Ana sayfa » Balıkesir Yazıları » Şeytan Sofrası Ayvalık 2023 | Şeytan Sofrası Gün Batımı&Hikayesi

Şeytan Sofrası Ayvalık 2023 | Şeytan Sofrası Gün Batımı&Hikayesi

Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesinde yer alan Şeytan Sofrası, ilçe merkezinin 8 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Ayvalık Şeytan Sofrası, kayalık tepelerin üzerinde yer alır. Midilli Adası ve Ayvalık Adaları’nın eşsiz manzarasına sahiptir. Yolu Ayvalık’a düşen herkesin gidip gördüğü ya da görmese bile duyduğu bir gezi yeridir.

Tüm ilçeye hakim büyük kayalıkların üzerinde yer alan ve üzerinde Şeytana ait olduğuna inanılan eski bir lav  birikintisidir. Midilli Adası ve irili ufaklı 22 adacıktan oluşan Ayvalık Adaları ile 360 derece panoramik bir manzaraya ev sahipliği yapar. Özellikle burada, güneşin batışını  izlemek isteyen ziyaretçilerin akınına uğramaktadır. Tepeye uğrarsanız yanınıza kameranızı almayı unutmamalısınız, çünkü oraya vardığınızda kesinlikle anı yakalamak isteyeceksiniz.

Şeytan Sofrası‘nda bulunan en ilginç ve önemli  yerlerden birisi de büyük bir ayak izi şeklinde olan çukurdur. Buraya gelen yerli ve yabancı turistler mutlaka bu bölümü de ziyaret ederler. Ayak izine yaklaşıp baktığınızda içerisinde bir sürü bozuk paranın olduğunu görebilirsiniz. Genellikle gelen ziyaretçiler bu çukura bozuk para atarak dilek dilemektedirler.

Ayrıca Şeytanın ayak izi adıyla bilinen bu çukurun  mitolojik bir hikayesi de vardır.

Efsane çukurun hikayesine göre, Tanrı Zeus’ un sütannesi vardır. İda ismindeki bu sütanne, şeytanı onların yakınlarında gördüğü zaman Zeus’a zarar vermesinden korkarak bir gün onu kovar. Bu şeytanın ise 3 ayağının olduğuna inanılır ve oradan kaçarken bıraktığı ayak izlerinden bir tanesi bir tanesi Midilli Adasında, İda dağının eteklerinde, ve bir diğeri de Şeytan Tepesinde yer almaktadır. Hikaye, buraya görmeye gelen kişilerin ilgisini çeker ve bu  tepenin bu ismi almasını sağlar.

Ayvalık Şeytan Sofrası

ayvalık şeytan sofrasıAyvalık, Ege Bölgesi’nde yer alan Balıkesir’in  bir ilçesidir. Bu topraklar ülkemizdeki birçok yer gibi zaman boyunca medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Lidyalılar, Frigler, Hititler, Romalılar, Türkler ve Yunanlar tarih boyunca kültürlerini ilmek ilmek bu şehre işlemişlerdir.

Ege Denizi’nde Ayvalık Adaları olarak bilinen 22 ada bulunmaktadır. Antik Çağ’da Apollon Adaları olarak anılan bu adalardaki yerleşim yerlerinden ayva anlamına gelen Kydonia Ayvalık, Nesos ise Cunda olarak günümüze ulaşmıştır.

Ayvalık, farklı  kültür çeşitliliğinden ayrı olarak doğanın  tüm güzelliklerini bezenmiş bir şekilde, doğayla tarihin iç içe  olduğu, eşsiz  güzellikte bir ilçedir. Sanatsal açıdan da zengin bir çeşitliliğe sahip olan Ayvalık’ta, sivil ve dini mimarinin en özgün, en baskın örneklerini de görmek mümkündür. Yapıların büyük bir kısmının yıkılmış olmasına rağmen, ayakta kalmış olan Ayvalık kiliseleri, şehrin tarihi kültürüne de faydada bulunan eserler arasında yer almaktadır.  Şehir mimarisinin oluşturduğu mimari eserler ve bu yapılarla birlikte oluşturulan denize dik olarak inen Arnavut kaldırım taş sokaklar, Ayvalık’ın eşsiz  görüntüsüne en büyük katkıyı sağlayan şeylerdir. Kendi gözüyle görenlerin vazgeçemediği, görmeyenlerin ise çok fazla şey kaçırdığı yerlerden biri olan Ayvalık, turistlerin ilgi odağıdır.

Bunların yanında sahilleri ile de ünlenen Ayvalık, hiç kuşkusuz özellikle de yaz aylarında en çok tercih edilen tatil beldelerinden biri olma özelliğine sahiptir. Sahip olduğu adalar kadar deniz ve kumsallarının güzelliği ile de doğal ve yapay tüm güzellikleri sayesinde pek çok yerli ve yabancı ziyaretçilerin  gözdesi haline gelmektedir. Tabi ki Ayvalık’ a gelip te sadece denize girmek mümkün değildir. Ziyaretçilerin en çok beğendiği  edilen ve en çok merak ettiği yerlerden birisi de Ayvalık Şeytan Sofrası’dır. Tepe, hem sahip olduğu efsane ve hikayesiyle hem de muhteşem panoramik manzarasıyla ziyarete gelenleri kendine hayran bırakmaktadır.  Türkiye’de bulunan en büyük Tabiat Parkı sıfatına sahip Ayvalık tabiat Parkı’na bakan manzarasını sevdiklerinizle beraber izlemelisiniz. Temiz havası ve huzur veren atmosferi ile Ayvalık gezilecek yerler içinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir Şeytan Sofrası Ayvalık.

Özellikle gün batımında nefesleri kesen bir görüntüye sahip olan tepeye adını veren şeytanın ayak izi demir bir kafes içerisinde korunmaktadır. Şeytan Sofrası ayak izi, Bu bölgeye ziyaretçi olarak gelenler için ilgi çekici bir özelliktir.

şeytanın aya iziEdremit Körfezi’ne hâkim olmasından dolayı mucizevi bir deniz ve yeşillik  manzarasına sahip olan tepenin isminin nerden geldiğiyle ilgili ve şeytanın ayak izi olduğu düşünülen çukur ile ilgili pek çok efsane bulunmaktadır. Tepeyi ziyaret ettiğinizde bir yandan manzaranın tadını çıkarırken diğer yandan efsaneleri bulunan bilgilendirme yazılarından öğrenebilirsiniz.

Balıkesir Şeytan Sofrası

balıkesir şeytan sofrasıToprakları Ege ve Marmara arasında yer alan Balıkesir, hiç kuşku olmadan ülkemizin en turist çeken şehirlerinden biri olma özelliğine sahiptir. Özellikle yaz aylarında huzurlu ve sakin bir tatil arayışında olan kişiler  için deyimi yerinde kullanmak gerekirse saklı bir cennet olan Balıkesir; Cunda Adası’ ndan Kaz Dağları’na, Manyas Gölü’nden Antandro Antik Kenti’ne, geniş bir gezi rotası sunmaktadır. Bu yer, Cunda Şeytan Sofrası olarak da bilinir.

Balıkesir’ in en gözde ilçelerinden olan Sarımsaklı yaz aylarında tatilci akınına uğramaktadır. Sarımsaklı denilince aklan gelen ilk şey ise Şeytan Tepesi’dir. Yalnızca kendisiyle değil, kendisine giden yol ile de büyüleyen tepede  belediye işletmesi ait bir restoran bulunmaktadır, ancak lokantada standart şeylerin bile normalden daha yüksek fiyatları bulunmaktadır. Eğer bütçeniz kısıtlaysa, büfeden sıcak yaz ayında çok iyi giden dondurma alarak burada oturup manzara eşliğinde yiyebilirsiniz.

Şeytan Sofrası Nerede?

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde yer alan Küçükköy Mahallesinde bulunur. Ayvalık ilçe merkezine ise 8 kilometre uzaklıktadır.

Şeytan Sofrası Nasıl Gidilir 2023

Tepeye  ulaşmak için Ayvalık ilçe merkezinden  Sarımsaklı yönüne doğru gitmelisiniz ve karşınıza çıkan tabelaları takip ederek tepeye ulaşabilirsiniz. Sahil yolu üzerinden ilerleyebilirsiniz veya İzmir yolu üzerinde bulunan Sarımsaklı girişinden girerek ulaşabilirsiniz. Bu girişten geçtikten  sonra ise sahile varacaksınız. Oraya vardığınızda  tabelaları takip etmeniz yeterli olacaktır. Tabelalardan sonra ise  yaklaşık 1 kilometrelik bir yokuşu çıktıktan sonra tepeyi karşınızda görebilirsiniz. Şeytan Sofrası yol tarifi yukarıdaki gibidir.

Sarımsaklı girişinden girldiği için Sarımsaklı Şeytan Sofrası olarak da adlandıranlar vardır. Bu yüzden duyduğunuzda farklı bir yer aklınıza gelmesin.

Şeytan Sofrası Yol Tarifi

Şeytan Sofrası nasıl gidilir merak ediyorsanız yukarıdaki haritadan yol tarifi alabilirsiniz.

Şeytan Sofrası Giriş Ücreti 2023 Ne Kadar?

Şeytan Sofrası‘na giriş yapabilmek için herhangi bir ödeme alınmamaktadır. Tepeye arabanızla  geldiyseniz yalnızca 20 lira otopark ücreti alınmaktadır. Eğer park ücreti ödemek istemiyorsanız, arabanızı aşağıda görünmeyecek bir yere park edip,  tepeye doğru yürüme mesafesinde çıkabilirsiniz.

Şeytan Sofrası Hikayesi

şeytan sofrası hikayesiAyvalık Şeytan Tepesi, manzarası ve orada bulunan Şeytanın Ayak olduğu  düşünülen  çukurla ilgili olduğu  kadar kendi efsanesiyle de ünlü bir yerdir. En az tepenin görüntüsü kadar rağbet gören ve ilgi çeken Şeytan Sofrası Efsanesi şöyle anlatılmaktadır.

1500’lü tarihlerde Osmanlı İmparatorluğunun egemenliğinde bulunan Ayvalık bölgesinde  çoğunluk olarak Rumlar yaşamaktadır. Yine burada yaşayan Rumlardan bir tanesi işlediği bir günah sonucunda kiliseden atılır ve dışlanır. Pelenelope adına sahip olan bu Rum, kiliseden kovulduktan sonra Ayvalık’ta yer alan ve şu an Şeytan Sofrası ismiyle tanınan bu tepeye gelir ve yerleşir. Artık  Pelenelope diğer Rumlardan dışlanmış bir şekilde burada yaşamaya başlar. Aradan uzun yıllar geçer. Günlerden bir gün Ayvalık’ ta çok şiddetli bir kuraklık ve kıtlık yaşanır. Rum halkı ise, başlarına gelen bu durumun kiliseye ve dinlerine karşı gelen Pelenelope yüzünden gerçekleştiğini  düşünerek onu öldürmek için plan yaparlar. Kalabalık bir şekilde toplanarak, tek başına yaşayan Pelenelope’yi öldürmek için tepeye gelirler. Yaklaştıklarını gören Pelenelope ise bir plan yaparak kurnazlığını konuşturur.  Gelen bu halka çok çeşitli yiyeceklerden oluşan zengin bir sofra hazırlar ve ziyafet çekmelerini sağlar. Zaten kuraklıktan dolayı halkın arasında çıkan kıtlık yüzünden  aç ve perişan olan halk, bu yemekleri, meyveleri, içkileri görünce Pelenelope’yi öldürmeyi unutarak yiyecekleri yemeye başlarlar ve Pelenelope de bu durumdan yararlanarak fırsat bu fırsat deyip oradan kaçar ve kendini ölümden kurtarır. Sonradan olayı fark eden halk ise ona atıfla oraya Şeytan Sofrası adını vermişlerdir.

Bir diğer hikaye  ise şöyledir. Eski zamanlarda insanlar tepenin güzelliğinin ve manzarasının farkında değillerdir. Orada yaşayan köylülerden biri, tepenin kıymetinin bilinmemesinden çok şikayetçidir. Günlerce düşünür ve ilgi çekmek için böyle bir yola başvurur. Adını değiştirip şeytan sıfatını ekleyerek, tepeyi halka kazandırmayı başarır.

Şeytan Sofrası Gün Batımı

şeytan sofrası gün batımıBurayı görülebilir kılan karakterinden bir tanesi de sahip olduğu gün batımı manzarasıdır. Sahip olduğu seyir terası ile, 20’yi aşkın adacığı, koyları, adaları ve denizi ile ziyaretçilere panoramik bir şekilde manzarayı izleme imkanı sunmaktadır. Bu sayede bu alanda güneşin batımı da ayrı bir keyif vermektedir.  Bu keyfi yaşayabilmek için ziyaretinizi, gün batımına yakın saatlerde yapmanız daha mantıklı olacaktır. Aynı zamanda bu tepe gün batımı saatlerinde fazlasıyla yoğun olmaktadır. Eğer günbatımı manzarası için daha sakin ve rahat bir yer arıyorsanız tavşan kulağını andıran 3 kayanın yer aldığı Tavşan Kulakları Tepesi’ne ya da diğer adıyla Cennet Tepesi’ne gidip seyredebilirsiniz. Bu alanın da manzarası en az Şeytan Tepesi kadar hoş fakat tepenin çevresi  daha sakindir ve  yoğun kalabalık olmadığı  için size daha cazip gelebilir.

Dillere destan kumuyla ve efsaneleşmiş deniziyle birlikte Sarımsaklı plajları bölgesinin de bağlı olduğu Küçükköy eski adıyla Yeniçarohi Mahallesi sınırlarının içerisinde yer alan tepede manzaraya karşı bir şeyler yiyip içebileceğiniz Ayvalık Belediyesi’ ne ait bir restoran kafe de bulunmaktadır. Ancak tepede yaşanan  yoğun kalabalık yüzünden akşam yemekleri için rezervasyon yapmanız gerekmektedir. Akşam yemeği planlıyorsanız, rezervasyonsuz gitmemelisiniz.

Türkiye’de olup da güneşin batışını izlemek için  en güzel doğal yerlerden biri olan Şeytan Sofrası, arka plandaki ada görselleriyle gün batımı anında eşsiz ve muazzam bir manzara ortaya çıkarır. Bu olağanüstü görsel şovu kaçırmamak, ambiyansın keyfini çıkarmak  ve fotoğraf çekmek  isteyenlerin akın akın doluştuğu tepenin güneşin etkileyici kızıllığıyla buluştuğu saatlerde siz de bu eşsiz deneyimi mutlaka yaşamalısınız.

Yazımızda Ayvalık Şeytan Sofrası, Balıkesir Şeytan Sofrası, Sarımsaklı Şeytan Sofrası nerede, nasıl gidilir ve giriş ücreti ne kadar gibi sorulara yanıt verdik. Balıkesir’e geldiğinizde gezilecek diğer yerleri de görebilmek için Balıkesir gezilecek yerler yazımıza mutlaka göz atın.

Yorum yapın