aldığı Forum Bornova AVM’de aynı zamanda Calvin Klein, Lacoste, Victoria’s Secret gibi markalar da vardır. Saat 10:00-22:00 arasında açık olan Forum Bornova AVM size lezzetli bir hava katacak ve İzmir’de güzel bir hatıra olarak anımsamanızı sağlayacak olduğu gibi, ihtiyaçlarınızı da kolayca gidermenize yardımcı olacaktır. İzmir gezilecek yerler neresi diye merak edenler için Forum Bornova AVM’nin bu yerlerin başlarında geldiğini söylemek yanlış olmayacaktır. İzmir’in kuzeydoğusunda Ege Üniversitesi’nin yanında kurulmuş olan AVM hem gençlere hem de ziyaretçilerine ulaşım kolaylığı sağlamaktadır. AVM dahilinde 128 adet mağaza, 7 odalı sinema salonu, eğlence merkezleri ve 3000 araçlık otopark mevcuttur. AVM iki ayrı bulvar, bu iki bulvarı birbirine bağlayan meydanlar ve dört adet sokaktan meydana gelmektedir. AVM içerisinde dolaşırken kendinizi Akdeniz’de bir kasabada geziyor gibi hissedeceksiniz. Ege mimarisinden örnekler sunan AVM, içerisindeki köprüler, sokaklar ve bulvarlarla adeta kentin doğal bir bileşeni gibidir. İzmir’de eğlence için önemli mekânlardan birisi olan Forum Bornova içerisinde çocukların eğlenebilmesi için de özel bir alan bulunmaktadır. Yıllık 12 milyondan fazla ziyaretçisi bulunan Forum Bornova AVM’yi ziyaret ettiğinize siz de memnun olacaksınız.

56. Point Bornova AVM

İzmir gezilecek yerler ve İzmir AVM’leri arasında bulunan mekânlardan birisi de Point Bornova AVM’dir. AVM içerisinde birçok etkinlik ve kurslar bulunmaktadır. 2015 yılında açılan AVM, Türkiye’nin ilk üstü açılıp kapanabilen AVM’sidir. AVM 50 katlı bir gökdelen binasının içerisinde 4 kat üzerine kurulmuş bir AVM’dir. AVM ziyaret edildiğinde elit bir görünüm vermektedir. İnsan yoğunluğu fazla olmayan AVM rahatça gezme imkânı sunmaktadır. Genellikle üst segment mağazalarla hizmet vermektedir. 160 adet mağaza alanı bulunan Point Bornova Avm, birçok uluslararası markayı ilk defa İzmirlilerle buluşturmuştur. 0-12 yaş arasındaki tüm gruplara hitap eden bir çocuk eğlence merkezi bulunan Point Bornova AVM, şehrin mimarisine sunduğu katkının yanında kültür-sanat faaliyetlerine de oldukça katkıda bulunmaktadır.

57. Park Bornova Outlet Center AVM

38 adet mağazası ile İzmir-Ankara yolu üzerinde Outlet hizmeti veren Park Bornova Center AVM İzmir’in wireless hizmeti sağlayan ilk AVM’si olma özelliğine sahiptir. Kullanıcıların yorumları dikkate alındığında hesaplı bir AVM olduğu göze çarpmaktadır. İçerisinde sinema hizmeti de verilen AVM, İzmir gezilecek yerler listesinde kendisine yer edinmiştir. AVM’de alışverişi teşvik etmek adına belirli aralıklarla çekilişler düzenlenmektedir. AVM içerisinde eğlence aktivitesi için düzenlenmiş bir lunapark alanı da bulunmaktadır. Lunapark 4 Temmuz 2021’de gerçekleştirilen açılış ile hayata geçirilmiştir. AVM sabah saat 10:00 ile akşam saat 22:00 arasında ziyaretçilerine hizmet vermektedir. Ücretsiz servis imkânı sunan AVM’de engelli otoparkı, bisiklet parkı ve motosiklet otoparkı da bulunmaktadır.

İzmir Buca Gezilecek Yerler

İzmir’de gezilecek yerler bakımından bolca alternatif barındıran bu ilçe, şehrin en eski yerleşim yerlerinden biri. Tarihi yaşanmışlıkları, doğal güzellikleri ve Levanten köşkleriyle gezilmesi gereken bu ilçede neler var? Hep birlikte bakalım.

58. Kadifekale

kadifekale nerede
Kadifekale

Efsaneye göre Büyük İskender’in gördüğü rüyadan sonra kenti kurduğu tepede bir kale. İçerisinde Osmanlı, Helen, Roma, Bizans gibi imparatorluklardan kültürel miraslar barındıran kale, sakinliği ve eşşiz manzarasıyla benzeri olmayan bir konuma sahip. İzmir’e gelip de surların üzerine çıkıp gün batımını izlemeden İzmir’i tam manasıyla görmüş sayılmazsınız. Konum itibariyle biraz yüksekte olması nedeniyle ulaşımı biraz yorucu. Ancak surlara ulaştığınızda sıcak kanlı ve yardımsever esnaftan hediyelikler alabilir, körfez manzaralı kahvehaneden çayınızı yudumlarken manzaranın büyüsüne eşlik edebilirsiniz.

59. Hasanağa Bahçesi

buca gezilecek yerler

Yeşil tabiatı ve büyük piknik alanıyla doğanın tam ortasında bir yer. Temiz orman havasını içinize çekebileceğiniz bu yer huzurla kitap okumak, yürüyüş yapmak ve sevdiklerinizle sohbet etmek için gayet ideal. Tenis ve basketbol sahaları, bisiklet yolu, tartan pist, kondisyon sahası, kaykay pisti, oyun alanları ve otoparkı da mevcut 2 binden fazla ağaca ev sahipliği yapan Hasanağa Bahçesi doğayla hemhâl olmak isteyenlere hitap ediyor.

60. Mevlana Heykeli Parkı

izmir buca gezilecek yerler

Tıngır Tepe Buca ilçesinin en yüksek yeri. Mevlâna Heykeli de burada, 20 dönümlük arazide konumlanıyor. 25 metre yüksekliğe sahip bu heykel, dünyanın en büyük heykelleri arasında üçüncüsü. İzmir’in birçok yerinden görülebilen bu ihtişamlı yapı, Eray Okkan tarafından ortalama 7 ay içinde tamamlanmış. Rekreasyon alanının yamaçlarına semâzenler yerleştirilmiş. Parkta oturma grupları, yürüyüş yolları ve kafeterya da bulunuyor. Alanda bazen semâzen gösterileri de tertip ediliyor. Geceleyin lazer ışıklarıyla aydınlatılan bu heykeli yakından görmek, parkın doğal atmosferini deneyimlemek gerek.

61. Buca Kaynaklar Piknik Alanı

izmir buca gezilecek yerler

İzmir gezilmesi gereken yerler arasında doğallığıyla öne çıkan bu piknik alanında bol bol pozitif enerji depolayacağınız kesin. Buca’nın en iyi doğa destinasyonlarından biri olan Kaynaklar Köyü sizi şehrin bunaltıcı havasından kurtaracak. Asırlara meydan okuyarak bugüne ulaşan tarihi çınar ağacı da heybetiyle ilgi görüyor. Söylenildiğine göre bu Kunduracı Çınarı, 30 metre boyunda ve 1000 yaşını geçmiş. Ülkemizin en iyi kaya tırmanışı rotalarından biri burada. Onun için tırmanış sporuyla uğraşmayı sevenler tarafından tercih ediliyor. ‘Kaya Tırmanışı Şenliği’ de burada gerçekleştiriliyor. Attığınız her adımda doğayı iliklerinize kadar hissedeceğiniz bu piknik alanı, tertemiz havasıyla ve muhteşem manzarasıyla hafızanızdan uzun süre çıkmayacak.

62. Buca Gölet

İzmir’in en popüler eğlence ve dinlenme alanlarından biri de burası. 167.000 metrekarelik bir alana kurulan göletin Regreasyon Alanında 300 kişilik balık restoranı var. Ayrıca kafeterya, Gölet Bar, piknik alanı, seyir terasları, hobi bahçeleri, market, çocuk oyun setleri, amfi tiyatro ve hayvan padoğu da yer alıyor. Göl manzarasını izlerken piknik yapmanın vereceği hazzı tarif etmek zor. İyisi mi en kısa zamanda bu duyguyu yaşayın.

63. Kunduracı Çınarı Tabiat Anıtı

10 asra şâhitlik eden bu ulu çınar, her şeye rağmen dimdik ayakta kalmayı başarmış. Gövdesine asılan ‘Tabiat Anıtı’ tabelası ona çok yakışıyor. Aslında tabiat harikası demek daha doğru. Buca’nın nasıl köklü bir tarihe tanıklık ettiğinin en büyük kanıtlarından biri olan bu ağaç, Kaynaklar’da sizi selamlayacak ilk doğal güzelliklerden. Gövde genişliği 4, boyu ise 30 metreyi bulan bu koca çınar 29 Nisan 1994’ten beri Anıt Ağaç statüsünde. 1500 metrekarelik alanda korumaya alınan bu tarih ve doğa efsanesini mutlaka yakından görmelisiniz.

İzmir Balçova Gezilecek Yerler

İzmir gezi rehberi size şehri adım adım anlatmayı sürdürüyor. Hayata biraz mola verip doğal güzelliklerin tadını çıkarmak isterseniz Balçova; İnciraltı Ormanı ve Sahili, baraj gölü, ormanlık alanları ile sizi bekliyor. İzmir’in eşsiz ilçelerinden biri olan Balçova’da gezilecek yerleri burada görebileceksiniz. Zaman zaman eklemeler de yapacağız.

64. İnciraltı Engelliler Parkı

Sporun, yürüyüşün, pikniklerin deniz ve yeşilin buluştuğu, günün herhangi bir saatinde kullanılabildiği, oturma alanı olarak kullanılan İzmir’in ilk şehir ormanı İnciraltı Şehir Ormanı’nda, oturma doğal taşlar, kayalar ve tahtalar içeren yerler düzenlenmiştir. Ormanın girişi mermer sütunlar ve heykeller ile donatılmış büyük mermer plaklarla kaplıdır. Kuşların korunduğu ve ürediği ormandaki sulak alan tel örgü ile korunmaktadır, ayrıca bir köprü, yürüyüş ve bisiklet yolu düzenlenmiştir. Yenikale’den başlayan bisiklet ve yürüyüş yolu kıyıdan ormana bağlanmış. Demokrasi Meydanı, eski fotoğraflardan çıkarılan ve Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle İzmir’e geri dönen tekneler için Deniz Müzesi yakınında bir iskele inşa edilerek yeniden düzenlenmiş. Kent ormanında bin meyveye 20 binden fazla ağaç, 16 binden fazla farklı türde bitki dikilmiş. Ağaçkakan, ev serçesi ve büyük baştankara kuş türlerine kuş yuvaları ve tanıtım panoları yerleştirilmiş. Kent Ormanı’nda, İnciraltı Engelli Eğitim ve Kültür Merkezi Bahçesinde, 7 bin m² alanda, mevcut iklimin yanı sıra toprağın iklimi ve yapısına uygun olan engelli vatandaşlarımızın kullanımı için yeşil alanlar düzenlenmektedir. Zakkum ve karabiber ağaçları dikilmiş, çalı grupları ile görseller sağlanmış ve engelli parkurları yerleştirimiş. Mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer.

65. İzmir Balçova Teleferik

izmir piknik alanları, izmir gezilecek yerler

İzmir’de mükemmel bir anı yaşamak istiyorsanız, gidebileceğiniz yerler listesine Balçova Teleferik’i de koyun. İzmir’in Balçova ilçesinde bulunan teleferikte hem ailenizle hem de sevgilinizle unutulmaz anılar yaşayabilirsiniz. Üstelik giriş ücretleri de pahalı değil. Teleferik ile ilgili tüm bilgiyi aşağıdaki yazımıza giderek bulabilirsiniz.

66. İnciraltı Kent Ormanı

balçova gezilecek yerler, inciraltı gezilecek yerler

Denizin ve doğanın dansını hayranlıkla izleyeceğiniz bu bölge 600 metrekarelik alanı kaplıyor. Her tarafında doğadan bir armağan var! Spor, piknik ve yürüyüş için tercih edilebilecek en iyi yerlerden. Çocuk oyun alanları, açık restoran, otopark, mangal yerleri mevcut. Doğal güzelliklerde sınır yok! Konforunuz için her şey tamam. Oksijen ve manzara bedava. Kısaca doğa ananın bağrına davetlisiniz!

67. İnciraltı Sahili

İnciraltı Deniz Müzesi burada bulunuyor. 2007 yılında açılan müze, denizcilik kültürümüze ve tarihimize ilişkin önemli eserler barındırıyor. Görevleri biten deniz araçlarıyla oluşturulan bu müze, aynı zamanda Ege bölgesinin ilk deniz müzesi. Müzede sergi salonları, konferans salonu ve derniz izcileri tersanesi de bulunuyor. İnciraltı 200 hektarlık bir alanı kaplıyor. Sahil manzarası da gözlerinizi alamayacağınız kadar müthiş. Denize sıfır kafe ve restoranlardan birinde oturup manzaranın tadını damak tadınızla birleştirmelisiniz.

68. Balçova Terapi Ormanı

İzmir gezilecek yerler içinde burası, gerçekten adına uygun bir şekilde insana terapi gibi geliyor. Ruhunuzu dinlendirip sizi deşarj edecek Terapi Ormanı’nda koşu antrenmanları, kamp ve doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Şelâlesi ve manastır kalıntılarıyla doğayı ve tarihi bütünleştiren orman, keşfedilmeyi bekliyor. Büyüleyici ambiyansıyla burası isminin hakkını çok iyi veriyor. Dingin atmosferiyle size ilaç gibi gelecek bu yere uğrayın, huzurun tadına varın! [geo-post id=”848″ label=”Önerilen Yazı”]

69. Agora AVM

izmirde gezilecek yerler

İzmir gezi rehberindeki adreslerimizden bir tanesi de İzmir’in Balçova ilçesinde bulunan Agora AVM’dir. Agora AVM, İzmir’deki AVM’ler içerisinde en eski ve köklü olanlardandır. AVM İzmir’in en işlek bölgelerinden olan Mithatpaşa-Üçkuyular-Balçova hattını içine alan Balçova Caddesi’ne ve İzmir-Çeşme Otoyolu ile İzmir Körfezi’ne bakmaktadır. 2003 tarihinde kurulmuş olan AVM ismini Antik Çağ’da çarşı, Pazar ve dinlenme yeri anlamındaki Agora’dan almıştır. SEGA marka Harley Davidson motor oyununu Türkiye’ye ilk defa getiren marka olan AVM eğlence sektöründe de ilkleri yaşatan bir mekân olarak kendisiyle övünmektedir. İçerisinde 178 adet farklı mağaza bulunan AVM ziyaretçilerine açık ve kapalı alanda hareket etme imkânı sunmaktadır. 2 katlı olan AVM’nin 2100 araçlık bir de otopark alanı mevcuttur. Agora AVM’de Türk ve dünya mutlaklarından farklı lezzetler sunan 30 adet restoran bulunmaktadır. 9 salonluk sinema alanı ve 1700 m2 alanıyla hizmet vermekte olan Agora Eğlence Parkı sayesinde bu AVM’de hem ihtiyaçlarınızı rahatlıkla karşılayıp hem de eğlenme imkânı bulabileceksiniz.

70. Selway Outlet AVM

izmir avm listesi

Selway Outlet 2006 yılında hizmete girmiş olan bir Outlet AVM’sidir. İzmir’de açılan ilk Outlet AVM Selway Outlet’dir. AVM’de ulusal ve uluslararası çapta hizmet veren 100’ün üzerinde marka bulunmaktadır. 3500 araçlık otoparka sahip olan AVM, 55000 m2 alan üzerine kurulmuştur. İzmir gezi listesi içierisinde yerini almış olan Selway Outlet eşsiz bir doğanın içerisinde, muhteşem deniz manzarası ile ziyaretçilerine açık havada alışveriş keyfi sunmaktadır. Bulunduğu konum itibariyle de ulaşmak kolaydır. Uygun fiyatları ve kesişim noktasında olmasıyla İzmir halkına uzun süredir hizmet veren Selway Outlet giyimden ayakkabıya, ev dekorasyondan mobilyaya, kozmetikten süpermarkete kadar her türlü ihtiyacınıza cevap verebilecek bir AVM’dir. Ege denizinin manzarası eşliğinde keyifli bir vakit geçirmek istiyorsanız Selway Outlet’e uğrayabilirsiniz. Özel mimari tasarımla hazırlanmış olan iki ayrı köprülü üst geçite sahip olan AVM’de keyifle alışveriş yapabilirsiniz.

71. İstinyePark AVM

izmir avm listesi

270 bin metrekare inşaat alanı ve 87 bin metrekare mağaza alanına sahip olan İstinyepark AVM, İzmir AVM’leri ve Türkiye’deki AVM’ler içerisinde en büyük AVM’lerden sayılmaktadır. İstinyepark içerisinde toplam 280 adet mağaza hizmet vermektedir. Şık dizaynı ve kaliteli görünümü ile müşterilerine tatlı bir hava katan AVM, İzmir gezilecek yerler listesinde başı çekiyor denilebilir. Cam kubbesi ve açık yeşil alanları sayesinde AVM içerisine girdiğinizde hem açık alan hem de kapalı alan konforunu birlikte yaşıyabiliyorsunuz. AVM’nin 3600 araç kapasitesi bulunmaktadır. Lüks alışverişin adresi olan İstinyepark, ferah alanları ve müşteriye yaşattığı hoş deneyim ile yerli ve yabancı ziyaretçilerin odak noktası olmaya devam etmektedir. İzmir AVM’leri içerisinde en güzellerinden olan İstinyepark AVM’yi mutlaka görmelisiniz!

İzmir Sasalı Gezilecek Yerler

İzmir gezi rehberi listemizde doğal güzellikleriyle sizden tam puan alacak bir ilçe daha. Olağanüstü manzarasını ve huzur dolu atmosferini deneyimleyince buranın tiryâkisi olabilirsiniz.

72. İzmir Doğal Yaşam Parkı

izmir gezilecek yerler
İzmir Doğal Yaşam Parkı

Şehrin altını üstüne getirdik. Sıradaki durağımız ise doğaya ve hayvan dostlarımıza. Ailecek keyifli saatler harcayabileceğiniz bir İzmir Doğal Yaşam Parkı gezisi eminiz ki size çok iyi gelecek. İzmir turistik yerler listelerinde de yer alan parkımız Avrupa’da da hatrı sayılır yaşam parklarıyla yarışır seviyede. Türkiye’de de ilk olma özelliğine sahip. Ayrıca İzmirin en güzel yerleri arasında da gösterilir. Hayvansever okurlarımız merak etmesin. İçerisinde bulunan 130’dan fazla tür ve 1500 den fazla hayvanın hepsi doğal yaşam alanlarına birebir hazırlanan ortam ve koşullarda en iyi besin değerlerine göre yaşıyor. Sadece hayvanlardan ibaret değil bu sebeple de. Onlara uygun yaşam alanı oluşturmak için de 3000 den fazla ağaç ve 250’den fazla türü yaşam parkına dikildi. İçerisindeki belli başlı bazı hayvanlara değinecek olursak; ayılar, aslanlar, yılanlar, kuşlar, su aygırları, timsahlar ve daha fazlası… İçerisinde iki adet kafeterya ve bir adet hediyelik eşya bölümü de var. Yılın tüm günlerinde ziyarete açık. Kapanışı mevsimine göre değişiyor. Otopark sorunu yok. Herşeyi bir kenara bırakın ve doğal yaşamın heyecanına eşlik edin. İzmir Kuş Cenneti buradan sadece 2 kilometre uzakta. Uğramadan dönmeyin.

73. Sasalı Kent Ormanı

izmir çiğli gezilecek yerler

Doğal Yaşam Parkı’nın hemen yanıbaşında yer alan bu orman yüzbinlerce çam, okaliptüs, söğüt ağacı barındırıyor. Bisiklet ve yürüyüş yollarının, voleybol ve basketbol sahalarının da bulunduğu bölgede mis gibi hava, muhteşem manzara ve alabildiğine sessizlik üçlüsünün tadını çıkarabilirsiniz.

İzmir Selçuk Gezilecek Yerler

Tarih açısından çok zengin olan Selçuk’u incelemeden olmaz. Burada Selçuk ta gezilecek yerler nereler onları göreceğiz.

74. Efes Antik Kenti

izmir selçuk gezilecek yerler
Efes Antik Kenti

Öyle tahmin ediyorum ki daha önceden İzmir tarihi yerler muhabbetlerinden duymaya aşina olduğunuz bir yerdeyiz. Evet, İzmir gezilecek yerler arasındaki Efes Antik Kenti sıradaki durağımız. Sizlere burayı en güzel şekilde tarif etmek için kısa bir bilgisel yapmakta fayda görüyorum. Efes’in tarihi M.Ö 9000’li yıllara dayansa da şu anki gezilen Efes Büyük İskender’in(Bu arada Kadifekale maddemizden hatırlarsanız Büyük İskender orada da vardı.) generallerinden Lysimakhos burayı M.Ö 300 yıllarında inşa etmiş. Efes önemli bir liman kentiydi ve o tarihte 200.000 civarı nüfusa sahipti. İçerisinde bulunan tapınaklarından Artemis Tapınağı bildiğiniz üzere Dünyanın Yedi Harikası arasında gösterilir. Efes’te göreceklerinizi burada anlatmaya kalkmak biraz zor. M.Ö 9000’lü yıllardan itibaren canlı yaşayan bir kentten bahsediyoruz. Kesinlikle gidilip görülmeli. Yıllık 1.5 milyondan fazla ziyaret gerçekleşiyor bu kente dünyanın dört bir tarafından. Liman Caddesi, Meryem Kilisesi, Celsus Kütüphanesi, Büyük Tiyatro, Belediye Binası, Mermer Cadde, Aşk Evi, Skolastika Hamamı, Odeon, Hadrian Tapınağı ve daha sayamayacağım birçok ziyaret yeri mevcut. Bu Kent hakkında kitaplarlar yazılmış, paneller düzenlenmiş. Size edebileceğim tek tavsiye paraya kıyıp gitmeniz. Şu anki ziyaret fiyatı kişi başı 40TL. Fiyatı Selçuk Belediyesi belirlemiyor bu arada. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından böyle uygun görülmüş. Biz de ufak bir sitem edelim buradan.

75. Meryem Ana Evi (Meryem Kilisesi)

meryem ana evi, meryem ana kilisesi
Meryem Ana Evi ve Kilisesi

Vatikan tarafından kutsal Hac yeri ilan edilen, Hz Meryem’in Havarilerden St. Jean(Yuhanna) ile Hz İsa’nın çarmıha gerildikten sonra burada yaşadığı İzmir’in meşhur yerleri arasında gösterilen kilise. Büyük olmaktan ziyade mütevazi bir tapınak. İçerisinde Hz Meryem’in orda kalırken uyuduğu oda mevcut. Her yıl 15 Ağustos’ta Hz Meryem’in cennete kabul edildiği gün farz edilerek ayinler düzenlenir. Hristiyanlar tarafından kutsal olduğu gibi Müslümanlar tarafından da kutsal kabul edilip ziyaretler edilir. Ziyaretiniz sırasında bolca dilek duvarına dilek asan insanlar, kutsal kabul edilen sudan içen Hristiyanlar ve Hz Meryem için ağıt yakan insanlar göreceksiniz. Dediğimiz gibi kutsal bir yer. Manevi havasının ziyaretiniz boyunca sizleri etkileyeceğine eminim.

76. Şirince

selçukta gezilecek yerler, şirince

Eski adı “Kırkınca” olan sonraları “Çirkince” olarak anılan bu köy en sonunda layık olduğu isme yani “Şirince” ismine kavuşmuş. Şu meşhur maya takviminde kıyametten kurtulacak olan yer. Zaten popülaritesinin çoğunu ‘kıyamet koptuğunda kurtulacak yer burasıymış’ denilerek kazandı. Adı gibi şirin, zarif ve sakin bir köy iken şimdilerde keşfedilen güzelliği ile turistlerin gözdesi haline geldi. İzmir gezilecek köyler listelerinde de rastlayacağınız bu şirin köyümüzün sokaklarını turlayın. Köy merkezinde ev yapımı sabunlar, zeytinyağları, el işleri gibi şeylere de vakit ayırın. Kaldırımları arnavut kaldırımı cinsi olan Rum evlerinin yanından geçin. Köyün bir de Hodri Meydan Kulesi var. Oraya çıkıp manzara keyfi yaşayın. Köydeki kiliseyi ziyaret edin. Kumda kahve içmediyseniz daha once mutlaka deneyimleyin. Ve tabi ki Şirince’ye geldiğinizde mutlaka Şirince Şarapları’nı tadın. Fotoğraf makinanızın ve telefonlarınızın şarjını doldurup da ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Çünkü köy çok doğal ve şirin olduğu için harika kareler yakalayabilmeniz için profesyonel bir fotoğrafçı olmaya gerek yok.

77. Aqua Fantasy Park

Ülkemizin en popüler su parkı olan Aqua Fantasy Park 2009/2010 yıllarında dünyanın en iyi aqua parklı hoteli seçilmişti. Pamukcak mevkiinde konumlanan Aqua Fantasy, adrenalin tutkunlarının beklentilerini fazlasıyla karşılıyor. Yaz sıcaklarından bunaldığınızda buraya gelmek çok isabetli bir tercih. Kaydırakları, oyun parkurları ve sosyal aktiviteleriyle bir saniyenizi bile boş geçirmeyecek eğlence dolu bir yer. Dalga havuzu ve açık yüzme havuzu da son derece konforlu.

İzmir Foça Gezilecek Yerler

78. Eski Foça

izmir gezilecek yerler, izmir turistik yerler

Sözün gümüş, sükûtun altın olduğu yer. Güneşin dalgalarla dans ederek yerini Ay’a bıraktığı topraklar. Belki taşı toprağı altın değil ama medeniyetler görmüş geçirmiş bir yer. Dile kolay 3.000 yıldır denizci bir kasabadan bahsediyoruz. Kıyılarındaki kahvehanelerden kahkahası, insanların neşesi eksik olmaz burda. Hatta bir efsanesi de vardır. Kara taş dedikleri bir taş vardır. Hangi taş bilinmez ama o taşa basan buraya yerleşir dedikleri bir efsane. Kendine has mutfağı ve yaşam tarzıyla insanın normalde de buradan ayrılası gelmiyor zaten. Caddelerini gezin, Rum evlerini inceleyin, yerel halkın içine karışın. Balık ekmek yapan bir yer görürseniz hemen alın bir tane. Midye sevmeyen eşiniz, arkadaşınız varsa mutlaka burada bir midye ikram edin. Kısaca denizci kasabasında turist gibi değil de yerli halktan birisiymiş gibi vakit geçirin. Burası İzmir tatil yerleri listelerinde de olduğu için burada bir hafta bile size yetmeyebilir. Ancak kısıtlı vaktiniz varsa bu saydıklarımı bir güne sıkıştırmayı deneyebilirsiniz. Dediğim gibi burası yaşanacak bir kasaba. Bazı yerler vardır sadece görülür. Bazı yerlerde ise bir müddet orayı yaşaman, havasını teneffüs etmen gerekir. Oradaki hayata karışman gerekir. Gezgin okurlarımız bu dediklerimi anlayacaklardır ve izmir gezilecek yerler listemde buraya dikkat edecektir.

79. Yeni Foça ve Yeni Foça Halk Plajı

yeni foça plajı, yeni foça gezilecek yerler

İzmir’in en güzel plajları içerisinde bulunan Yeni Foça Plajı, 240 metrelik pırıl pırıl kumsalıyla göz kamaştırıyor. Etrafında pek çok restoran ve kafe var, konaklama imkânları bakımından da avantajlı bir bölgede. Temiz ve berrak denizi mavi bayrak ödülü almış. Kısaca deniz-kum-güneş üçlüsünün dostluğuyla süper bir manzara, aradığınız konfor ve her şeyi unutturan doğal güzellikler sizi bekliyor. Yeni Foça genellikle 2 katlı butik yapılardan meydana geliyor. Merkezinde ve çevresinde başka plajlar da var. Huzurlu bir yaz tatilinin doğru adresi olan Yeni Foça, Ege’nin en güzel beldeleri arasında yer alıyor. Antik yapılı eski Rum evleri de bölgeye ayrı bir atmosfer katıyor. Yeni Foça’ya gelmişken Siren Kayalıkları’nı ve Foça Adaları’nı da görmeden dönmemek gerekiyor Ayrıca. Şeytan Hamamı, Athena Tapınağı, Herodot Duvarı, Kybele Açıkhava Tapınağı da buradaki diğer tarihi yapılardan. Eski Foça ile Yeni Foça arasında sadece 16 km’lik mesafe var. Yani ortalama 30 dk içinde birinden diğerine gidip gelebilirsiniz.

İzmir Çiğli Gezilecek Yerler

80. Sasalı Doğal Yaşam Parkı

sasalı hayvanat bahçesi

İzmir’in dünyaca ünlü olan Sasalı hayvanat bahçesi ve Tabiat Parkı’ndan bahsetmemiz gerekiyor. Burası, İzmir’de yaşayan ve özellikle ilkbaharda şehre gelen çocuklu aileler için ilk tercihtir. Diğer hayvanat bahçelerinin soğuk görünümlerinden farklı olarak filler, zürafalar, kaplanlar, yılanlar veya suaygırları gibi aklınıza gelebilecek tüm hayvanlar bu parkta neredeyse doğal ortamlarındaymış gibi harika alanlarda görülebilir. İzmir’in Çiğli ilçesinde bulunan Sasalı Hayvanat Bahçesi ve Doğal Yaşam Parkı, 2008 yılından beri ziyaretçilerini ağırlamaktadır. 425 bin metrekarelik bir arazide bulunan parkta 125 türden 1.500 hayvan bulunuyor. Hayvanların doğal ortamlarındaymış gibi yaşamaları için titizlikle yaratan alanlardaki bu parkı yılda 1 milyondan fazla kişi ziyaret ediyor. Parkta Afrika savana, Çocukler için hayvanat bahçesi, Kümes hayvanları barınağı, Yırtıcı kuşlar, Maymun adaları, Tropik Merkez, ördek ve kuğuları da içeren bir gölet vardır. Ayrıca, Asya fillerine ayrılan 14.500 metrekarelik bir alan da ziyaretçilere açık alanlar arasında.

81. İzmir Kuş Cenneti

izmir kuş cenneti nerede
İzmir Kuş Cenneti

İzmir de gezilecek yerler listesi yaparken yer vermeyi düşündüğüm muazzam yerlerden biri de İzmir Kuş cenneti. İzmir Kuş Cenneti nerede? Kuş Cenneti İzmir’in Çiğli ilçesinde yer alan Çamaltı Tuzlası’ndadır. İzmirin doğal güzellikleri arasında yer alan bu yer, Orman Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmıştır. Bölgenin en büyük özelliği sulak bir alan olması. Bunun da etkisiyle birçok kuş türü burada yer almakta. Kuş Cenneti’ne gittiğinizde karşınıza gri leylekler, siyah leylekler, pembe kanatlı flamingolar, kum kuşları, tepeli pelikanlar ve kırlangıçlar çıkabilir. Verilere göre bu bölgede yaklaşık 205 kuş türü hayatlarını devam ettirmekte. Bölgenin de 8000 hektarlık bir alan olduğunu da göz önüne alırsak, oldukça geniş bir bölge olduğunu ve hepsinin rahatça yaşamlarını sürdürebildiklerini söyleyebiliriz. Bölge ayrıca kuşların göç yolları üzerinde bulunur. Bunun da etkisiyle her yıl yaklaşık 50.000 kuş bu bölgeyi ziyaret eder ve göçlerini sürdürür. Kuş Cenneti’ne gittiğinizde bölgeyi ziyaret ederken kuş seyir kulelerine ve gezi bisikletlerine rastlayacaksınız. Eğer siz de isterseniz burdaki imkanları kullanıp, güzel doğanın keyfini doruklanıza kadar yaşayabilirsiniz. İzmir Kuş Cenneti’ne nasıl gidilir? Buraya gidebilmek için ister özel aracınızı isterse toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. Özel aracınızla gidiyorsanız; Karşıyaka sahil yolunu takip edip, Çiğli’ye yaklaşınca Çiğli Organize sanayi kavşağından Kipa istikametine doğru döneceksiniz. Ardından karşınıza tabelalar çıkacak ve onları takip ederek Kuş Cenneti’ne varacaksınız. Toplu taşıma araçlarıyla gidecekseniz; Konak – Mavişehir otobüslerini kullanabilir, ayrıca Koza Sitesinden ESHOT 751 numaralı otobüsle ulaşabilirsiniz.

82. Çiğli Leukai Antik Kenti

izmir çiğli gezilecek yerler

Leukai Çamaltı Tuzlas’ta Üçtepeler denilen bölgededir. Sasalı Köyü’ne, Üçtepeler’in kuzeydeki Hermos (Gediz) Nehri arasında bulunduğu İzmir’in Çiğli İlçesi’nden ulaşabilirsiniz. Leukai şehrinin yer aldığı Üçtepeler Mevkii 2. Derece Arkeolojik Alan, 1998 yılında Ramsar Sözleşmesi’ne uygun olarak 1. Gediz Deltası olarak Gediz Deltası olarak koruma altına alınmıştır. Leukai şehrinin MÖ 383’te Pers Kralı’na karşı bağımsızlık ilan eden Takhos adlı bir Farsça komutan tarafından kurulduğu söyleniyor. Takhos’un başı Leukai sikkelerinin ön yüzlerinde açıkça görülebilir. Takhos’un ölümünden sonraki kaynaklara göre Urla, Leağai şehrini ele geçirmek için Aliağa’daki Klazomenai şehrini ve Kyuka şehrini ele geçirmek istiyor. Bunu kabul etmeyen diğer taraflar Delphoi’deki Apollon merkezine hakem olarak atanırlar. Apollo rahipleri tanrının emrini onlara şöyle aktardılar, Leukai orada ilk kurbanı verecek olana ait. Her iki tarafta da sadece güneş doğarken önceden belirlenmiş tarihte kendi şehirlerinden yola çıkacaklar. Ancak kuş uçuşu körfezin karşı kıyısında bulunan Leukai, Klazomenai’ye daha yakın olmasına rağmen, karayolu ulaşımı daha uzundu. Klazomenai halkı yarışma gününde, bu zorluğun üstesinden gelmek için son tarihten önce Leukai yakınlarında yeni bir koloni kurarak yola çıktı. Klazomenai, Leukai’ye ilk ulaşan ve Tanrı’ya kurban veren ilk şehir oldu.

İzmir Urla Gezilecek Yerler

Tatil yerlerinden ve turistlerin uğrak yerlerinden biri olan Urla, pek çok doğal güzelliğiyle herkese ev sahipliği yapıyor. Bu başlık altında Urlada gezilecek yerler nereler onları görebilirsiniz. İzmir gezilecek yerler içinde en sessiz-sakin beldelerden biri burası. Tarihi antik kenti, tertemiz plajları, el değmemiş doğasıyla büyüleyen ilçe, gezilip görülecek birçok destinasyona sahip.

83. Urla Karantina Adası

izmirde gezilecek yerler

İzmirde gezilecek yerler listesinde yer alan ilginç konumlardan biri de Karantina adası. Neden ilginç diyorum? Çünkü benzerine rastlamanın zor olduğu adalardan biri. Dünyada da tescilli olarak bu gibi 3 ada var. Onlardan biri de bizdeki Karantina adası. Peki buranın özelliği ne? Karantina adası, 1865 yılında ölümcül hastalıkların yayılmasını engellemek için yapıldı. İnşasını Fransızlar üstlendi. Bildiğiniz üzere o dönemlerde kolera, tifo, çiçek, veba gibi salgın hastalıklar yaygındı ve diğer ülkelere seyahat edenler bu hastalıkları Osmanlı’ya taşımamaları için burada karantina altına alınıyordu. Özellikle Anadolı, Rumeli, Bosna ve Rusya’ya gelip giden hacılar için düşünülüp, işleve getirilmiş olan adanın asıl adı Klazomen Tahaffuzhanesi’dir. Siz de eğer bu adayı gezmek istiyorsanız İzmir’in Urla ilçesine gelip, gezebilirsiniz. Urla da gezilecek yerler listemi daha sonra genişleteceğim.

84. Urla Çeşmealtı

izmir urla gezilecek yerler

Buraya yaz aylarında gelirseniz, mükemmel denizde yüzmekten daha iyi bir şey olmadığına şüphe yoktur. Buranın en turistik yeri Çeşmealtı olup İçmeler’de bulunan kaplıcaları ile şifa merkezidir. Klizman Plajları, Urla’da mavi ve yeşil kucaklamanın görebileceği doğaüstü bir güzelliğe sahiptir. Tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Urla, bir liman kenti ve görülmeye değer. Türkiye’de altı kazı yapabileceğiniz ilk araştırma ve Liman Tepe Höyüğü ve Klazomenai’yi antik kent listenize dahil etmelisiniz. Karantina Adası, Osmanlı Dönemi camileri, hamamları ve kervansaraylarıyla sizleri bekliyor. Ben asla dalga rastlamak bu adada plaj keyfini söylüyorlar. Ayrıca Anadolu’daki ilk zeytinyağı üretim tesisi, Klazomenai, Gazhane Binası, Necati Cumalı Anıt ve Kültür Evi ve Urla Sualtı Müzesi’nde görülmesi gereken diğer yerlerdir. Tarihi Arasta Çarşısı ve Malgaca Pazarı’na uğrayın ve dükkanları ziyaret edin ve bir şeyler yudumlarken hemen yanındaki Urla Sanat Caddesi’ndeki tatlı kafelerden birinin etrafında oturun.

85. Urla Yassıca Ada

İzmir ilinin Urla ilçesinde bulunan ve “Günlük Tatil Cenneti” olarak bilinen Yassıcaada, İzmirliler arasında 400 metrelik güzel kumlu plajı ve parlak masmavi denizi ile ekonomik olmanın yanı sıra konforlu bir tatil yapmak isteyenlerin de favorisidir. Keyifli bir gün garantisi olan Yassıcaada’nın 400 metrelik plaj ve mavi denizi, küçük bir tatil kaçamağı yapmak isteyen adanın konukları, kendi yemeklerini ve Büyükşehir Belediyesi Grand Plaza A.Ş. Ayrıca işlettiği kafeteryadan sağlıklı ürünler de alabiliyorlar. Tüm tesislerini konuklar için keyifli bir gün geçirmeleri adına düzenleyen Büyükşehir Belediyesi, tatilcilerin sağlığı ve güvenliği için hazır bir cankurtaranın yanı sıra doktor ve hemşire içeren bir sağlık ekibine de sahiptir.

86. Urla Uzunkuyu Mesire Yeri

Kızılçam ormanı içinde, İzmir – Çeşme karayolunun 60. kilometresinde yer alıyor. 20 hektarlık alana kurulu Uzunkuyu Mesire Yeri doğal güzelliklerini cömertçe sunuyor. Size de bu manzaranın keyfini doyasıya çıkarmak kalıyor. Tabii ki bol bol fotoğraf çekmeyi unutmadan.

87. Urla Demircili Köyü

izmir urla gezilecek yerler

Mavi ile yeşilin hayrete düşüren dostluğunu burada izleyebilirsiniz. Kendinizi masallar diyarında gibi hissedeceğiniz bu köy, doğa sporları için de gayet uygun. Organik yiyeceklerinin tadına zaten doyum olmaz. Kente yakın olmasına rağmen bâkir kalmayı başarmış bu köyde oksijen bayramı yaşayacaksınız. Buraya gelip doğanın misafiri olmalı, sıradışı manzarasıyla ve tertemiz havasıyla kendinizi ödüllendirmelisiniz.

İzmir Bergama Gezilecek Yerler

88. Allianoi Antik Kenti

bergama gezilecek yerler
Allianoi Antik Kenti

İzmir’in Bergama ilçesinde yer alan Antik kent, 30 bin metrekarelik bir alana sahiptir. Bu bölge Helenistik, Prehistorik, Roma ve Bizans dönemlerinde hep yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Bundan dolayı o döneme ait önemli bilgiler vermektedir. Allianoi Antik Kenti, termal bir bölgede kurulmuş olduğu için çeşitli sıcak su kaynaklarının ve ılıcaların burada bulunduğunu görebiliyoruz. Burada Üç katlı Ilıca ve Ilıca’daki mozaikler dikkatinizi çekebilir.

89. Bergama Permagon Antik Kenti

bergama gezilecek yerler

Bergama’daki antik kentler bazen karışabilir ve en önemlilerinden biri olan Asklepion Antik Kenti, şehir merkezinde yer almaktadır. Daha çok bilinen ve turist değeri yüksek olan Pergamon Antik Kenti, şehrin tepesinde yer almaktadır. Bu nedenle Akropolis, Akropolis, Bergama Akropolü olarak da adlandırılır. Kazılar burada ilk kez 1877’de başladı. MÖ 280 yılına kadar bilinmeyen Bergama, bu tarihten sonra bir medeniyet ve kültür / sanat merkezi olarak dikkat çekiyor. Lysimakhos, hazinesini Alexander’ın ölümünden sonra Bergama’ya bıraktı. Lysimakhos öldükten sonra, hazinenin bulunduğu kale komutanı Philateiros tarafından özel bir kültür kompleksi inşa ediliyor. Pergamon, oldukça ilginç mimar yapılara ve şehrin tepesinde oyuk üzerine yerleştirilmiş büyüleyici bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. Seyahat ederken diğer antik şehirlerden farklı hissedeceksiniz. Kısaca Akropolis, Bergama şehir merkezinin en ucunda yer almaktadır. Böylece şehre girdikten hemen sonra, işaretler size yol gösterecektir. Bergama’ya girmeden Kınık – Manisa yolundan sola dönerek de daha hızlı ulaşabilirsiniz. Akropolis, şehir merkezine göre 300 metre yükseklikte. Şehir merkezinden geldiğinizde, Kızıl Avlu’yu geçtikten sonra, hemen soldaki eski evler arasında Akropolis’e tırmanmaya başlıyorsunuz. Yaklaştıkça, aşağıdaki gibi bir ayrımla karşılaşacaksınız. Sağ taraf teleferiğe, sol taraf doğrudan akrobasiye gider.

İzmir Çeşme Gezilecek Yerler

İzmir denince akla gelen yerlerden biri de Çeşme. Özellikle yaz aylarında Çeşme’ye gidelim sözünü çok duyabilirsiniz. Bunun başlıca sebebi son yıllarda gelişmesi ve tatilcilere iyi hizmet vermesidir. Siz de eğer İzmir’e gelirseniz Çeşme’ye mutlaka gitmelisiniz. Çünkü Çeşme, güzel denizin yanında tarihi yerleri, termal kaynakları ve doğal güzellikleri içerisinde barındırır. Biz de yazımızın bu bölümünde size İzmir Çeşme Gezilecek Yerler listesi vererek işinizi kolaylaştırmayı amaçladık. İzmir’de gezilecek yerler denilince akla ilk gelen yerlerden olan bu tatil beldesi; doğal güzellikleri ve mavi bayraklı plajlarıyla turistlerin odak noktası. Sakız Adası da buraya yarım saatlik mesafede. İlçenin görülmeye değer yerlerinden bazıları:

90. Çeşme Kalesi

izmir çeşme gezilecek yerler

Çeşme’ye ayak bastığınızda ziyaret edebileceğiniz ilk yer Çeşme Kalesi. Çeşme Kalesi, 1508 yılında II. Bayezid’in tahta olduğu tarihte inşa edilmiştir. Bu kale Çeşme merkezde bulunan Cumhuriyet Meydanı’na yakın bir konumdadır. Kale Osmanlı mimarisine göre dizayn edilmiş ve Osmanlı’dan izler taşımaktadır. Kaleye geldiğinizde kapıda sizi Kaptan-ı Derya Hasan Paşa heykeli karşılayacak. Daha sonra içeri girdiğinizde çeşitli müzelerin olduğunu göreceksiniz. Bunların arasında 1965 yılında Topkapı Sarayı’ndan getirilen silahların serglendiği Çeşme Müzesi göze çarpıyor. Fakat artık günümüzde bu silahların yerine Erthrai Antik Kenti bölgesinden getirilen eserler burada sergileniyor. Çeşme kalesini ziyaret ettikten sonra Çeşme gezilecek yerler listesinin kalanına bakabilirsiniz.

91. Altınkum Plajı

çeşme plajları, izmir plajları

Çeşme’ye geldiğinizde elbette denize girmek isteyeceksiniz. Biz de Çeşme’de denize girebileceğiniz en güzel yerlerden biri olan  Altınkum Plajı’nı size öneriyoruz. Bu plaj adını altın rengi kumsalından almış. Buraya geldiğinizde siz de kumun rengine bayılacaksınız. Ayrıca Altınkum Plajı’nda deniz dalgasız ve deniz suyu diğer Çeşme Plajlarına göre soğuk. Buraya gelirseniz temiz, sakin denizin tadını doyasıya çıkarabilir ve güneşlenebilirsiniz. Altınkum Plajı Çeşme merkeze 10 kilometre uzaklıkta. Ulaşım nasıl diye soracak olursanız, ulaşım için Çeşme’nin birçok yerinden kalkan toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. Diğer Çeşme plajlarını görmek için Çeşme Plajları yazımıza göz atabilirsiniz.

92. Erythrai Antik Kenti

Erythrai Antik Kenti, çeşme gezilecek yerler

Erythrai Antik Kenti, Çeşme merkeze yaklaşık 26 kilometre uzaklıkta. Ildırı Köyü içerisinde yer alan antik kent, 12 Ion kentinden biri ve ismini Giritli Rhadamanthes’in oğlu Erythro’dan aldığı tahmin ediliyor. Ayrıca toprağı da kırmızı renkli. Bunun da ismine etki ettiği yönünde varsayımlar mevcut. Antik kent, 1963-1966 yılları arasında yapılan çalışmalar sonucunda günyüzüne çıkartılmış. Bu çalışmalara Prof. Ekrem Akurgal ve Prof. Hakkı Gültekin öncülük etmiş. Kazıdan çıkarılan bazı eserler de hala Çeşme Kalesi müzesinde sergilenmekte.

93. Ilıca Plajı

çeşme ılıca plajı, izmir plajları

İzmir plajları yazımızda da genişçe bahsettiğimiz Ilıca Plajı, Çeşme’de ençok tercih edilen plajlardan biri. Çeşme’de denize girilecek yer arıyorsanız burayı tercih edebileceksiniz. Ilıca plajı, adını plajda bulunan sıcak yeraltı sularından alıyor. Burada deniz gayet ılık. Hatta ilkbahar ve sonbaharda da deniz sıcak olduğu için yüzülebiliyor. Dolayısıyla çocuklu aileler için de ideal bir plaj. Plaj, 3 kilometre uzunluğunda ve deniz fazla derin değil. Fakat biraz dalgalı. Aslında bu sayede sörf yapmak da mümkün oluyor. Plaja geldiğinizde şemsiye ve şezlong kiralayabileceğiniz işletmeler ve günlük ihtiyacınızı giderebileceğiniz yerler bulunmakta. Çeşme’de gezilecek yerler yazımızdaki ençok dikkat çeken yer olan Ilıca Plajı’nı da anlattığımıza göre diğer yerlere göz atabiliriz.

94. Aya Yorgi Koyu

çeşme aya yorgi koyu

Çeşme plajları içerisinde yer alan yerlerden biri de Aya Yorgi Koyu. Koy, Çeşme merkeze 1 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Dolayısıyla ulaşım basit. Burada daha çok beach clublar bulunuyor. Bu clublar yaz sezonu boyunca konserler ve DJ performanslarıyla ziyaretçilere eğlenceli anlar sunuyorlar. Denizine bakacak olursak da denizin durgun ve berrak renkte olduğunu söyleyebiliriz. Yani denize girmemek için kendinizi zor tutacaksınız. Tabi buradaki clublar biraz pahalı olabiliyor. Bütçeniz uygun değilse, halk plajlarını tercih edebilirsiniz.

95. Dalyan

çeşmede gezilecek yerler

Çeşme gezilecek yerler listesine ekleyebileceğiniz yerlerden bir diğeri Dalyan. Şehir merkezinden biraz uzakta olsa da sakin bir yere gitmek isteyenlerin tercih edebileceği yerlerden. Buraya geldiğinizde denize girmek için birkaç seçeneğiniz bulunmakta. İster beach clubları tercih edebilir, isterse halk plajlarını tercih edebilirsiniz. Dalyan’da Kocakarı Plajı yer alıyor. Burada hem denize girebilir hem de çevresinde bulunan mekanlarda uygun fiyata deniz ürünlerini tadabilir ve diğer ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz.

96. Delikli Koy

izmirde fotoğraf çekilecek yerler, çeşme koyları

Alaçatı’ya yakın konumda yer alan Delikli Koy, özellikle yazın ziyaretçilerin ilgi gösterdiği yerlerden biri. Delikli Koy adını, burada bulunan iki plajı birbirinden ayıran bir delikten alıyor. Önceden burası pek bilinmese de bir fotoğrafçı tarafından fotoğraflarının çekilmesi ve internette yaygınlaşması sonucunda oldukça popüler hale gelmiştir. Siz de eğer giderseniz yazın sıcağında birçok çiftin evlilik fotoğrafı çekilmek için buraya geldiğini göreceksiniz. Delik Koy’da deniz turkuaz renginde ve deniz durgun. Bu sebeple birçok kişi tarafından tercih edilmekte ve kampçılar burada sakinliğin tadını çıkarmak ve güneşin batışını izlemek için kamp atmakta. Delikli Koy’a gitmek için toplu taşıma aracı bulunmuyor. Bu yüzden kendi imkanlarınızla gitmek zorundasınız. Eğer giderseniz, gittiğinize pişman olmayacağınızı söyleyebilirim.

97. Germiyan Köyü

çeşmede gezilecek yerler

Çeşme gezilecek yerler listesinde yer vermek istediğim yerlerden bir diğeri de Germiyan Köyü. Bu köy, Çeşme’de bulunan tek Türkmen yerleşiminin olduğu bir köy. Köy, Çeşme merkezine 23 kilometre uzaklıkta ve Çeşme’nin doğusunda yer alıyor. Buraya neden gitmelisiniz? Çünkü köy, ülkemizdeki Slow food hareketine katılan il köy ve doğal ürünlerin yaşatılmasında öncü olan köylerden. Germiyan Köyü’ne geldiğinizde, Hurma Zeytini, Şekeriçi Damat Lokumu, Bazina, Kopanisti Peyniri, Pirinçli Mantı gibi oraya özgü lezzetleri tadabilme imkanına sahip olacaksınız. Ayrıca köyde bulunan doğal ve yapay güzellikleri de görebileceksiniz.

98. Eşek Adası

çeşme eşek adası, çeşme gezilecek yerler

İzmir Çeşme gezilecek yerler listesinde yer alan ilginç bir yer Eşek Adası. Eşek Adası ismini zamanında buraya salınan ve zaman içerisinde çoğalan eşeklerden alıyor. Ada koruma altında ve dolayısıyla yerleşime izin verilmiyor. Adada yer alan eşeklerin dışında ilginizi çekebilecek şeyler de var. Burada temiz koylar ve sualtı sporlarına uygun yerler bulunuyor. Tatilciler arasında sualtı sporu yapmak isteyenler burayı tercih etmekte. Eşek Adası, Yunanistan ile yapılan anlaşma ile ziyarete açılmış fakat yukarıda da belirtildiği üzere insan yerleşimine izin verilmemiştir.

99. Kervansaray

çeşme kervansaray oteli

Çeşme Kalesi’ne yakın bir konumda bulunan Kervansaray, Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1529 yılında yaptırılmış bir inşa. Kervansaray günümüzde otel olarak kullanılmakta. Geçen yıllar içerisinde hasar görse de yakın geçmişte, aslına uygun olarak restore edilmiş, süslenmiş ve günümüze getirilmiş. Kervansaray 2 katlı ve içerisinde hem alışveriş mağazaları hem de konaklamak için otel bulunuyor.

100. Ildırı Köyü

çeşme ıldırı köyü

Ildırı Köyü, Ege’nin incisi İzmir’in Çeşme ilçesindeki en popüler köylerinden biridir. Eski bir balıkçı köyü olan Ildırı, Alaçatı ve Çeşme ilçe merkezinin kalabalığına teğet bir noktadır. Çeşme, antik çağdan günümüze hayatın kesintisiz devam ettiği doğası ve dost canlısı insanlarıyla Ege’nin en keyifli yerlerinden biri olarak öne çıkıyor. Özellikle yaz ve bahar aylarında çok daha güzel olan Ildırı’da sakin bir tatil geçirebilir, balık lokantalarında deniz ürünlerinin ve Ege mezelerinin tadına bakabilir, temiz suyla denize girebilirsiniz. Dahası, tüm bunları yaparken, tıpkı sizin gibi sakin ve huzur arayanlarla birlikte yapacaksınız. Çeşme’den Ildırı Köyü’ne gitmek biraz zor çünkü yollar çok virajlı. Ildırı, Çeşme ilçe merkezine 26 km, Ilıca’ya yaklaşık 15 km ve İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na 80 km uzaklıktadır. Bu mesafeyi kendi özel aracınızla ya da Ildırı’ndan Çeşme merkezine ve Ilıca plajlarına direkt minibüslerle ulaşabilirsiniz. Ya da hava yoluyla gidecekseniz havalimanından araba alabilir ya da yaz ve kış aylarında İzmir’in Üçkuyular garajına düzenli otobüs seferlerinden faydalanabilirsiniz.

101. Çeşme Açıkhava Tiyatrosu

çeşme gezilecek yerler

5000 kişilik koltuk kapasitesine sahip olan bu açıkhava tiyatrosu; söyleşi, dans, tiyatro ve konser gibi pek çok etkinliğe sahne oluyor. Merkeze yürüyüşmesafesinde. Buraya otobüs ve dolmuş seferleri de bulunuyor. Bilhassa yaz aylarında iğne atsan yere düşmez dedikleri kadar oluyor. Bu eğlenceye siz de katılmalısınız.

102. Jolly Joker Alaçatı

alaçatı gezilecek yerler

Pek çok sanatçının canlı performanslarına sahne olan Jolly Joker Alaçatı, eğlencenin zirveye taşındığı yer. Temponun hiç düşmediği bu mekânda sabaha kadar sınırsız eğlence var. Yıldızlar geçidi olarak da nitelendirilebilecek olan Jolly Joker Alaçatı, enerjisini harcayacak yer arayanlara hitap ediyor! Gerçek bir müziksever iseniz, bu devâsâ açıkhava sahnesi tam size göre.

103. Pırlanta Plajı

çeşme plajları

Çeşme’nin en gözde plajlarından olan Pırlanta Plajı, gerçekten pırlanta gibi bir kumsala sahip. Winsurf ve Kitesurf gibi su sporlarını sevenlere hitap eden bu plaj, Çiftlikköy’de yer alıyor. Merkeze 10 km uzaklıktaki plajın incecik kum tabakası pırlanta gibi parlıyor!SİT alanı olduğundan dolayı plaj ve etrafı muhteşem bir doğaya sahip. Denizi de temiz mi temiz, berrak mı berrak! Fakat tatil zamanlarında burası -deyim yerindeyse- ana-baba günü gibi olduğu için bu temizliği ve berraklığı pek göremiyorsunuz. Mayıs ve Eylül aylarında gelirseniz o zaman bu güzelliğe tanık olabilirsiniz. Farklı çeşitlerde deniz kabuklarına rastlayacağınız sahili, uzun uzun keyifle yürüyüş yapmak için gayet uygun. Plajın deniz seviyesi ortalama 200 metre boyunca sığ olduğundan çocuklu aileler de rahatlıkla tercih edebiliyor.

104. Çeşme Tanay Tabiat Parkı

izmir gezilecek yerler

İzmir gezilecek yerler içinde, doğanın tüm hünerlerini sergilediği bu parkta hayatınızın en güzel günlerinden birini yaşayacağınıza inanıyoruz. Sandal, bot ve kano ile denizde gezebilir, isterseniz yüzebilirsiniz. Hamak keyfi yapabilir, plajda güneşlenebilir veya plaj oyunlarıyla eğlence çıtasını yükseltebilirsiniz. Tabiat parkında ATV bisikletle safari yapabilir, doğa yürüyüşüne çıkabilirsiniz. Uzun lafın kısası, çok işiniz var!

İzmir Karşıyaka Gezilecek Yerler

Karşıyaka, İzmir’in en önemli ilçelerinden biridir. Burada birçok gezilecek yer bulunmaktadır. Ayrıca yemek kültürü de gelişmiş bir yerdir. Karşıyaka’da ne yenir yazısından da detayları öğrenebilirsiniz. Fakat önce Karşıyakada gezilecek yerler neler onlara bakalım. Denize kıyısı bulunan bu merkezi ilçe, İzmir Körfezi’nin kıyı kesiminde bulunuyor. 8 bin yıllık geçmişe sahip olan ilçe eşsiz bahçeleri ve yemyeşil ormanlarıyla şehrin eğlence ve mesire bölgesi. Gezilecek en güzel yerlerinden bazıları şu şekilde:

105. Karşıyaka Çarşısı

karşıyaka gezilecek yerler

Karşıyaka Çarşısı birçok ilimizin ana çarşılarından daha kalabalık. Burada ihtiyacınız olabilecek herşey mevcut. Trafiğe kapalı olması ve çok canlı bir bölgede yer alması sebebiyle de günün her saatine kalabalık. Kendi bünyelerinde satış yapan esnafların dışında birçok mağaza var. Aklınıza gelebilecek tüm ihtiyaçlarınıza cevap verebilecek kadar çok çeşitliliğe sahip. Marka tutkunları için büyük markaların ve işletmelerin şubeleri çarşıda yer alıyor. Onların yanı sıra ise irili ufaklı her türden işletme mevcut. Yemek yiyebileceğiniz güzel ve temiz işletmeler var. Dinlenmek istediğinizde ise kafeler ve restoranlar sizleri bekliyor olacak. Gezinizden evinize bir hatıra götürmek isterseniz buradan rahatlıkla temin edebilirsiniz. İzmirde gezilecek yerler içerisinde olmakla kalmayan çarşıyı eğer mümkünse Karşıyaka Spor Kulübü’nün maçlarının olduğu günlerde gezmeyi tercih edin. Kırmızı yeşil atkıların ve formaların içerisindeki birçok spor severin yürüyüşüne ve son ses söyledikleri marşlarına şahit olun. Türkiye’nin en aktif taraftar grubunu yakından izleme şansınız varsa kesinlikle değerlendirin.

106. Bostanlı Günbatımı İskelesi

bostanlı gezilecek yerler

Tanıdık izleme teraslarından çok farklı bir formda olan Bostanlı Yaya Köprüsü ve Günbatımı İskelesi, İzmir’in Karşıyaka ilçesinin Bostanlı ilçesinde yer almaktadır. İzmirDeniz projesi kapsamında 2016 yılında halka açılan Bostanlı Sunset Terrace, Bostanlı Deresi’nin körfeze aktığı noktada, İzmir sakinlerinin binalardan uzak durmalarını ve denizle birleşmelerini sağlıyor. Yapay bir tepeden başlayıp denize uzanan bir dizi ahşap platformdan oluşan Günbatımı iskele, son zamanlarda İzmir’de nereye gidileceği sorusunun en popüler cevaplarından biridir. Ayrıca Türkiye’nin en mükemmel gün batımı mekanlarından biri olan Bostanlı Günbatımı iskele, Türkiye’nin belirli bir açısında izlenebilir. Körfez manzarasın da oturarak ya da uzanarak keyifli ve huzurlu bir zaman geçirebileceğiniz İzmir’deki gezilecek yerler listenize Bostanlı Yaya Köprüsü ve Günbatımı iskelesini mutlaka eklemelisiniz. Tabii ki, güneşin kavurucu etkisi nedeniyle öğle saatlerinde gün batımını izlemek için oluşturulan Bostanlı Günbatımı iskelesine gitmeniz tavsiye edilmez. Akşamları yemeğe çıkıp Bostanlı Günbatımı iskeleye giderek gün batımı manzarası ve dalga sesleri ile kafanızı dinleyebilirsiniz. İlkbahar kendini gösterirken, en güzel dönemlerini geçiren Günbatımı iskelesine 24 saat ücretsiz olarak gidebilirsiniz.

107. Hamza Rüstem Fotoğraf Evi

karşıyaka gezilecek yerler

Hamza Rüstem Fotoğraf Evi İzmir’in en eski fotoğraf evidir. Günümüzde stüdyo olarak nitelendirilen dükkan ve işletmelerin eskideki hali olarak düşünebilirsiniz. Yapının içerisinde eskiden kalma birçok fotoğraflar var. Ve bu fotoğrafların çekildiği fotoğraf makinelerinin yıllar içindeki değişimlerini de görebiliyorsunuz. Ekstra olarak Hamza Rüstem beyin bazı özel eşyaları da sergileniyor. Tarihi fotoğrafların ve fotoğraf makinelerinin gerçekten etkileyici bir havası var. İçerisini gezerken fark edeceksiniz ki o dönemdeki fotoğraf makineleri çağın en üst ve doruk noktası olarak nitelendirilen eşyalar. Şimdi ise cep telefonlarımızda bile bulunan sıradan bir özellik. Kim bilir, belki ileride elimizdeki son model telefonları da böyle incelerler.

108. Zübeyde Hanım Anıt Mezarı

izmir gezilecek yerler

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün sevgili annesi Zübeyde Hanım’ın mezarına ziyaret etmelisiniz. Anıt olarak yapılan mezar Zübeyde Hanım Caddesi içerisinde yer alıyor. Mezar tüm günlerde ve saatlerde ziyarete açık. Karşıyakada gezilecek yerler açısından değil de tarihi bir şahsiyeti ziyaret etme açısından burayı tercih etmeniz daha doğru olacaktır.

109. Latife Hanım Anı Evi

Latife Hanım Anı Evi içerisinde biraz dramatik bir hatıra barındırıyor. Kısaca hikayesinden bahsetmek gerekir ise Zübeyde Hanım hastalandığı zaman doktorlar tarafından İzmir’de istirahat etmesi için gitmesi istenir. Mustafa Kemal ise sevgili annesinin istirahat etmesi için İzmir’den yaveri aracılığı ile ev arar. Bu esnada olayları duyan Latife Hanım ise kendi evini Zübeyde Hanım’a tahsis etmek ister. Evin içerisi Zübeyde Hanım’ın tekerlekli iskemlesinin takılmaması için küçük değişikliklere uğradı. Ancak maalesef felç hastası olan Zübeyde Hanım aradan çok bir süre geçmeden burada vefat etmiştir. İçerisinde bulunan Zübeyde Hanım’ın ve Latife Hanım’ın balmumu heykelleri Eskişehir BB Başkanı Yılmaz BÜYÜKERŞEN tarafından yaptırılmıştır. Buradan kendilerine ülkemizin değerleri adına yaptıkları güzel katkılarından ötürü teşekkür ediyoruz.

110. Tarihi Alibey Hamamı

karşıyakada gidilecek yerler

Tarihi Alibey Hamamı özel bir durak. İzmirde gezilecek yerler gezinizi bitirdikten sonra yorgunluğunuzu atmak istiyorsanız ve de geziden kopmak istemiyorsanız hem gezi niyetine, hem de yorgunluk atma niyetine tercih edebilirsiniz. Karşıyaka ilçesinin ilk ve tek hamamı olma ünvanını taşıyan Alibey Hamamı misafirlerini tarihi mimarisi ve dokuları ile mükemmel bir şekilde ağırlıyor.

111. CKC Divers Dalış Merkezi

CKC Divers Dalış Merkezi isteyen herkesin kullanabileceği bir dalış merkezi. Özellikle deniz aşığı olan ve dalış meraklısı olan insanların eğitim almak için gittikleri uğrak bir mekan diyebiliriz. Hiçbir donanım ya da malzeme sahibi olmasanız dahi buradan temin edebilirsiniz. Ayrıca dalış eğitmenleri ile beraber dalış yapacağınız için rahat olun ve adrenalinin keyfini çıkarın.

112. Karşıyaka Sahili

karşıyaka sahili

Harika bir manzara eşliğinde İzmir’i karşıdan izlemek… Özellikle de geceleri çok güzel bir görüntü sunan İzmir’i bir de Karşıyaka Sahilinden izleyin. Karşıyakada gezilecek yerler arasındaki en uzun süre kalabileceğiniz yer burası. Sahil kenarında birçok işletme mevcut. Karşıyaka’dan dönmeden önce sevdikleriniz ile beraber oturup kolanızı çiğdeminizi aldıktan sonra burada uzun süre boyunca kalabilirsiniz. Huzurun bir diğer adı Karşıyaka Sahili olsa gerek.

113. Karşıyaka İskele

karşıyaka gezilecek yerler

İzmir’in kent içi ulaşımından sorumlu olan önemli bir terminaldir. Denize paralel doğrultuda uzanan Cemal Gürsel Caddesi üzerindeki bu iskele, Kemal Paşa Caddesi’nin denizle birleştiği yerde bulunuyor. Karşıyaka Çarşısı da buraya yakın. Sürekli bir yoğunluğun hâkim olduğu Karşıyaka İskele, İzmir’in kendine has atmosferini en iyi hissedebileceğiniz yerlerden.

114. Bostanlı Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosu

bostanlı gezilecek yerler

Neredeyse her Karşıyakalı’nın burada bir hatırası olduğunu söylesek herhalde yanlış olmaz. 1987 yılından beri hizmet veren tiyatro, pek çok İzmirlinin nostaljik anılarını süslüyor. Püfür püfür esen deniz havasında tiyatro izlemenin keyfini kim unutabilir ki? Tiyatronun karşısında bir müddet arkeoloji sergisi yer alsa da oradaki eserler Hamza Rüstem Fotoğraf Evi’netaşınmış. İzmir’in kültür-sanat mekânı olan bu tiyatro çeşitli gösteri, konser ve oyunlara sahne oluyor. Bostanlı Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosu, Bostanlı gezilecek yerler listesinde yer almaktadır.

115. Yamanlar Dağı

İzmir Körfezi’nin ve İzmir metropol alanının kuzeydoğu kesimine hâkim bir noktada yer alıyor. Dağın büyük kısmı ise Karşıyaka sınırlarına dâhil. 1,076 metre yükseklikteki bu dağ kütlesinin manzarası ve heybeti muhteşem. Büyük oranda volkanik kayalardan meydana gelen dağğın doğusunda ise Spil Dağı yer alıyor. Dağın eteklerine kurulu Yamanlar köyü de huzurlu atmosferiyle ziyaret edilesi bir yer.

116. Tay Park

Karşıyaka Belediyesi tarafından Mavişehir semtinde hizmete açılan bu park çocuklar için harika bir eğlence merkezi. Ata binme ve oyun oynama alanlarının bulunduğu park ta bir de tesis var. Çocukların midilli türündeki atlara binebileceği bu park 2-12 yaş arası çocuklar için uygun. Parkta veterinerlik binası mevcut, sahipsiz hayvanlara burada ücretsiz bir şekilde bakılıyor.

117. Masal Park

Masallar diyarına gelmiş gibi bir hissiyat yaşatan bu mekân ise İzmir’de eğlencenin bir diğer adresi. Özellikle düğün organizasyonlarında sıklıkla tercih edilen parkın çok hoş bir ambiyansı var. Kır düğünlerinde ilgi odağı olan Masal Park, eğlencede sınır tanımayanlara hitap ediyor.

118. Mavibahçe AVM

izmir avmleri

Gelelim İzmir AVM’leri arasında yer alan Mavibahçe’ye. Mavibahçe AVM sizi klasikleşmiş AVM anlayışından kurtaran, yeşilin ve mavinin çeşitli tonlarının kullanıldığı, İzmir’in tatlı ortamının bir minyatürü olması istenerek tasarlanmış hoş ve gezmesi keyifli bir AVM’dir. Açık ve kapalı alanları bulunan AVM’nin orta alanında palmiye ağaçları ve begonvil, yasemin gibi Ege’ye özgü çiçekler bulunmaktadır. 4 Mevsim rahatlıkla gezebileceğiniz AVM İzmir gezilecek yerler arasında başlıca alanlardan birisidir. Mavibahçe, İzmir’den ve yakın çevredeki il ve ilçelerden gelecek olan misafirlerin keyifle vakit geçirmesi için tasarlanmış olan bir AVM’dir. İçerisinde bir ailenin bütün fertlerinin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik 220’nin üzerinde mağaza bulunmaktadır. Mavibahçe AVM içerisinde 52 adet restoran ve kafe bulunmaktadır. Bunlar içerisinde bir kısmı geleneksel Türk mutfağı ögelerini içerisinde barındırmaktadır. Aynı zamanda AVM içerisinde 3500 m2’lik alanıyla İzmir’in en büyük çocuk eğlence merkezlerinden birisi hizmet vermektedir. İçinde çocuk kuaförü bulunmaktadır. Çocuk tuvalet ve el yıkama mekanlarının da bulunduğu çocuk katında her türlü çocuk eşyası satan mağaza vardır. Bunun yanında elbette yemek, eğlence, eğitim ve aktivite alanları bulunmaktadır. Çocuk katında çocukları ve ailelerinin ihtiyaçları karşılanırken aynı zamanda güzel vakit geçirmeleri sağlanmaktadır. Mavibahçe AVM içerisinde İzmir’in ilk İMAX sinema alanı bulunmaktadır. İMAX teknolojisi gerçeğe en yakın 3 boyutlu film görüntüleme teknolojisidir. Geniş görüş alanı sağlayan bu sistem sizi gerçeğin üstündeki boyutta ögelerle karşı karşıya bırakarak, kendinizi filmin içerisinde hissetmenizi sağlar. Bu hizmetlerinin yanında Mavibahçe’nin 2000 araçlık bir otoparkı ve Vip vale hizmeti de mevcuttur. İzmir’de gezilecek yerler arasında başı çeken bu AVM içerisine girdiğinizde İzmir’den bir parça içerisinde hareket ettiğinizi düşüneceksiniz. Yeşillikler içerisinde bulunan dinlenme ve oturma alanı ile kaliteli yemek restoranları sebebiyle İzmirlilerin de uğrak mekanlarından olan Mavibahçe AVM’yi çok seveceksiniz.

119. EgePark Mavişehir AVM

Ege Park Mavişehir AVM İzmir Mavişehir’de bulunan ve İzmir AVM’leri içerisindeki en eski olanlardan bir tanesidir. 1999 yılında kurulmuş olan AVM’nin 800 araçlık otopark alanı mevcuttur. 120 farklı mağazayla çalışan AVM, Karşıyaka bölgesinin değerli yatırımlarından birisidir. İçerisinde Migros mağazası bulunan AVM, alışveriş ihtiyaçlarınızı rahatlıkla karşılayabileceğiniz bir alandır. 20’ye yakın kafeterya alanıyla ziyaretçilerine hizmet vermekte olan AVM, cinemaximum sinemları ile yoğun bir ziyaretçi akınına uğramaktadır. Sinema salonları gece geç saatlere kadar hizmet verebilmektedir. Egepark Mavişehir AVM sinema odalarında 00:00 seansı dahi bulunmaktadır. Decathlon, Mavi ve Teknosa gibi önemli markaları içinde bulabileceğiniz Egepark Mavişehir AVM, ziyaretçilerine faydalı ve kullanışlı bir şekilde vakit geçirme imkânı sağlamaktadır.

120. Hilltown AVM Karşıyaka

Hilltown AVM İzmir Gezilecek Yerler listesinde yer alan AVM’lerden bir tanesidir. 2158 araç kapasiteli otopark, 7 sinema salonu ve 250 m² su temalı oyuncaklar bulunan AVM, 40 adet restoran ve 200’den fazla dükkâna sahiptir. İçerisinde başta hazır giyim olmak üzere onlarca mağaza ve kafeterya alanları bulunmaktadır. Rönesans Gayrimenkul tarafından inşa edilen Hilltown AVM, Yeni Nesil Sürdürülebilir AVM’ler kategorisindedir. 190’dan fazla satış alanına sahip olan AVM’de 200’ün üzerinde markanın pazarlaması gerçekleştirilmektedir.  Açık teraslı kafe ve restoranları, sinema salonları, renkli peyzaj mimarisi ve çok daha fazlasıyla Hilltown AVM’nin beklentilerinizi en üst seviyeden karşılayacağına emin olabilirsiniz. Merkeze yakın bir konumda yer alan Hilltown AVM, ulaşım imkânları açısından da ulaşılabilir bir bölgede yer almaktadır.

İzmir Karaburun Gezilecek Yerler

İzmir’in en şirin ilçelerinden birine geldi sıra. Aşağıda Karaburun’da gezilecek yerler nereler oraları göreceksiniz. Ege’nin saklı köşelerinden biri olan ve göz kamaştıran doğasıyla büyüleyen bu ilçe, kalabalıklardan uzaklaşmak isteyenlere göre. Burada dalış kurslarına katılmanız, Ege’ye özel otlarla hazırlanmış lezzetli mezeleri tatmanız da mümkündür. Gezilecek yerlerinin çoğu koylardan oluşuyor fakat tabii ki başka alternatifleri de var:

121. Karaburun İskelesi

karaburun gezilecek yerler

Karaburun iskelesi Karaburun’un kalbi diyebiliriz. Buranın ilk önce manzarasından ve atmosferinden bahsedelim. Manzarası Büyük Ada manzaralı ve iskelede birçok işletme mevcut. Bu işletmelerden geziniz esnasında gerekli olan su ve benzeri ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Bunun yanı sıra birçok otel de bu civarda olduğu için muhtemelen en çok uğradığınız nokta burası olacak. Güzel bir atmosfere sahip ve imkanları da mevcut diyebiliriz. Bizce burayı özel kılan imkanlarına gelecek olursak ise tekne turlarının buradan başlamasının yanı sıra dalış okulları ve kurslarının da burada olmasını söyleyebiliriz. Bu sebeple de Karaburunda gezilecek yerler arasında en popüler nokta burası.

122. Ayşe Kadın Camii

karaburun gezilecek yerler

Ayşe Kadın Camii bir rivayete göre ölmek üzere olan bir genç kızın vasiyeti üzerine 1300’lü yıllarda yaptırılmıştır. Kimin yaptırdığı ya da vesile olduğu çok net bilinmemekle beraber çok tarihi bir yapıdır. Mimari olarak ise Erken Osmanlı denilen stile sahiptir. Kutsal mekanları ziyaret edilirken (camii,kilise vb.) alınan o ruhani hissi burada iliklerinize kadar hissedebilirsiniz. Gerçekten camiinin çok güzel ve hoş bir havası var. Camiinin özelliklerine gelecek olursak merkezi tek kubbeli ve rivayete göre Mekke’deki bir camiden esinlenerek yapılmış. Kesme taş ile inşa edilen camii hala daha ihtişamını ve güzelliğini koruyor. Zaten Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altında ve dileriz ki daha uzun yıllar bu güzelliğini ve ihtişamını korur. Ziyaret edilmesi gereken bir yer.

123. Sazak Köyü

karaburunda gezilecek yerler

Sazak Köyü tam olarak çok uluslu köy diyebiliriz. Yani öyleydi. Karaburun’un terkedilmiş tarihi bir köyü olan Sazak Köyü, Rumların ve Türklerin bir arada yaşadığı güzel bir köydü. Şu an harabe olan köyün bir kilisesi ve gayrimüslim mezarlığı var. Birçok yapının rüzgara ve bakımsızlığa dayanmaya çalıştığı köyün öyle bir havası var ki anlatılmaz yaşanır cinsinden. Köye geldiğinizde fark edeceksiniz ki rüzgar ve kuş sesleri haricinde çıt yok. Ama oradaki eski evlerin arasında gezerken insanın acaba buralarda neler yaşandı diye de aklına sorular gelmiyor değil. Hatta bazı noktalarda sessizlik insanı ürpertiyor. Manzarası çok güzel olan köy İzmirde gezilecek yerler açısından çok uzak. Karaburunda gezilecek yerler açısından ise 25 kilometre uzaklıkta olduğu için şahsi aracınız yoksa gelmeniz de zor.

124. Sarpıncık Deniz Feneri

izmirde gezilecek yerler

Sarpıncık Deniz Feneri kamp yapabileceğiniz güzel bir ortama sahip. Ancak yakınında ve civarında yerleşke yok, yolu ise biraz bakımsız olduğu için bazı araçlar için uygun değil. Tabelalar ise sizi belli bir noktaya kadar götürüyor gerisi GPS’ e kalan bir durum. Dezavantajları çok gibi gözükse de gözü pek olan insanlar biraz zorluk çekmenin harika bir manzara için değeceğini düşünüyorlar. Biz gözü pek olarak buraya gitmedik, yolun son 100 metresinde aracımızla artık gidemeyeceğimizi fark edince yürüyerek devam ettik. Ulaşımı gerçekten zordu ancak akşam güneşinin batışını izlemek harika bir deneyimdi. Fotoğraf çekilmek için de mükemmel bir ortama sahip. Kamp yapmak isterseniz yapabilirsiniz de ancak yerleşim yerlerine çok uzak olduğunu ve herhangi bir acil durumda ulaşımın çok zor olduğunu değerlendirmenizde fayda var. İzmirde gezilecek yerler arasında kamp yapılacak en son yer demek yanlış olmaz ama gezilebilir.

125. Mimoza Koyu Plajı

karaburun koyları, izmir koyları

İzmir gezilecek yerler listesi içindeki plajların en güzellerinden biri. Çevresi ağaçlarla ve kayalıklarla kaplı. Doğayla yalnız kalıp kafa dinlemek için şahane bir yer. Tertemiz denizi turkuaz rengiyle büyülüyor. Fakat deniz ayakkabısıyla girmenizde fayda var çünkü iri taşlı yapıya sahip.

126. Bodrum Koyu

karaburun koyları

Mavi bayrak ödülüne lâyık görülen Bodrum Koyu, durgun deniziyle çocuklu aileler için de güvenli. Plajın uzunluğu 200 metre. Kumlu, taşlı bir yapısı mevcut. Fakat denizi tıpkı bir akvaryum kadar berrak. Fazla söze gerek yok, gerisini size deniz ve güneş anlatır. Bodrum Koyu, Karaburun Koyları içerisinde yer almaktadır.

İzmir Menderes Gezilecek Yerler

Menderes’te gezilecek yerler kısmına geldik. Şehrin güney bölgesinde konumlanan Menderes, Türkiye’nin en büyük yüzölçümüne sahip ilçelerinden yedincisi.

127. Claros Antik Kenti

mendereste gezilecek yerler

Claros Antik Kenti Yunan mitolojisinde önemli yer tutan Kahin Tanrı Apollon’un kehanet merkezlerinden biridir. Bu sebeple de çağlar boyunca önemini ve değerini korumuştur. Yapılan çalışmalar ve kazıların sonucunda birçok tapınak ve mahzen de günümüzde ortaya çıkartılmıştır. Sizler için hem tarihi, hem de kültürel bir gezi durağı olabilir. Mendereste gezilecek yerler arasında hayranlıkla etrafı inceleyebileceğiniz en güzel yer Claros Antik Kenti diyebiliriz. Birçok tapınak ve sütunlar var. Ortaçağda bu işçiliklerin nasıl yapıldığını insan merak ediyor açıkçası. Ayrıca mimari olarak estetiğin de bu yüzyılda bile insanlara hitap edecek şekilde dizayn edilmesi de ayrı bir araştırma konusu. Ne çok sade, ne de çok karmaşık yapılar.

128. Kalemlik Plajı

menderes gezilecek yerler

Kalemlik Plajı aslında bu yazının konusu değil. Çünkü İzmir plajları ve koylarını ayriyeten tanıtmıştık. Buradan İzmir plajları ve koyları yazımıza da geçebilirsiniz. Gelelim neden gezilecek yerler arasında gösterdiğimize. İzmir’de gezilecek yerler arasında göstermemizin sebebi kamp alanı olması ve bu kamp alanının içerisindeki çadırların kiralanabilmesi. Birçok gezgin ve tatilci tarafından tercih edilen kamp aynı zamanda plajla iç içe olduğu için mükemmel bir durak. Eğer gezinizde farklı bir macera için ayırabileceğiniz bir gününüz varsa tercih edebilirsiniz.

129. Roma Hamamı

Roma Hamamı MÖ 3. Yüzyılda yapılan bir hamamdır. Hamamı bir kayayı oyarak yapan Romalılar hamamı 2 oda halinde tasarlamışlar. Şifa merkezi olarak kullanılan hamamı günümüzün termal merkezlerine ve kaplıcalarına benzetebiliriz. Gayet güzel ve şık bir yapıya sahip olan alanı gezerken milattan önce bile insanların nasıl modern bir anlayış ile estetik mimariye önem verdiğini görebilirsiniz.

130. Gümüldür Tabiat Parkı

menderes gezilecek yerler

Mavi ile yeşilin kıskandıran âhengini burada seyretmeniz mümkün. Denize yakın, sığ ve temiz bir denizi var. Doğa yürüyüşü, piknik ve kamp için de doğru bir seçim. Konaklama için Bungalov evler mevcut.

131. Klaros Koyu

Ales Çayı vadisinde konumlanıyor. Burası Antik Çağ’da büyük önem taşıyormuş. Kaynaklar burayı bir kehânet merkezi diye yazıyor. Klaros Apollon Tapınağı da buranın en meşhur yapısı. Koyun manzarası görülmeye değer. Doğanın kollarını açıp sizi beklediğini söylesek abartmış olmayız.

132. Kargacık Koyu Piknik Alanı

Doğayla iç içe olan Menderes’in bir başka manzara noktası ise bu piknik alanı. Doğadan gelen huzuru tatmak, bol oksijenli havayla ciğerlerinizi sevindirmek, kısaca unutulmaz bir gün yaşamak için burayı tercih edebilirsiniz.

İzmir Güzelbahçe Gezilecek Yerler

İzmir’in en güzel ilçelerinden biri olan Güzelbahçe ilçesinde sıra.

133. İnkaya Mağarası

güzelbahçede gezilecek yerler

İnkaya Mağarası Yeşil Köy’de bulunuyor. Belli bir yere kadar aracınızla gidiyorsunuz sonrasında yürüyerek mağaraya ulaşıyorsunuz. Yolu biraz yorucu ve meşakkatli olsa da mağaraya vardığınızda hayran kalacağınıza emin olabilirsiniz. İzmir’de gezilecek yerler arasında bir mağaranın olması, hem de bu mağaranın eski zamanlarda yerleşim yeri olması sizlere şaşırtıcı gelmiş olabilir ama durum bu şekilde. Mağara eskiden yerleşim yeri olarak kullanılıyormuş. Geniş salonlara ve sarkıtlara sahip mağaranın ışıklandırmaları ve görevlileri var. Güzelbahçe’ye gelip de buraya uğramadan dönmeyin.

134. Yaka Otantik Pazarı

güzelbahçe gezilecek yerler

Pazar günleri kurulan Yaka Otantik Pazarı organik alışveriş yapabileceğiniz bir üretici pazarı. Buradaki kişiler tamamen üretici ve aracısız bir şekilde burada organik olarak kendi yetiştirdikleri ürünleri satıyorlar. Ev yapımı pekmezler, turşular ve daha niceleri daha bu pazarda. Pazar yerinde Güzelbahçe’de ikamet etmeyen kimsenin satış yapamaması ve İzmir’in her yerinden buraya alışveriş yapmaya gelen insanların olması burayı daha da elit bir pazar haline getiriyor. Anlaşılacağı üzere Güzelbahçede gezilecek yerler arasında önemli bir konuma sahip. Sadece gezmekle kalmayıp alışveriş de yapmanızı tavsiye ederiz.

İzmir Bayraklı Gezilecek Yerler

İzmir’in kuruluş yeri olarak bilinen Tepekule ören yeri burada. Şehrin güzel manzarasını modern yapısıyla birleştiren ilçe, gezilip görülmesi gereken yerler bakımından birçok seçenek sunuyor:

135. Smyrna Antik Kenti

bayraklı gezilecek yerler

Smyrna Antik Kenti İzmir’in antik zamanda kurulduğu yer olarak bilinir. İzmir’de gezilecek yerler listemizin en önemli ve tarihi yerlerinden biridir. MÖ 3000’li yıllara dayanan parçalar bulunan kentte kendinizi büyülü bir kentin kalbinde hissedeceksiniz. Eğer tarihi yapılara ve geçmişe yönelik merakınız varsa kesinlikle ziyaret etmelisiniz. Mimari olarak da bu eserlerin o zamanın imkanları ile bu günlere kadar gelebilmiş olması şaşırtıcı derecede başarılı. Burası hakkında ayriyeten belirtmek istediğimiz bir nokta var. Sadece Türkiye’nin değil Dünya Tarihi’nin de önemli yerlerinde Smyrna Antik Kenti’nin daha çok korunması ve bakımlarının yapılması gerekirdi. Ayriyeten hala daha dünya trendleri arasına girmemesinin reklamının tam olarak güzel bir şekilde yapılmadığından kaynaklandığını düşünüyoruz. Umarız Smyrna hak ettiği ilgiye ve bakıma kavuşur.

136. Dünya Barışı Anıtı

bayraklıda gezilecek yerler

Dünya Barışı Anıtı ülkemizin kara olaylarından olan Sivas Katliamı’nda hayatını kaybeden 33 aydın vatandaşımızın adına yaptırılan bir anıttır. Bayraklıda gezilecek yerler içerisinde göstermemizin sebebi ise hem derin anlamı, hem de İzmir’e hakim bir tepede bulunduğu için sahip olduğu manzara sebebiyledir. Anıtın içerisinde kafeler ve restoranlar mevcut. Özellikle gece ziyaret edilmesini tavsiye ederiz.

137. İzmir Arena

bayraklı gezilecek yerler

Yerli ve yabancı grupların sahne aldığı İzmir Arena; fuar, toplantı, davet ve düğünlere de ev sahipliği yapıyor. Kapalı alanı 2000 metrekare, açık alanı ise 16 bin metrekare. Yemyeşil alanlarıyla doğa özleminizi de gideriyor. Sanatsal, kültürel ve kurumsal etkinlikler, özel günler için rağbet gören bir adres. İzmir’in eğlence ve organizasyon kompleksleri arasında bir numaradır.

138. WestPark AVM

izmir gezi rehberi

Westpark AVM Outlet olarak hizmet veren bir AVM’dir. İzmir’in Bayraklı ilçesinde bulunmaktadır. Sabah saat 10:00 ile akşam saat 22:00 arasında hizmet vermektedir. AVM, İzmir’de gezilecek yerler arasında en güzel ve ilgi çekici olanlar arasındadır. AVM’de açık ve kapalı otopark hizmeti mevcuttur. Aynı zamanda vale hizmeti de bulunmaktadır. Bebek bakım odaları da bulunan AVM’de aynı zamanda engelli girişine uygun bir tasarım tercih edilmiştir. AVM’de ücretsiz müşteri sevişleri bulunmaktadır. Aynı zamanda Westpark AVM içerisinde P1 Kat Kapalı Otopark ve Kuzey Taraf Praktiker mağaza önünde elektrikli araçlar için şarj istasyonları da yerleştirilmiştir. AVM içerisinde hem çocuklara hem de yetişkinlere yönelik birçok farklı etkinlik ve organizasyon düzenlenmektedir. AVM içerisinde verilen hizmetlerin yanında bir de Anadolu Ateşi Dans Okulu hizmeti verilmektedir. Westpark AVM’nin ziyaretçileri açısından bir diğer ilgi çekici yanı ise akvaryum bölümüdür. Cüzi bir ücret ödenerek girilebilen akvaryum alanında birçok balık ve deniz canlısı türü sergilenmektedir. 55’ten fazla tematik akvaryum ve teraryumun bulunduğu bu ilgi çekici alanda Atnalı Yengeçlerini ve Vatozları dokunarak keşfetme imkânı bulmaktasınız. Toplamda 2 milyon litreden fazla su içeren ve Türkiye’nin yerden başlayan ilk akvaryum tüneli olma özelliğine sahip olan bu mekânda öğrenci grupları için de çeşitli indirimler sunulmaktadır. Aynı zamanda akvaryuma giderek Vatoz balıklarını, köpek balıklarını ve Koi balıklarını elinizle besleme imkânına sahip olabilirsiniz.

İzmir Dikili Gezilecek Yerler

Sahil kenarında yer alan ilçelerden biri de Dikili. O zaman gelin Dikilide gezilecek yerler nereler onlara bakalım.

139. Nebiler Köyü

dikili gezilecek yerler

Nebiler Köyü Dikili’ye 18 kilometre uzaklıkta bulunan bir köy. Köyün hemen civarlarında ise şelaleler ve su kaynakları mevcut. Aileniz ve sevdiklerinizle beraber piknik yapmak isterseniz harika bir nokta. Dikilide gezilecek yerler arasında sabahtan akşama kadar vakit geçirebileceğiniz harika yerlerden sadece bir tanesi olan köyde sizleri karşılayacak olan çok sıcakkanlı insanlar var. Güzel bir köy havası sizlere iyi gelecektir.

140. Kalem Adası

dikilide gezilecek yerler

Kalem Adası tam olarak Midilli Adası’nın karşısında yer alıyor. Adanın içerisinde otel mevcut. Özellikle balayı ve özel gün ve zamanlar için tercih edilen adaya rezervasyon yaptığınızda tekneler ile otel görevlileri gelip sizleri kıyıdan alıyorlar. Dönüşünüzde de sizleri kıyıya kadar getiriyorlar. Eşsiz güzellikte ve akvaryum gibi denizi var ve ayriyeten bu denizi mavi bayrak sahibi. Gözlerden uzak, sakin bir yer. İzmir’de gezilecek yerler içerisinde özel gün ve zamanlarda tercih edilmesini tavsiye ediyoruz.

141. Atatürk Botanik Bahçesi

izmir gezilecek yerler

Atatürk Botanik Bahçesi içerisinde barındırdığı 3000’in üzerinde bitki çeşidiyle uluslararası bir botanik bahçesi. Tropikal bölgelerden ve dünyanın birçok dağından özel olarak getirilen bitkiler burada 30 hektarlık bir alanda sergileniyor. Ayrıca kurutulmuş bitki örneklerinin de korunduğu ve araştırıldığı bir Herbaryum Merkezi de bu alanın içerisinde. Geziniz esnasında çok renkli bir gün geçireceğinizden emin olabilirsiniz.

142. Atarneus Antik Kenti

izmirde gidilecek yerler

Atarneus Antik Kenti Akhanlıların MÖ 4000’li yıllarda kurduğu ve kutsal kaynak anlamına gelen Atarneus ismi verdikleri bir kent. Salgın ve ölümcül hastalıklar nedeni ile terk edilen kentin kalıntıları çok az. Yeterince korunamayan ve çok tahrip olan kenti boş vaktiniz varsa incelemenizi ve gezmenizi tavsiye ederiz. Kısa bir vakte sıkıştırıp buraya gelip çok bir şey göremeden dönmek sizlere vakit kaybı hissiyatı verebiliriz.

143. Çandarlı

dikili çandarlı

Çandarlı bir sahil kasabası. Dikilide gezilecek yerler arasında en popüler kasabalardan diyebiliriz. Çünkü hem sahil kenarı olması, hem de içerisinde tarihi bölgeler olması eğlenceden ve yaşam alanlarından uzaklaşmadan sizlere minik bir gezi yapma fırsatı sunuyor. Buradaki efsaneye göre Çandarlı eskiden kadın savaşçıların işgal edip hükmettiği bir yermiş. Çandarlı Kalesi gibi birçok tarihi yapısı günümüze kadar özenle korunmuş ve restorasyonları eksiksiz bir şekilde tamamlanmış. Hem gezilebilecek yer, hem de tatil yapılabilecek bir yer. Eğer ailecek bir tatile çıkma planlarınız varsa değerlendirebilirsiniz.

144. Dikili Tekne Turları

dikili gezlecek yerler

İlk yüzme molası, ince beyaz kumu, berraklığı, sakinlik, doğallığı ve mavinin her tonuyla Ege’yi etkileyen Bademli Zindencık Koyu’nda veriliyor. Daha sonra kilin mucizevi etkisi ile daha da güzelleşen Hanımın Koyu’na hareket ediyoruz ve sıcak suyundan çıkmak istemeyeceksiniz, teknede yemek molası veriliyor (tur ücretine dahil). Kil ile peeling yapabileceğiniz bu koydan ayrılmanızdan sonra Kalem Adası ve Ege’nin tüm özelliklerine sahip Garip Adası arasındaki Akvaryum Koyu’na hareket ediyorsunuz. Son durağınız, Kalem Adası’nın karşısında yer alan sakinliği ve ılık suyuyla ünlü Ilıca’ya uğrayarak 18.30’da Dikili’ye varmak. Teknede keyifli zaman geçirdikten sonra bir dönüş yolculuğuna çıkıyorsunuz.

İzmir Ödemiş Gezilecek Yerler

İzmir’in önemli ilçelerinden biri olan Ödemiş’teki gezilecek yerler neler bakalım. Çam ormanlarının ve asırlık ağaçların çevrelediği bu ilçe yaylalarıyla, dağlarıyla meşhur. Tarihi yapılarıyla da ilgi gören Ödemiş; Bozdağ, Bademli, Gölcük Yaylası, Çakırağa Konağı, Ödemiş Pazarı, Birgi kasabası gibi pek çok gezilecek yer barındırıyor.

145. Ödemiş Yıldız Kent Müzesi

ödemiş gezilecek yerler

Bugün müze olarak kullanılan bina, 1926 yılında eski Keçecizade Hanının kuzey cephesinin ve avlusunun bir kısmına inşa edilmiştir. 1927 yılında Yıldız Oteli olarak açıldığında “Hacı Sadık Çarşısı” olarak bilinen bölgeye “Yıldız Çarşısı” Keçecizade Hanı “Yıldız Han” olarak bilinmeye başladı. Necip Fazıl Kısakürek, Safiye Ayla ve Zeki Müren gibi ünlüler bu otelde kaldı. 2009 yılında restore edilerek Ödemiş ve Küçük Menderes Havzası kültürünü tanıtmak için Kent Arşivi ve Müzesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. İki katlı binada, alt kattaki odalarda, berber odası, tütün odası sergilenmektedir. Yukarıda, 11 oda ve 3 koridor, salon, çeyiz odası, efeler odası, otel odası, mutfak, Şükrü Saraçoğlu anıt odası, Dr. Mustafa Şevket Bengisu anıt odası, Ödemiş tarihi odası ve görsel tanıtım odası ziyaret edilmeyi bekliyor. Öykam’da, mutfak eşyaları, gaz sobaları, caminetos, semaverler, barbeküler, ütüler, tartı aletleri ve ağırlıkları, halılar, kilimler, seccade, çeyiz sandıkları, beşikler, dikiş makineleri, dönen tekerlekler, giyim, mücevher, banyo setleri, eyer, eyer, seramik ürünler, lambalar, fenerler, kapı ve dolap kolları, kilitler ve anahtarlar, eczacılık ürünleri, makyaj malzemeleri, duvar saatleri, cep saatleri, madeni paralar, madalyalar ve rozetler, ateşli silahlar ve kesme silahları, yerel dokuma kumaşlar, danteller, kanaviçe, efe ve krep dantel, çemberler, keçe yastıklar ve birçok eski fotoğraf ve belge sergileniyor.

146. Ödemiş Birgi Köyü

ödemişte gezilecek yerler

Ödemiş’in Birgi Kasabası, Osmanlı tarihinin ve Ege’nin doğasının mükemmel bir birleşimidir. Çakırağa Konağı ve Büyük Camii ile ünlü Birgi’de eski ahşap Türk evlerinden İmam-i Birgivi Medresesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Doğa severlerden fotoğrafçılara, Birgi herkesi mutlu edecek bir Ege şehridir. Ege tatilini planladıysanız ve henüz otobüs biletinizi almadıysanız, rotanızın buradan geçtiğinden emin olun. Birgi; Ulu Cami ve Çakırağa Konağı gibi tarihi binalara ev sahipliği yapar. 2012 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesine eklenmiştir. Göreceğiniz yan sokaklarda güzel evlerin önünde oturan hoş konuşkan teyzeleriyle çok sevimli bir yer. Hem fotoğraf hem de tarihi evlerle iyi vakit geçirmek için ideal bir yerdir. Aydınoğulları döneminden kalma mezarlar ve medreseler, camiler, taş konaklar, sokak çeşmeleri; her biri ayrı bir hikayeye sahip olan bütün bir yaşamla, nostalji ve barış isteyenler için neredeyse bir sığınak gibidir. Zamanın durduğunu hissedeceğiniz Birgi, ayrılırken insana geri dönme hissi veren yerlerden biridir.

147. Bozdağ Mermeroluk

ödemiş gezilecek yerler

Kendinize İzmir gezi rehberi hazırlıyorsanız burayı da mutlaka yazmalısınız. Bozdağ’ın en güzel bölgelerinden biri olup doğa tutkunlarına hitap eder. Ege’nin Alpleri diye bilinen Bozdağ; Küçük Menderes Havzası’nın ve Gediz Ovalarının büyüleyici manzarasını en görkemli hâliyle sunar. Ferah havası, tertemiz doğası ve keşfedilmeyi bekleyen ormanlarıyla tam bir câzibe merkezidir. Kayak turizmi için de tercih edilen bölge yaylalar ve mesire yerleriyle doludur.

148. Ödemiş Gölcük ve Gölcük Yaylası

Gölcük Gölü ile meşhur olan bu sevimli yayla, doğadan bol bol oksijen ve huzur hediyesi alabileceğiniz bir yer! Gölün etrafı çam ormanlarıyla çevrili. Yaylanın tam ortasında bulunan göl, manzarasıyla nefes kesiyor. Spor kulüpleri de burayı sık sık kamp yeri olarak kullanıyor. Serinlemek ve günübirlik tatil yapmak isteyenlerin uğrak yeri olan yayla, tam anlamıyla bir doğa harikası.

149. Bozdağ Merkez

Kayak merkeziyle ünlü olan Bozdağ, Ödemiş’in en seçkin yerlerinden biri. 4 mevsim ayrı güzel olan Bozdağ, bir de köpük helvasıyla ünlü. Girişinde döner otel var, 360 derece yavaş yavaş dönen bu restoranda yemyeşil manzaraları seyrederek yemek yemenin keyfi başka olur. Su kaynakları ve doğal güzellikleri bol. Pek çok yaylaya ev sahipliği yapıyor. Büyük Çavdar, Kemer, Başova, Subatan, Gölcük, Gündalan, Elmabağı bunlardan bazıları. Bu yaylaların alabalıkları da tadına doyulmaz bir lezzete sahip.

150. Bozdağ Kayak Merkezi

bozdağ kayak merkezi

Burası hem kış hem de yaz mevsiminde turizme açık. 1998’den beri hizmette. Amatör olsun, profesyonel olsun tüm kayak tutkunlarının beklentilerini karşılıyor. Kayak keyfinin en iyi yaşanabileceği yerlerden. Kar kalınlığı 80-120 cm arasında değişiklik gösteriyor. Kayak alanları ise 1528- 2157 metre civarında. İki tane teleskinin bulunduğu kayak merkezinde telesiyej de var. Hayat koşuşturmasından sıyrılmak ve kendinize dolu dolu bir gün ayırmak istiyorsanız buraya gelebilirsiniz. Dilerseniz günübirlik Bozdağ Kayak Merkezi turlarına da katılabilirsiniz.

İzmir Seferihisar Gezilecek Yerler

Burası ülkemizde cittaslow şehri ünvanı alan ilk yer. Çevreci yapısıyla dikkat çeken bu ilçede hazır yiyecek satan yerlere rastlamak zor. Sığacık, ilçenin en ilgi çekici yerlerinden. Kültür Müzesi, Lebedos ve Teos Antik Kentleri, Karakoç Kaplıcaları gibi pek çok destinasyona sahip. İzmir Seferihisar’da gezilecek yerleri bu başlık altında görebiliriz.

151. Seferihisar Merkez

seferihisar gezilecek yerler

Seferihisar, kelimenin tam anlamıyla barışı ifade ederek Türkiye’nin en sakin şehirlerinden biri olarak biliniyor. Temiz plajları ile sadece bununla değil, aynı zamanda antik kenti ve eşsiz mimarisi ile evleri ile denizin tadını çıkarabileceğiniz bir bölgedir. Antik Teos’un limanı olan Sığacık, Ekmeksiz ve Akkum Plajları ile dünyaca ünlü noktalar arasında. Konaklama seçeneklerinin yoğunlaştığı bölgede aynı adı taşıyan kaleyi ziyaret etmenizi öneririz. Kıyı boyunca uzanan balıkçılardan en güzel ve taze balıkları yiyebilir, haftada bir kez kurulan yerel pazarı ziyaret ederek keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Bölgenin en eski ve en önemli tarihi yapısı 5 kilometre uzaklıktaki Teos Antik Kenti’dir. Helenistik Dönemin en büyük ve en ünlü mimarı Hermogenes’in kurucusu Dionysos için inşa ettiği Dionysos Tapınağı’dır. Ayrıca diğer önemli yapılar arasında yerini alan, 15. yüzyılda yapıldığı düşünülen Kasım Çelebi Medresesi ile Kent Hafıza Müzesi ve Hafıza Evi dikkatinizi çekecek. Toplam 49 kilometre uzunluğundaki Büyük Akkum Plajı ve Akarca Plajı öne çıkan yerler arasındadır ve mavi bayrakla ödüllendirilmiş birçok plaj bulunmaktadır. Sığacık’tan hareket ederek, çevredeki koyları günlük tekne turları ile keşfedebilirsiniz. Mandarin Festivali her yıl Kasım ayında mandalina ile ünlü ilçede düzenlenir ve oldukça eğlencelidir.

152. Sığacık Kalesi

sığacık gezilecek yerler

Tarih, doğa ve teknolojinin aşındıramadığı kalenin tarihi Selçuklu dönemine kadar uzanıyor. Şiddetli depremlerle harap edildiğinde, Aydın oğulları, daha sonra Osmanlılar tarafından onarıldı. Ege Denizi’ndeki önemli stratejik konumu Kaptan Piri Reis tarafından fark edildikten sonra Kanuni Sultan Süleyman’ın Palak Mustafa Paşa tarafından Teos harabelerinden getirilen taşlar ile yaptırılmıştır. Mevcut hali 1521-1522 arasındadır. Eskiden “Sweetgum” olarak bilinen kale, savunma amaçlı bir deniz üssü olarak kabul edildi. Deniz tabanında, koğuş denilen askerlerin günlük yaşamlarını ve eğitimlerini geçirdikleri bir dış kale ve bir iç kale vardır ve denizde bu iç kalenin bir kısmına bakan iki burç ve iki kapı vardır. Bazı evlerin ikinci katı kale duvarlarında yükselirken, duvarlar arasında Teos’tan bazı ev duvarları, pencereleri ve taşları görülebilir. Çalıların duvarlarına kuzeye bakan, 1.20 x 50cm. 3 metre arayla siperler var, ama bazıları kapalı. Kaledeki evler bitişik sırada, bazıları tek, bazıları iki katlıdır. Evlerin çoğunluğu kerpiç, çoğunun iç avlusu, iki katlı evlerin cumbalı pencereleri ve ahşap kepenkleri vardır. Evlerin içindeki merdiven ve kapılar tamamen ahşaptır.

153. Sığacık Değirmen

izmir seferihisar gezilecek yerler

Büyük bir ilgi gören Ata Demirer’in filmini izlediyseniz, Sığacık’ın simgesi haline gelen değirmeni görmüş olmalısınız. Sığacık’a gelirken değirmeni ziyaret edilecek yerler listenize eklemelisiniz. Akkum Plajı’nın yanındaki otelde bulunan değirmen, Sığacık manzarasını seyredebileceğiniz en güzel yerlerden biri olduğu için buradaki gün batımını kaçırmamanız gerektiğini hatırlatalım. Üstelik Sığacık’ın en fotojenik görüntüsü burada olduğundan, tatiliniz boyunca mutlu bir şekilde bakacağınız harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

154. Sığacık Güneşköy Plajı

İzmir’den 50 kilometre uzakte, sevimli ve arkadaş canlısı eski bir balıkçı köyü. Sığacık, sahildeki limanı çevreleyen bir kalede inşa edilmiştir. Sığacık’ın geçmişi, her türlü meyve ve sebzenin bolca yetiştirildiği doğal bir durumda. Salatalık, domates, patlıcan, biber, karpuz her türlü meyve. Oteller ve pansiyonlar diğer tatil köylerinden çok daha ucuzdur. Oteller ve pansiyonlar çoğunlukla Sığacık Kalesi’ne yakındır. Plajlar yaklaşık bir kilometre uzaklıktadır. Plajlarda minibüs ve şehir içi otobüs vardır. Önemli not: Sığacık limanında denize girilmesinie izin verilmez.

155. Cittaslow Botanik Park

İzmir’in güneyinde bulunan Seferihisar’ın Etrüskler veya İyonyalılar tarafından kurulduğu ile ilgili iki teori vardır. Özellikle Teos ve Lebedos Antik Kentleri, Myonnesos Adası, medreseler Aka, Karia, İyon, Farsça, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin izleri ve hamamlarda görülebilir. Seferihisar’da mandalina bahçeleri, zeytinlikler, üzüm bağları, enginar tarlaları ve verimli topraklarla tarım, geçim kaynağıdır. Turizm 49 kilometrelik sahil şeridi, Sığacık Kalesi ve Ürkmez bölgesinde etkilidir. Seferihisar, 2009 yılında kentlerin küreselleşmesine karşı çıkan Cittaslow hareketine katılıyor. 28 ülkede 182 üyesi bulunan bu birliğe üye olan şehirler, belirtilen kriterler çerçevesinde proje geliştirmek ve uygulamak zorundadır. Seferihisar’ın küreselleşme kenti ve sendikaya tekdüze bir bakış açısı getiren kriterleri yerine getirmesi, Türkiye’nin ilk Cittaslow’un özelliklerini taşıyor.

156. Doğanbey Kargıcak Piknik Alanı

İzmir gezilecek yerler bu ilçede daha çok doğal alanlardan oluşuyor. Sahil bandında kurulu bu piknik alanı da onların başında geliyor. Bâkir bir bölge olan Kargıcak Koyu, karavanlık kamp yeri ve günübirlik tatil beldesi olarak kullanılıyor. Piknik alanında doğayla iç içe bir gün geçirmek size çok iyi gelecek. Manzarası ruhunuzu okşarken oksijen deposu havasıyla ciğerlerinizi temizleyecek.

İzmir Aliağa Gezilecek Yerler

İzmir Aliağa’da gezilecek yerler aşağıda.

157. Aliağa Aigai Antik Kenti

aliağa gezilecek yerler

İ.Ö. 1100’den Ege’nin kuzeyine yerleşen Aioller tarafından Yunt Dağı eteklerinde kurulan şehir, günümüze kadar sağlam kalabilen eserleriyle ulaşmıştır. Köseler Köyü sınırları içinde yer alan yerleşim Nemrut Kalesi olarak da bilinir ve tarihi Helen uygarlığına kadar uzanır. Heredot’un hatırladığı 12 Aiol şehrinden biri olan Aigai, şehri çevreleyen surları ve muhteşem taş işçiliği ile dönemin muhteşem mimarisini gözler önüne seriyor. Şehrin en parlak dönemi Bergama Krallığı dönemidir. Ancak Aigai, MS 17’de tüm Ege Bölgesi’ni sarsan depremde de yıkıldı. Aigai şehrinin en büyüleyici yapısı şüphesiz Agora’dır. Yamaç üzerine kurulan kentin çarşısının orta katı depo, alt katı ise dükkan olarak düzenlenmiş ve bugüne kadar kendini koruyabilmiştir. Yaz aylarında 09:00 ile 19:00 arasında ve kış aylarında 08:00 ile 17:00 arasında ziyaretçilere açıktır ve giriş için herhangi bir ücret talep edilmez. Antik Kente Ulaşım için Aliağa Yeni Şakran ana yolundan ayrıldıktan ve 13 km geçtikten sonra Köseler Köyü’ne gidebilirsiniz. Kendi arabanızla şehre gidebilir veya taksiyle 100 TL’ye ulaşabilirsiniz.

İzmir Menemen Gezilecek Yerler

Yüzölçümü en büyük İzmir ilçelerinden biri. Bergama baskınına tanık olan ilçe, hazin geçmişine rağmen birçok güzellik barındırıyor. İzmir Menemen’de gezilecek yerler listemizi aşağıda görebilirsiniz.

158. Karagöl Tabiat Parkı

izmir menemen gezilecek yerler

18 hektarlık alanı kaplayan bu park heyelan set gölü diye adlandırılan bir göle de sahip. Doğa yürüyüşü, foto safari ve bisiklet gezintisi gibi aktiviteler için gayet uygun.Bölgede restoran, büfe, karavan, piknik yerleri, kamp alanları yer alıyor. El değmemiş güzellikleriyle, zengin bitki çeşitliliğiyle bir parktan çok daha fazlası!

159. Menemen Çamlığı

menemen gezilecek yerler

Şehrin nefes alma mekânlarından biri de burası. Emiralem Çamlığı diye de biliniyor. Kızılçam ormanında yer alan bu piknik yerinde güzel bir çeşme var. Konforlu piknik üniteleriyle donatılmış olan, doğal güzellikler bakımından hiçbir eksiği bulunmayan bu muhteşem yere siz de uğramalısınız.

İzmir Kemalpaşa Gezilecek Yerler

Nif Dağı eteklerinde kurulu bu ilçe, şehrin en soğuk bölgesi olarak biliniyor. İlçede 29 köy var. Çam ormanları ve kirazı ile meşhur. Atatürk’ün anısına ilçe Kemalpaşa diye isimlendirilmiş. Kemalpaşa’da gezilecek yerler listemizi aşağıdan görebilirsiniz.

160. Ümran Baradan Güzel Sanatlar Müzesi

kemalpaşa gezilecek yerler

Kemalpaşa Torbalı yolu üzerinde bulunan müze, Çiniliköy Mahallesi’nde konumlanıyor. Ümran Baradan ünlü bir seramik sanatçısı. Çini sanatının en güzel örneklerine yer verilen müzede seramikler, tablolar, çeşitli sanatçıların ödüle lâyık görülen kıymetli eserleri göz dolduruyor.

161. Kurudere Kanyonu

İzmir’de gezilecek yerler yavaş yavaş sona erirken yine bir doğal güzellikten bahsedeceğiz. Manzarasıyla büyüleyen bu kanyon biraz zor geçit veriyor. Parkuru geçmek için uğraşmanız gerek ama buna değer. Macera seviyorsanız, doğanın sizi sarıp sarmalamasını istiyorsanız Kurudere Kanyonu tam sizlik. Kemalpaşa-Nazarköy mevkiindeki bu kanyon, yol boyu sizi akan deresiyle ve doğal güzellikleriyle mest eder. Orman kuşları bakımından verimli bir bölge. Fringilla coelebs (ispinoz), Cyanistes caeruleus (mavi baştankara) ve Parus major (Büyük baştankara) gibi kuş türlerinin barındığı bir alan. Kermes meşesi sandal ağacı, sakız ağacı gibi türlere ev sahipliğiyapıyor. Söz sözü açarken vermek istediğimiz mesaj şu: Kanyon tam anlamıyla bir doğa efsanesi. İmkânınız varsa bu deneyimi kaçırmayın.

162. Karabel Mesire Alanı

Nif Dağı’nda yer alan bu mesire alanı 20 hektarlık bir orman içinde, Kemalpaşa – Torbalı karayolu üzerinde. Yürüyüş yolları ve piknik alanlarıyla günübirlik geziler için ideal bir nokta. Burada oksijenden ve doğal güzellikten bol bir şey yok! Her an muhteşem kareler yakalamakta hiç zorlanmayacaksınız.

İzmir Torbalı Gezilecek Yerler

İzmir gezilecek yerler yazımız bu ilçe ile tamamlanıyor. Tarihi kalıntılarıyla öne çıkan bu bölge şehrin güneydoğusunda bulunuyor. Torbalı’da gezilecek yerler nereler diye merak edenler aşağıda verdiğimiz yerleri inceleyebilirler.

163. Key Museum (Key Müzesi)

torbalı gezilecek yerler

Klasik otomobillerin sergilendiği müze 7 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor. Araba tutkunlarına hitap eden müze, bu alanda ülkemizdeki en büyük müze olabilir. 6 Mayıs 2015 itibariyle hizmet vermeye başlayan müze otomobil tarihine ışık tutuyor. 1800’lü yıllardan itibaren bugüne kadar çeşit çeşit klasik araçlar bu müzede toplanmış. Maket otomobiller ve motosikletler de müzenin geniş yelpazesine dâhil. En ilginç koleksiyonları arasında Batcycle ve Batmobile araçları bulunuyor.

164. Efeoğlu Tabiat Parkı

Ayrancılar Mahallesi’ndeki bu tabiat parkı, çam ağaçlarıyla kaplı büyük bir piknik yeri. Orman Bakanlığı’nın 1977 tarihinde tescil ettiği bu tabiat parkı piknik severlerin konforu gözetilerek dizayn edilmiş. kır büfesi, piknik üniteleri, çocuk oyun alanı mevcut.

İzmir Gaziemir Gezilecek Yerler

165. Optimum AVM

Optimum AVM, İzmir AVM listesi ve İzmir’de gezilecek yerler arasındaki en büyük AVM’lerden birisidir. 235,000 m2’lik kullanım alanına sahip olan AVM İzmir’in kuzeyinde Ege Serbest Bölgesi’nin tam karşısındadır. AVM içerisinde engelli ve çocuk tuvaletinden mescite, vale hizmetinden bebek bakım odasına kadar hemen her türlü hizmet yer almaktadır. AVM’de beklentinizi karşılamak adına birçok ünlü marka bulunmaktadır. Herkesin kendi damak tadına uygun bir yemek bulabileceği 1400 kişilik food court alanı sayesinde beklentileriniz cevapsız kalmamaktadır. 2018 yılında yenilenme ve gelişme alanında Avrupa’nın en iyi AVM’si ödülünü alan Optimum AVM, bu ödülü ziyadesiyle hak etmektedir. Cinemaximum sinema salonlarının bulunduğu Optimum AVM içerisinde bir buz pisti de vardır. Çeşitli filmlerin galalarına da ev sahipliği yapan Optimum AVM gözde AVM’ler içerisindedir. AVM ile iletişime geçmek isterseniz kendi internet siteleri üzerinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca AVM internet sitesinde yol tarifi alabileceğiniz bir sekme de bulunmaktadır. AVM’ye metro, otobüs, minibüs, İzban (Egeray) ve tabii ki bireysel aracınızla rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. 3000 araçlık otoparkı sayesinde aracınızı park etmekte hiçbir sorun yaşamayacağınız Optimum AVM, İzmir’de size optimal düzeyde fayda sağlayacaktır. İzmir’deki gezilecek yerler ve İzmir çevresi gezilecek yerler nereler, tüm detaylarıyla verdim. Yazıya eklemeler de yapacağım. Böylece İzmir’de görülecek yerler nereler onları görebileceksiniz. Sizlerin de bu yerler hakkındaki yorumlarınızı ve paylaşımlarınızı beklerim.

“İzmir Gezilecek Yerler 165+ Yer | İzmir’de Gezilecek Yerler 2023” üzerine 11 yorum

  1. İzmir’in en güzel gezilecek yeri Bostanlı Alaçatı Foça yerleri kaçırılmayacak turistik yerler olarak görüyorum. Herkesin görmesini tavsiye ediyorum.

    Cevapla
  2. İzmiri böyle bilmiyorum gerçekten Türkiye de gezilecek yerler başında geliyor çok güzel ve değişik manzaraları var insan bu şehir de gezerken kendini çok mutlu ve huzurlu hissediyor

    Cevapla
  3. Izmirde gezilecek bu kadar çok yer olduğunu bilmiyordum bir dahaki gelişimde mutlaka diger yerleri de gezeceğim teşekkürler:)

    Cevapla
  4. Selçuk kalesi, kızlarağasını gezmiştim. Gerçekten mükemmel yerler. Keyifli aldığım. İyi zaman geçirdiğim. Bir geziydi izmir başka bu yerleri herkese tavsiye ederim. Harika yerler. 👍

    Cevapla
  5. İzmir’de okadar yer varmiski gezilcek birdahaki geleceğinde çok yer gezicem yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim 🙏

    Cevapla
  6. İzmir’de gezilecek yerleri çok güzel anlatmissiniz. Buraya bakarak gezdik çok güzel oldu. Teşekkürler.

    Cevapla
  7. Izmirde gezilecek yerler olarak sadece saat kulesi kordon var sanıyorduk meğerse ne kadar çok ve güzel yerler varmış

    Cevapla

Yorum yapın