Ana sayfa » Gezilecek Yerler » Eskişehir Gezilecek Yerler 75+ | En Detaylı Eskişehir Gezi Rehberi

Eskişehir Gezilecek Yerler 75+ | En Detaylı Eskişehir Gezi Rehberi

Eskişehir gezilecek yerler bakımından yemyeşil doğası ve turistik mekanlarıyla günümüzde popülerleşen şehirlerden bir tanesi. İç Anadolu bölgesinde yer alan Eskişehir huzurlu yapısı gereği popülerliğini uzun süre devam ettirecek gibi görünüyor. Bu nedenle biz de sizlere Eskişehirde gezilecek yerler nereler sizlere anlatacağız.

Eskişehir’in kurtuluş savaşı sırasında birçok bölgesi büyük görevler üstlenmiş, bu yüzden Eskişehir’in her bir karışı tarihi önem taşıyor. Toplam 14 ilçesi bulunan Eskişehir 871bin nüfusa sahip olmakla birlikte bol mekanı ve sosyal insanları sayesinde Eskişehir’i gezmeyi daha eğlenceli kılıyor. Eskişehir gezilecek doğal yerler ve Eskişehirin tarihi yerleri nerelerdir ilçe ilçe ayırarak anlattığım yazıda bütün soruların cevaplarını görebilirsiniz. Eğer Eskişehir’i ziyaret etmeden önce bir Eskişehir gezilecek yerler listesi hazırlamayı düşünüyorsanız, yazıdaki yerleri not alın derim.

Eskişehir Gezilecek Yerler Listesi

Eskişehir’e gelmeyi düşündüyseniz Eskişehir’de ne yapılır, Eskişehir’de nereye gidilir diye düşünmüşsünüzdür. O halde bu gezi rehberi tam size göre. Arkadaşlarınızla Eskişehir’e geldiğinizde nereye gideceğinize siz yön verin.

Eskişehir’in 14 ilçesinin isimleri: Tepebaşı, Odunpazarı, Sivrihisar, Çifteler, Seyitgazi, Alpu, Mihalıççık, Mahmudiye, Beylikova, İnönü, Günyüzü, Sarıcakaya, Mihalgazi, Han. Bu sırayla da Eskişehir gezilecek yerleri tanıtacağım. O zaman Eskişehir gezi rehberi yazımıza başlayalım.

Eskişehir Merkezde Gezilecek Yerler

Eskişehir’in merkez ilçesi Tepebaşıdır. Aslında merkezi Odunpazarı ve Tepebaşı ilçelerinden oluşuyor. Tepebaşından başlayacağım. Eskişehir Tepebaşı gezilecek yerler nerelermiş gelin beraber bakalım.

1. Porsuk Çayı ve Adalar

eskişehir gezilecek yerler, eskişehir merkezde gezilecek yerlerPorsuk çayı ve adalar, Eskişehir gezilecek yerler listemizin en yoğun ve hareketli bölgesidir. Porsuk çayı boyunca çevrelenmiş kafe ve restroranlar, bölgenin sabah akşam canlı kalmasında etken.

Üniversite öğrencilerinin ve yerli halkın oldukça fazla uğradığı bu mekanda  porsuk çayının huzurunu ve kafedeki insanların sosyalliğine şahit olursunuz. Bu bölgede sevdiklerinizle oturup beraber bir şeyler yiyip içebilirsiniz.

Şehre özgü kafelerin arasında Starbucks gibi ünlü markalar ve restoranlar bulabilirsiniz.

Tabi herkes kafe ve restoran gibi mekanlarda rahat hissetmeyebilir veya sevmeyebilir. Eğer siz de böyle düşünüyorsanız üniversiteli gençlerin de yaptığı gibi yanınıza kahvenizi ve atıştırmalık yiyeceklerinizi alıp çimlerde keyif yapabilirsiniz.

2. Köprübaşı

eskişehir gezilecek yerlerKöprübaşı
, üzerinden tramvayların, altından porsuk nehrinin geçtiği bölgedir ve Eskişehir’in çarşısının merkezidir. Eskişehir’e gelirken telefonlarınızı ve kameralarınızın belleklerini kontrol etmeyi unutmayın. bol bol fotoğraf çekileceğiniz ve manzarasına doyum olmayan bu bölgeyi fotoğrafla ölümsüzleştirmemek elde değil. Köprünün bir ucu Doktorlar ve Cengiz Topel Caddesine diğer ucu ise 2 Eylül Caddesine bağlı. Bu caddeler araç trafiğine kapalı olmasıyla birlikte bir sürü alışveriş merkezi ile dolu.

3. Sazova Parkı

eskişehirde sevgiliyle gidilecek yerlerSazova Parkı
, tam adıyla Bilim, Sanat ve Kültür Parkı Eskişehir’in en büyük ve en güzel parkıdır. Çoğunlukla çocuklu ailelerin keyifli zaman geçirebileceği bu parkta eğlenmek olabildiğince mümkün.

Sazova Parkı içinde çok çeşitli yapılar ve etkinlik alanları bulunuyor bu sayede çocuk-yaşlı, genç-yetişkin gözetmeksizin herkesin ilgisini çekeceği ve mutlu vakit geçirebileceği bir yer olmakta. Özellikle Eskişehir’e ilk kez gelen kişilerin mutlaka Eskişehir gezilecek yerler listesinde ilk üçte olmalı.

Bu fotoğrafta gördüğünüz yapı Sazova Parkının en ünlü yapılarından Masal Şatosu. Şato içinde çocuklar için özel rehberli turlar ve çeşitli gösteriler yapılıyor. Çıkıp Sazova Parkını seyredebileceğiniz bir teras ve Geziden döndüğünüzde sevdiklerinize hatıra için hediyelik eşyalar alabileceğiniz dükkanlara sahip. Ek olarak da yorulduğunuzda dinlenebileceğiniz hoş kafeler bulunuyor.

Tasarım açısından Disneyland’e benzeyen Masal Şatosu, Türkiye’deki önemli kulelerin ve tarihi yapıların tasarımlarını taşıyor. İstanbul’daki Kız Kulesi ve Antalya’daki Yivli Minare gibi yapılardan ilham alındığını görebilirsiniz.

4. Doktorlar Caddesi

eskişehir gezilecek yerlerEskişehir gezilecek yerler
arasında rengârenk sokaklarıyla öne çıkan bu cadde, Hoşnudiye Mahallesinde yer alıyor. İlk bakışta İstiklal Caddesi’ni andırıyor. Doktorlar Caddesi’nin gerçek adı İsmet İnönü-1 Bulvarı. Burada doktor muayenehaneleri bol olduğu için toplumda böyle meşhur olmuş. Elbette cadde sadece muayenehanelerden oluşmuyor. Gece hayatı burada yaşanıyor. Kafe, restoran, AVM, mağaza ile dolu cadde, Kızılcıklı Mahmut Pehlivan Caddesi ile Köprübaşı arasında uzanıyor. 1520 metre uzunluğa sahip cadde, aynı İki Eylül Caddesi’nde olduğu gibi popüler bir tramvay durağı.

Hayal Kahvesi caddenin batı tarafında bulunuyor. Buda ve 222 Park eğlence mekânları da burada. Espark ve Kanatlı AVM’leri da yine bu cadde üzerinde. Doğu kısmında ise Eskişehir Subay Orduevi konumlanıyor.

Burada gece hayatının keyfini çıkarmanız mümkün. Alışveriş çılgınlığı için de doğru adres. Eğlence konusunda geniş bir alternatif yelpazesi olan bu caddeyi geze geze bitirmek zor!

5. Ulus Anıtı ve Meydanı

eskişehir gezi rehberiEskişehir gezilecek yerler
bu ilçenin de her tarafına yayılmış durumda. Şimdiki durağımız Ulus Meydanı. İsmet İnönü Caddesi’nden ilerleyerek bu anıta ulaşıyorsunuz. Garın önünden yürüyüp meydana çıkınca da yine bu anıt beliriyor karşınızda. Dinleyene çok şey söylüyor bu anıt. İnönü’den, Sakarya’dan, Dumlupınar’dan, Cumhuriyet’ten, devrimlerden haber veriyor.

Tabii ki bunu yalnızca heykel topluluğu olarak görmek çok yanlış. Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in imzasını taşıyan bu eser köklü Türk tarihini yansıtıyor. Hiçbir güce boyun eğmediğini anımsatıyor bize. Tüm sahip olduklarımızın kronolojik hikâyesi gibi aslında. Emek, sanat, bilim, Çanakkale askerlerinin yazdıkları kahramanlık destanları bu anıtla vücut buluyor sanki.

Türk milletinin kurtuluş mücadelesini anlatan heykeller ve figürlerle meydana getirilmiş bu anıtın en üst bölümünde Atatürk’ün heykeli var. Kayı boyundan Osmangazi de bu anıtta, çağ kapatıp çağ açan Fâtih Sultan Mehmet de. Çanakkale Savaşı’nda kanıyla, canıyla gâlip gelen Mehmetçikler ve onlara varıyla yoğuyla destek olan halk da yer bulmuş bu anıtta.

6. Esminyatürk Türk Şaheserleri

Eskişehir gezilecek yerler
bizi güzelliklere doyurmayı sürdürüyor. Burası Sazova Bilim, Sanat ve Kültür Parkı’nda konumlanıyor. Tam ismi, Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserler. İstanbul’daki Miniatürk’e benziyor.32 maketin yer aldığı Esminyatürk’te bulunan eserler, orijinal boyutları 1/25 oranında küçültülmek suretiyle sergileniyor. İçerisinde bulunan eserler şöyle:

  • Hümâyun türbesi
  • Diyarbakır Ulu Camii
  • Divriği Ulu Camii
  • Çifte Minareli Medrese
  • Ahlat Ulu Kümbet
  • Ethem Bey Camii ve Saat Kulesi
  • Âşık Paşa Türbesi
  • Alaca Camii
  • Mümine Hanım Türbesi
  • Gök Kümbet
  • Hoca Ahmed-i Yesevi Külliyesi
  • Otuzüç Gözlü Köprü
  • Hansaray
  • Rabia Sultan Türbesi
  • Gül Baba Türbesi
  • Fatih Cami
  • Orhun Abideleri
  • Mustafa Paşa Camii
  • Muhammed Emin Han Külliyesi
  • Uluğ Bey Medresesi
  • Medine Osmanlı Tren Garı
  • Şam Osmanlı Tren Garı
  • Sultan Tekeş Kümbeti
  • Sultan Sencer Türbesi
  • Selimiye camii
  • Bey Hamamı
  • Sultan Murat Türbesi
  • Mostar köprüsü
  • Bala Havuz Camii
  • Taç mahal

Parkta sergilenen minyatürlerden gözlerinizi alamayacaksınız. Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı’nın projesi olan Esminyatürk, kültürümüzün yansımalarını çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor. İşte Eskişehir’in 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmesi boşuna değil. Sonuç olarak bu güzel kent, tarihi şölene hepinizi bekliyor!

7. Tülomsaş Müzesi – Devrim Arabası

eskişehir gezilecek yerlerEskişehir gezilecek yerler
içinde müzelere koca bir gün ayırmak gerek aslına bakarsanız. Fakat hiç olmazsa her birine 10-15’er dakikalığına uğramak gerek. Ülkemizin ilk yerli üretim otomobili olan ‘Devrim’ ve yine ilk yerli üretim lokomotifi olan ‘Karakurt’ burada sergileniyor.

Devrim otomobillerinden 1961 senesinde yalnızca biri günümüze ulaşmayı başarmış durumda. İşte o, müzenin bahçesindeki camdan garajda sergileniyor. Üstelik hâlâ çalışır vaziyette.

Tülomsaş Misafirhane de eşsiz manzarası ve konforlu odalarıyla ziyaretçilerini ağırlıyor. Müzeyi haftanın her günü ziyaret etmek mümkün.

8. Eskişehir Havacılık Müzesi

eskişehir gezilecek yerlerAnadolu Üniversitesi’ne ait Yunus Emre Kampüsü’nün tam karşısında bulunuyor. 1998 yılında açılan müze, Havacılık Parkı ve Tayyare Müzesi diye de biliniyor. Çeşitli modellerde savaş&sivil uçaklarının sergilendiği müze,, rozetlere, pilot giysilerine, maket uçaklara ve uçak motorlarına da ev sahipliği yapıyor.

Müzeye girdiğinizde sizi önemli bir isim karşılayacak: Hava Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel. Kendisi, Cumhuriyet döneminin ilk hava harp şehidi. MIM-14 Nike Hercules de girişte karşınıza çıkacak ilk şeylerden. Bu, yüksek irtifa hava savunma füzelerinden biri. Nükleer başlıklı füzeleri ve sovyet bombardıman uçaklarını imhâ edebilmek için üretilmişler. Tabii ki teknolojik gelişmeler bu füzeleri tarihte bırakmış.

1. Hava İkmal ve Bakım Komutanlığı’nın projesi olan bu müze komutanlık ve Anadolu Üniversitesi arasında 2011 itibariyle imzalanmış protokol uyarınca üniversiteye devredilmiş.

C4 Nakliye Uçağı ve F-4 Ağır Bombardıman Uçağı gibi uçakları da görebileceğiniz müzede ayrıca bir nakliye uçağı var. Bu uçak Kıbrıs Savaşı esnasında zarar görmüş, onarılıp müzedeki yerini almış.

Polis helikopterinin de bulunduğu müzede, tarihi değer taşıyan birbirinden ilginç uçaklar mevcut. Bu alana ilgi duyuyorsanız çok keyif alacağınız kesin.

9. Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi

eskişehirde gezilecek yerlerEskişehir gezilecek yerler
bitmez, yola devam! Ülkemizin her yanında bilim ve sanata karşı ilgiyi artırmak üzere kurulan merkezler var. Eskişehir’deki bu merkez de amacına fazlasıyla hizmet ediyor. Rumeli, Kırım ve Kafkasya gibi Türk coğrafyalarından yoğun göç almış Eskişehir; kültürel, tarihi ve sanatsal bakımdan zengin olmasını bir yönüyle de buna borçlu aslında. Nitekim bu zenginlikleri nedeniyle 2013 itibariyle Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmişti.

İşte müze, bu süreçte yapıldı. 2017 yılında Anadolu Üniversitesi’ne devredilen müze 14 Nisan 2017 tarihinde resmen ziyarete açıldı.

15 bin metrekarelik kapalı alanda hizmet veren müzenin üst katında Bilim Tarihi Müzesi yer alıyor. Bu müzenin bölümleri ise şöyle:

Anadolu Taş Mimarisi birimi, Selçuklu Eyvan Tarzı Medreselerden oluşan birim, Sivil Mimari birimi ve Klasik Dönem Osmanlı Medreseleri birimi.

Öte yandan müzede, pozitif bilimlerde öne çıkan Türk-İslâm dünyası şahsiyetlerine ait bilgilendirme panoları bulunuyor. Yine onların silikon heykellerine de burada yer veriliyor. Animasyon ve video destekli tanıtım filmlerinin gösterildiği müze; çok amaçlı amfi, sergi ve fuaye alanı barındırıyor. Kurtuluş Savaşı Panoraması’nın yer aldığı müzede Musiki Tarihi Salonu diye bir bölüm mevcut. Burada Türk-İslâm dünyasının kullandığı yüzlerce enstrüman sergileniyor. Sergi dolaplarının önüne bir aygıt yerleştirilmiş. enstrümanların sesini rahatlıkla dinleyebiliyorsunuz.

Salonun arkasında Enstrüman Tecrübe Odası var. Dilerseniz buradaki müzik âletlerini deneyebilirsiniz. Alt kattaki Bilgi Dünyası Salonu’na da uğramayı unutmayın. Burada dijital kütüphane, kitap koleksiyonu ve Türk Dünyası İhtisas Kitaplığı, Okur-Yazar Buluşma Salonu yer alıyor.

Çeşitli atölyelere ev sahipliği yapan merkezde matematik ve Geleneksel Türk Sanatları gibi alanlarda eğitimler veriliyor. Kısaca burası sanat ve kültürün en değerli mücevherlerini barındıran koca bir hazine!

10. Musaözü Tabiat Parkı

Biri Eskişehir gezilecek yerler listesi mi dedi? O zaman bunu baş köşeye yazalım. Bolca oksijen depolayacağınız bu alan, sizi huzura gark edecek. Doğanın nabzı burada atıyor desek tam isabet olur. Eskişehir-Kütahya yolu üzerinde bulunan park, il merkezine 21 km uzaklıkta yer alıyor. Sulama göletinin çevresinde güzel bir piknik alanı oluşturulmuş. Burada Meşe, Söğüt, Karaçam, Ardıç gibi pek çok ağaç türü var. Bu mükemmel manzaraya kuş sesleri de eşlik edince kendinizi ‘bu nasıl bir güzellik ya?’ diye sorgularken buluyorsunuz. İmkân bulursanız oltayla balık tutmak da bu keyifli deneyiminizi taçlandırır. Parka girişte ve fotoğraf çekimi için ücret alınıyor ama o kadar da olsun değil mi?

Kulübeden devam ederek piknik alanıyla karşılaşıyorsunuz. Gölün etrafına banklar ve çardaklar dizilmiş. Çocuklar için dizayn edilmiş büyük par kalanında macera parkurları var. Bankların arasında temiz, buz gibi su akıtan çeşmeler mevcut.

Alanda kamp yakmak, ateş yakmak serbest. Fakat odun bulamayabilirsiniz. Bu yüzden gelirken odun toplamanız önerilir. Burada kalırsanız sabahleyin göl etrafında yürüyüş yapmak da size çok iyi gelecek. Mangal alanları olsa da kafe, market ve restoran gibi yerler yok. Fotoğraf makineniz burada epey mesai yapacak gibi!

Unutmadan, ormanlık alanın yukarılarına doğru çıkarak günbatımını da seyretmeyi ihmâl etmeyin. Kamp yapacaksanız sabah erken kalkın ve hamağınıza oturup birbirini kovalayan sincaplara bakın. Eğer balık tutmayı seviyorsanız gelirken oltanızı da getirin. Göle doğru bir iskele var. Hafta sonları kalabalık olmasını saymazsak, kusursuz doğasıyla sınırsız bir keyif mekânı.

11. Japon Bahçesi

Eskişehir gezilecek yerler
diyoruz ve sıra şimdi muhteşem bir doğa harikasında. Sarı sarı yaprakların çeşit çeşit yeşilliklerle cilveleştiği bu bölge sizi sizden alacak. Bahçenin değişik yerlerinde heykeller de mevcut. Örneğin bir yıkık eve benzeyen havuzlu bir yapı görürsünüz burada. Ağzı açık oturan bir aslan heykeline rastlarsınız mesela. Dilek kuyusunda bir umut dilek tutanlar çoktur. Japon bahçe kültürünü en iyi şekilde yansıtan bu yere ilkbaharda gelirseniz Japon kirazı (Sakura) ağaçlarının nasıl çiçek açtığına tanık olabilirsiniz.

Sakin, doğal, huzur verici ortamında ruhunuzun arındığını hissedeceksiniz. Japonlar bahçe yapımında bitki materyallerinden çok; taş, kaya-kum vb. kullanıyor. Bu sözümüzün tezâhürü niteliğindeki Japon Bahçesi de Tepebaşı’nda sizi bekliyor.

Mesela onlara göre taraklanmış kum denizi simgeliyor, ortasındaki büyük kayalar ise adaları temsil ediyor. İşte böyle ilginç bir anlayışla oluşturulan büyük bir bahçe burası. Dünyadaki sayılı Japon bahçelerinden. Sazova’da kurulu olan bu bahçe Eskişehir’in sahip olduğu en güzel zenginliklerden. İçinde varandalar, köprüler, gölet, yürüyüş yolları, yeşil alanlar, amfi tiyatro, şelale, birçok ağaç bulunuyor.

Bütün bahçeyi dolaşın deriz. Yorulursanız kafesinde oturup soluklanabilirsiniz. Kuşların cıvıltısına ağaçların ve çiçeklerin manzarası eşlik ediyor, bunların mis kokusu da işin içine girince zevkten dört köşe olmanız kaçınılmaz!

Eskişehir gezilecek yerler anlatılır ama bu güzellikler yaşayarak daha iyi anlaşılır. Biz ne söylesek bu bahçede kavuşacağınız huzuru betimlemekte eksik kalır. Son bir dipnot olarak; bahçenin ortasında büyükçe bir gölet var. Chisen Kaiyushiki stilinde yapılmış olan bahçede göl kenarı verandaları ve seyir terasları dikkat çekiyor. Japon çay evleri ve Karesansui” meditasyon alanı da bahçeyi ayrı güzelleştiriyor.

12. Toprak Dede Hayrettin Karaca Parkı

Tepebaşı Belediyesi tarafından yapılan park Çamlıca Mahallesinde,  konumlanıyor. Yapay malzeme kullanılmadan oluşturulan bu park, doğallığıyla büyülüyor. Hayrettin Karaca, erozyonla mücadele için çeşitli çalışmalar yapan değerli bir şahsiyet. Park 22 Temmuz 2011 tarihinden bu yana hizmet veriyor. Parktaki fiskiyeler müziğin ritmine göre çalışıyor. Üç tane gölet var ve dereler bunlar birbirine bağlıyor.

Ağaçlar ve bitkiler özenle seçilmiş. Parkın restoranı ve kafesi de mevcut. Yüzlerce bitki türüne ev sahipliği yapan parkta V. Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumun’da kullanılan bazı heykelleri görmek mümkün.

13. Masal Şatosu

Sazova Parkı’nda konumlanan Masal Şatosu, hem çocukların hem de yetişkinlerin gözdesi durumunda. 400 metrekarelik bir alana kurulu olan park, Eskişehir Bilim, Sanat ve Kültür Parkı diye de biliniyor. 2008 yılından beri hizmet veren parkta yapay bir gölet var. Birçok su sporuna imkân tanıyan bu göletin içerisinde Gemi Müzesi bulunuyor.

Amfi tiyatro, kafe, hediyelik eşya dükkânları, restoran, hava konser alanı, Japon Bahçesi, oyun alanları, Hayvanat Bahçesi Eti Sualtı Dünyası da burada yer alan diğer eğlence noktalarından. Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri, Türk Dünyası Bilim – Kültür ve Sanat Merkezi, Sabancı Uzay Evi, Bilim Deney Merkezi, Masal Şatosu ve gezi treni de bunlara eşlik ediyor.

Parkın tamamını gezmeye birkaç saat yetmez. Tam bir gün ayırmak lâzım. Ancak hiç değilse Masal Şatosu’nu da mutlaka uğrayın. Sazova Mahallesi’ndeki Yeni Eskişehir Stadyumu’nun yan tarafında bulunan park, şehir merkezine ortalama 5 kilometre uzaklıkta. Masal Şatosu parkın girişinde yer alıyor.

Bu parka Eskişehir’in Disneyland’i diyenlerin ne kadar haklı olduğunu, gidince siz de anlayacaksınız. Masal Şatosu da parkın en görkemli yerlerinden biri. 2014 yılında açılmış olan Masal Şatosu, çocukluğuna geri dönmek isteyenlere göre! Eğitiyor, öğretiyor, eğlendiriyor, hayal gücünü geliştiriyor. Baktığınız zaman önce Disneyland’ı hatırlıyorsunuz. 8 kulesi bulunan Masal Şatosu’nda 18 tane kulecik var. Bunlar Türkiye’deki çeşitli tarihi yapılardan esinlenilerek oluşturulmuş: Yivli Kule, Çan Kulesi, Ulu Kule, Adalet Kulesi, Kız Kulesi, Sindirella Kulesi, Burgulu Kule, Galata Kulesi.

Eskişehir gezilecek yerler arasında burası, mutlaka tercihleriniz arasına girmeli. Eğlencenin zirvesine çıkacağınız Masal Şatosu’nda kendinizi başka bir diyara gelmiş gibi hissedeceksiniz. Seyir terasına, hediyelik eşya dükkânına ve Sihirli Elma Kafeteryası’na uğrayın. Giriş katta yer alan masal kahramanlarının eşyalarını ve heykellerini yakından görün.

İsterseniz rehberli turlara da katılabilirsiniz. İki çeşit tur mevcut. Birine her yaş grubundan insan katılım sağlayabiliyor. Diğer tur ise yalnızca çocuklar için. 25-30 dakikalık bu turlarda çocuklar, şatoyu rehber yardımıyla geziyor ve onlardan hikâyeler dinliyor. Hatta rehberler onları interaktif bir masala dâhil ediyor ve bu masaldaki olayları çözmelerini istiyorlar. Bu da çocuklar için ekstra heyecan oluyor, sosyal gelişimlerine katkıda bulunuyor. Tura katılanlar çeşitli söyleşilere, gösterilere ve atölye çalışmalarıyla eğlencenin çıtasını daha da yükseltiyor.

Eskişehir’in gezilecek yerleri söz konusuysa burayı es geçmemek gerekiyor. Bireysel gelmek yerine turlara katılmanız daha çok keyif almanızı sağlayabilir. Turlarda üç konseptten biri tercih ediliyor:

  • ‘Masal Tüneli’, masal kahramanları temasıyla oluşturulmuş serbest gezi alanı. Bu alanda masal ve resim eşleştirme oyunu oynanıyor, animasyon izleniyor, soru panelleri incelenebiliyor.
  • ‘Gizemli Yolculuk’ katı ise 5-11 yaş arası çocuklarla gerçekleştirilen turlarda kullanılmakta. Gök Balina, Oz Büyücüsü, Kurbağa Prens ve Uyuyan Güzel gibi birçok masal burada interaktif olarak anlatılıyor.
  • ‘Efsaneler Diyarı’ katında ‘Masal Masal İçinde’ ve ‘Bir Varmış Bir Yokmuş’ adlı turlar düzenleniyor. Kat, Selçuklu dönem mimarisini yansıtır tarzda dekore edilmiş. Buradaki masalların konusunu Kral Midas, Dede Korkut Keloğlan ve Nasrettin hoca oluşturuyor. Öyleyse şimdiden bol eğlenceler diyelim ve devam edelim!

14. Korsan Gemisi

eskişehir gezilecek yerlerBu da Sazova Parkı’nda yer alıyor. Mayflower adlı bir gemiden yola çıkılarak tasarlanan Korsan Gemisi, Sazova Parkı göletinin tam yanında. Kiler, zindan ve kaptan köşkü gibi bölümlerden oluşuyor. Fıçılar ve hamaklar başta olmak üzere birçok malzeme, gemideki ortamı daha gerçekçi kılıyor.

15. Eskişehir Hayvanat Bahçesi

Eskişehir gezilecek yerler
zaten güzel, ama burası bir başka güzel! 2017 yılından beri ziyaretçilerini eğlenceye doyurmayı sürdüren bahçe toplam 58 bin metrekare alana sahip. Yüzlerce hayvan türünün bulunduğu bahçede Eskişehir’e renk katıyor. Ulaşımı kolay, fiyatları gayet uygun.

Günlük hayatta karşınıza çıkamayacak birçok hayvanı burada göreceksiniz. Girişte zebralarla, antiloplarla ve deve kuşlarıyla karşılaşıyorsunuz. Biraz ileride nandu ve lama, gibi hayvanlar var.

Merak etmeyin, âcil çıkış kapıları bulunuyor. Ola ki bir aksilik çıktı, kaçış imkânınız var yani! (!) Papağan, mirket, geyik, flamingo ve ceylanlara da merhaba demeyi unutmayın! Rakun, pelikan ve penguenlerin de hatırı kalmasın aman!

Hayvanat bahçesinde kafeler de mevcut. Bu kadar macerayı tek nefeste yaşayamazsınız değil mi, biraz soluklanıp bir şeyler içmeye de ihtiyacınız var. Eti Sualtı Dünyası adlı bölümde de pek çok sualtı hayvanı var. Teller düşük voltajda elektriğe sahip, hayvanlar da siz de güvendesiniz. Öyleyse eğlencenin tadını çıkarmaktan sizi hiçbir şey alıkoymamalı!

16. Kentpark

Eskişehir gezilecek yerler
listemiz bir hayli kabarık oldu ama tabii ki bitmedi! Burası kahvaltı aktiviteleri, havuz ve yapay plaj gibi olanaklarıyla şehrin en güzel yerlerinden. Yürüyüş yapmak, gezip eğlenmek için bulunmaz nimet! Göl kenarındaki restoran ve kafelerde manzaraya karşı yediklerinizin tadı bir başka güzel olur hani. Eskişehir’in bu câzibe merkezi çocuklu aileler için de gayet uygun. 300 bin metrekarelik alana kurulu olan Kentpark, şehrin akciğeri olarak nitelendirilebilir.

Yaz geldi ve siz denize gidemiyor musunuz? Dert değil, Kentpark’ın yapay plajı size deniz keyfini fazlasıyla sunar. Açık yüzme havuzu, oyun grupları, yarı olimpik kapalı yüzme havuzu, kent evi, at binme alanları ve göletiyle burası dört dörtlük bir eğlence ve doğal güzellik merkezi! Göletin tam ortasında ışıklandırılmış bir adacık var.

Buradaki süs balıkları, kuğular ve ördekler de görmeye değer. Fakat balıklara yem atmayın! Kış mevsiminde kar yağınca gölet donuyor ve ayrı bir güzel oluyor. ‘Eskişehir’de deniz yok!’ diyenler de burada mı? Yapay plaj gereken cevabı veriyor, bize daha fazla söz düşmez.

Evet, doğal deniz havasını yaşatmıyor belki ama Akdeniz sahillerini andırıyor. O atmosferi hissettiriyor. Hoşça vakit geçireceğinize, serinleyip rahatlayacağınıza şüphe yok. Parktaki Manej’de çocuklarınızla beraber ata binme eğitiminden de yararlanabilirsiniz.

17. Eskişehir ETİ Sualtı Dünyası

eskişehir gezilecek yerlerSazova Parkı. yer alan Eskişehir ETİ Sualtı Dünyası 2400 metrekare kapalı alana sahip. 30’dan fazla akvaryumu ve 19 metre uzunluğunda akvaryum tüneliyle burası; zehirli, amfibik ve tropikal türlere ev sahipliği yapıyor. Tesiste hediyelik eşya satılan bir yer var. Kafeteryası da var.

84 ayrı balık türüne ev sahipliği yapan Sualtı Dünyası; Dokunma akvaryumu, teraryum, amazon nehri, tropikal akvaryum, mersin akvaryumu gibi bölümlerden meydana geliyor. Atlas Okyanusu, Kuzey Ege, Amazon Nehri, Güney Amerika gölleri, Kızıldeniz gibi farklı coğrafyalardan getirilmiş olan bu balıklar sizi hayrete düşürecek!

18. Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi

Burada görüntü, kubbe biçimindeki tavana özel bir projeksiyon yardımıyla yansıtılıyor. Gezegenler, ay, dünya ve diğer gök cisimlerinin özellikleri burada öğreniliyor. Bilimsel gösterimlere ek olarak gerçek zamanlı uzay görüntüleri içeren Uniview programı ile interaktif sunumlara da imza atılıyor. 16 mega piksellik bir görüntü sunan yüksek çözünürlükte iki projeksiyon mevcut olup bunlar balıkgözü lenslerle donatılmış. 360 derecelik tam kubbe izleyicilerin dünyaya, diğer gezegenlere, yıldızlara, galaksilere, uzaya ve kâinata yolculuk yapmasını sağlıyor.

Öyleyse siz de bu seyahat deneyimini yaşamaya var mısınız?

19. Kılıç Lunapark

Eskişehir’de gezilecek yerler çocuklarla beraber ziyaret edilecekse burası da bir alternatif olabilir. Yenibağlar-İsmet İnönü Caddesi’nde konumlanan lunapark çocukları olduğu kadar büyükleri de eğlendiriyor. Birbirinden keyifli oyuncakların bulunduğu lunaparkta biraz çocuk olmak sizin de hakkınız!

20. Haller Gençlik Merkezi

Tepebaşı Sahnesi tiyatro salonu burada yer alıyor. Su muhallebisiyle meşhur. Merkez 2 kattan oluşuyor. İçinde barlar, kafeler, tarihi muhallebici, fast food alanları, hediyelik eşya dükkânları, kitap evi, sergi salonu, nikâh salonu yer alıyor.

Eskibağlar Mahallesi’nde konumlanan merkez Üniversite Caddesi ve Cengiz Topel arasındaki tren geçidinin Üniversite Caddesi’ne bakan tarafında. Belediye bazen burada canlı müzik saatleri düzenliyor. Anadolu ezgilerinden İspanyolca müziklere kadar pek çok türde canlı müzik, ziyaretçileri oldukça eğlendiriyor.

Eskişehir Odunpazarı Gezilecek Yerler

Seyahatnamelerde övgü gören Odunpazarı, Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde de büyük övgü ile söz edilerek yerini almış. Gizemli ve ihtişamlı görüntüsüyle gelen ve görenleri kendilerine doyumsuz bir hayranlık bırakan Odunpazarı ve bütünlüğü tamamlayan eşsiz Odunpazarı Evleri, kültürel ve görsel şölenle gözlerinizi kamaştırıyor. Anlaşıldığı üzere Eskişehir Odunpazarı gezilecek yerler yazıma Odunpazarı Evleri ile başlayacağım.

21. Odunpazarı Evleri

eskişehirde sevgiliyle gezilecek yerlerOdunpazarı
dendiğinde hemen karşınıza çıkacak olan Odunpazarı Evleri tarihi ve turistik bir semt. Odunpazarı’nın dar sokaklarında dolaşırken Osmanlı mimari yapılarının örneklerini göreceksiniz. 2-3 katlı bu evler konaklama için kullanılıyorlar. Bunun yanında yenilenen evler günümüzde otel, müze, butik, kafe, restoran ve ufak dükkanlar olarak gezmeye gelen kişilerin hizmetine açık durumda.

22. Kurşunlu Cami ve Külliyesi

Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri Çoban Paşa tarafından 1525 yılında Mimar Acem Ali’ye yaptırılmış olan Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Odunpazarı bölgesinin en önemli dini yerlerinden biri. Uzun yılar boyuna cami ve külliye olarak hizmet veren bu yer turistik amaçlar için de günümüzde hizmet vermekte.

23. Balmumu Müzesi

eskişehir de sevgiliyle gidilecek yerlerBalmumu müzesi
, Eskişehir’in en önemli kültürel mekanıdır. Müzede koleksiyonu ile herkesin ilgisini çekmeyi başarmıştır. Bu çarpıcı koleksiyonda yerli ve yabancı isimlerin büyük özenle hazırlanmış balmumu heykellerini görebilirsiniz.

Resmi adı “Yılmaz Büyükşeren Balmumu Heykeller Müzesi” ‘dir. 160 heykelin bulunduğu müzede Türkiye siyasi tarihinde kilit roller üstlenmiş isimler başta olmak üzere sanat ve televizyon dünyasından ünlülerin gerçek boyutlu heykelleri bulunmakta. Balmumu müzesinin gelirleri kız çocuklarının ve engelli çocuklarının eğitimi için kullanılıyor.

24. Şelale Park

Eskişehir manzarasını doyasıya seyredebileceğiniz, Odunpazarı’nın üst kısımlarında kalan Şelale Park görüntüsüyle hayran bırakıyor. Park içinde olan bu yapay şelale sayesinde Şelale Park adını almış. Bunun yanında şelalenin dışında ufak bir yel değirmeni, çocuklar için oyun grupları, kafe, restoran ve Don Kişot Heykeli bulunmakta. böylece Şelale Parkı çocuklarınızla veya sevdiklerinizle manzaraya karşı mutlu ve kaliteli zaman geçirebileceğiniz bir ortam sunuyor.

25. İki Eylül Caddesi

Eskişehir gezilecek yerler
içinde hareketliliğiyle öne çıkan bir yer burası. Şehrin kalbi burada atıyor. Trafiğe kapalı ancak burada hayat hiç durmuyor. Caddenin ortasından tramvay hattı geçiyor. Bir ucu Adalar Bölgesi’ne ve Porsuk Çayı’na uzanıyor.

İki tramvay hattının kesişim noktasında bulunan cadde, şehir ulaşımının ana duraklarından biri. Bu yüzden saat kaç olursa olsun burada her zaman kalabalık görmek mümkün. Butiklerin, mağazaların, restoranların ve kafelerin sıralandığı cadde, Eskişehir’in en gözde yerlerinden. Şehirdeki ilk modern AVM olan Esnaf Sarayı da burada.

Eskişehir, Yunan işgalinden 2 Eylül günü kurtulmuş. Caddenin adı buradan geliyor. Caddeye ulaşmanın en kolay yolu tramvaya binmeniz.

26. Uğur Mumcu Parkı

Ülkemizde birçok Uğur Mumcu Parkı var. Odunpazarı gezilecek yerler arasında yer alan bu park ise farklı yönleriyle diğerlerinden ayrılıyor.

23 Ocak 2016 tarihinden bu yana hizmet veren park, 24 Ocak 1993’te suikast sonucu vefat eden gazeteci-yazar Uğur Mumcu’ya ait arabanın enkazını barındırıyor. 06 YR 245 plakalı otomobil camekan içerisine yerleştirilmiş. Aracın yer aldığı anıt platformda ‘Vurulduk ey halkım, unutma bizi…’   yazıyor.

Parkta Uğur Mumcu’ya özel başka bir alan daha var, burada da fotoğraflarına yer veriliyor. Parkın birçok noktasına ise kendisinin özlü sözleri yazılmış.

8 bin metrekarelik alanda su duvarı, tırmanma duvarı ve kaykay pisti, gibi çeşitli aktivite alanları bulunuyor.

Büyükdere Mahallesi’ndeki park; Atatürk Bulvarı ile Bayraktepe Sokak arasında. Parkın yanında Turunç Eskişehir Otel bulunuyor.

27. Odunpazarı Modern Müze

7 Eylül 2019 tarihinde kapılarını açan müze, kısaca OMM diye biliniyor. Tarihi Adapazarı evleri arasında bulunan müze, Eskişehirli koleksiyoner ve mimar Erol Tabanca tarafından faaliyete geçirilmiş. Müzede atölyeler, sergileme alanları, kafe ve müze dükkânı bulunuyor. 3 kattan oluşan bina ortalama 4.500 metrekarelik alana sahip.

Osmanlı ve Japon mimarisinin modern bir sentezi olarak tasarlanan müzede, Marshmallow Laser Feast’e ait sanal gerçeklik eseri de bulunuyor.

Unesco Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne girmiş, Odunpazarı’nın sembollerinden biri olan müze, EMF (Avrupa Müze Forumu) tarafından ‘2021 Avrupa’da Yılın Müzesi Ödülleri’ kapsamında ‘özel takdir ödülü’ne lâyık görüldü.

Eskişehir gezilecek yerler listenizde yer almayı hak eden bu görkemli müzeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

28. Kurtuluş Müzesi

eskişehir gezilecek yerlerŞarkiye, Arif Bey Sokak’ta konumlanan müze, Pazartesi hariç her gün ziyaret edilebiliyor. 19. yüzyıl eseri olan bir konağın restore edilmesiyle müzeye dönüştürülmüş. Zemin kat ve birinci kat olarak iki kattan meydana gelen müzede, çocuklara tahsis edilmiş bir alan bulunuyor. Çocuklar buradan Kurtuluş Savaşı hikâyesini dokunmatik kiokslar yardımıyla öğrenebiliyorlar.

  • Birinci kattaki ‘Gösterim Odası’nda milli mücadele yıllarını tanıtan belgeseller yer alıyor. Merdivenlerin sağındaki oda, ‘Karikatürler Odası’ diye isimlendiriliyor. Burada Milli Mücadele yıllarının ünlü dergilerinden karikatürler var.
  • Aşağıya inerken kullanacağınız merdivenlerin hemen sağındaki oda ‘Gazeteler Odası’. Burada ise adından da belli olduğu gibi, Milli Mücadele yıllarına ait gazeteler mevcut.
  • ‘Strateji Odası’ ise Milli Mücadele için izlenecek yöntemleri, savaşın planlamasını betimliyor. mehmetçik, Fahrettin Altay ve İsmet İnönü heykeli var burada. Kurtuluş Savaşı stratejileri animasyonlu bir masadan takip ediliyor. Yunan işgali nasıl bastırıldı? Hepsi nasıl denize döküldü? Bu ekrandan birçok detayı görerek öğreniyorsunuz.
  • Zemin katta ise ‘Özçekim / Selfie Odası’ Burada sistemden kendinize göre bir arkapaln görüntüsü belirleyip selfie çekebiliyorsunuz.
  • Sağ tarafta ‘Fotoğraf Arşivi Odası’ sizi bekliyor. Burada, Milli Mücadele yıllarını yansıtan fotoğraflar göreceksiniz.

Eskişehir gezilecek yerler içinde bu müzeye mutlaka zaman ayırmalısınız. Eminiz ki size tarihi bilgi anlamında çok şey katacak! Zaten daha müzenin girişindeki yazıyı görünce tüyleriniz diken diken oluyor. Burası Yıldıztepe, Karatepe, Gazitepe, Türbetepe, Sakarya Ovası ve Mangaldağı, Duatepe… diyor bu yazı.

Eskişehir Mehmet çavuşun, Teğmen Onbaşı Ali’nin, Abdullah’ın, Binbaşı Nazım’ın, onbinlerce yiğidin kendini vatan için fedâ ettiği yer! diye sesleniyor size. Bir ulusun burada nasıl küllerinden yeniden doğup imzasını kanla attığından, tam bağımsızlığa sahip olmak için ne bedeller ödediğinden bahsediyor.

Kısaca ‘burası Eskişehir!’ diyor ve ‘birbirinden kıymetli eserlere ev sahipliği yapıyorum, gel bak da tarihin yeniden yazılışına şâhit ol!’ mesajı veriyor. Öyleyse siz de bu müzeye uğrayıp zaman tünelinde yolculuğa çıkın. Kendinizi o yıllarda gibi hissedin!

29. Eğitim Karikatürleri Müzesi

eskişehir gezi rehberi1900’lü yıllarda yapılan bir evin restorasyondan geçirilmesiyle ortaya çıkmış bu müze. Anadolu Üniversitesi, Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin inşa ettiği müze 265 metrekarelik alanı kaplıyor, 2 kattan oluşuyor.

Zemin katı karma ve geçici sergiler için kullanılıyor. Müze; ana salon, Eskişehir Karikatür Ustaları Odası, portreler odası, Türk Karikatür Ustaları Odası ve Afiş Odası’ndan oluşuyor. Önemli mizah dergilerine yer verilen müzede tabaklar, kitaplar ve heykeller de sergileniyor. Burada kendinize hediyelik eşya, poster, kartpostal vb. alabilirsiniz.

Eskişehir gezilecek yerler bekleyedursun, ben biraz tarih molası vereyim derseniz bu müze tam size göre! Hazır buraya gelmişken çıkışta Yesemek Açık Hava Müzesi’ne de uğrayıp heykeller arasında nostaljik bir yolculuğa imza atabilirsiniz.

30. Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi

Burası, Şamlıoğlu Konağı; ‘nın restore edilmesiyle oluşturulmuş. Haziran 2016 tarihinden beri hizmet veren müze, ülkemizdeki ilk daktilo müzesi. Ünlü televizyon yapımcısı ve usta gazeteci Tayfun Talipoğlu’nun ismini taşıyan müzede çeşit çeşit daktilo mevcut.

Eğer daktilo kullanılan o dönemleri hatırlıyorsanız bu müze sizin için çok şey ifade edecek. Müzede Bülent Ecevit ve Tayfun Talipoğlu’nun heykelleri de mevcut.

Eskişehir gezilecek yerler müzeler bakımından hayli zengin. Araya bu müzeyi de sıkıştırırsanız ne âlâ olur. Facit, Alpina, Brother, Halda, Remington, Olivetti gibi 50’yi aşkın daktilo marka ve çeşidine ev sahipliği yapan müze, Pazartesi dışında her gün 08:00 ile 17:00 saatleri arası açık.

31. Eskişehir Lületaşı

Eskişehir Valiliği tarafından açılan müze, 1989 yılından beri ayakta. Dünyada kurulan ilk lületaşı müzesi burası. Muhtelif aksesuarların yapımında kullanılan bu taşa ‘beyaz altın taşı’ da deniyor.

Kitap ayracı, tesbih, pipo, bileklik ve kolye gibi aksesuarlar son derece rağbet görüyor. Osmanlı Evi, Çağdaş, Cam Sanatları Müzesi, Altıhan El Sanatları Çarşısı buraya yakın. Müzede Eskişehirli ustaların elinden çıkan mükemmel ürünleri yakından görme fırsatı bulacaksınız. Bunların nasıl yapıldığını da öğreneceksiniz.

Müze fazla büyük değil ancak el yapımı takıların güzelliği yeter. Eskişehir’de gezilecek yerler size farklı farklı deneyimler yaşatacak ama burası bir başka.

1998 tarihinden beri gerçekleştirilen uluslararası Lületaşı Festivallerinden tutun, Lületaşı El Sanatları yarışmalarına ve sergilerine kadar birçok etkinlikten yâdigâr eserler burada. İl özel idaresi’nin satın aldığı bu eserlerin her biri hayranlık uyandırıyor. 60 sanatçıya ait yaklaşık 400 eserin bulunduğu müze Kurşunlu Külliyesinde ziyaretçilerini ağırlıyor.

Lületaşı Eskişehir’in simgelerinden biri. Çünkü dünyada bu taşın çıkarıldığı tek yer burası. O yüzden ‘Eskişehir taşı’ olarak da biliniyor. Sepiolite, Magnesite ve deniz köpüğü adlarıyla da anılıyor.

Bununla ilgili enteresan bir rivâyet var. Söylenildiğine göre lületaşını ilk kez bir köstebek ortaya çıkarmış. Delikanlının biri Karatepe mevkiinden yakındaki bir köye doğru yol alırken yorulup yere oturmuş. Dinlenirken bir köstebeğin beyaz bir taşı bir delikten yuvarlayarak çıkardığını görmüş. Adam merak edip taşı eline almış ve yontmaya başlamış. O sırada ‘Ah insanoğlu bana kıymasaydın ya!’ diye bir ses duymuş.

Adam neye uğradığını şaşırıp taşı yere fırlatınca bir anda güzeller güzeli bir kıza dönüşmesin mi? (!) Sonra tekrar taş olmuş ve deliğe girip gözden kaybolmuş. Delikanlı onu bulmak için yeri eşelemeye başlamış ve kendini bir kuyuda bulmuş. Herkes günlerce onu aramış ve sonunda cesedine ulaşmışlar.

Eskişehir gezilecek yerler dedik, konu nerelere geldi diyorsanız daha fazla uzatmadan, başka bir müzeye geçiş yapalım.

32. Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

Odunpazarı gezilecek yerler müzeler açısından zengin. İlçenin girişinde yer alan bu müze, Balmumu Müzesi’ne çok yakın. Abacı Konak Otel’in karşısında yer alan müze ülkemizin ilk Cam Sanatları Müzesi olma özelliğini taşıyor. Deminden beri Eskişehir’in ilklerine tanık oluyoruz ya işte, cam sanatçılarının nâdide eserlerini sergileyen müze de buna örnek.

Müzeden içeri girdiğinizde sizi sağ taraftaki odaya alıyorlar. Genellikle müze gezisine buradan başlanıyor. Müzenin üç galerisi var. Biri geçici, diğer ikisi kalıcı sergilere ev sahipliği yapıyor. El işçiliğinin muazzam ürünleri burada toplanmış. Cam sanatından anlamanıza gerek yok, güzelliği fazla söze hâcet bırakmıyor bu eserlerin.

Özellikle üst kattaki duvar resimleri ve tablolar bir harika! Müzeye girişte öğrenciler için 5 TL alınıyor, normalde 10 TL.

33. Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi

Eski çağlardan kalma birçok eser bu müzede sergileniyor. Kalkolitik, Neolitik, Hitit, Tunç, Helenistik, Frig, Bizans, Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden takriben 25 bin eserin yer aldığı bir müze. Fakat bunların hepsi değil, sadece bazıları ziyaretçilere açık. Kalanları müze deposunda korumaya alınmış. Steller, mermer heykeller ve heykelcikler, idoller, pişmiş topraktan yapılan kaplar, boncuklar, cam kaplar, silahlar, metal kaplar, sikkeler ve takılar ziyaretçilerin görebildiği eserlerden.

Tabiat Tarihi bölümünde bitki ve hayvan fosillerine yer veriliyor. Özellikle fil dişleri ve kemikleri ilgi çekiyor. İki vitrin canlandırmada çeşitli kazı çalışmaları sergileniyor.

Özel sektör desteğiyle açılan ilk müze olup sponsorluğunu Eti Şirketler Grubu Yönetimi üstleniyor. TÜBİTAK ve ODTÜ işbirliğiyle dijital sergi uygulamaları gerçekleştirilen müzenin her metrekaresinde tarihten bir parça var! Akarbaşı Mahallesi, Atatürk Bulvarı’nda konumlanan müze her gün açık.

34. Eskişehir Cumhuriyet Tarihi Müzesi

Eskişehir gezilecek yerler listemizde müzeler bitmiyor! Eskişehir Atatürk Lisesi’nin yanında bulunan bu müze 3 kattan oluşuyor. Bina, Turan Numune Mektebi adıyla Mimar Kemalettin 1915-1916 yılları arasında yapılmış. Bir süre lise binası olarak kullanılmış, ondan sonra Anadolu Üniversitesi tarafından 23 Nisan 1994 restore edilip müzeye çevrilmiş.

Zemin katında Kongreler, Çanakkale Savaşları, İnönü Savaşları, Büyük Millet Meclisi, Büyük Taarruz, Sakarya Savaşı ve Cumhuriyetin ilk yıllarını yansıtan yüzlerce fotoğraf var. Atatürk’ün 51 adet portresine Türk Kurtuluş Savaşı’yla ve inkılaplarla ilgili resimlere de burada yer veriliyor. Birinci Dünya Savaşı, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet dönemi Türk donanmasının kullandığı gemilerin maketleri de burada.

Birinci kata çıktığınızda Atatürk’ün eşyalarıyla karşılaşıyorsunuz. 1925-1980 yıllarını kapsayan döneme ait gazeteler de bu katta bulunuyor.

Müzenin bodrum katında ise 40 kişilik izleme salonu var. Burada Atatürk’le ilgili çeşitli belgeseller izleme imkânı buluyorsunuz.

Balkon kısmında 15 Temmuz Direnişi’nin anlatıldığı bir bölüm var. O gece yazılan destanı buradaki görsellerle yeniden hatırlayıp böyle kahraman bir milletin mensubu olduğunuz için kendinizle tekrar gurur duyuyorsunuz.

Şeker Fabrikası Cer Atölyesi, Tayyare Tamirhanesi ve benzeri kurumlara yönelik objeler, görseller de yine bu müzede sergileniyor. Bunlar, Cumhuriyet’in kurulduğu ilk yıllarda Eskişehir ekonomisine hayat verdiklerinden, şehrin tarihi için önem taşıyor.

Eskişehir gezilecek yerler arasında bu müzeyi unutursanız çok şeyden mahrum kalmış olursunuz, bizden söylemesi!

35. Odunpazarı Ahşap Eserler Müzesi

Kurşunlu Külliyesi’nin batısında bulunan müze Ahşap Eserler Galerisi olarak da biliniyor. 2015 tarihinde Eskişehir’de organize edilen 3. Uluslararası Ahşap İşleri Festivali’nin ardından bu etkinlikte kullanılan eserler toplanıyor. 25 Mart 2016’da Ahşap İşleri Müzesi açılıyor.

Eserler ilk 1 yıl boyunca bir parkta sergileniyor. Daha sonra müze, şu anki yerine taşınıyor. Farklı ülkelerden yüzlerce ahşap eserin sergilendiği müze, ahşabın tarihini gözler önüne seriyor.

36. Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi

Tarihi Odunpazarı Bölgesi’ndeki bu müze, fotoğrafçılığa ilgi duyanlara hitap ediyor. Kurşunlu Külliyesi’nde önceden burası nikâh salonuymuş. Fakat 10 Haziran 2017 tarihinde bu müze açılmış.

Fotoğraf sanatçısı Osman Yaşar Tanaçan’ın Odunpazarı Belediyesine bağışladığı fotoğraflar, fotoğraf makineleri, fotoğrafçılık âletleri, dergiler ve kitaplar sergileniyor. Müzenin koleksiyonu bunlardan ibâret değil. Profesyonel ve amatör fotoğrafçılık sergilerine de ev sahipliği yapan müzede müze içi eğitimler, workshoplar, fotoğrafçılık eğitimleri de gerçekleştiriliyor.

Müzede fotoğrafçılığa dair neredeyse akla gelebilecek her şey var. Pocket makineler, fotoğraf aparatları, 16 mm’lik kameralar, camera obscura, kompakt ve polaroid, analog bunlara örnek. Fotoğrafçılığa ilgi duyuyorsanız Eskişehir gezilecek yerler listenizde bu müzeye yer vermelisiniz.

37. Yunus Emre Kültür Merkezi

Faaliyetlerine 2005 yılında başlayan bu merkezde spor kursları, el sanatları, Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği, Türk Müziği koro çalışmaları gerçekleştiriliyor. Sergilere ve konserlere de ev sahipliği yapan müze size sanat dolu anlar vaad ediyor.

38. Şehr-i Derya Parkı ve Kanlıpınar Göleti

Odunpazarı’nın merkezinde yer alan Şehr-i Derya Parkı, yanındaki Kanlıpınar Göleti ile muazzam bir uyum sergiliyor. Manzarasıyla büyüleyen gölet, yapay şelale, mangal için bacalar, piknik alanları, oyun grupları, çocuk oyun alanları, yürüyüş alanları ve kamelyalar mevcut.

Yürüyüş ve bağlantı merdivenleri Devlet Demiryollarından alınmış olan eski travestler ile oluşturulmuş. Bu da küçük bir detay olarak aklınızda bulunsun. Gezinti teknesiyle göleti turlayabilir, doğayla baş başa kalabilirsiniz. Stres atmak, pozitif enerji depolamak istiyorsanız burası tam size göre. İğde ağaçlarının mis kokusu da keyfinizi ikiye katlayacak. Köprüler ve midilli atlarının da bulunduğu parkta konserler, yarışmalar ve çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Şehri Derya Piknik alanı 150 bin metrekareyi kaplıyor. Göletten alınan su, pompalarla yeniden gölete aktarılıyor. Göletin içerisindeki ördekleri ve balıkları da izlemelisiniz. Bunaltıcı sıcaklarda mükemmel bir kaçış noktası olan bu bölge, huzurun tam merkezi özetle.

39. Eskişehir Şehr-i Aşk Adası

eskişehir gezilecek yerlerEskişehir’in bu sevgi adasında içiniz bir hoş olacak! ‘Şehr-i Aşk Eskişehir’ sloganıyla başlatılan proje, Eskişehir’i daha câzip bir çekim noktası hâline getirdi. Yunus Emre gibi büyük bir mutasavvıfın şehri olan Eskişehir’e yakışır bu ada, Porsuk Çayı üzerinde yer alıyor.

Gökmeydan Mahallesi’nde yer alan ada Yılmaz Büyükerşen tarafından 2010 yılında medyanın yoğun ilgisiyle ve ünlülerin katılımıyla açıldı. Adaya Şehri Aşk Köprüsü ile ulaşım sağlanıyor. Hele bu köprünün tabelasını görünce aşka gelmemeniz mümkün değil!

Köprüyü geçince adaya varıyorsunuz. Daha ayak basar basmaz içiniz huzurla doluyor. Biraz yürüyorsunuz ve özel olarak yapılmış kütüklerle karşılaşıyorsunuz. Üzerinde künyeler var hepsinin. Âşıkların isimleri bu künyelere basılmış.

Eskişehir gezilecek yerler sevgiliyle dolaşılıyorsa muhakkak buraya da uğramak gerek. Çimenlerin üzerine oturup nehir manzarasını izlemek, toprağı hissetmek. Romantizmin doruklarına çıkacağınız bu ada, aşkınızı tazelemek için harika bir yer! Kentpark ile birbirine çok yakın. Kentpark ve Adalar arası motorlu tekneler çalışıyor. Gökmeydan Mahallesi’nin Ondokuz Mayıs Caddesi’nde yer alan ada, Aydın Arat Parkı’nın tam yanında. O zaman size şimdiden romantik bir gün diliyoruz!

40. Dede Korkut Parkı

eskişehir gezilecek yerlerEskişehir gezi rehberi size bir doğal güzellik daha arz edecek. 2013 Eskişehir Kültür Başkenti Ajansı Kalıcı eserler projesi çerçevesinde hayata geçirilen bu park, çocukların oyun, yetişkinlerin spor için tercih edebilecekleri ideal yerlerden. Doğanın sizi sarıp sarmalayacağı bu parkta oksijene, huzura ve manzaraya doyacaksınız!

41. Eskişehir Kent Ormanı

Yaz sıcaklarından bunalanların uğrak yerlerinden bir diğeri de burası. Kendinizi doğaya bırakmak, alabildiğine manzara ve tertemiz hava ile deşarj olmak istiyorsanız rotanızı buraya çevirin. Burada güneşin batışını izlemek de tarifi imkânsız bir zevk.

42. Kanlıkavak Parkı

Huzurun ve sakinliğin tadını çıkarabileceğiniz bir adres daha. Doğal güzellikleriyle içinizi açacak olan bu parkta piknik yapmak size çok keyif verecek. Büyüleyici doğasının ve dingin atmosferinin tadına doyum olmayan park, Kırmızı toprak ve Osmangazi mahalleleri arasında yer alıyor.

Halk arasında bu parkla ilgili pek çok efsane dolaşıyor. Çocuk oyun alanlarının da bulunduğu park Eskişehir’de ailecek gezilecek en iyi yerlerden.

10 bin metrekarelik alanı kaplayan Kanlıkavak Parkı, fitness alanları oturma birimleri, süs havuzu, yürüyüş yolları da barındırıyor.

43. Odunpazarı Botanik Parkı

odunpazarı gezilecek yerlerEskişehir gezilecek yerler sunduğu doğal güzelliklerle sizi bu şehre âşık edecek. Birbirinden güzel fotoğraf kareleri yakalayacağınız bir yer daha. Orhangazi Mahallesi’ndeki park, bilhassa özel günlerde ziyaretçi akınına uğruyor. Doğal bir stüdyo olarak nitelendirilebilecek parkta, doyumsuz bir doğa ziyafeti var. Regülatör Piknik Alanı’nda bulunan park insana gündelik hayatın koşuşturmacasını unutturup rahat bir nefes aldırıyor. Rengârenk çiçekleri, bol yeşiliyle bu park huzurun tam merkezi.

Parkta çocuklar için bitki labirenti bulunuyor. Sarmaşık tünelinin de yer aldığı park; topiory bahçesi, çiçek bahçesi, Japon Bahçesi, Türk Bahçesi gibi farklı bahçe türlerine ev sahipliği yapıyor. Bahçıvan çocuklar eğitim alanı, tropik bitkiler ve süs havuzları da parkı süsleyen diğer unsurlardan.

Keyfinizi çekeceğiniz fotoğraflarla taçlandırmayı unutmayın deriz. Nişan, düğün, sünnet düğünü, hatıra fotoğrafı çektirmek ve üniversite mezuniyeti gibi amaçlarla sık sık tercih edilen bu parktan, unutulmaz anılar biriktirmiş olarak ayrılacaksınız.

44. Regülatör Piknik Alanı

Eskişehir gezi rehberi sayesinde gördüğünüz bu resimler, okuduğunuz bu bilgiler daha başlangıç. Asıl güzellik buralara gittiğinizde başlayacak. Regülatör Piknik Alanı da kendinizi doğanın kollarına bırakacağınız yerlerden. 23 Haziran 2012 itibariyle hizmete açılmış olup Odunpazarı Belediyesi ile DSİ anlaşması neticesinde belediyeye devredilmiş. Piknik için ideal noktalardan biri. Çardaklar, piknik masaları, oyun alanları… Kısaca konforunuz için her şey hazırlanmış.

Porsuk Çayı’nın kenarında konumlanan bu bölgede koşu parkuru ve büfe mevcut. 50 bin metrekarelik alanıyla bu yere giriş ücretsiz. Piknik alanında kurulu ışıklandırmalar, burayı akşamleyin daha keyifli bir hâle getiriyor.

İş güç, şehir gürültüsü derken yorulduysanız huzuru uzakta aramanıza gerek yok. Regülatör Piknik Alanı ne güne duruyor? Şırıl şırıl akan suyuyla, ormanlık alanının nefis manzarasıyla ve ciğerlerinize ‘oh be, dünya varmış!’ dedirtecek havasıyla bu yer, huzurun Eskişehir’deki adresi. Bir de tramboli var, trambolinde zıplayarak birazını harcarsınız, fena mı olur?

45. Beşikdere Şelalesi

Kalabak Köyü çam ormanlarıyla bakmaya kıyamayacağınız, seyretmekten bıkmayacağınız kadar güzel bir manzara oluşturuyor. Kalabak suyunun temel kaynağı bu şelale. İl merkezine takriben 35 kilometre mesafede bulunuyor. Osmangazi Üniversitesi yurtlarını geçin, köy yolunda tabelaları göreceksiniz. Buraya özel araçla gelmek gerekiyor. Şelale ve mesire yeri arasında 10 dk yürüyüş mesafesi var.

Fotoğraf çekimi, doğa yürüyüşü, mangal ve piknik için biçilmiş kaftan. Orman içi dinlenme yerinde; ardıç, karaçam, akçaağaç, çınar, söğüt, fındık, kavak, alıç, böğürtlen, kızılcık, meşe, yabani gül, sarmaşık gibi ağaç türleri mevcut. Yani zengin bir floraya sahip. 10 hektar büyüklüğündeki alan 1988 tarihinde tesis hâline getirilmiş.

46. Sarısungur Göleti

Eskişehir gezi rehberi yazarken biz, doğal güzellikleri anlatmaya doyamıyoruz. Siz bunları yakından gördüğünüzde hayli hayli doyamayacaksınız! Seyitgazi yolu üzerinde 18 km yol aldıktan sonra Sarısungur tabelasını görüyorsunuz. Göletin etrafında parkurlar var. Burada Dağ Bisikleti Kriteryum ve Crosscountry Yarışmaları düzenleniyor. Doğa yürüyüşü ve dağcılık faaliyetleri için tercih edilen bu bölgede karşılaşacağınız manzarayı aklınızdan çıkaramayacaksınız, net!

47. Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Eskişehir gezilecek yerler içinde muazzam bir sanat mekânı daha. Cam sanatları, tahta âletler, mavi boncuklar, Osmanlı takıları; ne ararsanız var! Buraya gelip de hediyelik bir şeyler almadan dönmek olmaz. Üst katında cam işçiliğine bizzat tanık olma imkânınız bulunuyor.

Hüsn-ü Hat sanatının güzîde eserleri buradaki atölyede sergileniyor. Lületaşından yapılan birbirinden güzel ürünler göz kamaştırıyor. Her el sanatına özel farklı dükkânlar var. El emeği göz nuru derler ya, işte çarşının her tarafı öyle eserlerle dolu. Lületaşından elişi yapıtların yanı sıra cam eşyalar, ebrular, biblolar da mevcut. Otantik kafelerinden birinde kahve içmeyi de unutmayın.

48. Arasta Çarşısı

Cam, seramik ve çini sanatının en güzel örnekleri burada da kendine yer buluyor. 2012 tarihinde kentsel sit alanı ilan edilip korumaya alınan bu turistik çarşı, sertifikalı girişimcilerin çalıştığı onlarca dükkân barındırıyor. Değerli eserlerin yanı sıra kültürel etkinlikleriyle de ilgi çeken çarşı; alışveriş ve eğlence için tercih edebileceğiniz en iyi yerlerden.

49. Taşbaşı Çarşısı

Devâsâ büyüklükteki bu çarşı, şehrin en ünlü kuyumcularını barındırıyor. Klasik Anadolu çarşılarından biri olsa da nostaljik atmosferiyle farkını ortaya koyuyor. belediye binasına ve Vilayet meydanına yakın bir yerde. Dönerciden kırtasiyeye, kuyumcudan telefoncuya her türlü işyeri var. Kuyumcular ağırlıkta olduğu için halk buraya Kuyumcular Çarşısı diyor.

İki katlı, bitişik bir biçimde yapılan çarşıda bütün dükkânlar tek tip, birbirine yapışık olarak dizilmiş. Köprübaşı, İki Eylül ve Hamam yolu caddesi de bu çarşıyla bağlantılı.

Eskişehir’in yöresel lezzetleri arasında bulunan çil börek en iyi burada yenir. Hatta bunun için direkt Papağan Çil börek evi’ni tercih edin deriz.

Çarşının giriş kısmında Reşadiye Camii yer alıyor. Heybetiyle Eskişehir’in en büyük yapılarından biri olarak kabul edilen cami yakından görülmeli. Çarşının avlusunda bir havuz, içerisinde de kadın heykeli var. Çarşının farklı noktalarında altın renkli onlarca heykele rastlamanız mümkün.

Çarşının etrafı ise yeşilliklerle kaplı, güzel bir park da mevcut. Bu kadar güzelliğin sonucu olarak tabii ki yerli-yabancı ziyaretçisi eksik olmuyor. Siz de onların arasına katılmalısınız!

50. Şeyh Edebali Türbesi

Aslında Şeyh Edebâlî hazretlerinin türbesi Bilecik’te bulunuyor. Fakat Eskişehir’de de bu mübârek zâtın adına bir türbe yaptırılmış. Kendisi burada metfun değil fakat onu hatırlamak, bu vesiîle ile ruhuna Fâtihâ okumak isteyenlerin ziyaret etmesi önerilir.

51. Canlı Tarih Sahnesi

Eskişehir gezilecek yerler daha bitmedi! Şmdi gezerken öğreneceğiniz, tarihte yolculuğa çıkacağınız bir başka yerdeyiz. Canlı Tarih Sahnesi adı gibi tarihi canlı canlı yansıtan bir yer. Burada tarihi, Atatürk’ten dinleyebileceksiniz.

Atatürk TBMM açılış konuşmasını ve Cumhuriyet’in 10. Yıl Nutkunu seslendiriyor. İsmet İnönü ise Atatürk’ün ölüm yıldönümünde gerçekleştirdiği konuşmasıyla Lozan Antlaşması’ndan ve Cumhuriyet’ten bahsediyor. Yakın tarihteki olayları belgesel olarak sunan müzede tarihe ilişkin önemli görüntülere ve belgelere yer veriliyor. Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi’nde bulunan müze hemen üst katta.

52. Kent Belleği Müzesi

eskişehir gezilecek yerlerEskişehir gezilecek yerler listemizin en özel müzelerinden birine götürmek istiyoruz yine sizi. İlçe merkezinde bulunan bu müze de birbirinden üzel tarihi eserlere ev sahipliği yapıyor. Eskişehir’in tarihine de ışık tutan müze, çağdaş ve tarihi bir müze olarak dikkat çekiyor. şarkiye Mahallesi’nde konumlanan müze tarihseverleri bekliyor!

Eskişehir Sivrihisar Gezilecek Yerler

Yüzölçümü olarak Eskişehir’in en büyük ilçesidir. Nasreddin Hoca, Yunus Emre, Aziz Mahmut Hüdai, Hızır Bey gibi büyük Türk isimlerinin Sivrihisar’dan çıktığı bilinir. Anadoluda bakanlar kurulunun ilk toplandığı yer olma unvanına sahip olmakla birlikte, 1926 yılından önce Eskişehir Ankara’ya bağlıydı.

Sivrihisar köyleri, gezilecek yerleri, tarihi mekanları, yöresel yemekleri ile turistlerin ve gezmeye gelenlerin büyük ilgisini ve beğenisini topluyor. Gelin bakalım bu Eskişehir Sivrihisar gezilecek yerler arasından nereye gitmeyi daha çok isteyeceksiniz.

53. Ermeni Kilisesi

sivrihisar gezilecek yerler1881 yılında inşa edilen kilisenin iki tarafında Çan kuleleri bulunmaktadır. Kızıl kilise de denilen bu yapı kesme taştan yapıldığı için bu ad verilmiştir ve belli belirsiz fresklerle bezelidir. Arka kısmında vaftiz odası bulunan bu kilisenin Güney kısmında papaz odası da bulunuyor.

54. Ulu Camii

sivrihisarda gezilecek yerlerUlu Camii, büyük ahşap direkleriyle birlikte Anadolu’nun en büyük ahşap direkli camisi olarak bilinir. Mevlana Celaleddin Rumi’nin müritlerinden ve II.Gıyaseddin keyhüsrev’in sahiplerinden Emineddin Mikail tarafından 1274 yılında yaptırılmıştır.  1440 yılında onarılan bu Cami Fatih Sultan Mehmet dönemi kadınlarından İstanbul’un ilk Kadısı Hızır Bey tarafından onarılmıştır.  Çatısını 67 tane ahşap direk taşımaktadır. Motiflerle bezeli olan 6 direğin üzerlerinde rozet, palmet, geometrik ve bitkisel motiflerle bezendiklerini görebilirsiniz.

55. Balıkdamı Kuş Cenneti

Sakarya Nehri’nin üzerinde yer alan bölge pek çok kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Bazıları konargöçer kuşlar, burada geçici olarak barınıyorlar. Bazıları ise üreme amacıyla burayı tercih ediyor. Küçük kerkenez, turna, gece balıkçıl, küçük ak balıkçıl, balaban, alaca balıkçıl, saz delicesi ve buna benzer nesli tehlike altında olan kuş türlerinin yaşam alanı burası.

Ülkemizin Amazonu diye nitelendirilen Balıkdamı Kuş Cenneti, Eskişehir’de gezilecek yerler listenize mutlaka dâhil olmalı. Pek çok balık ve göçmen kuş  türüyle bu cıvıl cıvıl ortam, içinizi kıpır kıpır edecek!

Güney ve Kuzey ülkeleri arasında mevsimlik göç eden kuşlar burada mola veriyor. 30 bin dönümlük bu arazi, aynı zamanda önemli bir sulak alan. Öyleyse Eskişehir’in saklı kuş cennetinde kendinizi doğaya bırakın, göreceksiniz stresmiş, yorgunlukmuş hiçbirinden eser kalmayacak.

Eskişehir Çifteler Gezilecek Yerler

Antik dönemlerden bu yana yerleşimler bulunduğu bilinen bu yörede pek çok sayıda höyük görülmektedir. Osmanlı döneminde iken çok önemli bir tahıl üretim merkeziymiş. Bu yörenin ismi  1795 yılında “Çifteli” yani “Çiftlik-ü Hümayun” olur. 19. yüzyılın başında “Çifte Evler” olarak kullanılan isim daha sonra “Çifteler” olarak kullanılmaya başlanır. Şimdi gelin sizinle beraber Eskişehir Çifteler gezilecek yerler nerelermiş ve tarihi izlerini nerelerinde taşıyormuş görelim.

56. Sakaryabaşı

çifteler gezilecek yelerİlçe merkezine 2 kilometre uzaklıkta olan Sakaryabaşı, Sakarya Nehri’nin doğduğu yer olarak bilinir. Burada gerek balıkları ve gerekse rengarenk bitkileri ile capcanlı bir akvaryum gibi olan bir göl oluşmuştur. Mutlaka gelmeniz gereken bir yer olan Sakaryabaşı balık lokantaları, çay bahçeleri, piknik ve mesire alanları ile eğlenceli vakit geçirebileceğinizi garantiler durumda.

57. Hamamkaya

Çifteler ilçesinde bulunan Frigler döneminden kalan Hamamkaya, kapalı ve açık havuza sahip bir hamamın kalıntılarını bulundurmaktadır. Günümüzde ise sadece geriye temelleri kalmıştır.

Eskişehir Seyitgazi Gezilecek Yerler

Eskişehir İl merkezine 43 kilometre uzaklıkta yer alan Seyitgazi ilçesi çok sayıda tarihi yapı bulundurması ile bilinmektedir. Adını Arapların İslamiyet’i yaymak için Bizans İmparatorluğu’na karşı verdiği mücadele sonucunda şehit düşen Battal Gazi’den almıştır. Şimdi Eskişehir Seyitgazi gezilecek yerler nerelermiş bir bakalım.

58. Doğanlı Kalesi

eskişehir seyitgazi gezilecek yerlerSeyitgazi’de Çukurca Köyü’nün yakınlarında yer alan  Frig döneminde yapılan Doğanlı Kalesi, Roma ve Bizans döneminde de kullanılmıştır. Bu sebeple Kale içinde Roma ve Bizans dönemine ait kalıntılar bulunmaktadır. Dışarıdan görülen efsanevi yapısıyla görülmeye değer bir hava katıyor.

59. Seyyid Battal Gazi Külliyesi

Seyit Battal Gazi Külliyesi için söylenenlere göre Seyit Battal Gazi’nin kabri Bir Rüya sonucunda bulunur. 1. Alaeddin Keykubat’ın annesi Ümmühan Hatun buraya önce bir türbe ardından da cami yaptırmıştır. Günümüzde külliye türbe etrafında şekillenmiştir. Külliye, medresesi ile İslami ilimlerin öğretildiği Merkez haline gelmiş olur. Önce Kalenderi dervişlerinin sonra Bektaşiliğin merkezi haline gelmiştir. Rivayetlere göre Hacı Bektaş-i Veli Külliyesi ziyaret edip Orhangazi’den burayı imar etmesini ister. Orhangazi bin adet ev halkı oturtarak bu ilçeyi büyütür. Böylelikle bu külliye Bektaşilerin en önemli ziyaretgahı halini alır. Ve mezhep farketmeksizin Bütün Müslümanların oldukça değer verdiği ve toplayıcı bir isim olur.

Eskişehir Alpu Gezilecek Yerler

Frigya olarak anılan Alpu bölgesini2000 yıllarında Hititler, Hitit topraklarına dahil ederler. Uzun zaman geçmeden Frigler Hitit egemenliğine son vererek yayılırlar. En sonunda Alpu ilçesinde Eskişehir ovasına yerleşerek bir Krallık kurarlar. Bütün Frigya M.Ö.116 yıllarında Roma İmparatorluğu’nun idaresine geçer ve bu bölgede Roma-Frig halkı kaynaştırılarak iskan ettirilir. Eskişehir Alpu Gezilecek yerler listemizde Tarihi yerler çoğunlukta olacak gibi gözüküyor. Gelin bakalım.

60. Deredop Kanyonu (Saklı Kanyon)

eskişehir alpu gezilecek yerlerKaracaören Köyü’nün kuzeydoğusunundan başlayıp Yaklaşık 5km uzunluğunda devam eden aralarında 40 metreyi aşkın muhteşem 28 şelale ve şelalelerden oluşan minik göletler bulunur. Doğa harikası olan Deredop Kanyonuna ulaşmak sadece orman yolu ile sağlanmaktadır. Çok geniş bir alanı kaplayan Deredop Kanyonu dağcılık ve ekstrem su sporları için kullanılmaktadır. Eskişehir gezilecek yerler listenize eklemeyi unutmamanız gereken Deredop Kanyonuna dışarıdan bakıldığında zor görülen bu yer kesinlikle görülmeye değer.

61. Uyuz Hamam Kaplıcası

İlçe merkezinin 16 kilometre güneydoğusunda kalan Uyuz Hamam Kaplıcası, 29 derecelik termal su, 1.5  metre derinlikten küçük bir Havuzun içine çıkar havuza doğru taşarak doldurur. Özellikle deri hastalıklarına çok iyi gelen kaplıca suyundan içme ve banyo şeklinde yararlanılıyor. Ayriyeten su yatağındaki çamur şifa niyetine kullanılır ve cilde sürülür. Bu nedenle turist-yerli farketmeksizin bu hamamlar çok uğrak yerler olmakta.

62. Ulubük Mağarası

Ulubük Mağarası ilçe merkezinin 30 kilometre kuzeyinde Ulubük yaylasındadır. Sakarya Nehri’nin karşısında ormanlık bir alanda bulunan mağaranın içi zengin damlataşları ile kaplı olduğundan görsel bir şölen sunuyor. Fakat buraya ziyarete gelecekseniz mağaranın içinin çok küçük ve basık olduğunu bilmelisiniz.  Bu yüzden mağara içinde yürümekte zorlanabilirsiniz.

Eskişehir Mihalıççık Gezilecek Yerler

Mihalıççık ilçesinde gezip görülmeye değer birçok yer bulunmaktadır. Doğal güzelliklere sahip Mihalıççık ilçemizde sizin için Eskişehir Mihalıççık Gezilecek yerler listesini hazırlıyorum.

63. Yunus Emre Külliyesi

yunus emre türbesi eskişehirYunus Emre Külliyesi, ilçe Merkezine bağlı olan Yunus Emre Köyünde yer alıyor. Külliye; kültür evi, çeşme, türbe, müze, camii, şadırvan ve Yunus Emre Heykelinden oluşuyor. Söylenenlere göre 13.yy’dan kalma Yunus Emre’ye ait olan mezar, Yunan işgalinde Yunanlılar tarafından yıkılması üzerine Yunus Emre’nin naaşı 1949 yılında ikinci mezarına taşınmış.

Burada Bulunan müzede Yunus Emre’ye ait şiirler, onu tanıtan kitaplar, çeşitli fotoğraflar bulunmakta. Yunus Emre’nin ilk mezarına ait olan Selçuklu Dönemine ait mimari parçalar da bu müzede sergilenmektedir. Eskişehir gezilecek yerler listenizde bulunmalı. Buraya geldiğinizde müzeye uğramanızı kesinlikle öneririm.

64. Koçakkıran Mağarası

Oltuk köyünde Yer alan Koçakkıran Mağarası, içinde bulunan damlataşları, sarkıtlar, dikitler, sütunlar, damlataşı havuzları ve farklı şekillerdeki damlataşları ile ilgiyi üzerine çekiyor. Mağaranın karşısında bulunan Sakarya Nehri ve Gökçekaya Baraj Gölü Mağaranın gizemli görüntüsüne Farklı bir güzellik katıyor.

65. Çatacık Orman İçi Dinlenme Yeri

Doğa ile iç içe olmak ve güzel vakit geçirmek için en iyi seçeneklerden birisi de piknik yapabileceğiniz bir omandır elbette. Diğer bir Eskişehir gezilecek yerler listenizde olması gereken Eskişehir’e gelirseniz Çatacık’a uğramayı unutmayın.

66. Gürleyik (Subaşı) Şelalesi

Gezilecek yerler Eskişehir ilinde say say biter mi? Fakat burayı herkes bilmez. Yaz aylarında serinlemek; piknik, kamp ve doğa yürüyüşü yapmak için tam isabet bir seçim! Gürleyik Çağlayanı olarak da anılıyor. Gürleyik Köyü’nde yer alan şelâle, köy merkezine ortalama 300 metre mesafede. Ankaralıların ve Eskişehirlilerin hafta sonu kaçamağı için ilk duraklarından. Nasıl olmasın ki? Bu muhteşem manzarayı kim yakından doya doya izlemek istemez?

Piknik alanını köy halkı işletiyor. Onun için girişte az bir ücret alınıyor. Kamp kurmak için de ücret ödemeniz gerekiyor. Bu paha biçilmez güzelliklerin yanında hiçbir şey tabii lafı bile olmaz.

Evde kala kala bir hâl olduk, dört duvar üzerime üzerime geliyor diyorsanız burada doğayla hasret giderebilirsiniz. Piknik ve mangalın keyfini çıkarabilirsiniz. Derenin bazı kısımlarını taşlarla çevirerek doğal bir havuz hâline getirmişler. Bu serin sular hem bedeninizi, hem ruhunuzu okşayacak.

Su, hiç durmadan akıyor. Suyun derinliği derenin bazı yerlerinde 5-6 metreyi buluyor gerçi fakat çoğu noktası derin değil, güvenle yüzülebilir.

Trekking için gayet uygun bir bölge. Doğa yürüyüşü yaparken meftun olacağınız bu güzellikler diyarına bir an önce gitmelisiniz! Subaşı Şelalesi de bu şelalenin takriben 3 km üzerinde. Su derinliği 1-7 metre civarında. Şelale yakınlarında market, büfe tarzı işletmeler olmadığından hazırlıklı gelmeniz önerilir.

Eskişehir Mahmudiye Gezilecek Yerler

Cumhuriyetin ilanından sonra ilçe olan Mahmudiye, Eskişehir-Afyonkarahisar karayolu üzerinde kurulmuştur. Turistik özelliklere sahip olmayan bu ilçe Osmanlı döneminden günümüze kadar uzanan süreçte haralar önem kazanmıştır. Bunun sonucunda at yetiştiriciliği, haraları ve Arap atları ile öne çıkıyor.

Üzülerek söylemeliyim ki bu şirin ilçenin turistik mekanları olmadığı gibi tarihi yapılar da bulunmamakta. Belki Arap atlarına ilginiz varsa uğrayabilirsiniz.

Eskişehir Beylikova Gezilecek Yerler

Ankara-Eskişehir demiryolu hattı Beylikova’nın içinden geçmekte. Bundan dolayı ulaşım problemi yoktur. Beylikova, Porsuk Nehri’nin kıyısına kurulmuştur. Tarım ve hayvancılıkla ekonomisini sağlayan Beylikovada süt üretimi özellikle önemlidir.

Ne yazık ki burada da tarihi ve turistik yapılar mekanlar bulunmadığı için liste dışında kalıyor.

Eskişehir İnönü Gezilecek Yerler

Soyadını buradan alan İsmet İnönü, Bizans döneminden kalma “inler” nedeniyle İnönü olarak adlandırılmıştır. Buranın en büyük özelliği ise Türk Hava Kurumu tesisleridir.

67. İnönü Mağarası

inönü gezilecek yerlerİlçe merkezine yakın olan İnönü Mağarası İnönü ovasında bir tepede yer alıyor. Mağaranın yapısı basamaklar şeklinde yükseliyor ve mağaranın girişi geniş ağızlı bir yarım ay şeklinde gözüküyor. Mağaranın önünde yatan Sarısu Deresi muhteşem bir görsel şölen sunuyor. Mutlaka Eskişehir gezilecek yerler listenize ekleyin derim.

68. İnönü Savaşları Karargah Müzesi

eskişehirde gezilecek yerlerGarp Cephesi Komutanı İsmet İnönü tarafından Kurtuluş Savaşı’nda karargah olarak kullanılmıştır. Kurtuluş Savaşı günlerini anlatan karargah Müzesi 1987 yılında hizmete açılmıştır. Kesinlikle görülmeye değer bir müzedir.

69. Çardak (Hamamkarahisar) Kaplıcası

Hamamkarahisar Köyü yakınlarında yer alan bu kaplıcanın suları hafif eğimli bir tepenin yamacındaki tek kaynaktan çıkmaktadır. İçme ve banyo olarak kullanılan kaplıcanın suyu 35 derece sıcaklığa sahiptir. Bununla beraber romatizmalı hastalıklara, kalp ve damar rahatsızlıklarına, kan dolaşım bozukluğu, eklem rahatsızlıkları, beslenme bozukluğu, kireçlenme ve deri hastalıklarına çok iyi gelmektedir. Eğer Eskişehir’e uğrayacak olursanız ve bu tür rahatsızlıklarınız varsa mutlaka Çardak Kaplıcası‘na uğramanızı öneririm.

70. Çilek Park

eskişehir gezilecek yerlerGirişimci bir çiftin kurduğu bu park 15 dönüm arazi üzerinde yer alıyor. 80 bin fidelik bu parkta dalından organik çilek toplamanın zevki yaşanıyor. Park Eskişehir-Kütahya karayolunun 29. kilometresinde yer alıyor. Müşteriler burada işletmedeki hasır sepetleri ve makaslarla  dalından çilek topluyor. Bunlar ücretli ama sadece çileklerin tadına bakmak isterseniz ücretsiz.

Buraya sabahın erken saatlerinde gelip çilekli gözleme ve organik yumurtayla nefis bir kahvaltı yapmanız önerilir. Sonra çilek toplamaya başlayabilirsiniz. Hayvanat bahçesini ziyaret edebilir, atla gezintiye çıkabilir, kafeteryasında bir şeyler yeyip içebilirsiniz. Meyve-sebze bahçesi de görülmeye değer. O zaman şimdiden âfiyetler olsun!

Eskişehir Günyüzü Gezilecek Yerler

Şirin ve küçük bir İlçe olan Günyüzü ilçesi, Eskişehir İl merkezine 135 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Mağaraları ile  görülmeye değer olan Günyüzü ilçesine gelin bakalım neler varmış beraber görelim.

71. Yelinüstü Mağarası

günyüzü gezilecek yerlerMağaranın girişinden itibaren 2 bölümden oluşan Yelinüstü Mağarasının toplam uzunluğu 420 metredir. Mağaranın içerisi Eski tarihlerde kullanıldığına dair bazı tarihi kalıntılar barındırmaktadır.

72. Yelinini Mağarası

Yelinüstü Mağarası‘nın güneyinde yer alan mağara 271 metre uzunluğuna sahiptir. Damla taşları ile dikkat çeken mağara Yelinüstü Mağarası gibi yerleşim yeri olarak kullanıldığına dair tarihi kalıntılar bulunmaktadır.

Eskişehir Sarıcakaya Gezilecek Yerler

Yarısı ormanlık olan Sarıcakaya ilçesinin tam ortasından geçmektedir. Sarıcakaya şirin bir ilçe olup doğal güzelliğe sahiptir. İlçede Tarım yaygındır. Tarihi yapıları bulundurmayan Sarıcakaya ilçesinde en dikkat çeken şifalı sulara sahip bölgedir. Gelin beraber o bölgeyi görelim.

73. Laçin Maden Suyu

Laçin köyünde yer alan ve burada bulunan doğal maden suyunun şişelenip satılması ile bilinir. Fakat günümüzde işletilme durdurulmuştur. Laçin köyüne geldiğinizde Laçin Maden Suyunu içmenizi tavsiye ederim. Bu yüzden Eskişehir gezilecek yerler listenizde bulunmayı hak ediyor.

Eskişehir Mihalgazi Gezilecek Yerler

Eski ismi “Gümele” olan yöre insanı Kurtuluş mücadelesinde Yunan işgal kuvvetlerine karşı muhteşem bir direniş gösterip Gümele’nin Yunanlılar tarafından işgal edilmesinin engellemişlerdir. Bu olaydan sonra Mustafa Kemal Atatürk tarafından “gazi” unvanı verilmiştir. Gazi unvanının önüne gelen “Mihal” ise Köse Mihal neden gelir. Köse Mihal 1292 yılında müslüman olduktan sonra Osman Gazi ile birlikte seferlere katılır ve başarılar elde eder. Bunun üzerine Osmangazi orta Sakarya bölümünde Karaağaçtan başlayan ve Gümeli’nin yanı günümüzdeki Mihalgazi‘nin doğusuna kadar uzanan bölümü kılıç hakkı olarak kendisine verir. Hayvancılık için uygun yayınlar bulunan bu bölgede Türkler hızla çoğalırlar. Böylece ilk Türk köyleri yani Gümeleri kurulmaya başlanır.Yunan işgalinin gümeleye karşı başarısız olması sonucu Atatürk tarafından Mihalgazi ismi uygun görülmüştür. 1991 yılında ilçe olmuştur.

74. Sakarıılıca kaplıcaları

mihalgazi gezilecek yerlerSakarılıca köyünde bulunan kaplıca ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıktadır. Termal sular yerden 55 derece sıcaklıkta çıkmaktadır romatizmaya iyi gelen bu kaplıca sularının daha birçok rahatsızlıklara iyi geldiği bilinmektedir. Banyo ve içme suyu olarak da kullanılmaktadır.

Birçok ziyaretçi tarafından yoğun olarak ziyaret edilen bu kaplıcada yemek yemek için uygun yerler çadır kurma alanları ormanlık alan ve lokantalar bulunmakta. Ayriyeten konaklamak için apart oteller bulunmakta.

Eskişehir Han Gezilecek Yerler

Han ilçesinin ismi IV.Murat’ın vezirlerinden Hüsrev Paşa’nın burada yaptırdığı külliyenin parçası olan “Menzil Han”‘dan gelir. Eski önemini kaybeden Han ilçesi Osmanlı döneminde çok yoğun bir güzergah üzerindeymiş. Tarihi meraklılarını muhteşem güzellikler bekleyen Frig dönemine ait Vadisi gerekse Midas Yazılıkaya Anıtı gibi görülmesi gereken antik döneme ait kalıntılar bulunmaktadır. Eskişehir’e geldiğinizde mutlaka ama mutlaka zaman ayırmanızı tavsiye ederim.

75. Yazılıkaya Antik Şehri

han gezilecek yerlerFrigler tarafından dini merkez olarak belirlenen yerdir. Yazılıkaya köyünde bulunan anıt kayalık bir platform üzerindedir ve tunç çağından sonra yerleşim bulunduğu bilinmektedir. Bu antik şehirde Hititlerden kaya kabartmaları ve Friglerden kale duvarları, yerleşim yerleri, kaya anıtları, kaya kabartmaları, su sarnıçları, sunak yerleri, kaya mezarları, anıtlar, nişler ve antik yollar görülmektedir. Bu yapılar günümüze kadar yıpranmış olsa da ayakta kalmayı başarabilmişlerdir.

76. Yazılıkaya Midas Anıtı

Yazılıkaya köyünde bulunan ilk olarak 19 yüzyılda buradan geçen bir İngiliz subayı olan M.Leake tarafından görülmüştür. M.Leake hatıralarında kayaya oyulmuş üstü yazılı anıtlar gördüğünü yazmıştır. Sonrasında tekrar bu bölgeye gelerek anıtların üzerindeki yazıları inceler yazıtlarda “Midas” adını gördüğü için anıta “Midas Mezarı” ismini verir. Anıtın doğuya bakan bölümünde yazılar bulunmaktadır Bu yüzden Yazılıkaya Midas Anıtı olarak adlandırılmıştır. Anıt yaklaşık 400 metrekarelik bir alanı kapsamaktadır ve dikdörtgen şeklindedir.Mutlaka gelmeniz gereken Yazılıkaya Midas Anıtını bol bol fotoğraflamak isteyeceksiniz. Bir nokta var Anıt Doğu Cephesi’ne baktığı için sabah saatlerinde gitmeniz gerekiyor.

77. Yazılıkaya Frig Vadisi

Seyitgazi ve Han ilçeleri arasında bulunan Yazılıkaya Frig Vadisi doğal sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. 1800 metre uzunluğunda olan vadinin kuzeydoğudan girişi 1250 metre genişliğindedir.

Çok eski dönemlerden bu yana yerleşim bulunduğu bilinen bölgede Hitit yerleşiminin kalıntıları halen mevcuttur. Roma Bizans Selçuklu Osmanlı dönemlerinde de yerleşim görülen ve bu dönemlere ait günümüze kadar ulaşabilen birçok kalıntı mevcuttur.

78. Hüsrev Paşa Külliyesi

Osmanlı’nın yakın dönemine ait 17.yüzyılda inşa edilen bir han, cami ve hamam bulunmakta. 1631 yılında hizmete açılan Bu yapılar Sultan IV.Murat’ın vezirlerinden Hüsrev Paşa tarafından yaptırılmıştır ve “Hüsrev Paşa Külliyesi” ismini almıştır. Devletin doğudaki topraklarını merkeze bağlayan 3 ana yol üzerinde bulunması sebebiyle Osmanlı döneminde önem kazanmıştır.

79. Han Antik Kenti

Çeşitli arkeolojik kalıntıların bulunduğu bu antik kent, tarihi dokusuyla ilgi çekiyor. Kayalara oyularak yapılan yeraltı galerileri ve tahıl ambarları bunlardan bazıları. Yer altına doğru inen mekânlar ve koridorlar temiz su kanalına bağlanıyor. Güneydoğu girişinde Gömü Odası bulunuyor. Tavanda ve oda duvarının üst seviyesinde baklava dilimi, rozet, yaprak, fırıldak ve fiyonk motifleri yer alıyor.

Turizmin parlayan yıldızlarından Eskişehir, modern yüzünün ardında işte böyle Antik dönemlere uzanan bir medeniyet birikimi saklıyor. Han ilçesi, burada Frig Vadisi’ndeki Han Yeraltı Şehri sözümüzün en güzel örneklerinden.

Doğunun güneye ve batıya bağlanmasını sağlayan önemli bir kavşak durumunda olmuş Han Yeraltı Şehri. Ayrıca Hıristiyanlığın ilk barınağı olarak kabul ediliyor. Selçuklular ve Osmanlılar için de bir mola kenti görevi üstlenmiş.

Eskişehir Müzesi 1992 yılında ilçe merkezinde araştırmalara ve kazı çalışmalarına başlamış. Bu sırada kayalıklara oyularak yapılan gömü ve bu tarz mekânlara denk gelinmiş. Yeraltı Şehri’nin yakınında bulunan mezar odası da temizlenmiş.

Neyse uzun lafın kısası, bu tarihi mirasa yakından bakmak isterseniz Han Antik Kenti’nin kapıları size her zaman açık!

Eskişehirde gezilecek yerler nereler detaylı şekilde anlattık. Eskişehir’de sevgiliyle gidilecek yerler adlı yazımızı da okumanızı tavsiye ediyoruz.

Eskişehir Gezilecek Yerler Nereler?

Porsuk Çayı, Odun Pazarı Evleri, Sazova Parkı ve Balmumu Müzesi gibi yerler Eskişehir’de gezilecek yerler arasında yer alıyor. Detaylı rehber için yazımıza göz atabilirsiniz.

Eskişehir’de Gezilecek Tarihi Yerler Nereler?

Odun Pazarı Evleri, Yazılıkaya Antik Kenti, Yunus Emre Türbesi gibi yerler tarihi yerler arasında yer alıyor.

Eskişehir’de Nereye Gidilir?

Sazova Parkı, Denizaltı Müzesi, Barlar Sokağı gibi yerlere ve yazımda yer alan diğer yerlere gidebilirsiniz.

“Eskişehir Gezilecek Yerler 75+ | En Detaylı Eskişehir Gezi Rehberi” üzerine 3 yorum

  1. Eskişehir gezi rehberi yazınızdaki Ulus Anıtı resmi Eskişehir değil Ankara Ulus Anıtı’nın resmidir. Değiştirmenizi öneririz.

    Cevapla
    • çok teşekkür ederiz bu uyarınızı diğer güncellememizle beraber dikkate alıp gerekli düzenlemeyi yapacağımıza emin olabilirsiniz.

      Cevapla

Yorum yapın