Ana sayfa » Gezilecek Yerler » Yozgat Gezilecek Yerler | En Geniş Yozgat Gezi Rehberi

Yozgat Gezilecek Yerler | En Geniş Yozgat Gezi Rehberi

Yozgat gezilecek yerler, tarihi geçmişi ve zengin mutfağıyla ülkemizin en gözde şehirleri arasında yer alır. İç Anadolu şehirlerinden biri olan Yozgat’ın tarihi çok eskilere dayanır. Pek çok farklı medeniyetin ev sahibi olmuş bu ilimiz pek çok kültürün buluşmasını sağlamıştır. Müzeleriyle, tarihi yerleriyle, yeşil alanları ve kaplıcalarıyla turistik potansiyeli odlukça gelişmiştir.

İşte bu yazı; size Yozgat’ı oturduğunuz yerden gezdirmek için hazırlanmıştır.

Yozgat Gezilecek Yerler

Tarihi yaklaşık 5000 yıl öncesine dayandırılan Yozgat kendisine yolu düşenleri en güzel şekilde ağırlarken; yerli halkı da burada yaşadıkları için şanslı hissettirmektedir. Önceden Oğuzların Bozok kolundan olan Türkmenler burada yaşadıkları için bölgenin adı Bozok diye kalmıştır.

Yozgat ismi şehre 1927 yılında verilmiştir. İskender, Lidyalıla, Kimmerler, Frigler, Beylikler, Diadoglar, Hititler, Romalılar, Galatlar, Selçuklular, Bizanslılar, Osmanlı İmparatorluğu dönemlerine sahne olan Yozgat her köşesinde tarihi bir iz barındırmaktadır.

Anadolu bölgesinin ilk milli parkı Yozgat ilinde bulunmaktadır. ‘Bozkırda yiğitlerin harman oldukları yer’ olarak bilinen bu il gezilip görülecek yerler açısından ziyaretçilerine birçok seçenek sunmaktadır.

Peki bu güzel, mütevazi şehirde gezilecek yerler nelerdir? İşte bu sorunun en kapsamlı cevapları aşağıda yer almaktadır.

Akdağmadeni Gezilecek Yerler

Yozgat gezilecek yerler listemizin ilk ilçesi olan Akdağmadeni şehir merkezine takriben 90 km. uzaklıkta bulunmaktadır. Burada kurşun madeni çıkarıldığı için önceleri ‘maden’ ismiyle anılan ilçe Akdağ’ın eteklerinde kurulu olmasının da vesilesiyle sonraları Akdağmadeni olarak anılmaya başlanmıştır.

Güneyi meşe ve sarıçam ormanlarıyla kaplı olan bu şirin ilçenin gezilecek yerleri şunlardır:

Akdağmadeni Kilisesi

akdağmadeni gezilecek yerler

yeşildere mahallesindeki bu kilise 1862’de yapılmış olup burada 13 Grekçe kitâbeye rastlanmaktadır. Duvarlarında pek çok figürün yer aldığı kilise 1983 senesinden beri koruma altındadır.

Muşali Kalesi

yozgat gezilecek yerler

Yozgat’ta gezilecek yerler listemizdeki bu tarihi yapı Muşali köyündedir. İlçe merkezine uzaklığı yaklaşık 12 km’dir. Kimin yaptığı bilinmemekle beraber 13. yüzyılda yapılmış olabileceği düşünülmektedir. Hâkim bir tepede konumlanan kale bugüne kadar gelebilmiş önemli tarihi eserlerdendir.

Akdağmadeni İstanbulluoğlu Camii

akdağmadeni gezilecek yerler

İstanbulluoğlu mahallesindeki bu cami aslında 1907 itibariyle kilise olarak inşa edilmiş; Rumlar nüfus müdahalesinden dolayı 1923’te bölgeden ayrılınca metruk halde kalmıştır. Ardından yöre halkının ofis olarak kullandıkları bu kilise 1962 yapısına bazı eklemeler yapılarak camiye tahvil edilmiştir.

Akdağmadeni Ormanları

yozgat gezilecek yerler

Yozgat gezilecek yerler çoktur ama burası bir başkadır! Eşsiz güzelliğiyle Akdağmadeni ilçesine renk katan bu ormanlar bilhassa ilkbahar ve sonbahar mevsiminde daha da göz alıcı bir hâle bürünmektedir. Başta meşe ve çam ağaçları olmak üzere pek çok ağaç türünün süslediği Akdağmadeni ormanları İç Anadolu’daki tek blok ormandır.

Hem Yozgat vatandaşlarının geçim kaynağı olan hem de doğayla baş başa vakit geçirme imkânı sunan bu ormanı mutlaka görmeniz önerilir.

Akdağmadeni ilçesinin Yozgat geneline kıyasla daha fazla yağış aldığı söylenebilir. Doğal bitki örtüsünün büyük bir bölümü işte bu nedenle ormanlardan meydana gelmektedir.

Yozgat’ın en geniş ormanlık alanı bu ilçede yer almaktadır. Yabani fındık, palamut, ardıç ve alaç gibi ağaç türlerinin de bulunduğu Akdağmadeni ormanlarının dışında kalan çayırlar ve bozkırlar ise mera olarak değerlendirilmektedir.

Ülkemizde ‘karamaz’ ağacının bulunduğu tek ilçe Akdağmadeni’dir. Doğu ormanlarının yamaçlarında yetişen bu ağacın yanı sıra Akdağmadeni ormanları çeşitli meyve ağaçlarına da ev sahipliği yapmaktadır.

Yozgat gezilecek yerler listenize kesinlikle eklemeniz gereken bu ormanlar halkın mesire alanı durumundadır. Yeşilin binbir tonuna şâhit olacağınız bu ormanlarda içiniz huzur dolacaktır. İlçe merkezine yakın bir yerde kaynak suyu bulunmaktadır. ‘Kadıpınarı’ diye adlandırılan bu bölge özellikle bayramlarda ve hafta sonu tatillerinde ziyaretçi akınına uğramaktadır.

Akdağmadeni ormanları aynı zamanda yaban hayatının da aktif olarak yaşandığı bir yerdir. Ayı, kızıl geyik, kurt, domuz, vaşak gibi hayvanlar burada hayatını sürdüren başlıca yabani hayvanlardandır. İç Anadolu’nun ciğeri olarak nitelendirilebilecek bu ormanların endemik bitki çeşitliliği de bir hayli fazladır.

Çeşmeler ve dereler bakımından da oldukça zengin olan Akdağmadeni ormanları Yozgat’a yolu düşenlerin rotalarını ilk çevirdiği yerlerden olmalıdır.

Aydıncık Gezilecek Yerler

Orta Karadeniz’e sınırı bulunan bu ilçe tabiat alanlarıyla ön plana çıkmaktadır. İlçe merkezinin yaklaşık 70 kilometre uzağında yer alan bu ilçe, gezi noktaları yönünden şunlara sahiptir:

Yozgat Milli Parkı

yozgat gezilecek yerler

Yozgat gezilecek yerler içerisinde ormanlık özelliği taşıyan bu mesire alanı aynı zamanda Türkiye’deki ilk milli parktır. Burada 30’u aşkın endemik bitki türüne rastlanmaktadır.

Burası Yozgat Çamlığı Milli Park’ı diye de bilinmektedir. 264 hektarlık alanı kaplamaktadır. İçinde yaklaşık 4-5 asırlık bir karaçam türü olan Kafkas Çamı’nı barındırmaktadır. Bu türün ülkemizde bulunduğu tek yer işte söz konusu milli parktır.

144 cins içerisinde toplam 212 bitki türüne ve 43 familyaya ev sahipliği yapan park çeşitli hayvan türlerini ve Amerika’ya özgü ‘Beyaz Kartal’ (Altın Kartal) da bulundurmaktadır.

Sarıçam, ardıç ve meşe türlerinin de yer aldığı park; delice, kumru, küçük atmaca, kızıl şahin, sığırcık, küçük tarla kuşu, arı kuşu, sarı asma, karga, ardıç kuşu, tepeli toygar ve serçe gibi kuşlarla cıvıl cıvıldır.

Yozgat gezilecek yerler içindeki en muhteşem güzelliklerden biri olan bu park; kızıl tilki, yaban domuzu, tavşan, kaplumbağa, tarla faresi, kertenkele, sincap ve yılan gibi türlerdin de yaşam alanıdır.

Yozgat halkının uğrak mekânı olan bu park yılın her ayında ziyaretçi çekmektedir. Eski Pazar Mahallesi’nin Develik Cami Sokağı’nda bulunan bu milli park Yozgat’ta gezilip görülmesi gereken yerler listenize ilk sıralardan giriş yapmalıdır.

Bitki örtüsü, karaçam Ormanları, yaban hayatı, topografik yapısı, zengin rekreasyon kaynakları, manzarası, yaz ve kış turizm imkânları, endemik bitki türleri ve bol oksijenli havasıyla muazzam bir yer olup turizm, kültürel ve sosyal faaliyetler için tercih edilmektedir.

Burası şehir merkezine oldukça yakındır. Onun için konaklama, yeme-içme gibi ihtiyaçların giderilmesi kolaydır. Parkta çocuk oyun alanları, kamelyalar, piknik üniteleri, kır lokantası, basketbol ve futbol sahası, yağmur barınağı, dinlenme üniteleri, seyir terası, oyun grupları ve otoparklar da yer almaktadır.

Kazankaya Kanyonu

yozgat gezilecek yerler

Yozgat gezilecek yerler arasında doğal güzelliğiyle öne çıkan bu kanyonun uzunluğu 10 kilometredir. Burada yer alan kaya kabartmaları içerisinde Kibele kabartması ile de karşılaşmak mümkündür.

Kanyona Kazankaya köyünden girilmektedir. Kanyon girişinde iki adet yüksek kayalık vardır. Kapı gibi duran bu kayalıklardan sol taraftaki 1180 metre boyundadır. Sağdaki kayalığın uzunluğu ise 1160 metredir. 50 metre genişliğe sahip olan bu kanyonun derinliği yaklaşık 200-300 metre civarındadır.

Yüksek kayalıkların girişinde horasan harcıyla yapılan sur, dışarıdan gelebilecek tehlikeleri önleme amacıyla inşa edilmiştir.

Yeşilırmak’ın kollarından biri olan Çekerek ırmağı da buradan geçmektedir. Boğazköy ören yerine son derece yakın hasebiyle gelmişken oraya da uğramalıdır.

Çekerek ırmağı bir vadide akarken ırmağın yanında yükselen kayalar bulunmaktadır. Kayaların üstünde hatıl oyuklar, duvar kalıntıları, Kybele kabartması ve merdiven basamakları yer almaktadır.

Irmağın suları Ekim’e kadar sakinliğini korumaktadır ve suların yükseldiği dönemde rafting yapılabilmektedir. Irmakta ayrıca su samurları yaşamaktadır, denk gelirseniz onları görmek sizin için güzel bir deneyim olacaktır.

Kybele kabartması İncesu girişinden yaklaşık 1 kilometre ileridedir. Bir niş içerisine yapılmış olup 3.16 metre uzunluğa sahiptir. Omuz genişliğinin uzunluğu ise 1.20 metredir. Bolluk ve bereketin simgesi olarak görülen bu kabartma kayalıklar üzerindeki kaleye doğru akar. Fakat define aramak amacıyla buraya gelenler kabartmayı tahrip etmişlerdir.

Yozgat gezilecek yerler içindeki bu kanyonda bir mağara olmasına rağmen bu da şu an bir hayli harap durumdadır.

Kanyonun batısında Malbelen Tepesi, doğusunda Alan Dağları bulunmaktadır. Eşsiz bir manzarası olan kanyon Yozgat gezisi sırasında ziyaret ettiğiniz en güzel yerlerden biri olacaktır. Rafting, Doğa yürüyüşleri, tırmanış, trekking, kamp ve paraşüt gibi etkinliklerin yapılabildiği bu kanyon Yozgat’ın sahip olduğu en büyük doğal zenginliklerdendir.

Behramşah Kalesi

yozgat gezilecek yerler

Yozgat’taki tarihi eserler içinde dikkat çeken bu kale II. Gıyaseddin Keyhüsrev’in inşa ettirdiği bir savunma kalesidir. Yozgat’ın sembollerinden biri hâline gelen kale moloz ve kesme taşların bir arada kullanılması ile yapılmıştır.

Orijinalliği bozulmadan günümüze ulaşmayı başarmış bu kale yakından görülmelidir.

Çapanoğlu Camisi

aydıncık gezilecek yerler

1779 tarihinde yapılan bu cami Türk sanat tarihinin en güzel örneklerinden biridir. Caminin bir türbesi mevcuttur. Bu türbenin giriş portalı yuvarlak kemerlidir. Kesme taştan inşa edilen türbe dıştan ve içten sekizgendir.

Yozgat gezilecek yerler dolaşılırken ihmal edilmemesi gereken bir şey daha vardır. Aydıncık Halk Eğitim Merkezi ziyaret edilerek buradaki tanıtım atölyesine gidilmeli ve değerli taşlarla yapılmış ürünlerden satın alınmalıdır.

Sarıbaba Tepesi

Yozgat gezilecek yerler içinde es geçmemeniz gereken bu bölge Kazankaya köyünün güneybatısında bulunmaktadır. Köyün tabanı kayalıktır ve güneybatısında bir ırmak akmaktadır. Irmağa sarp kayalar hâlinde inen bu bir tepede yerleşim yerine ait kalıntılar vardır. Bunun Mîlat’tan önce 2000’li yıllardan kaldığı düşünülmektedir.

Ayrıca bu köyün doğusunda ‘Karagözlük Tepe-Güllük’ diye isimlendirilen bir alan bulunmaktadır. Bunun güney yönünde tarlalar yer almaktadır. Burada çeşitli arkeolojik araştırmalar yapılmış ve ‘Hitit Mezarlığı’ bulunmuştur.

Not: Kazankaya Kanyonu’nun içerisinde, 700 metre yüksekte ‘Yurt Tülübaşı’ olarak adlandırılan bir bitki türüne rastlanmıştır. Çiçekleri pembe ve mor renkli olan bu bitki Mayıs-Haziran arası çiçeklenir. Bu bitkinin yetiştiği yerler kalker kaya çatlaklarıdır.

Şeker Pınarı Yaylası

yozgat gezilecek yerler

Aydıncık ilçesinin 1 kilometre güneyindeki bu yayla Aydıncık-Eymir yolu üzerinde bulunmaktadır. ‘Daşlı dağlar’ diye bilinen dağların ilçeye dönük bölgesinde, 1700 metre yüksekte bulunan Gezbel Tepesi’nde yer almaktadır. Piknik alanı olarak kullanılan bu yerde Milli Parklar Genel Müdürlüğü çeşitli düzenlemeler yapmıştır.

‘Şebek Orman içi Dinlenme Yeri’ adı altında hizmet veren bu alanda yağmur barınağı ve oturma alanları gibi tesisler vardır. Piknik alanında bulunan suların şifâlı olduğuna inanılmaktadır.

Boğazlıyan Gezilecek Yerler

Yozgat-Kayseri kara yolu üzerindeki bu ilçeyi ‘Boğazlıyanoğulları oymağı’ kurmuştur. Boğazlıyanoğulları bugün de varlığını devam ettirmektedir. İlçenin adı işte buradan gelmektedir.

Bahariye Kavlak Kaplıcaları ve Arkeolojik Sit Alanı

boğazlıyan gezilecek yerler

Yozgat’ta gezilecek yerler içindeki bu kaplıcanın ilçe merkezi ile arasındaki uzaklık 4 km’dir. Boğazlıyan Kaplıcası olarak da bilinmektedir ve Bahariye köyünün güney kısmında kalmaktadır. Kaplıca suyu 30-60 derece arasında bir sıcaklığa sahiptir. Bu suda sülfat, klorür ve bikarbonat yer almaktadır. Yani çok kaliteli bir su olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Kaplıca sularının; kalp ve kan dolaşımı hastalıklarına, romatizmaya, sinirsel rahatsızlıklara, kireçlenmeye ve eklem problemlerine, beslenme bozukluklarına iyi geldiği söylenmektedir.

Sular kaplıcadan çıkarak iki gölcükte toplanmaktadır. Merkezde üç tesis mevcuttur. Biri açık yüzme havuzu olup diğer ikisinden biri de Apart termal tesis olarak yapılmıştır.

Gölcüklerin güney tarafında 30-40 metre yüksekte bazı kayalar yer almaktadır. Bunların kuzeye dönük cephelerinde doğal oyuklara rastlanmaktadır. Kayalıkların doğu tarafındaysa iki yayvan tepe (Tümülüs) bulunur.

Bu tepelerin ölçüleri 15 x 20 şeklindedir. Aralarında 80 kilometre uzaklık vardır. Küçük tepenin üstünde ‘nirengi işareti’ vardır. Bu bölgede Roma döneminden kalan seramik kalıntıları ele geçirilmiştir.

Yazıkışla Tapınağı

yozgat gezilecek yerler

Yozgat’ta gezilecek yerler listemizde şimdiki durağımız burasıdır. Bölge Roma ve Hitit zamanlarında yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Bölgeye hâkim bir tepede yer alan tapınak dikdörtgen planlı, kesme taştan inşa edilmiş, geniş saçaklı ve üçgen alınlıklı bir yapıdır.

Akköprü

boğazlıyan gezilecek yerler

Yozgat’ta gezilecek yerler listenizi tatbik ederken buraya da uğrasanız iyi olur. İlçe merkezi ile arasında 30 km mesafe olan Aşağısarıkaya köyündeki bu köprü Aşağısarıkaya deresinin üstüne kuruludur.

Yüksek otların kapladığı bu köprünün kim tarafından ve hangi tarihte yapıldığı bilinmemektedir. Fakat görüntüsünün son derece estetik olduğu söylenebilir. Köprü 17 metre uzunluğa sahiptir. Basık yuvarlak kemerli ve iki gözlüdür.

Çandır Gezilecek Yerler

Yozgat’ta gezilecek yerler rehberimiz devam etmektedir. Söylendiğine göre yöre halkı buraya ‘güzeldir, candır’ anlamında bu ismi vermiştir. İlçenin tarihi Hitit dönemine dayandırılmaktadır. Pek çok medeniyetin yaşadığı bu bölge de 1930 itibariyle belediye teşkilatı kurulmuştur. 1948’de ‘bucak’ olan Çandır 1991’de ilçe olmuştur.

Höyüklü Tepe Höyüğü, İğdeli Köyü Okulu Alışık Tepe Tümülüsleri ve Beştepe Tümülüsleri de ilçede görülmesi gereken arkeolojik alanlardandır.

Çandır Merkez Camii

çandır gezilecek yerler

Burası ilçe merkezinde bulunmaktadır. Dulkadiroğluları beyliği döneminde yapılan bu cami yıllardır ibadet için kullanılmaktadır. Buraya yolu düşenlerin camiyi ziyaret etmeleri önerilmektedir.

Şah Sultan Hatun Türbesi

yozgat gezilecek yerler

Yozgat’ta gezilecek yerler içinde bulunan söz konusu türbe ‘Çandır Kümbedi’ olarak da anılmaktadır. Dulkadir Hükümdarlarından Alaüddevle Bey’in gelinine ve Şehsuvar Bey’in kızı olan Şah Sultan Hatun’un türbesidir. İlçe merkezindeki bu türbe ‘Eyvanlı türbeler’ içerisinde yer almaktadır.Yozgat’a gelenlerin bu yapıyı da yakından görmeleri tavsiye edilir.

Altında düzgün çerçeveli bir kripta yer almaktadır. Buraya üç basamaklı bir merdiven kullanılarak inilmektedir. Mermer profilli bir kapı çerçevesi olup üzeri ise taş kemerli profiller ile sivri biçimde sonlanmaktadır.

Kubbenin orta kısmında damla ya da armut şeklinde sarkıtılmış kilit taşı vardır. Gövde bölümü de düzgün kesme taştandır.

Pek çok mezarlığın içerisinde etrafı duvarla çevrilmek suretiyle ayrılmış olan bu türbe herhangi bir zarara uğramadan günümüze ulaşmayı başarabilmiştir. Türbenin içindeki lahit Şah Sultan’ı simgeleyen sembolik bir lahittir.

Çayıralan Gezilecek Yerler

Yozgat’ta gezilecek yerler listemizin şimdiki konuğu bu ilçedir. Ülkemizin ortası olarak nitelendirebileceğimiz Çayıralan; Yozgat, Kayserive Sivas il sınırlarının kesişim noktasıdır. Çayıralan ormanları ve Akdağ ormanları ile kaplı olan bu ilçe yemyeşil ortamıyla tam bir huzur deposudur.

İsmi de zaten buradan gelmektedir. Mesire alanları, doğal güzellikler ve tarihi yapılar bakımından zengin olan bu ilçenin gezilecek yerleri şunlardır:

Çerkez Bey Türbesi

çayıralan gezilecek yerler

Bu türbe Selçuklu döneminden kalmıştır. Yapıldığı yıllarda bir mezarlık ve medrese ile bahçesinde bir kümbet barındırırken; türbeden günümüze yalnızca bir kümbet kalmıştır. Medresenin yerini de bir cami almıştır. Camiye ‘Selçuklu camisi’ ismi verilmiş fakat bu sonradan ‘Aşağı Cami’ diye değiştirilmiştir.

Buradaki türbe ise 1557-1558 yıllarında Kırşehir Sancak Beyi olarak halkın idaresinde bulunan Çerkez Bey’e ait bir türbedir. Çerkez Bey onaltıncı yüzyılın sonlarına doğru burada Tımar sahibi olmuştur ve çiftliği vardır. ‘Kümbetli cami’ adıyla tanınan caminin güneydoğusundaki bu türbe, o cami ile aynı avlunun içerisinde yer almaktadır.

Sekizgen planlı ve kare kaide üzerindedir. Dıştan sivri külahlı, içten kubbelidir. Tamamıyla düzgün kesme taştan inşa edilmiştir. Gövde ile mezar odasında çeşitli renkteki taşlarla hoş bir görüntü elde edilmiştir.

Eyvanın doğu duvarındaki kitabeden, buranın 1587-1588 yıllarında yapıldığı anlaşılmaktadır.

Turluhan Köyü-Dikilitaş Tümülüsü

Yozgat’ta gezilecek yerler içindeki bu yer ‘Eskiköy’ diye de bilinir. İsmi Yassı höyük üzerindeki ‘Çayırşehir’’den gelmektedir. Osmanlı zamanında Turluhan köyü, bugünkü ‘Dikilitaş’ mevkindeyken günümüzdeki yerine daha sonra taşınmıştır. İshaklı höyüğün tepe noktasında bir kaçak kazı çukuruna rastlanmaktadır. Tümülüsün 15 metre çapı vardır, etrafında meşe ağaçları yer almaktadır.

Çekerek Gezilecek Yerler

Yozgat’ta gezilecek yerler bakımından pek zengin bir ilçe olduğu söylenemez. Burası geçmişte ‘Hacıköy’ diye bilinen bir köy iken sonra Tokat’ın Zile ilçesine, bunun ardından Kadışehri’ye ve Sorgun’a bağlanmıştır.

1944 yılında Çekerek ismini alıp ilçe statüsüne kavuşmuştur. İlçeye bağlı 40 köy ile 4 belde vardır. Gezilecek yerleri şu şekildedir:

Çekerek Şehitler Anıtı

çekerek gezilecek yerler

İlçenin Cumhuriyet meydanında yer almaktadır. Kurtuluş savaşı döneminde şehit olan subaylara ithafen inşa edilmiştir. Kültür Turizm Bakanlığıbu anıtı 1989 yıllında koruma altına almıştır.

Kızlar Kayası

yozgat gezilecek yerler

Bu kayanın ilçe merkezine uzaklığı 4 km’dir. Tarih boyunca gizemini muhafaza eden kaya ırmak kenarında yer almaktadır. Cenevizler dönemine ait olduğu tahmin edilen bu kaya çok sivri başka bir kayanın üzerindedir. Toprağın altına 200 basamaklı bir merdiven ile inilmektedir.

Bu kayayla alâkalı birkaç rivâyet vardır.

Birinci rivâyete göre; Rumlar buraya savaş sebebiyle yerleşmiştir. Söylendiğine göre Rum beyinin inip-çıkarken güçlük çeken hasta bir kızı vardır. Bundan dolayı ırmağa gidiş-gelişin kolaylaşması için burası merdivenli olarak yapılmıştır.

İkinci rivâyete göre ise; bölgede bir keşiş yaşamaktadır. Bu keşişin çok güzel bir kızı vardır ve iki genç bu kıza âşıktır. Keşiş kızının her ikisiyle de evlenmesini istememektedir. Bunun için gençleri birbirlerinden habersiz ayrı zamanlarda yanına çağırır. Birine ırmağa kayadan yol yapmasını, ötekine de ırmağın üzerinde bir köprü inşa etmesini emreder.

Köprüyü yapan kişinin yanına giderek kızını öbür gence verdiğini söyler. Genç köprüyü tam bitirmek üzereyken bu haberi alınca yıkılır ve başını taşlara vurup oracıkta ölür.

Bunun üzerine keşiş diğer genci de böyle kandırır. O genç de kendini kayadan atar. İşte bu hikâyeler ağızdan ağıza nakledilerek günümüze ulaşır.

Kayanın karşısında belediyenin yaptırmış olduğu ‘Şato’ adlı bir kültür ve piknik parkı vardır.

Yozgat’ın gezilecek yerleri içindeki bu yapılar ziyaret ettikten sonra piknik yapmadan dönmemelidir.

Şato Mesire Yeri

yozgat gezilecek yerler
Şato Mesire Yeri

Kızlar Kayasının karşısında yer alan tepede bulunmaktadır. Çekerek ırmağı kıyısındaki bu piknik alanında birçok kamelya vardır. Buraya gelmişken piknik yapıp yorgunluğunuzu atmak çok güzel olacaktır.

Süreyya Bey Barajı

Kapasite ve su toplama bakımından Türkiye barajlarının 10’uncusudur. Taşkınların önlenmesi ve sulama amacıyla yapılan bir barajdır. Uzunluğu 37 kilometre olan baraj gölü 15 kilometre genişliğe sahiptir.

Kadışehri Gezilecek Yerler

Yozgat gezilecek yerler listesi içindeki bu ilçe oto galeriler ve bilhassa kamyon kamyonet galerileri bakımından zengindir. Civar ilçelerden bu ilçeye araç alım-satımı yapmak için gelenler çok olmaktadır. Burası 1991’de ilçe olmuştur. Fakat ne yazık ki burada turistik veya tarihi bir yer bulunmamaktadır.

Söylendiğine göre Osmanlı döneminde burada eğitim veren bir medrese olduğu, bu medresede pek çok kadı yetiştirildiği için bu ismi almıştır.

İlçenin tarihine ilişkin kesin bir bilgi mevcut değildir. Ancak ilçedeki iki höyükten anlaşıldığına göre geçmişinin çok eskilere dayandığı ifade edilebilir.

Burada ‘Yassı Hüyük’ ve ‘Çatal Hüyük’ adı verilen sit alanları yer almaktadır.

Saraykent Gezilecek Yerler

İlçenin şehir merkezine olan mesafesi takriben 69 kilometredir. İlçenin Osmanlı dönemindeki adı Karamağara ‘dır. İlçe şimdiki adını 1975’te almıştır. 1990 yılı itibari ile bir ilçe statüsü kazanmış olup burada Roma döneminden kalan hamam ve han kalıntıları mevcuttur.

Yılan Boynu Tepesi

saraykent gezilecek yerler

Kendinize göre bir Yozgat gezilecek yerler listesi oluştururken burayı da yazmanız gerekir. Mareşal Fevzi Çakmak Mahallesi’ndeki bu tepe ilçe merkezinden 50 km. uzakta bulunmaktadır.

Erken ve Orta Tunç dönemleri, Frig Dönemi yani Demir Çağı ile Roma Dönemlerinden kalan buluntulara ev sahipliği yapmıştır. Tarihi dokusuna yakından tanıklık etmek isteyenlerin buraya gelmesi iyi olur.

Çınçınlı Sultan Hanı

yozgat gezilecek yerler

Saray Mahallesi’nde yer alan bu yapı Romalılardan kalmıştır. Fakat bu gün harap vaziyettedir. ‘Eski Han’ diye de bilinmektedir.

Saraykent Kaplıcaları

İlçenin bu kaplıca suyu pek çok hastalığa iyi gelmektedir. Her sene binlerce kişiye fayda sağlayan bu su, Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı testlerden de başarıyla geçmiştir. Suyun sıcaklığı ise 70-74 derecedir.

Yapısında sodyum bikarbonat, sodyum klorür ve kalsiyum sülfatın bulunduğu su; kırık-çıkık, romatizma, kad ve nevrit gibi problemler için yararlıdır.

Bölgede konaklama imkânları vardır. Yolu düşenler muhakkak gelerek suyundan istifade etmelidir.

Taşlık Höyük

yozgat gezilecek yerler

Doğankent Kasabası’nınkuzeyindeki bu höyük yoldan 100 metredir. Dedefakılı köyünün ise sol tarafında kalmaktadır.

Düz bir arazide yükselen höyük Doğankent kasabası ile Dedefakılı köyü sınırları içerisindedir. Höyüğün yamaçlarında ve üzerinde büyük kayalar vardır. Onun için buraya ‘Taşlı Höyük’ denilmektedir.

50 x 60 metre boyutlarındaki höyük 7-8 metre yüksekliğe sahiptir ve üstü hafifçe sivrilmiştir.

Höyükten Roma dönemine ait olduğu düşünülen seramik parçaları toplanmıştır.

Divanlı Köyü Mağaraları

yozgat gezilecek yerler

Divanlı mahallesinin güneybatısında yer alan bu mağara kayalıklardan meydana gelen bir alandır. Burada kayalıklara oyularak oluşturulmuş yerler bulunmaktadır. Hem kayalara oyulan mağaralar hem de taştan oyma merdivenler kullanılarak inilen mağaralar vardır. Bunların Bizans döneminden kaldığı düşünülmektedir.

Aynı alanda iki Tümülüs vardır fakat bunlar bir hayli tahrip olmuş durumdadır.

Türkmen Mezarlığı

İlçe merkezinden 700 metre güneye gidildiğinde, Sarayözü-Saraykent yolunun doğu tarafında, yolun ortalama 60 metre uzağında bulunan bu mezarlık tarihi bir yapı olarak dikkati çekmektedir. Koyun başına benzeyen, dikdörtgen mezar taşları ok-yay biçimini andıran işaretlerden ve çiçek motiflerinden oluşmaktadır.

Taşların bir bölümü yatık, bir kısmı ise ayaktadır. Bu mezarların Anadolu’ya ilk yerleşen İslam boylarının emezarları olma ihtimali vardır.

Sarıkaya Gezilecek Yerler

Burası 1935’e kadar Boğazlıyan’a bağlı olup eski adı ‘Hamam köyü’ veya ‘Terzili Hamamı’ şeklindedir. Vali Bekir Sami Baran’ın burayı bucak hâline getirmesinden sonra Sarıkaya ismini almıştır. 1957’den sonra ilçe statüsü kazanmıştır.

Yozgat merkezinin 77 km güneydoğusundaki bu ilçe Akdeniz ile Karadeniz’i n birbirine bağlanmasını sağlayan yol güzergâhındadır. Bölgede pek çok mimari kalıntı, Tümülüsve höyük bulunmaktadır.

Roma Hamamı

sarıkaya gezilecek yerler

Yozgat gezilecek yerler listemiz tüm hızıyla sürmektedir. Sarıkaya ilçesinin kaplıcalar mahallesindeki bu alanda modern kaplıcalar bulunmaktadır. Roma hamamından kalan kalıntıların üzerine çeşitli eklemeler yapılmış ve hamam olarak faydalanılmıştır.

Ancak yeni kaplıca tesisleri yapılınca burası terk edilmiştir. Bugün bölgeye ‘Terzili Hamamı’ denilmektedir.

Romalılardan kalan eski hamam sütunlarının burayı sadece kaplıca olmaktan çıkarıp tarihi turizm bakımından da önemli bir bölge hâline getirmektedir. Bakanlar Kurulu’nun ‘Turizm Merkezi’ ilan ettiği bu bölge mutlaka ziyaret edilmelidir.

Kaplıca bölgesinde iki büyük termal havuzla birlikte sauna ve Türk hamamı bulunmaktadır. Kaplıca suyunun sıcaklığı oldukça yüksektir. Bu suyun eklem kireçlenmelerine, siyatik ağrılarına, bel fıtığına, romatizmal hastalıklara, spastik ağrılara, cilt ve kadın hastalıklarına, safra kesesi taşlarına iyi geldiği söylenmektedir.

Kaplıca toprağı maden suları ile sürekli ıslak kaldığından madensel taşlar bakımından zengindir. Bu çamuru vücuda sürmenin veya içerisine yatmanın cilde iyi geldiği söylenmektedir. Kronik romatizmal bir hastalığınız varsa burayı ziyaret etmeniz tavsiye edilir.

Sorgun Gezilecek Yerler

Yozgat gezilecek yerler rehberimizin bu ilçesi il merkezinden daha kalabalık ve geniştir. Türkiye’de Manavgat-Sorgun, Tatvan-Sorgun ve Yozgat-Sorgun olmak üzere 3 Sorgun vardır.

Yozgat Sorgun’daki ‘Alişar höyüğü’nde çeşitli kazı çalışmaları yapılmış ve burada yerleşimin M.Ö. 3000’li yıllarda başladığı tespit edilmiştir.

Türkler 1071 Malazgirt Savaşının ardından bölgeyi ele geçirmişlerdir. 1905’te belediye olan Sorgun 1926 yılında ilçe olmuştur.Adı önceden ‘Köhne-i Kebir’ iken daha sonra ‘Sorgun’ olmuştur.

İlçenin ortasından ‘Delibaş’ ve ‘Eğriöz’ dereleri geçmektedir. Bunlar ilçenin ikiye bölünmesini sağlamaktadır.

Linyit kömürü yer altı kaynaklarıyla öne çıkan ilçe oldukça şirin bir yerdir. Tarih meraklıları buraya geldiğinde ‘Alişar Höyüğü’ ile ‘Kerkenez Harabeleri’ gibi yerleri yakından görmelidir. Kaplıca tesislerinde yorgunluk atmak ve arabaşı yemeğini burada tatmak da iyi bir fikirdir.

Sorgun Kaplıcaları

Yozgat gezi rehberi içinde yer verdiğimiz bu kaplıcanın suları da pek çok hastalığa birebirdir. Sodyum sülfat, sodyum klorür ve klorlu sülfat içeren kaplıca suları 50-61 derece arasında sıcaklığa sahiptir.

Bu suların spazm benzeri hastalıklara, kronik iltihaplı rahatsızlıklara, romatizmal ağrılara ve ağrılı kadın hastalıklarına faydalı olduğu ifade edilmektedir. Burada konaklama tesisi bulunmaktadır.

Alişar Höyüğü

yozgat gezilecek yerler

Sorgun-Sarıkaya yolu üzerindeki bu höyük tarihi hüviyetiyle ilgi çekmektedir. Fakat ne yazık ki burası defineciler tarafından büyük hasara uğratılmıştır. Buna rağmen; binlerce yıl evvel çeşitli medeniyetlerin yaşadığı bu bölgeye gitmek, o havayı solumak size keyif verecektir.

Bölgede yapılan kazılar sonucu kalkolitik dönemden kalan küplere gömülü iskeletlere, pişmiş topraktan yapılan çanak-çömleklere, bazı mühürlere, kemik ve taşlar üzerine işlenmiş hayvan ve insan figürlerine rastlanmıştır. Bunlar Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne götürülmüştür.

Çadır Höyük

sorgun gezilecek yerler

Yozgat’ta nereye gidilir? diye düşünüyor ve tarihe ilgi duyuyorsanız buraya da uğramalısınız. Peyniryemez köyünün ortalama 2 kilometre güneyindeki bu höyük Esenli-Gelingüllü Baraj havzasına konumlanmıştır. 220 metre çapında ve 32 metre yüksekliğindedir.

1926 senesinde keşfedilen höyüğün çapı 220 metre, yüksekliği ise 32 metredir.

1994’ten beri bölgede arkeolojik kazılar sürmektedir. Bu kazılar sonucunda Helenistik, Frig, Hitit, Bizans ve Roma dönemlerine ait kalıntılar bulunmuştur.

Keskavus (Kerkenes) Harabeleri

yozgat gezilecek yerler

İlçe merkezine takriben 10 km. uzaklıktadır. Şahmuratlı köyü sınırlarına dâhildir. Burada yapılan kazı çalışmaları neticesinde seramik kaplar ve süs objeleri bulunmuştur. Burası ‘Kayıp Şehir Pteria’ olarak da bilinmektedir.

Hafif eğimli arazide, ‘Sülüklü Göl’ (diğer adıyla ‘Büyük Göl’) diye anılan bölgede 20 metre çapında bir su birikintisi vardır.

Bölgede dik bir tepe vardır ve bu tepeye tırmanılarak muhteşem şehir manzarası izlenebilir.

Karakız Hitit Heykel Atölyesi (Hapis Boğazı)

Yozgat gezi rehberi daha bitmiş değildir. Evet; Karakız Beldesi sınırlarında kalan bu yer Ahmetfakıllı ile Araplı beldeleri arasında bulunmaktadır.

Burası Hititlerin yaşadığı dönemde plastik eserler ile granit malzemelerin üretildiği bir heykel a tölyesi- bir taş ocağı durumundadır.

Bugün ise buraya gittiğinizde göreceğiniz şeyler yarı işlenmiş aslan kabartmalarıdır. Ayrıca köylülerin ‘kazankaya’ adını verdikleri bir sarnıç ile dev bir ibrik de dikkati çekmektedir.

Sarnıcın iç çapı 2 metre, dış çapıysa 4.5 metredir. Tek parça granitten yontulan bu eser sizi şaşırtacak, teknolojinin olmadığı devirde nasıl böyle güzel bir şey yapılmış olabileceğini sorgulatacaktır.

Kazanın yanında bulunan tek parça ibrik ise kazandan daha büyüktür. Böylesine büyük granit kayaların bu denli kusursuz işlenmiş olması gerçekten hayret vericidir.

Sorgun Garipler Köyü Kilisesi

sorgun gezilecek yerler

Yozgat’ta nereye gitmeli? diye düşünenler bu ilçeye uğradıklarında tüm tarihi yapılarını görmelidir. Garipler köyünde yer alan bu tarihi kilisenin ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmemektedir. 17×12,3 metre ölçülerindeki kilisenin ‘Apsis uzunluğu’ysa 3,4 metredir. Kilisenin bazı bölümleri yıkılmıştır fakat bazı bölümleri bugün bile ayaktadır.

Gedikhasanlı Şakir Efendi Türbesi

yozgat gezilecek yerler

Gedikhasanlı kasabasındaki bu türbe Gedikhanlı Şakir Efendi’ye aittir. Bu zât bölgede doğup büyümüş ve uzun müddet buradaki medreselerde müderris olarak görev almıştır. Pek çok kişinin ziyaret ederek duada bulunduğu bu türbeye sizin de uğramanız önerilir.

Şefaatli Gezilecek Yerler

Yozgat gezilecek yerler içindeki bu ilçe şehir merkezine 41 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Ankara-Kayseri demir yolu buradan geçmektedir. Delice ırmağına nâzır bir vadide tren istasyonu olarak kurulan ilçe hızla gelişmiş ve Yozgat’ın en önemli ilçelerinden biri hâline gelmiştir. Gezilecek yerleri ise şöyledir:

Karabıyık Köprüsü

yozgat gezilecek yerler

Köprünün kitâbesi mevcut değildir. Kesme taştan inşa edilen köprü ilçedeki kaynak suyunun üzerine kuruludur. 4,50 metrelik genişliğe ve 50 metre uzunluğa sahip olan bu tarihi köprünün hususen ziyaret edilmesi gerekir.

Yenifakılı Gezilecek Yerler

Yozgat gezilecek yerler bakımından ne yazık ki burası da fakir bir ilçedir. Şehir merkezinin 132 km uzağında yer alan ilçeden Ankara-Kayseri tren yolu geçmektedir. Kurulduğu dönemde ‘Karafakühlü’ olarak adlandırılan ilçe ‘Yenifakılı’ adını daha sonra almıştır.

Damlalı Yeraltı Şehri

yenifakılı gezilecek yerler

Yozgat gezilecek yerler arasında gidilip görülmesi gereken bir yer değildir. Fakat yine de sadece bilgi vermek amacıyla yazmamız gerekirse şunları söylememiz mümkündür:

Damlalı köyündeki bu tarihi kentte ‘Çeşka yeraltı şehri’ olarak da bilinir. Burada iki mağara keşfedilmiştir. Yeraltı şehrinin üç girişi vardır. Damlalı vadisinin doğu yamacında 2 metre genişlikteve 50 metre yükseklikte bir ağız vardır. İlk giriş burasıdır.

Bu girişin güneybatı kısmında, ortalama 1 km uzakta bir giriş daha vardır. Ayrıca bunun güneybatısında başka bir giriş daha mevcuttur.

Buradaki yerleşkelerin ilk Hıristiyanlar tarafından Erken Bizans döneminde sığınak olarak kullanıldıkları düşünülmektedir. Bu yeraltı şehrini turizme kazandırabilmek için çalışmalar yapılmaktadır.

İlç bunun dışında pek ne bir tarihi kalıntıya ne de bir turistik yere sahip değildir. Fakat yine de şunları da ismen zikretmek gerekir:

Keçihöyük Timülüsü
Bozhöyük
Kızılgedik Höyüğü
Damlalı Kemikli Mağara
Taşaltı Höyüğü
İstasyon Binası
Eski Adliye binası

Yerköy Gezilecek Yerler

Yozgat gezi rehberi yavaş yavaş sona doğru yaklaşmaktadır. Yozgat’ta ziyaret edilecek yerler arasındaki bu son ilçe ‘çıntar’ adı verilen mantar yemeğiyle ünlüdür. İlçenin gezilecek yerleri ise şöyle sıralanabilir:

Yerköy Kaplıcaları

yerköy gezilecek yerler

İlçe merkezinin 3 kilometre güneydoğusundadır. ‘Uyuz Hamamı’ diye de bilinir. Kaplıca suları bir gölet meydana getirmektedir ve burada çamur banyosu yapılmaktadır. Bunun kaşıntılara iyi geldiği iddia edilmektedir.

44 derece su sıcaklığına sahip olan kaplıca klorlü sülfatlı sular grubundadır. Tuzlu bir su olup ‘rezolutif’ özelliğe sahiptir.

Kaplıca sularındaki ‘Termalitler’ ise spazm çözücü özelliğe sahiptir. Kaplıca suyu yapısında ‘radon gazi’ taşımaktadır. Bu yüzden gut hastalığının tedavi edilmesinde rol oynamaktadır.

Aynı zamanda kaplıca sularının şu hastalıklara da iyi geldiği söylenir: Nevralji, nevrit, kadın hastalıkları, kırık-çıkık sekelleri, çeşitli ağrılar, romatizmal hastalıklar, cilt hastalıkları.

Kaplıca iki tedavi havuzuyla hizmet vermektedir. Yeterli sosyal tesisler mevcuttur.

Keçi Kalesi

yozgat gezilecek yerler

Hacılı ve Aşağı Eğerci köyleri sınırları içindedir. Aşağı Eğerci köyünün 1 km kuzeyindedir. Hâkim bir konumda yer almaktadır; zirveye, dik ve sarp yamaçlardan sonra ulaşılmaktadır.

Zirveye yakın bölgelerde kaya üzerine oyulmuş olan 11 basamak bulunur. Kaya zirvesinin doğul şekilde oluşmuş, 3 x 6 metre ölçülerinde bir zemini vardır.

Kayalığın güney batısında 2 metre yükseklikte, 2 x 2 metre ebatlarında, doğrudan kayaya oyulu bir ‘şapel’ mevcuttur. Bunun ileri tarafında bir duvar, güneyinde ise yere oyulmuş bir tandıra rastlanır.

Zirvenin doğu etekleri; bilhassa kuzeydoğu, kuzey ve doğu bölümleri Bizans döneminden kalan birçok seramik parçasına ev sahipliği yapmaktadır.

Kale ise tarihi geçmişiyle Yozgat’ın kültürel miraslarından biridir. Söylendiğine göre burada eskiden Şampas Pir adlı biri yaşamaktadır.

Küçük Kızılkale ve Büyük Kızılkale köylerinde oturan Müslümanlar bu kaleyi almak istemişlerdir. Bir gün akşamleyin; yaklaşık bin tane keçinin boynuzlarına mumlar takarak bunları kaleye sürmüşlerdir. Bu olay kaledekileri şaşkına çevirmiştir; ateş açmışlar fakat gece olduğu için isabet ettirmeyi başaramamışlardır.

Onları iyice korku basmış ve Müslümanlar bunu fırsat bilerek kaleyi ele geçirmişler, Şampas Pir ve onun askerlerini kaleden atmışlardır. Kalenin ismi de bu olaydan gelmektedir.

Bu kalenin yerleşimi ve nekropolü, ‘de ‘1’nci Derece Sit alanı’ olarak ilan edilmiştir.

Yozgat Gezilecek Yerler Alternatifleri

Yozgat gezilecek yerler bu kadarla sınırlı değildir. İlâveten Yozgat’ta ziyaret edilecek yerler olarak size önerebileceğimiz gezi noktaları şunlardır:

Yozgat Saat Kulesi

yozgat gezi listesi

Şehrin tam merkezindeki bu eser o dönemde belediye başkanı olan Tevfik Zade Ahmet Bey’in emriyle Şakir Usta’ya inşa ettirilmiştir.

Çanlar ve zemin kat ile beraber 7 kattan meydana gelen bu kule Yozgat’ın sembollerinden biridir. Sarı köfedeki kesme taşlarla yapılmış olan kulenin her cephesi ayrı ayrı dört saat bulundurmaktadır. Çevredeki tek saat kulesi budur.

Her saat başında çalan çanlar Yozgat’ın her yerinden duyulabilmektedir.

Nizamoğlu Konağı (Yozgat Müzesi)

yozgat gezi rehberi

Yozgat gezilecek yerler listemizdeki bu müze tarihi açıdan oldukça büyük bir kaynaktır. Yozgat müzeleri içindeki bu önemli yer İstanbulluoğlu Mahallesi’ndedir. 1871 yılından beri uzun yıllar konut olarak kullanılmıştır. Sonra Kız Sanat Okulu’na çevrilmiş, bir dönem de Tekel Deposuna tahvil edilmiştir.

1979 senesinde kamulaştırılarak onarılmıştır. 1985 yılında ise müze hâline getirilerek ziyarete açılmıştır.

Müzenin alt katındaki salonlarda arkeolojik eserler bulunmaktadır. Üst katındaki salonlarda da etnografik eserler sergilenmektedir.

Öte yandan üst kattaki odalar 19. Yüzyıl dönemindeki resim sanatının birbirinden güzel örneklerini de barındırmaktadır.

Etnografik Eserler Bölümü:

Osmanlı Devleti’nin geç dönemine ve Cumhuriyet’in kurulduğu ilk yıllara ait kadın ve erkek kıyafetleri; çeşitli silahlar, mutfak eşyaları, halı ve kilim dokumalar, ahşap malzemeler, sancaklar ve el yazmalar sergilenmektedi.r.
Üst Kattaki Hol Kısmı: Burada eski belediye başkanı Salim Korkmaz’ın yapmış olduğu meşhur at arabası (‘Aynalı Körük’) bulunmaktadır. Ek olarak; yüklük kapıları, süslemeli ahşap kapı, camiden getirelmiş şamdanlar bulunmaktadır.
Üst Katın Mutfağı: Osmanlı, Selçuklu ve Cumhuriyet yıllarından kalan bakır, seramik, ahşap ve porselen mutfak eşyaları teşhir edilmektedir.

İslâmi Eserler Salonu:

Kâbe Örtüsünden bir parça, şamdan ve alem gibi bronz eşyalar ile tekke eşyaları bulunmaktadır.

Müzenin Diğer Bölümleri

Birinci Baş Oda: Sedirlerin üstünde bedri yastıklar vardır. Ayaklı büyük bir saat, mangal, halılar ve kilimler ile gramofon yer almaktadır.
İkinci Baş Oda: 19. yüzyıldan kalan ve Yozgat Lisesi’nden getirilmiş olan bir org vardır.
Silahlar Salonu: 18. yüzyılda ve 19. yüzyılda kullanılan çakmaklı tüfekler, kılıçlar, el yapımı Karadağ tabancalar, bronz ve ahşap ünik eserler ile muhtelif harp malzemeleri yer almaktadır.
Gelin Odası: Dikiş makinesi, pirinç bir karyola, ahşap sandıklar, beşikler, el işleri ve kilimler sergilenmektedir.
Arkeolojik Eserler Bölümü: 1648 tane arkeolojik eser bulunmakta olup bunların çoğu taş eserlerden müteşekkildir.

Arkeoloji Müzesi (Karslıoğlu Konağı)

Yozgat gezilecek yerler listenizde bulunması gereken diğer bir müze bu konaktır. Sungurlu sokaktaki bu konak şehrin geleneksel ev mimarisini yansıtan güzîde bir örnektir. 19. yüzyıl döneminin sivil mimarisinin bir tezâhürü olan konak 1883 yılında yapılmıştır.

Bodrum katı dâhil 3 kattan meydana gelmektedir. Atatürk Yozgat’a geldiği zaman burada konaklamıştır.

İlerleyen yıllarda kamulaştırılıp restorasyondan geçirilen bina,günümüzde arkeoloji müzesi faaliyettedir.

Müzenin ilk ve ikinci katında çeşitli arkeolojik eserler sergilenmektedir. Prehistorik devrinden başlayarak Bizans dönemine dek oldukça geniş bir tarihi yelpazeyi kapsayan eserler kronolojik sıra ile sergilenmektedir.

Karslıoğlu Konağı’nın bahçesinde de Bizans ve Roma dönemlerine ait taş eserler, yazıtlar, mezar başları sergilenmektedir.

Gelin Kayası

Yozgat gezilecek yerler içinde şehir merkezindeki bu kaya Nohutlu Tepesi’nin arkasında bulunan Cehrilik’in yakınındadır. Yöre halkının tıpkı ‘deveye binen gelin’e benzettiği ve bundan dolayı ‘gelin kayası’ diye adlandırdığı kaya hakkında ilginç bir rivâyet bulunmaktadır.

Söylendiğine göre bir köyden gelin alayı gelmiş ve önleri eşkiyâlar tarafından kesilmiştir. Gelini kaçırarak esir pazarına götürüp satmayı amaçlayan eşkiyâlar gelin alayındaki erkeklerle dövüşmeye başlamışlardır.

Tam dâmâdı ve gelini yakalayacaklarken gelin ile dâmat bu eşkiyâların ellerine düşmemek için Allah’a dua etmişlerdir.

İkisi de eşkiyâların ‘ya kuş ya da taş olması’ şeklinde dilekte bulunmuşlardır. Dâmâdın haricindeki her şey taşa dönüşmüş; o ise kuş olarak uçmuştur. Gelin ağlamaya başlamış ve gözlerinden dökülen yaşlar sel olarak aktıkları yerde kırmızı lâleler bitirmiştir.

İşte bu lâleler zamanla bütün tepeyi kaplamışlardır. Eğrice yani her sene Mayıs ayının 2. haftası ‘Cehrilik Lalesi’ adı verilen kırmızı lâlelere sahne olmaktadır. Yozgat’a gelmişken bu doğal güzellikleri mutlaka yakından görmeniz önerilir.

Yozgat Fatih Tabiat Parkı

Akdağmadeni Orman İşletme Müdürlüğü’nün 2007’de kent ormanı ilan ettiği bu park mangal ve piknik üniteleri, spor tesisleri, yürüyüş yolları, kamelyalar, çocuk oyun yerleri ve yağmur barınakları barındırmaktadır. Divanlı bölgesindeki bu park Yozgat ilinin merkezindedir.

Bozok Yaylası

yozgat gezi rehberi

Yozgat gezilecek yerler içinde güzelliğiyle temâyüz eden bu yayla Çorum Suyu’ ve Delice Irmağı’na ulaşan vadilerle yarılmıştır.Hafif düzlüklerin oluşturduğu yayla için ‘Yozgat toprakları buradadır’ denilmektedir. kuzeydoğuda Deveci Dağı, güneybatıda Kırşehir ve Doğuda Akdağlar’ın benzersiz manzarasını gözler önüene sermektedir.

Doğa ile baş başa kalmak istiyorsanız muhakkak buraya gelmeniz lâzımdır. 1200-1400 metre yüksekte konumlanan yaylada dağ manzaralarına karşı mükemmel kareler yakalanabilir. Üstelik burada koyun sürüleri ile karşılaşmanız da mümkündür.

Yozgat gezilecek yerler listesindeki yaylalar bunlardan ibaret değildir.

Yoğurtyurdu (Hisarbeyli) Yaylası

yozgat gezi listesi

Akdağ Ormanları arasındaki bu yayladan Hasbek-Hisarbeyli-Akdağmadeni yolu geçmektedir. İki tepenin arasında akan büyük bir dere vardır. Bu muhteşem atmosfer yazılmakla tarif edilemez, yaşanmalıdır.

Yaz mevsiminde ziyaretçi akınına uğrayan yayla küçük bitki örtüleri ve çamlarla kaplıdır. Yoğurdu ile meşhur bu yayla soğuk su kaynakları bakımından da zengindir.

Kadıpınarı Yaylası

Meşe ve çam başta olmak üzere pek çok ağaç türlerinin süslediği bu yayla av hayvanlarının yaşadığı bir alandır. Burada da soğuk su kaynakları boldur. Milli Parklar Genel Müdürlüğüburayı orman içi dinlenme tesisi kapsamına alarak çevre düzenlenmesi yapmıştır.

Burada yağmur barınakları, dinlenme evleri, kır gazinosu, tuvaletler ve ocaklar bulunmaktadır.

Novada Yozgat AVM

Şehre hareket ve canlılık getiren bu yer Yozgat’taki ilk alışveriş merkezi olma özelliğine sahiptir. İçinde eğlenmek, alışveriş yapmak, yemek yemek için tercih edilebilecek pek çok nokta bulunmaktadır.

Başçavuş Cami

yozgat gezilecek yerler

Burası tarihi değeriyle ve mimarisiyle Yozgat için büyük öneme sahiptir. İstanbulluoğlu Mahallesi’nde yer alan cami 1800’lü yıllarda yapılmıştır. Çiçek motiflerinin, nal kemerli alçı işlerinin, ahşap oyma süslemelerinin hayranlık uyandırdığı cami de Yozgat gezilecek yerler listesine eklenmelidir.

Yozgat Bilal Şahin Külliyesi

yozgat gezi rehberi

Bilal Şahin Yozgat’taki en ünlü iş adamlarından biridir. 2010 yılında yaptırılmış olan bu külliyede; Hafız Kuran Kursu, Yozgat Müftülük Hizmet Binası, Okuma Salonu, Bilal Şahin Camii, Şadırvan, Kültür Merkezi Binası, Lojmanlar, Misafir Hanesi ve saat kulesi bulunmaktadır.

Bilal Şahin Mahallesi Kent Park mevkindeki bu büyük külliye Yozgat’ın gezilecek yerleri arasında unutulmaması gereken bir yerdir.

Hayri İnal Konağı

yozgat gezilecek yerler

Osmanlı Devleti’nin sivil mimarisini yansıtan bu konak şehir merkezindeki İstanbulluoğulları Mahallesi’ndedir. 2007 yılında restore edilerek ziyarete açılan 2 katlı konakta yapıldığı dönemin hayat tarzına dair eşyalar yer almaktadır.

Akdağmadeni Eski Cezaevi

yozgat gezi rehberi

Akdağmadeni ilçesindeki Eski Cezaevi binasının ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Estetik bir görünüme sahip olan bu bina restore edilerek kültür ve sanat evine dönüştürülmüştür. Burada sergiler düzenlenmekte ve sanata ilişkin mesleki eğitimler verilmektedir.

Yozgat’ta Nereyi Gezmeli?

Buraya kadar listelenenlerden anlaşıldığı üzere Yozgat gezilecek yerler bakımından oldukça zengindir.

Yozgat’ta gezilecek yerler arasındaki saat kulesi mutlaka görülmeli; Yozgat Müzesi ziyaret edilerek şehrin kültürü ve tarihi yakından tanınmalıdır.

Yozgat’taki şifâlı kaplıcalara giderek rahatlamak, milli parklarında piknik yapmak, Akdağmadeni Ormanları’nı ziyaret edip oksijen depolamak, yaylalarda doğayla iç içe olmak, Kazankaya Kanyonu’na uğramak da Yozgat’ta yapılması gereken diğer önemli aktivitelerdendir.

Yozgat gezilecek yerler listesi burada bitmektedir. Fakat Yozgat gezi rehberi okunduğuyla kalmamalı; tatbik edilmelidir.

Yorum yapın