Ana sayfa » Manisa Yazıları » Manisa’da Ne Yenir? | Manisa’da Nerede Ne Yenir?

Manisa’da Ne Yenir? | Manisa’da Nerede Ne Yenir?

Manisa, Şehzadeler Şehri olarak da biliniyor ve Manisa Kalesi, Turgutlu Seyir Tepe, Manisa Müzesi, şifalı kaplıcalar, Suuçtu Şelalesi gibi  tarihi ve doğal güzellikleri bünyesinde barındırıyor. Ama ben Manisa gezilecek yerler hakkında konuşmayacak, Manisa’da ne yenir? sorusunu cevaplandıracağım. Çünkü orada rahat rahat gezebilmek için önce şu yemek işini halletmemiz gerekiyor. Hayır yani Manisa ruhu, Manisa aşkı falan ama aşk karın doyurmuyor işte. Kim gözünün önünden pirzolalar geçerken gezmekten zevk alır ki? Zaten Manisa’yı Manisa yapan şeylerden biri de yöresel yemekleridir. Onlar olmadan yapboz tamamlanmaz. O zaman Manisa’da nerede ne yenir, konusuna açıklık getirelim.

Manisa’da Ne Yenir?

Manisa mutfağı; kula güveci, odun köftesi, Manisa kebabı ve sinkonta gibi yöresel lezzetleriyle herkesi memnun etmeyi başarıyor. Eğer ‘yok zaten bana fark etmez, yeter ki yenilebilir bir şey olsun, onu hemen öğütürüm’ diyorsanız yaşadınız! Ama ‘ben öyle her şeyi yemem, seçiciyimdir. Sabahtan akşama kadar TV8’de Yemekteyiz ve MasterChef izleye izleye bir şeye 40 tane kusur bulur oldum.’ Diyorsanız Manisa’da bu aktivitenize ara vermek zorunda kalacaksınız. Çünkü yemekleri o kadar güzel ki, pek kusur bulabileceğinizi sanmıyorum. ‘Reklam kokan hareketler bunlar, Ufak at da civcivler yesin’ demeyin, bence ben Manisa’nın yöresel lezzetleri nelerdir onları söyleyeyim, siz yiyin. Görevimiz tehlike! (Pardon yemek)

Manisa Mesir Macunu

Manisa’da Ne Yenir?Manisa yemekleri listesine bununla mı başlanır? Senin için fesat.’ Diye düşünen varsa yazıklar olsun diyorum. Manisa’nın Bunun uğruna ne festivaller düzenlenmiş, şifalı olduğu ve Manisa’ya özgü olduğu için yiyeceğiz, başka amaçlar (?) için değil. Yaklaşık 500 yıllık bir tarihe sahip mesir macunu ilk kez nasıl ortaya çıkmış derseniz; Yavuz Sultan Selim’in eşi Hafsa Sultan rahatsızlanınca ona şifa olması için yapılmış. Yani hekimin biri 41 baharat çeşidini karıştırmış. ‘Aman ya biri iyi gelmezse biri gelir herhalde, mahcup olmayalım şimdi padişaha, ne bulduysam koyayım gitsin işte’ dememiştir ya, Osmanlı hekimlerine saygısızlık olur böyle dersem. İşte ondan sonra yayılmış. (Bakın görüyorsunuz hasta olmanın iyi yönleri, pozitif düşünmek lâzım.) Sonra şenlikleri yapılır olmuş, her yıl Sultan Camii’nnin önünde toplanan halk, altın gibi etrafa saçılan çil çil mesir macunlarını kapmak için birbiriyle yarışır olmuş. (Geçmiş zaman kipiyle anlattığıma bakmayın, masal değil gerçek, ülkemizde yapılan mesir macunu şenliklerinden bahsediyorum.) Enerji düzeyinizi artırır da artırır. Buna ilaveten afrodizyak etkisi olduğu da doğru, siz dostlar alışverişte görsün diye tadına bakın, Manisa’ya ayıp olmasın. Asıl yememiz gereken şeylre başka.

Manisa Mesir Çayı

Manisa’da Ne Yenir?Mesir macunu demişken ondan da bahsedelim, hatırı kalmasın. Sultan Çayı diye de biliniyor, mesir macunu gibi baharat açısından zengin. Dilerseniz çay olarak satın alıp Manisa’dan döndükten sonra da tüketebilirsiniz. Faydasını görürsünüz mutlaka, bu baharatların etkisiz eleman olacak hâli yok ya…

Manisa Kırkağaç Kavunu

Manisa’da Ne Yenir?Ülkemizde yetişen kavunların en lezzetlilerinden. Özellikle sıcak günlerde birebir. Manisa’da tatlı kriziniz bastırdıysa alın size doğal çözüm. Hemen pastanelere ya da market raflarındaki İntense ve Browni’lere saldırmanız gerekmez. (Kalori tuzağı bunlar asla, yasak, sakın yemeyin efendim yemeyin! İmza: Canan Karatay.)

Gerçi bununla kavun içi dondurma da ne güzel olur ama… (Bir insanın kendisiyle çelişmesi nasıl olur: Şekil A’da olduğu gibi. Dondurma kalori içermiyordu zaten dimii!) [Ne var ya hemen insanı demorilize etmeyin, olabilir, istisnalar kaideye zarar vermez. Siz dediğimi yapın, Manisa’da formda kalma, kalori cetveli gibi kavramları unutun zaten. O yemekler dururken diyet miyet hak getire]

Manisa Sultaniye Üzümü

Manisada Ne Yenir?Meyvelerle devam ediyoruz. Yemekten önce meyve yemek iştahı kapatıyormuş, gerçi Manisa’da bu bilgi tam tersine işliyor. Yani fazla umutlanmayın, bir işe yaramayacak çünkü o Manisa yemekleri ile göz göze geldiğinizde işin rengi değişecek. (Tabii ya ne sandınız, Mabel Matiz boşuna dememiş öyle kolaysa gel başımdan kaldır at sevdanı diye?) Bu üzümün diğer bir adı da Sultanas. (Kalbimizin sultanısın, seviliyorsun Manisa) Sarıgöl’de yetişiyor, beyaz, çekirdeksiz üzüm. (Dönerken alın da millet üzüm görsün, gözü gönlü açılsın.)

Manisa Akhisar Köfte

akhisar'da ne yenirBu köftenin adını dünya duymuş, ben anlatmasam kaç yazar? Baharatların harmonisi, soğan ve etin senfonisi, vurur yüze ifadesi, Akhisar köfte bitanesi. Tereyağlı pidenin üzerinde arz-ı endam ederken siz de kendinizi kaybedeceksiniz. (Var mısınız iddaaya?)

Manisa Keşkek

Manisa da Ne Yenir?‘Yahu sen de Afyon’da keşkek Manisa’da keşkek, her yerde keşkek meşhur diyorsun. Yöresel yemekler diye aynı şeyleri ısıtıp ısıtıp önümüze mi getiriyorsun ne yapıyorsun? Bizi mi kekliyorsun!’ demeyin, kalbim kırılır. Size Akhisar keşkeğinden bahsediyorum. Size, keşkek keşkek olalı böyle Manisa görmedi diyorum. (Bu terslikte bir iş var ama hadi neyse) Köy düğünlerinin olmazsa olmazı, köfteci restoranlarının da öyle. Her yörenin keşkeğinde olduğu gibi Manisa keşkeğinde de kalori çok, ama bu, ondan uzak durmamız için geçerli bir sebep değil. (Seven insan vazgeçmez.) Et ve yarma buğdayın dövülerek yapılmasıyla elde edilen… (Bu kadar bilimsel tanım yeter)

Manisa Salihli Odun Köftesi

Manisa salihli'de Ne YenirKuzu etinden yapılıyor, içerisinde az miktar un ve tuz var. ‘Oldu tamam, bu mudur yemiş kadar oldum gerçekten çok lezzetliymiş’ gibi şeyler söylemediniz tabii haklı olarak, ama şimdi adama bir baklavayı anlatmak var, bir de ağzına baklava koymak var. Anladınız siz onu? Işıklar yandı? Okey.

Öncesinde masaya gelen şeylerle karnınızı fazla doyurmayın, onlar kompozisyonun giriş bölümü, bu gelişme… Daha bunu sonuca bağlaması var, tatlılar var, var oğlu var! Bunu Akhisar-Yeni Çarşı sokaktaki Can Köfte’de yiyebilirsiniz mesela. Sonra cevizli, tahinli Kemalpaşa tatlısıyla final yaparsınız. Mutlu son!

Manisa Maden Suyu

manisa'da ne içilirŞimdi Manisa ve maden deyince 13 Mayıs 2014 günü Manisa’da yaşanan soma faciasını hatırlamamak imkansız… Bu vesile ile o elîm olayda hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına sabırlar dilerim. Umarım Manisa halkı bir daha benzerini yaşamaz. (Gerçi sadece Manisa değil, hiçbir şehrimizin başına felâket gelmesini istemeyiz.) Bu su diğer maden sularından daha değişik bir tada sahip. Manisa bölgesinden çıkan şifalı bir su, Manisa yemeklerinin ardından iyi gider, hazımsızlığı önler. (Ama siz yine de maden suyuna bel bağlayıp aşırı yemeyin. Sonra ‘tıkandım, yemek mideme oturdu, patlıyıcam’ gibi serzenişlerde bulunmayın. Hem birine ağırlık verirseniz diğer Manisa yemeklerinden mahrum kalırsınız. Böyle bir kayıp yaşamanızı istemem.)

Manisa Kebabı

manisa'da ne yenirGeldik listemizin en can alıcı noktasına. –Deyim yerindeyse- dananın kuyruğu şimdi kopacak! Bu kebap hazırlanırken etler önce uzun uzun yoğruluyor. Sonra yüzyılın buluşması gerçekleşiyor, etler pide ve yoğurtla hasret gideriyor ve masalarda yerini alıyor. Hem dana hem de kuzu eti içeriyor. (Çifte lezzet) Sumak ve soğan gibi ekstralar da var. Şimdi sorarım size, daha ne olsun? Sinema Park Caddesi’ndeki Manisa Spor Kebapçısı’nda yemenizi öneririm.

Manisa Akhisar Gazozu

Akhisar köftesi olur da yanında içecek olmaz mı? Adamın boğazına dizilir lokmalar… Doğal şekerden yapılan bu gazoz içinizi ferahlatırken keyif alacaksınız. Sarıkız ve Kula markalarının gazozları ve maden suları meşhur. Hava sıcak, yandıysa içiniz,  hemen bir Manisa gazozu açınız.

Manisa Akhisar Zeytinyağı

manisa'da ne yenirBurada zeytinyağı üretimi son derece yaygın. Onun için sokaklarda, yol kenarlarında, kaldırımlarda hep zeytin ağaçlarına rastlarsınız. Hatta ne kadar doğru bilmiyorum ama 14 milyon tane zeytin ağacı varmış Akhisar’da. Zeytini ve zeytinyağı mutlaka tadılmalı. Doğal ürünlerin tadı her zaman bir başka. Boyalı, cilâlı, sanayi zeytinlerinden gına gelmedi mi size de? Görüntüsüne bakıyorsun parlak parlak, tadına bakıyorsun zeytin değil zehir! Gıda terörü yapanları kınıyorum. Manisa zeytini ve zeytinyağını yaşatma derneği kurulmalı.

Manisa Akhisar Katmeri

Sac üzerinde maydanoz, peynir ve yumurtayla pişirilen katmer taa Balkanlardan Manisa’ya kadar gelmiş. Muhacir katmeri deniyor, Balkan göçmeni Türk yurttaşlarımızdan Manisa’ya verilen bir armağan. Yapımında zeytinyağı kullanılıyor. (Manisa zeytinyağını unutmayız, unutturmayız.) Oldukça hafif bir yiyecek, ama lezzeti yüksek. (Ters orantı-matematiğim iyidir.)

Manisa Kokoreci

manisa'da ne yenir‘Ya tamam Manisa yöresel lezzetleri var da Manisa kokoreci diye bir şey yok, uydurma be!’ diye düşündünüz mü? Öyleyse ayıp ettiniz. Neyse sorun değil, ben böyle şeylere takılmam. Önemli olan sizin burada olmanız. (Gel sana bi sarılayım) Buranın kokorecini farklı kılan şey, daha iri iri kesilmesi ve üzerine bol kimyon serpiştirilmesi. İçerisine dalak koyduranlar da oluyor. (Kusura bakma kokoreçciğim seni o kadar övemeyeceğim.) Ama Karbeyazı Büfe iyi yapıyormuş, bence deneyin.

Manisa Cilveli Kahve

manisa'da ne yenirAdı bile yeter onu fincan fincan içmeye… Eskiden görücülere ikram ediliyormuş. Hâlâ devam ediyordur o gelenek bence. (Gerçi görücü usulü evlilikler pek kalmadı, insanlar genelde şöyle en az bir 10 sene çıkmayı tercih ediyor. Manisa yemek rehberi Güzin Abla’dan incilere/Pazar Sürprizi Magazin’e dönmeden bu konuyu burada noktalıyorum.) Üzerine badem ekle, odun ateşine koy, güzelce pişir. Al sana Manisa Cilveli Kahve! ‘Ya ben uğraşamam, fazla naz âşık usandırır, biri yapsın ben höpürdeteyim işte’ diyorsanız Manisa merkez başta olmak üzere her yerde bulursunuz. Kalkın yürüyün azcık, oturmaya mı geldiniz? Yeni Han ve Ayn-ı Ali gibi yerlerde bu kahvenin size cilve yapmasını izleyebilirsiniz. (Bu süre 1 dakikayla sınırlıdır. Soğumaması gerek.)

Manisa Simit Ekmeği

manisa'da ne yenirAkhisar’a özgü bir ekmek çeşidi. Nohutla yapılıyor, başka yerde kolay kolay bulamazsınız. Gitmişken yemeyi unutmayın. Nohut haşlanıp eziliyor, ekmeğin mayası bu. Unla karıştırılıp mis gibi bir ekmek oluyor. Buram buram kokusu geldi sanki, psikolojik. (İçerisine tereyağı falan da sürün, yalnız hissetmesin kendini)

Manisa Şehzade Tatlısı

manisada ne yenirSize daha bunun tatlısı var dememiş miydim? Bak dediğim geldi çıktı. Şehzadeler şehrinin böyle bir tatlısı olmasaydı ayıp olurdu. Manisa ustalarının el lezzetini kattıkları bu tatlıda şeker yok, kuru üzüm var. Tadının güzel olması bir yana, sağlıklı da. (Bir taşla iki kuş vurmak böyle bir şey olsa gerek.) Haşhaşlı şekerpare deniyor bazı yerlerde. Onunla bu aynı yani. Sipariş verirken ‘Ben bi şehzade tatlısı alıcaktım’ derseniz, garson da size ‘tamam efendim haşhaşlı şekerpareniz geliyor derse, ‘onu istemedim ben beyefendi, şehzade tatlısı istiyorum bilmem anlatabildim mi, muadili olmasın aynısı olsun.’ Demeyin. Adamın değişikliğe uğrayan yüz hatları ve göstereceği tepki kendinizi yerin dibine geçmiş gibi hissettirebilir.

Manisa Kula Güveci

Tabii bu listeyi belirli bir sıralamaya göre yapmadım. Tatlı yedikten sonra kimse güveç yemez. (Yiyen çılgınlar da vardır. Mesela ben domatesle çikolata yerim. ‘İğrençsin’ demeyin gerçekten güzel oluyor.) Manisa’daki güveçler normal güveçlere benzemiyor. 12 yıllık geçmişe sahip volkanik kayalardan yapılıyormuş bu güveçler. O yüzden içerisinde pişen sebze ve et yemekleri double lezzetli.

Kula Güveci de tereyağı, haşlanmış et ve sebzenin samimi dostluğu… Kokusu ile davet ediyor kendine… Davete icabet âdettendir bilirsiniz.

Manisa Kulak Çorbası

manisa'da ne yenirKuzu kulağından yapılıyor. (Şaka şaka) Bol mantarlı, üzerine tereyağı ve nane gezdiriliyor… Çok gezen değil çok yiyen bilir diyorum ve Manisa’yı daha iyi anlamak üzere sizi bu yemekleri yemeye çağırıyorum. (Toplanın, cümbür cemaat gelin.)

Manisa Kapama Mantı

Adı bile diyor bak ‘kapama!’ diye. İştahını kapama diye alttan alttan subliminal mesaj veriyor, anlayana… (Ama subliminal dediysem yanlış anlamayın, bu tatlı bir mesaj. Yoksa kahrolsun illumünati! Dış güçlerin oyununa gelmemek gerek) [Huyumdur kötü espri yapıp sonra onu açıklarım ve esprinin soğukluk derecesini artırırım. Böylece insanları yaz aylarında serinletmeyi amaçlarım. Yeter ki niyetiniz iyi olsun.] Buna kapama kebabı da deniyor. Bildiğimiz mantılardan daha büyük büyük kapatılıyor, yoğurt ve salça dökülünce iştahınıza ‘açıl susam açıl!’ diyor.

Manisa Börülce Tarator

manisa'da ne yenirTarator? Ne alâka? Bir asker yemeği sandım ilk başta. (Soğuk espriler? Sizi uyarmıştım.) Börülceler ayıklanıp yıkanıyor, zeytinyağlı ve limonlu sos ile birleştiriliyor. ‘Çekilin ordan ben doktorum!’ diyerek sofralara hızlı bir giriş yapıyor ve midenize lezzet detoksu uyguluyor.

Manisa Şekerli Pide

Bildiğimiz pide hamuru hazırlanıyor, ortasına tuzsuz peynir koyuluyor, ardından fırına veriliyor. Piştikten sonra üzerine bolca şeker serpilip soğumaya bırakılıyor. Kalori ihtiyacınızın %99.9’unu karşılama yeteneğine sahip.

Manisa Sinkonta

manisa'da ne yenirBalkabağından yapılan bir yemek. Ama öyle böyle değil! Balkabakları baharatlarla süsleniyor, fırınlanarak iyice kızartılıyor, ortaya da Sinkonta çıkıyor.

Manisa Mantar Tatlısı

Mantardan tatlı olur mu diyorsanız en somut ve güzel örneğini Manisa’da görebilirsiniz. Hamurun içi mantar ve cevizle doldurulur , kızgın yağa atılıp kızartılır. Ardından şerbetle buluşturulur ve üzerine tarçın dökülür. Sonra afiyetle yenir, kaloriler de onunla beraber gelir ama neyse… Sonra bakarız çaresine.

Manisa Tahinli Ekmek

Şeker ve tahinin birleşimiyle meydana gelen bu ekmeğe yuvarlak şekil verilip tepsiye dizilir, fırında pişirilip ssofralara konuk olur. Herkes bu misafiri ağırlamaktan memnuniyet duyar. (Kendimi belgesel anlatıyor gibi hissettim. CNBC-E’ye mail mi atsam ne yapsam? Yalnız o kapanmıştı değil mi? Hatta E2’de kapandı, rezil oldum şu an, benim belgesel seslendirme hayallerim suya düştü.)

Manisa Bohça Kebabı

manisa'da ne yenirKuşbaşı et kreplerin içerisine koyuluyor; varan 1.

Üzerine güzelce beşamel sos gezdiriliyor; varan 2.

Fırınlanıyor; varan 3.

Sonra siz onu yiyorsunuz; işte bunu tarif edecek kelime bulamadım.

Manisa Pideli Ayak Paça

Bunu nasıl söyleyeceğimi bilemiyorum ama… Şey… Bakın aslında… Pidenin üzerine dil, kelle gibi et parçaları koyulup soslanıyormuş. (Aman ne güzel (!). Midem bulandı yemin ediyorum.) Kırkağaç yöresinde cemiyet yemeğiymiş, sabahları yiyenler bile varmış kahvaltı niyetine. (Nasıl bir mide sizinki arkadaş, tamam saygı duyuyorum da bu kadar olmaz.) Soma ve Kırkağaç’da üretilen çakal pidesi kare kare doğranıyormuş. Kelle suyuyla ıslatılıyormuş. Yumuşamış pidelerin üstüne didiklenmiş dil, beyin, kelle koyulup kızdırılmış tereyağı, sarımsaklı sirke ve domates sosu ekleniyormuş. Sonra kırmızı biber, karabiber, maydanoz ile süsleniyormuş (!) Nimetleri hakir görmüyorum, Manisa’nın yöresel lezzetini de küçümsemiyorum, zevkler ve renkler tartışılmaz ama hiç benlik değil. Üstüne para verseler yemem. (Ama meblağ yüksek olursa düşünebilirim…)

Not: Bu arada Manisa ekmek dolması diye de bir gerçek var hani. İçi kıymayla doldurulmuş ekmek diyeyim. (Tereyağı, soğan falan var tabii) Manisa sura da bu şehirde çok sevilir ama genellikle Kurban bayramında yenir. Hayvanın ön kaburgası pirinç pilavıyla dolduruluyormuş, öyle yapılıyormuş.

Şevket-i Bostan yemeği de yine buraya özgü. Adından da belli olduğu gibi Şevket-i Bostan bitkisinden yapılıyor. Devamı zeytinyağı, kuşbaşı et, sıcak su vs. gibi normal malzemeler. Peki ya lezzeti? Yüzde 1500.

Manisa’da Nerede Ne Yenir?

Denizde kum, Manisa’da yemek… Her ilçesi Manisa restoranları ve Manisa kahvaltı yerleri bakımından zengin.

Manisa’nın diğer meşhur lezzetleri ise; höşmerim, enginar dolması, kabaklı pide, Kırkağaç köftesi, börülce salatası, bakla dizmesi, susamlı aşure, ateş pidesi, Demirci cevizli lokum, çekme kebabı, dalak dolması, çökelekli biber dolması, ebegümeci sarması, darp, elbasan, gelincik böreği, fava, gerdan dolma, kabak köftesi, kabak çiçeği dolması, karışık ot kavurması, kadı göbeği tatlısı, nohutlu işkembe, kuzu etli Arapsaçı Malatra, pırasa sarması, padişah şekeri, tatlı hardal salatası, domates reçeli, yoğurtlu işkembe çorbası ve tavşan çullaması.

‘Bunların hepsi Manisaya’ mı özgü? Hiç inanasım gelmiyor. Başka yemekleri Manisa lezzeti diye yutturmaya çalışma’ falan demeyin. Bazıları başka yörelerden gelen ve Manisa’da sıklıkla tüketilerek Manisa mutfağının vazgeçilmezi olmuş lezzetler, çoğu da Manisa’ya özgü… Ortaya karışık bir şey yaptım, fena mı?

Manisa’da kahvaltı nerede yenir sorusuna Ege Çiftliği Bozköy diye cevap verebilirim. Elbette güne başlamak için uğrayabileceğiniz başka lezzet durakları da var. Örneğin 236 Cafe & Pastisserie, Meydanoğlu Kahvaltı ve Naz Makamı Cafe.

Manisa yemek yerleri söz konusu olunca da  size altın tavsiyelerim; Kaşşık Restoran, Gurme Atölye, Litany Restaurant, Manisaspor Kebapçısı, Cerentur Restaurant&Cafe, Güney Kebap, Menekşe Et Lokantası, Altınkuş Restoran, Şafak Kebap Salonu, Balık Keyfi Manisa, Sir Winston Cafe, Palandöken Cağ Kebabı, Ali Baba Kağıt Köfte, Manisa Taylan Restaurant, Köfteci Talat, Manisa Çilek, Lale lokantası, Hatice Ana Mantı Salonu, Menekşe Et, Meşhur Köfteci Mustafa, Süleyman Abi Tostları, Gülcemal Manisa Kebapçısı, Atom Tost, Çamlık Park Cafe , Akpınar Restoran, 1453 Osmanlı ve Seçkin Pide.

Peki Manisa’nın hangi ilçesinde ne yenir? Yazımın sonuna gelirken kısa kısa ondan da bahsetmek isterim.

Manisa Ahmetli’de Ne Yenir?

İlçenin şahsına münhasır özel bir yemeği olmasa da tüm Manisa lezzetlerini fazlasıyla bulabileceğiniz bir yer. O konuda sıkıntı yok.

Manisa Akhisar’da Ne Yenir?

Akhisar köftesi, Akhisar katmeri, Akhisar zeytinyağı, Akhisar keşkeği yemeniz gerektiğini söylemiştim, üzerine de Akhisar gazozu için ki tam olsun.

Manisa Alaşehir’de Ne Yenir?

Kapama yiyebilirsiniz ama lezzet kapısını bununla kapamayın, bileti kaptığınız gibi Manisa’ya kapağı atıp restoranların kapısından geçerek lezzetleri kapış kapış götürün. (Tekerlemelerle Manisa Yemekleri, Sayfa 1854-desem de inanmayın böyle bir kitap yok.)

Alaşehir ekmeği, oğmaç çorbası, kabak aşı, mehmetçik aşı, fava (kuru bakla yemeği), dorak aşı, alca aşı, çakırotlu pide, saraylı gibi lezzetleri de ünlü, bu bilgileri uygulamaya dökeceksiniz değil mi? Evet inanıyorum, yazdıklarım boşa gitmeyecek.

Manisa Demirci’de Ne Yenir?

Demirci kebabıyla kendinizi lezzetin tepesinde bulacaksınız. Demirci güveci dedin mi yer yerinden oynar. Burada keşkek zaten anlatılmaz yaşanır. (Atma Ziyaa! Alt tarafı yemek diyenler? Yazdım sizi bir kenara, öyle olsun.)

Manisa Gölmarmara’da Ne Yenir?

Demin saydığım yemekler hünerlerini en güzel burada sergiliyor. Börülce tarator ile lezzet dünyasını tarım tarım tarayabilirsiniz, nohutlu mantıda bu ikilinin muhteşem birlikteliğine şahit olabilirsiniz. ‘Odun köftesi ve ekmek dolması yiyeceğim’ derseniz ben de diyorum ki bravo, sizdeki keyif beyde paşada yok beee!

Manisa Gördes’de Ne Yenir?

Uzatmak istemiyorum; mısralar konuşsun:

Bu geldiğin yer, Manisa ilçesi Gördeş

Bütün güzel yemekler, burada bak kardeş.

(Kendi yazdığımı ben bile beğenmedim bu sefer. O harf değişikliği olmamış… Şinaslı kafiye yok… Bunu telafi edeceğim, söz veriyorum.)

Manisa Kırkağaç’ta Ne Yenir?

Kırkağaç kavunu ve kırkağaç köftesinden bahsetmiştim. Bir de pideli ayak paça vardı ama yer misiniz bilmem. Manisa mutfağının büyük bir kısmını Kırkağaç mutfağı oluşturuyor. Kendine özgü lezzetler bakımından en zengin ilçe burası. İşte size Kırkağaç yöresel yemekleri, bakalım tek nefeste okuyabilecek misiniz?:

Bastı, belirgat, bora yemeği, bulgur aşı, bulamaç, çığırtma, da’tı , dığan gözlemesi, ekmekaşı, ebe çöreği, gapçık, garın gumbar, hamursuz, kaymaklı kadayıf, kıstı, kıyı tatlısı, lalanga, mangır Mantı, saşta helvası, , üzüm köftesi.

Ayrıca Kırkağaç yöresinin başka meşhur ve enteresan lezzetleri de var:

Avutma: Avkma da deniyor bu yemeğe. Hafiftir, yaz akşamlarında tercih edilir. Patlıcanların haşlanıp ezilmesiyle yapılır. Sarımsak ve domates salçasıyla lezzeti katlanıp, tuz ve karabiberle tamam olur. Hikâyesi de şöyledir; bir yaz günü, kadının biri arkadaşıyla sohbete dalmış. Eee tabii kadınlar bir araya gelince dururlar mı? Kim bilir yine kimi çekiştirdiler… (Neyse arkalarından konuşup aynı şeyi yapıyoruz farkında mısınız? Tenâkuzları sevmem.) [Eski Türkçe’mize sahip çıkalım lütfen.] Bunlar böyle konuşa dururken, pat diye kapı çalmasın mı? Kadının kocası gelmiş. ‘Eyvah!’ demiş kadın, ‘yandım ben!’ ( Demek ki adam sinirli, agresif biri. Açlığa dayanma eşiği düşük.) Neyse kadın bakmış olacak gibi değil, bu ‘avutma’ yemeğini yapmış. (Muhtemelen orada şey dedi, ‘ya sen bu yemeği ye, akşama yine yersin başka yemekler yaptım.’) Adamı teselli etmiş yani. Sonra arkadaşının yanına dönmüş, (dedikoduya devam). Arkadaşı buna, ‘ne yemek yaptın kız?’ demiş. O da, ‘avutma’ demiş. (Nereden geldiyse aklına? Tarihe geçti görüyo musun?)

Gabarttama: İştahınızı fena gabartır. Mayasız hamuru aç, kare kare kes,yağda kızart  ve ye! (Bu bir emirdir. Sizi ölmeye değil yemeye davet ediyorum. Uğraşamıyorsan Manisa’da bunu satın alabileceğin çok yer var. Onları da mı ben söyleyeyim güzel kardeşim…)

Karıştırma: Ya ye gitsin karıştırma işte diyeceğim ama kısaca anlatayım; düğünden sonraki gün yenen töresel bir yemekmiş bu. Öyle her gün Kırkağaç’ta pişirilip yapılmıyor yani. Ufalanmış ekmeklerin içine yumurta, rendelenmiş soğan ve yağ eklenip kavruluyor, karıştırılıp yeniyor, olay bundan ibaret. (Adını karıştırma koymuşlar, kendileri karıştırıyorlar. Bak sen şu işe!)

Manisa Köprübaşı’da Ne Yenir?

Burada da Manisa’nın yöresel lezzetlerini tatmanın keyfini yaşayabilirsiniz. Bir de Deniz Çiğköfte’de çiğköfte almaz mıydınız? Alırsınız alırsınız… Tadım Odun Köfte, Bizim Köfteci, Naturel Cafe, Nisa Büfe, Bilcan Aile Pastanesi, Yaren Dürüm, Carmen Cafe gibi yerler de emrinize âmade.

Manisa Kula’da Ne Yenir?

Direkt sayayım: Oğlak Dolması, Yuvarlak, Döndürme, Kula Kuzu Dolması, Kula Güveci, Kula Kaburgası, Daablı Ciğer, Erik Aşı, Pişirge, Gicirgenli Pide (lezzet geçirgenliği yüksektir), Kula Peksimeti, peynir lokması, kuyruk helvası, pelte, tatlı peynir böreği ve tuzlu sütlaç. (Tuzlu sütlaç? Eksantrik lezzetlere bayılırım, hemen denemeliyim ama Manisa’daki gibi olmaz, yapacak bir şey yok.)

Manisa Salihli’de Ne Yenir?

Azaklar Odun Köfte, Kosova Et Lokantası, Suresto gibi yerlere gidin. Ne yemeniz gerektiğine orada karar verirsiniz. Çeşitlilik o kadar çok ki… Yalnız tabii ki odun köftesini unutmayın. (Yukarıya bk: Salihli Odun Köftesi)

Manisa Sarıgöl’de Ne Yenir?

Özgür Pide veya Pideci Hüseyin’de pideye doyacaksınız. Başka Sarıgöl restoranları da var tabii, Gümüş Et Izgara, ^Nur Yemek Izgara Salonu, Sarıgöl Odun Ekmek vs… Hangisini sayayım yahu…

Manisa Saruhanlı’da Ne Yenir?

Uzunoğlu Pide Köfte Kebap Salonu’nda veya Damak Pide’de karnınızı doyurabilirsiniz, daha doğrusu midenize bayram ettirebilirsiniz.

Manisa Selendi’de Ne Yenir?

Yufka, tarhana ve keşkek yenir. Selendi’de höşmerim, gerisini boşverin diyor ve sizi bu lezzetle baş başa bırakıyorum.

Manisa Soma’da Ne Yenir?

Soma fâciasını hatırlayınca insanın hiçbir şey yiyesi gelmiyor ama… Gülcü Bahçe Restoran’a gidebilirsiniz en azından. Cevizli lokum ve tahin helvasından da yiyin, ağzınız tatlanır hiç olmazsa.

Manisa Şehzadeler’de Ne Yenir?

Şehzade tatlısı tabii ki, bu da soru mu? Ancak öncesinde Şehzadeler restoranlarından birine uğrayıp yemek faslını bitirin. İlkadım Ev Yemekleri, Şehzadeler Catering ve Yemek vs. gibi yerleri tercih edebilirsiniz.

Manisa Turgutlu’da Ne Yenir?

Orada Turgutlu Gamalı Köftecisi duruyor ve siz Manisa Turgutlu’da ne yenir diye mi soruyorsunuz? Şaşırmamak elde değil.

Manisa Yunusemre’de Ne Yenir?

Litany, Taylan Restaurant, Gölet Restaurant ve benzeri yerlere uğrayın, ne yemeniz gerektiğini görürsünüz. Konuşturmayın şimdi beni…

Manisa’da Nerede Ne Yenir?

Evet artık bu sorunun cevabını öğrendiğinize göre hazırlıklara başlayın diyorum, ne dersiniz? Kırkağaç’ta kavun, Akhisar’da katmer-simit ekmeği, her yerinde farklı bir lezzet… Yenmesin mi bunlar? Yazıktır.

Manisa Yöresel Yemekler Nelerdir?

Ezbere sayarsınız diye düşünüyorum. Yine de bir hatırlatayım; ‘et-tekrâru ahsen, velev kâne yüzseksen’ demişler. Aldınız mesajı?

Manisa Keşkek, Manisa Kebabı, Börülce Tarator, kapama, Şekerli Pide, Sinkonta, Mantar Tatlısı, Tahinli Ekmek, Odun Köftesi, Bohça Kebabı, mesir macunu, Akhisar Köfte ve çok daha fazlası… Hepsi Manisa’da. Bu fırsatı kaçırmayın! Bu kampanya bitmez!

Manisa gezilecek yerler yazımıza da bakmanızı tavsiye ederim.

Yorum yapın